Ankara Gölbaşı Mogan Gölünde Ani Balık Ölümleri

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında osmanaltunel tarafından paylaşıldı.

  1. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    İlgine teşekkür ederim senin söylediklerin doğru benim tespitlerimde o yönde aşırı bitkilenme,suyun bir ay gibi kısa sürede 35-40 cm. civarı azalması ve gölün dibindeki mırık metan gazını tetikliyor ve yaşanmaz bir ortam yaratıyor balık için.
    Yalnız sevindirici bir durum var kesikköprü barajından ankaraya içme suyu getiriliyor ve o su bu göle bağlanacak aldığım duyumlara göre mogan gölünde pompa istasyonu kurulmaya başlanmış ben gidip görmedim ama fırsat bulursam gidip bakacağım öyle olursa birkaç ay içinde göl hayat bulmaya başlar oda beni çok sevindirir gerçekten çok üzülüyorum birşeyler yapmak istiyorum bu konuda.
     
  2. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Cok yazik. Soylemek istemiyorum. Yurt disinda bir vatandasim. Yanlis anlasilirim, ukalalik ediyor gibi olurum korkusu var. Ancak size yeminle soyluyorum bir baska medeni ulkede olsa bu basbakandan, su urunleri ve ziraat bakanini hemen istifaya cagirirlar.Insanlar yurur, gazeteler "bu nedir, sorumlusu kimdir" avina cikar, yazar da yazar... Derhal fonlar kurulur. Ozel tesebbus destegi istenir. Cevre korumaci orgutler ayaga kalkar.

    Bu vatan bizim arkadaslar. Kendi vatanimizin dusmani olmaya engel olmaliyiz.
    Bu su, bu toprak, bu gok,bu miras bu kadar ucuz kazanilmadi ki, bu kadar ucuz kaybedilsin. Bu baliklar, bu goller biziz. Bu baliklar , bu goler , bu ormanlar, bu denizler Turkiyem. Ne biz onlarsiz, ne de onlar bizsiz olabilir. Zehirlenen, yok olan biziz.

    Bu vatani ve bu vatanla tarih boyunca kurmus ve yasamis ve olmus oldugumuz her anlami, kulturumuzu ve varligimizi korumak icin guclu olmak zorundayiz. Denizlerimiz ici bos mavilere dondugunde, akarsularimiz corak su birikintileri olunca, ormanlarindan yoksun kalinca, her tasinin alti yagmalanmis, kimsesiz
    collere dondugunde , gollerimiz foseptik cukurundan beter olunca, kim bize bakacak, kim colugumuzu cocugumuzu doyuracak, hangi endustriden, hangi guzellik ve varliktan bahsedecegiz. Bunlara sahip olmayan nasil guclu kalmayi becerecek.

    Bu igdis edilmis baliklar, balik degil arkadaslar, bu igdis edilmis yeni bir gune sozumuz, lime lime edilmis parlak daha guzel bir yarin icin umudumuz , bu igdis edilen bir birimize saygimiz sevgimiz...Bu yok edilen ne gol, ne irmak, ne deniz, ne de icindeki baliklar. Yok edilen aslinda cocuklarimiz ve onlara birakmak istedigimiz ve Vatan dedigimizde , Vatanla ifade edilen hersey. Bunu dusmanimiz almiyor elimizden, biz kendi ellerimizle yok ediyoruz.

    Dogal zenginliklerimiz, dogal coraklik oldugu zaman, guclu bir Devlet olmamiz mumkun mu? Dogal guzelliklerimiz, dogal varliklarimiz olmadan mutlu bir halk olmamiz mumkun mu?

    Parmagimiz kaldirabilir ve diye biliriz ki , "Mustahaktir bize , terkettik onlari,
    gerektigi gibi bakmadik." Aslinda terkedilen ne balik, ne gok, ne toprak, ne su...
    Terkedilen biziz dostlar. Bakin resimlere ...Terkediyorlar bizi.

    "Sorumlusu kim diye " aramakla kuseni geri donduremeyiz...Bize hep "var edebilmek icin ugrunda olmek" ogretildi, bu sefer sevgi ve saygiyla, ugrunda yasamaya ne dersiniz?
     
