Merhabalar değerli site üyeleri, Uzun zamandır balık avına gidememekten kafayı yeme durumuna gelmiştim ki kardeşim cumartesi günü saat 15:30 gibi hadi gidip şöyle bir piknik yapıp hava alalım demesiyle işleri bir kenara bırakıp gitmem bir oldu.Hemen at çek spin takımımla birlikte sahte yemlerimi hazırlayıp yola koyulduk.Saat 16:30 gibi at çeke başladık.Aradan yarım saat geçmemiştiki benim strike pro RG 154 sahteme hemen 50 cm civarında bir turna atlayıverdi.Balık ileride aldığı için yemi tadını çıkara çıkara yorarak kıyıya aldım.Kardeşimede daha önce sazan avında kullandığım kamış ve makaradan oluşan bir seti bozarak ucuna daiwanın 9cm lik sahtesini takıp vermiştim.Yalnız bende tulum olduğu için suya girip yosunlara takmadan at çek yapabiliyordum.Ama kardeşim sadece belli yerlerden at çek yapabiliyordu.Onun amacı da zaten oylanmaktı. Saat 18:00 e kadar vuruş alamadık derken benim oltaya yine sağlam bir vuruş aldım.Baktım bu seferki biraz daha dirençli ve iri bir balık.Yalnız bu seferki kıyıya çok yakın yerden aldığı için hemen kıyıya aldım.Hava kararmak üzereyken ot ve yosun temizlemekten bıkan kardeşim birden bağırmaya başladı ve bir baktımki kocaman bir turna suyun 1 metre üzerine sıçrayarak geliyor.Tabi kardeşimde adrenalin tavan yapmış durumda.Acemi olmasına rağmen 9cm lik daiwa sahteyi köküne karad yuttuğu için kurtulamamıştı ve kıyıya çekilmişti.Kardeşim keyften dört köşe ölçtük baktık tam 58 cm güzel ve tombul bir turna balığı.Kısmetimiz bu kadarmış dedik havanın kararmasıyla evin yolunu tuttuk.Eve geldiğimde bir baktım karşı komşularda gelmiş rakı sofrası hazırlanmış.Herkes beni bekliyor rakı balık için.Hemen işe koyuldum balıkları temizlerken birde ne göreyim ikisinde ağzına kadar havyar dolu şok oldum ve bir okadarda canım sıkıldı.Konuştuğum bir çok balıkçı arkadaşım daha havyar zamanının başlamadığını ama mevsimin bu sene erken soğuduğu için hayvanların bundan etkilenmiş olabileceğini söylediler.Can sıkıntısı içinde balıkları temizledim ve komşularımızla birlikte afiyetle yedik.Yalnız benim için artık turna balığı avı bu sezon sona ermiştir.Takımları yağlayıp temizleyip bir sonraki sezon için yerine kaldırdım.Bu arada çok güzel resimler çektim ama bir türlü yükleyemedim.Bu yükleme sorunu en kısa sürede çözdüğümde resimlerimide sizlerle paylaşacağım. Herkese rastgele...
Tebrikler.. Bu sene havyarın erken başlayacağı belliydi zaten. Ben ''2 hafta sonra havyarlı balıklar görürüz'' diyordum, şimdiden başlamış. Bundan sonra turna tutmamakta fayda var..
Küresel ısınma sen nelere kadirsin. Daha 1.5 ay var ama demek stres yüzünden havyar oluşmuş. Turna avlayan arkadaşlar lütfen balıkları alıkoymayın ya da mümkün olduğunca karnı şişmiş balıklara karşı dikkatli olun ki önümüzdeki yıllarda da balık bulalım. Bu arada daha irileri rastgelsin afiyet olsun.
Turna balığında genel olarak bir artış sözkonusu sevgili Engin. Bu durum sevindiricidir. Yağışların önemli ölçüde artması,balıkların yaşadığı sahaların dahada genişlemesi önemli artış sebebidir. Yakala bırakta gittikce artmaktadır Sevgiler
Turna populasyonunun artışı özellikle biz avcılar için gerçekten güzel bir gelişme, ancak benim demek istediğim küresel iklim değişikliğinin hayvanlar üzerinde yarattığı baskı. Diyelim ki her şey istediğimiz gibi, peki erken yumurtadan çıkan balık larvaları neyle beslenecek, ne gibi mevsimsel şartlarla karşılaşacak veya balığın beslendiği diğer canlının yaşamsal şartlarının değişmesi bu canlı üzerinde nasıl bir baskı yaratacak. Benim bahsettiğim bencil insanoğlunun neden olduğu iklim baskısı nedeniyle tüm doğal hayatın dengelerinin değişmesi. Netekim yumurtlama dönemine 1.5 ay varken balıkların yumurta oluşturması aldığım eğitim sebebiyle benim için bir korku sebebidir. Yoksa ben de isterim her gittiğim avdan boş dönemeyi saygıdeğer Vedat abim.