  3. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    tum ankaralilar bir sey yapmali bu konuda osman abi...cunku bir golu yapmak ve yok etmek kolaydir..ama o golde canli sistemini kurmak imkansizdir...yapay bir gol olusturulsa bile en az 2 yil balik tutmamak gerekirki bir dongu baslaya bilsin...bu yuzden elimizde bulunan dogal kaynaklari cok iyi korumamiz gerekir...sahsen ankarayi cok bilmiyorum 4-5 defa bulundum..otobusle ankaraya girerken golbasi bolgesinde bir gol gorunuyor o golmu mogan acaba?ben otobuste sabah 7 gibi gozumu actim bir baktim golun ustunden buharlar ucusuyo cok guzel bir manzarasi vardi...tabi yakindan gorme sansim olmadi....kisacasi herkez duyarli olamsi lazim...DOGAYI KORUMADAN GELECEK UMIT EDILEMEZ diye dusunuyorum...3-5 yil sonra insalar cocuklarina bir tarla gosterip bak oglum bir ara burda gol vardi balik tutardik demesinler...
    saygilarimla
     
    Son düzenleme: 14 Temmuz 2007
  4. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Sana tamamen katılıyorum burada ne yapacağımızı veya nasıl yapacağımızı bulmayı umut ediyorum.
     
  5. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    huseyin abi bende sizin gibi cok uzuldum bu konuya ve sadece sizi tebrik ediyorum aciklamanizdan dolayi...
     
    Son düzenleme: 14 Temmuz 2007
  6. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Evet ankaralılar olarak birşeyler yapmalıyız ama ne işte bunu düşünmeye çalışıyorum ve buradanda öneriler görmek istiyorum düşüneceğimiz şey yaptırılabilir olmalı sadece gölün dibini temizlemek bile milyonlarca dolar birde yeni suyun gelmesi var tabi ama şuanki en köklü çözüm ve yapılabilir görünen kesiktköprüden gelen suyun mogan üzerinden ankaraya aktarılması ve zaman içinde suyun kendi kendini sirkülasyon ile temizlemesi gibi görünüyor.Ayrıca senin gördüğün gölde mogan gölüdür o bölgede yolun kıyısından görünen tek göl odur ama böyle giderse bir dahaki geçişinde göremiyebilirsin.
     
    Son düzenleme: 14 Temmuz 2007
  7. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    yapabilinecek olan dediginiz gibi sadece taze baska bir suyun gelmesi bu sekilde su devir dayim sayesinde kendini yenileyecektir ama bitkilerde oyle!!!o yuzden ben balik avi net ankara team olarak olaya el atilip basin ile beraber mogan golu kenarlarindaki pislikleri ve yosunlari bir sopa ve kepce yardimiyla temizleyerek hem insanlarin tepkisini cekmis oluruz ve bo konuda diger doga dernekleride olaya el atabilir hende sitemizin bu konuda duyarli insanlara sahip oldugunu bir kez daha gostermis oluruz...beni yanlis anlamamanizi umit ediyorum basin konusunda bunu reklam olarak dusunmuyorum sadece daha buyuk kitleleri uyarabilmek ve insanlara orenek teskil etmemiz icin dusunuyorum..bu sekilde hic olmazsa golun cevresi temizlenmis olur vede eski bitkilerin curumeden golden cikarilip baliklara daha fazla yuzme alani ve oksijen kazandirmis oluruz...saygilarima
     
  8. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Mogan gölü çevre kirliliği bakımından yasak bölge.en sonunda olanlar oldu,kimse neden demesin.herşey apaçık. ortada. YETKİLİLERR NEREDE.?
     
  9. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Kardeşim bunda yanlış anlaşılacak birşey yok konuya ne kadar duyarlı yaklaştığını gösteriyor mantıklı bir öneri dikkat çekmek için iyi bir yol diğer arkadaşlarımızda katılsalar öneriler çoğalsa ortak bir karar çıkarabiliriz belki.
     
  10. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Yetkililer masa başında önemli olan onları oradan nasıl kaldıracağımız önerilerinizi yazabilirsiniz.
     
  11. zümrüt

    zümrüt

    Mesajlar:
    5
    23 Şubat 1998

    Mogan ve Eymir göllerinin temizlenmesi ve çevresinin rekreasyon alanı haline getirilmesi için proje hazırladıklarını söyleyen Aykut, ‘‘Özel Çevre Kurulu'nda son çalışmalar yapılıyor. Mogan ve Eymir'i prestij meselesi yaptım’’ dedi. Bu iki gölün çevresinde parklar, spor alanları, mesire yerleri, küçük lokanta ve şık kafeler yapılacağını söyleyen Aykut, Mogan ve Eymir'in cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. Göllerin temizlenmesi konusunda bir üniversitenin etüt çalışmaları yaptığını da belirten Aykut, göllere ulaşan derelere arıtma tesisi kurulabileceğini kaydederek, ‘‘Bu göller Ankara'nın havası için çok önemli. Bunların kuruması cinayettir’’ diye konuştu.

    1 Haziran 2000

    Çevre Bakanı Fevzi Aytekin yaptığı açıklamada, Mamak çöplüğünün kapatılması ve Mogan Gölü’nün kirlilikten kurtarılması amacıyla Ankara Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları,sivil toplum kuruluşları ile üniversite temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapacaklarını bildirdi.

    21 Haziran 2000

    Gölbaşı yakında gölsüz kalacak
    ANKARA’NIN Gölbaşı İlçesi Belediye Başkanı Dr. Cevdet Kara, yapılaşmanın ilçeye adını veren Mogan Gölü’nü yok olma noktasına getirdiğini belirterek, “Böyle giderse 20 yıl sonra Mogan diye bir göl kalmayacak" dedi. 70’li yıllarda Mogan Gölü’nde derinliğin 15 - 20 metre olduğunu belirten Başkan Kara, şu anda
    4-5 metre derinlikte olan gölde büyük bir kirlilik oluştuğunu söyledi. 25 yıl öncesinde gölü besleyen dereler olduğunu da belirten Kara, “Şimdi bu dereler kurudu, göl beslenemiyor. Yeraltı sularının hareketini etkileyen faktörler de var. Dikilitaş’a gölet yapıldı. Haymana - İkizce göleti oluşturuldu. Kooperatiflerle gelen yapılaşma göl kaynaklarını kuruttu" diye konuştu. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte güneş ışınlarının göl tabanına kadar ulaştığını, bunun da gölün yosun ve otlarla kaplanmasına neden olduğunu anlatan Kara, foseptik sızıntılarının çalışmalar sonucu engellendiğini ancak kirletici diğer faktörlerin halen göle zarar vermeye devam ettiğini vurguladı. DHA


    11 temmuz 2000

    Gölü kurtarıp da yok etmeyin
    Mogan Gölü’nü temizleme projesi, çevrecilere göre canlıların ölümünün habercisi
    Gölbaşı Belediyesi’nin girişimiyle oluşturulan Mogan Gölü’nü temizleme projesine çevreciler karşı çıkıyor. Ankara’nın 20 km güneyinde, Gölbaşı ilçesinde bulunan ve barındırdığı canlı çeşitliliği açısından uluslararası öneme sahip sulak alanlardan biri olan Mogan Gölü, doğal önemi nedeniyle 1990 yılında Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmişti.

    Belediyelerin baskısı var
    Doğal Hayatı Koruma Derneği’nden Sunay Demircan, Mogan Gölü’nü temizlemenin, ekosisteme zarar vereceğini belirtiyor: “Alan, koruma statüsüne karşın yapılaşmanın baskısı ve çevredeki yerleşimlerin arıtılmamış atıkları nedeniyle kirlenmekte. Ancak bu tehditlerin ötesinde çevredeki belediyelerin baskılarıyla, gölün dibindeki çamur tabakası kazınarak çıkartılmak isteniyor. Oysa günümüzde dip çamurunun temizlenmesi gibi faaliyetler, tüm dünyada sulak alanları tehdit eden başlıca faktörler arasında sayılmaktadır. Sulak alanlar ekositemdeki canlılığın kaynağını oluşturan bir tabakanın ‘sistemi kurtarmak’ gibi bir amaçla ortadan kaldırılması kabul edilebilir değildir."

    Başkan “temizlensin" diyor
    Mogan Gölü’nü temizleme projesine önayak olan Gölbaşı Belediye Başkanı Cevdet Kaya ise artık bataklığa dönmüş olan gölün temizlenmesinden yana: “Ben 30 yıldır Gölbaşı’nda yaşıyorum. Mogan Gölü’nde biz 25 yıl önce yüzerdik. İçinde balıklarıyla göl pırıl pırıldı. Derinliği 10 - 15 metreydi. Şimdi 3 - 4 metre. Mogan bir iç göl. İç göllerin ömrü, 80-100 yıldır. Bataklığa döner. Alanda tarımsal faaliyet devam ediyor. Toprak erozyonuyla vadiden gelen toprak ve 10 sene öncesine kadar göle boşaltılan kanalizasyonla göl kirlendi ve doldu. Bu kirlenmiş ve dolmuş gölü temizleyeceğiz. Oradaki bitki örtüsü, yosunlar, kamışlar su yüzüne çıkmış. Gölün dibinde 500 milyon ton sediment mevcut. Proje Özel Çevre Kurumu’nun kapsamında görüşülüyor. Bu proje sadece gölün temizlenmesini değil, mücavir alanın da düzenlenmesini içeriyor."

    Ekosistemi bozacak
    Sunay Demircan, gölün neden temizlenmemesi gerektiğini şöyle gerekçelerle açıklıyor: “Bitkiler açısından son derece zengin olan Mogan Gölü’nde dip çamurunun kazınmasıyla bitki varlığı uzun bir dönem için tahrip edilecek." Demircan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu bitkilere bağlı olarak yaşayan kuşlar, balıklar ve diğer canlılar da sürecin bir parçası olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Mogan Gölü’nde bugüne kadar tespit edilmiş kuş türü sayısı 200’e yakındır. ANKA Kuş Gözlem Topluluğu’nun yaptığı araştırmalara göreküresel olarak nesli tehlike altındaki dikkuyruk ve pasbaş patka türleri bu gölde yaşıyor."

    Kaçak yapılaşma önlenmeli
    Sunay Demircan, Mogan Gölü’ndeki zengin doğal çeşitliliğin sağlıklı olduğunu kanıtladığını, temizleme girişiminin nedeninin biraz değişik olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Göl çamurunu pislik olarak gören ve kazıyarak gölü kurtaracağını düşünen zihniyet, ne yazık ki göl ekositemini öldürmenin planlarını yapmaktadır. Biz, milyonlarca dolar para harcayarak çamur küreyecek olanlara, bu paralarla çevredeki atıklar için arıtma tesisi kurmalarını ve çevredeki kaçak yapılaşmaya bir son verme çabası içine girmelerini öneriyoruz."
    HİCRAN DURAN


    15 AĞUSTOS 2000

    HÜRRİYET GAZETESİ
    Arşiv. Orhan YILMAZ

    14.08.2001
    Mogan'da kuş sesleri kesildi
    ZAMAN / ANKARA- Mogan Gölü'nde su seviyesi geçen yıla göre yaklaşık 2 metre düştü. Su seviyesinin düşmesine bağlı olarak kıyı şeridinde bataklıklar oluştu. Gölü mekan tutan ve sazlıklar arasında yuva yapan çok sayıdaki kuş türünün ise, bölgeden ayrıldığı bildirildi.
    Ankara'nın Gölbaşı İlçesi sınırları içindeki Mogan Gölü kıyı şeridinin büyük bölümü, kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesinden sonra bataklığa dönüşünce çevreye pis kokular yayılmaya başladı. Mogan ve çevresindeki kuş türlerinin büyük bölümünün, kuraklık sonucu bölgeden göç ettikleri ve kuş seslerinin kesildiği bildirildi.
    Mogan Gölü'nde su seviyesi geçen yıla göre yaklaşık 2 metre düştü. Su seviyesinin düşmesine bağlı olarak kıyı şeridinde bataklıklar oluştu. Bataklıktan yayılan pis kokuların artması üzerine, çevredeki işletmelerin yöneticileri, personeline, bataklık üzerindeki yosunları ve atıkları toplatarak, kokunun önüne geçmeye çalışıyor.
    Kuşlar da gidiyor
    Mogan Gölü'nü mekan tutan ve sazlıklar arasında yuva yapan çok sayıdaki kuş türünün, bölgeden ayrıldığı bildirildi. Her yıl bu mevsimde sayıları belirgin olarak artan bazı kuşların, bu yıl Mogan Gölü çevresinde gözlenmediği öğrenildi. Gölbaşı Avcılar, Atıcılar Doğal ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Coşkun Altın, kış aylarında 180 kuş türünün barındığı Mogan'da, bu dönemde 10 kuş türünün kaldığını söyledi. Altın, Mogan çevresindeki sulak alanların kuruması sonucu bozkaz, yeşilbaş ördek, balıkçıl türlerinin azaldığını belirterek, "Mogan'da şu anda sadece sakarmekeler barınıyor. Ayrıca arıkuşu ve sığırcıkların sayısında da belirgin azalma var. Bu kuşlar, kuraklıktan göç etmek zorunda kaldılar" dedi.
    Doğal hayat bitmek üzere
    Gölbaşı İlçesi KorumaGeliştirme Derneği Başkanı Hüdai Emeni ise Mogan Gölü'nde bataklık alanların oluşmaya başladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Mogan Gölü'nde doğal hayat bitmek üzere. Gölde 15 yıl önce yayın balıkları ve kerevit vardı. Bunların nesli tükendi. Sadece turna, sazan, kadife ve gümüş balıkları kaldı. Uzmanlar, gölden avlanan balıkların yenmemesini öneriyor. Suyun bu kadar azalması ve kıyılardan çekilmesi, gölün yok oluşunun ayak sesleridir. Gölden artık kuş sesleri gelmiyor."
    Kanallar temizleniyor
    Gölbaşı Belediyesi Temizlik İşleri ekipleri de, Mogan ve Eymir göllerini birbirine bağlayan ve atıklarla tıkanan kanallarda temizlik çalışması başlattı. Ekipler, kürekle temizledikleri kanalları süpürerek, çıkan atıkları el arabasıyla kamyonlara yüklüyor.
    Ekipler, Mogan Gölü'ndeki yosunları ise kayıkla orak ve tırmık kullanarak toplamaya çalışıyor. Belediye İşletme Müdürü Ahmet Kılıç, Mogan Gölü'nde yosunlaşmanın arttığına dikkati çekerek, "Elimizdeki imkanlar bunlar. Ancak personel gücünden yararlanabiliyoruz" dedi.
    Kılıç, Mogan ve Eymir'i birbirine bağlayan su kanallarının sürekli çöple dolduğuna dikkati çekerek, "Vatandaşlarımızda çevre bilincinin gelişmesi gerekir. Bu kanallar adeta çöplük olarak kullanılıyor. Vatandaşın kanalların temizliğine özen göstermesini ve buralara çöp dökmemesini istiyoruz" dedi.
     
  12. zümrüt

    zümrüt

    Mesajlar:
    5
    20 Eylül 2001

    Mogan Gölü’nde balık ölümleri
    Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’ndeki Mogan Gölü’nde, balık ölümlerinin nedenlerini belirlemek amacıyla çeşitli üniversitelerle, kamu kuruluşlarından uzmanlar çalışmalara başladıMogan Gölü’nde geçen hafta çok sayıda turna balığının telef olarak kıyıya vurması üzerine, Gölbaşı Kaymakamlığı ve belediyenin başvurusu üzerine, çeşitli kuruluşlar harekete geçti

    Mogan Gölü’nde balık ölümleri

    Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’ndeki Mogan Gölü’nde, balık ölümlerinin nedenlerini belirlemek amacıyla çeşitli üniversitelerle, kamu kuruluşlarından uzmanlar çalışmalara başladı

    Mogan Gölü’nde geçen hafta çok sayıda turna balığının telef olarak kıyıya vurması üzerine, Gölbaşı Kaymakamlığı ve belediyenin başvurusu üzerine, çeşitli kuruluşlar harekete geçti


    8 ekim 2001

    Denetimde, Haymana Yolu’nda yer alan 73 villadan oluşan Doktorlar Sitesi’nin, atıklarını kanalizasyona bağlatmadığı ve Mogan Gölü’ne akan dereye bıraktığı tespit edildi. Atıkların derenin yakınındaki kaynağa da karışarak içme suyunu da kirlettiği belirlendi.
    Sitenin fosseptik çukurundan bırakılan atıklar, ASKİ’den gönderilen iş makinesi ile temizlenerek, Mogan’a ulaşması engellenirken çeşme suyunun kullanımı da yasaklandı.
    Doktorlar Sitesi’nin aynı konuda geçen yıl uyarıldığı ve Belediye Encümeni tarafından 3 milyar lira cezaya çarptırıldığı öğrenildi.
    Gölbaşı Belediyesi Zabıta Müdürü Murat Balçık, Doktorlar Sitesi yöneticilerini geçen yıl da uyardıklarını ve tutanak tanzim edildiğini belirterek, “Bu yıl yaptığımız denetimde de aynı durumun devam ettiğini gördük. Mogan’ı, kirleten unsurlardan kurtaracağız” dedi.


    MART 2002

    Yeşil ve Temiz Bir Eymir İçin ODTÜ’lüler El Ele
    Eymir Gölü’nde yaşanan çevre kirliliği konusunda ODTÜ Mezunları olarak taşıdığımız gönül bağını bir hizmete dönüştürmek amacıyla biraraya gelen çalışma gruplarımız, ilgili tüm çevrelerden toplanan bilgileri birleştirip değerlendirerek bir proje oluşturmaya çalışıyor.
    Eymir’de gerek yoğun trafik gerekse de çevreye sürekli çöp bırakılması ile oluşan doğa bozulması ve göl suyunun civar tesislerin bıraktığı atıkların kirletici etkisiyle çok kirlenmiş ve balçıklaşmış olması biz ODTÜ’lüleri gerçekten üzüyor. Bu konuda Üniversitemizin çabalarına nasıl katkıda bulunabiliriz düşüncesiyle oluşturduğumuz proje grubu, eylem planı öncesi bir araştırma takvimi oluşturdu. ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Çevre Mühendisliği Bölümü yetkililerinden bilgi ve öneriler almak için görüşmeler yapıldı, Belediye, DSİ gibi kurumlardan bilgi toplandı.
    Tüm üyelerimize açık bir durum saptama gezisi gerçekleştirildi ve raporumuz Bültenimizin Ekim 2001 sayısında yayınlandı.
    Bu raporumuzda da belirtildiği gibi, Eymir’in en önemli sorunlarından biri, çevre kirliliği ve Üniversitemizin çabaları dışında ağaç dikilmemesi veya dikilen ağaçların yaşatılamaması.
    Bu çerçevede Derneğimiz etkinlikleri kapsamında toparladığımız çalışmalardan biri olarak Eymir’de bir "Çevre Düzenleme Kampanyası" başlatmayı planladığımızı da raporumuzda ifade etmiştik. 17 Mart 2002 Pazar günü, bu kampanyamızın ilk etkinliği gerçekleştirildi.
    Bursiyerlerimizin örnek katılımı
    17 Mart 2002 Pazar günü erken saatlerde hazırlıklar tamamlanmış, aynı sırada bursiyer öğrencilerimiz ODTÜ’de buluşma noktasında biraraya gelmiş otobüslerle Eymir’e doğru hareket ediyorlardı. Eymir Gölü girişinde toplanan ekip program dahilinde ilerlemeye başladı ve otobüsümüzdeki bursiyerlerden oluşan ekibimiz, çevre temizliği için sıra sıra yol güzergahı üzerinde belirlenen bölgelere dağılarak göreve başladılar.
    Kendi bölgelerindeki temizliği bitiren gruplar yavaş yavaş buluşma noktasına geldiler. Keyifle yediğimiz balık-ekmeklerin ardından, güneş ışıkları altında sazımız-sözümüzle halaylar çekip şarkılar söyledik.
    Ardından ağaç dikim alanına doğru harekete geçtik.
    Bizim için üniversitemizin belirlediği alanda her birimiz bir fidan seçerek hazırlığa başladık. Özenerek çukurlara yerleştirdiğimiz fidanlara can sularını da verdikten sonra, özlediğimiz Eymir’e kavuşmak adına attığımız bu ilk adımın verdiği mutlulukla dikim alanından ayrıldık.
    Umuyoruz ki, sürdürmekte kararlı olduğumuz bu kampanya etkinlikleri, Derneğimizin temel programları arasında yıllarca sürer.
    Bu etkinliğimizde emeği geçen tüm doğa dostu ODTÜ’lülere ve gönüllü bursiyerlerimize teşekkür ederiz.

    8 ekim 2003

    Geçen hafta sonu ankara ODTÜ Eymir Gölü’nde toplu balık ölümleri yaşandı. Sabah göl kıyısına gidenler irili ufaklı binlerce ölü balıkla karşılaştılar. Mogan Gölü’ne de kısmi olarak yansıyan balık ölümleri doğaseverleri endişelendirirken, kıyıya vuran balıklar yetkililerce gömüldü.
    Ani balık ölümlerinin sebebi konusunda çeşitli söylentiler yayılırken, bölgedeki sanayi kuruluşlarının kimyasal atıklarını göle bırakmış olabilecekleri iddia edildi.
    Ani balık ölümleri yetkilileri harekete geçirdi
    Gölde, ODTÜ’lü bilim adamlarının yanı sıra, il sağlık müdürlükleri ve jandarma ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor.Yapılan incelemelerin yaklaşık 10 gün içinde sonuç verebileceğini söyleyen yetkililer, dibi bataklık olan gölde bir metan gazı patlaması yaşanmış olması ihtimali üzerinde duruyor.
    TATLI SU BALIĞI UYARISI
    Ölen balıkların çevreden gelen balıkçılar tarafından toplandığını hatırlatan yetkililer, Ankaralılar’ı tatlısu balığı tüketme konusunda dikkatli olmaya çağırdılar.

    11 Haziran 2006

    Ayşe TÜRKMEZ/GÖLBAŞI (Ankara), (DHA)

    Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü'nde, toplu balık ölümleri başladı.
     
  13. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    osman abi bekli insanlar boyle bir konuda nasil reklam amacli dusunursun diye dusunebilirler diye yanlis anlasilmamasini istedim...benim inancim sitemizdeki yum ankarali arkadaslarimiz bo konuda zizinle tek bilek olacaklaridir...ve anladigim kadari ile sitemizde belki 100 lerce ankarali arkadasimiz var bir pazar gunu balik tutmak yerine baliklari yasatmak icin 1 kisi 10 metre bir kiyi yeri temizlese buda ortalama 1 saat bir zamanini alir...ve ve tum kiyi zarali bitkilerden ve pislikten arinir...botu teknesi lan arkadaslarda su icinden mudahele ederse olaya ve gelecek kesikkopru suyu ile yaniden bir hayata donus olur osman abi...huseyin alp arslan abinin 2 gun once verdigi bir konu vardi bu yunus baska bir yunus diye yanlis hatirlamiyorsam..bir ulkede kuyrugunu yitiren bir yunusa protez kuyruk ureterek hayvani resmen hayata tekrar dodurmusler iste bu konustuklarimizi uygulayabilirsek ayni seyi yapmis olacagiz...umarim bu konuda herkez duyarli olur ve bir pazar gunum var ondada gidip pislik temizleyemem demezler...cunku olen geri getirilemez...olmeden once her turlu ise yarayabilecek mudahele yapilmalidir...
    saygilarimla...
     
  14. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Zümrüt hanım araştırman ve paylaşımın için teşekkür ederim alıntı yapacaktım fakat o kadar uzunki sadece cevap vermek istedim anladığım kadarı ile gerçekten mogan gölüne ilglisiniz bunun için ayrıca teşekkür ederim bazı çevreciler karşı çıkmış bazıları konuşmuş tamamını soluk almadan okudum ve etkilendim ama hepsi benim kişisel görüşüme göre havada kalmış laf üretmişler icraat yapmamışlar zaten ekolojik dengesi bozulmuş olan bir gölün sonu gelmek üzereyken karşı çıkmalar niye diye düşünüyorum o zaman temizlenmemiş balık ve diğer canlılar yok olur diye şu anda gölde canlı kalmadı son kalanlarda yok olmak üzere gölün çevresine trilyonlar dökülerek parklar ve piknik alanları yapıldı göl kuruduktan sonra onların ne anlamı var son bir ayda suyun kaybı 35-40 cm. gölün en derin yeri yaklaşık 2 mt. bazı bölgelerde biraz daha fazla bende burada tam 37 yıldır oturuyorum gölün 15 mt.derinliğindeki zamanlarını özlüyorum yıllarca içinde yüzdüm şimdi ise yaklaşık 10 yıldır gidip balık bile tutmuyorum ne yapılacaksa bir an evvel yapılmasını istiyorum otmuş sapmış bunlar bahane göl yaşanacak hale gelse onlar tekrar canlanır bir kaç ot için bunca canlı balık ve kuş çeşiti heba edildi göl can çekişiyor ve ölmek üzere yazmak önemli değil icraat önemlidir diye düşünüyorum yetkililer bir an önce konuşmak yerine iş yapmalılar.
    Saygılarımla.
     
  15. Amateur Hunter

    Amateur Hunter

    Yaş:
    35
    Mesajlar:
    314
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    3-5 tane kamış ve 3-5 tane makina , meps , sahteler , çelik teller vs vs
    En İyi Avı:
    en iyi avım çanıllıda 65 cm uzunlukda turna , YeniFoça 450 gr. Mırmır .
    Mogana Eşkiden Balık+mangala giderdik sonra sadece mangal oldu sonra sadece yürüyüş amaçlı oldu ve 3-4 aydırda gitmiyoruz gitmemde bence artık mogan öldü öldürdüler yok etrafını güzelleştirelim diye gölü maffettiler içine tükürdüler.Simdi arakdaşlar diyolarki kurtaralım nasıl kurtarcaz biz nabıcaz kim cebinden para çıkarıpda verir hadi diyelimki ankaralı balıkcılar ankaranın sevenleri toplanıp orda bi yürüyüş yapsak kim bakcak hiç kimse başdakiler gene bildiklerini yapıcaklar arkadaşlar bosuna kasmayın orası artık allaha emanet .
     
  16. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    İlgi ile takip ediyorum teşekkürler.
     
  17. cemdigital2003

    cemdigital2003

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    ankara/akyurt
    Favori Kamış:
    makina-kamış-sasi-meps
    En İyi Avı:
    iddialı değilim
    Sayın: CEM ÇINAR

    İlgi: 29.06.2007 Tarihli ve 115995 Numaralı Başvurunuz

    İlgi Başvurunuz konusu nedeniyle ANFA A.Ş. Birimine iletilmiş olup, söz konusu birimin gerekli incelemesi sonucunda vermiş olduğu cevap aşağıda belirtilmiştir.

    Not:16.06.2007 tarihli bilgi@ankara.gov.tr internet adresine başvurunuz. Büyükşehir belediyesi olarak gölün içindeki mevcut yapılan avlanma ile ilgili belediyenin bir yaptırım yetkisi yoktur. Mevcut alanla ilgili bölgede bulunan kolluk kuvvetleri ( jandarma ) ağları toplamaktadır. Hassasiyetinize teşekkür ederiz.

    Bilgi edinmenizi ve gereğini rica ederiz.

    Saygılarımızla,

    Ankara Büyükşehir Belediyesi
    Mavi Masa Müdürlüğü


    arkadaşlar yukardaki cevap ankara büyükşehir belediyesine gölün ve etrafındaki binlerce metre ağa sahip kabadayı bozuntularının nasıl engelleneceği veya engelleniyormu bu işin sonu nereye varır sorularını içeren şikayet dilekçeme verilen cevap hemen hemen her konuya çözüm bulan karışan ben bilirim diyen sn.melih gökçek çaresizse bizler sade vatandaş olarak ne yapabiliriz bilmiyorum ankara valiliğinede benzer mesaj çektim benzer bir yanıt aldım yemin ederim çok üzülüyorum konya yolundan geçerken gölün içler acısı halini görmemek için kafamı çeviriyorum YAZIK HEMDE ÇOK YAZIK gölü kurtarmak için yapılacak her türlü eyleme karşılıksız arkadaşlarımla katılırım...saygılar...
     
  18. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Herkes senin gibi düşünüyorsa işimiz gerçekten zor birini kaybediyorsak onun için diğerlerini yaşatmak adına gerekirse kırk defa yürürüm bugün bunu kaybettik bari diğerleri için belki bir şans olur diye herşeyi yaparım diyelimki bugün bunun için hiçbirşey yapmadık ve yok oldu olsun taşınırım başka bir bölgeye güzelde bir gölü var diyelim yarında o yok olacak o zaman ne yapalım çocuklarımıza ne bırakacağız yarın onlara ne diyeceğiz.Eğer doğru birşey yapmak istemiyorsan hiç yazma ve milletin kafasını bulandırma herkes senin gibi düşünmüyor sende yarın kafana vurursun ama iş işten geçer ben elimden geleni yapacağım yarın şunu yapsaydım bunu yapsaydım diye kendimi kahretmiyeceğim elimden geleni yapacağım insanlık adına.
     
  19. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı

    Aynı yazıyı banada gönderdiler otomatiğe bağlamışlar herkese aynı cevap bende mogan gölünü kurtaralım yazımda paylaşmıştım cevabı seninkini görünce bende tekrar burada yayınlama ihtiyacı hissettim.


    Sayın: OSMAN ALTUNEL
    İlgi: 29.06.2007 Tarihli ve 115980 Numaralı Başvurunuz
    İlgi Başvurunuz konusu nedeniyle ANFA A.Ş. Birimine iletilmiş olup, söz konusu birimin gerekli incelemesi sonucunda vermiş olduğu cevap aşağıda belirtilmiştir.
    Not: 14.06.2007 tarihli bilgi@ankara.gov.tr internet adresine başvurunuz. Büyükşehir belediyesi olarak gölün içindeki mevcut yapılan avlanma ile ilgili belediyenin bir yaptırım yetkisi yoktur. Mevcut alanla ilgili bölgede bulunan kolluk kuvvetleri ( jandarma ) ağları toplamaktadır. Hassasiyetinize teşekkür ederiz.
    Bilgi edinmenizi ve gereğini rica ederiz.
    Saygılarımızla,
    Ankara Büyükşehir Belediyesi
    Mavi Masa Müdürlüğü
     
  20. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    osman abi bende zumrut hanimin yazisini okudum sadece bastakiler soz vermis yerine getirmemis...bir golde o kadar cok bitki turunun bulunmasi golde yasayan canlilar icin faydasi degil zarari vardir sadece...ve bitkilendirme tekrardan cok kisa bir surede yapilabilir ama bir balik 1 kg agirliga bir birbucuk yilda gelir...buda olen 60-70 cm bir turna baliginin 4-5 yasinin ustunde olmasi demektir...ayrica baliklarin gelismesinde su derinligi onem cok onemlidir cunku baliklar basinc ister buyumek icin ve derin sularda kendilerini saklayabilir ve eldegmeden yilarca yasayip buyuyebilirler..ama gol dibinin kazilmasi yanlis ve pahali bir calisma olur...cunku camur veya baltik icerisinde amonyak,nitrat,metan ve benzeri bir cok gazi filtre ederek haps etmektedir..eger buna mudahele adilirse bu gazlar aciga cikarak baliklarin olmesine neden olacaktir....bir akvaryumda baliklari uzun yasatmak icin iyi bir su sarti ve kumunun oynanmamasi gerekir...bircok kisi akvaryumunu temizlerken kumunu karistirir bu anda tum pislikler aciga cikar ve surekli balik olumu yasanir yani golde yapilacak bir calisma ayni olayi ortaya cikarir...