Araç buzdolabı

Konu, 'Genel Konular' kısmında psikolog06 tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu soğutulacak şeye bağlı. Buna göre peltier seçilir. Peltier'in 12V'ta diyelim 60W gücü varsa, bu durumda en az 80W bir güneş paneli gerekecektir. Şunu akılda tutmak lazım, bu 80W güneş tam tepede, bulutsuz bir havada panelin vereceği maksimum güçtür. Net detay için, panelin datasheet'ine bakılır.

    Teknik olarak çok iyi ve güçlü bir panel almaktansa, uygun fiyatlı orta kalite iki panel almak daha iyi olacaktır.

    Gereken temel malzeme, biraz çeşitlenebilir. Şöyle diyelim, normal, lüks ve de lux modelleri yapabilirsiniz.

    Normal olanda, soğutma aluminyum olur. Lüks olanda bakır bir soğutucu kullanabilirsiniz. DeLux modelde ise, sıvı/su aktarmalı bir şey kullanırsınız. Bu, daha az güçle daha hızlı soğutma yapmanız anlamına gelir.

    Gereken malzeme temel olarak:

    1. Peltier.
    2. Her peltier için bir soğutucu veya büyük bir soğutucu blok.
    3. Panel.
    4. soğutma haznesi, hzane için soğutucu, bakır veya aluminyum.
    5. Bakır levha, olabildiğince kalın ve düz.
    6. İzolasyon köpüğü, çapari sarılan köpüklerden.
    7. Alüminyum folyo.
    8. Isı iletici pasta.

    Yapım nispeten basit. Peltier soğutucu panele doğrudan yerleştirilir, uyugn yer belirlenir. Peltierin diğer tarafı için boyutları peltierden 2-3 mm daha büyük olacak şekilde bakır kesilir. Ardından bundan daha büyük bir parça daha kesilir. Bu parçalar piramit gibi olup, üst üste konunca yükseklikleri 3 cm kadar olacak şekilde yeterince kesilir. Bunlar, soğutucu ile ısı dağıtan ve ısınacak olan bloğun arasını uzaklaştırmak için kullanılır. Sonra bakır parçalar ısınacak olan soğutucuya getirilir.

    Yapılmak istene şey şöyle bir şey. En üstte soğutma haznesinin içinde kalan bir soğutucu olacak. Onun altında peltier. Peltierden sonra piramit gibi yerleştirilmiş kat kat (imkan varsa tek parça bir kütle daha iyi olurdu) bakır plakalar. Ardından ısınacak olan soğutucu. Şimdi bunları birarada tutmak üzere, her iki soğutucu bloğa 4 delik delinir. Deliklerden plastik kablo bağları geçirilerek iyice sıkılır ki, tek bir blok haline gelsin.

    Tüm parçaların birbirine değen yüzeyleri hafifçe zımparalanır. Isı pastası sürülür. Bu ısının daha iyi iletilmesini sağlar.

    Bu blok hazırlanınca, kalan boşluklar uygun şekilde kesilmiş köpüklerle doldurulur. Bu noktada 1 cm gibi ince parçalar kullanmak daha iyi olur. Köpüğün bir yüzüne aluminyum folyo tahta tutkalı ile yapıştırılır. İyi yapışmayacaktır ama idare eder. Bu katlar bir kaç üst üste konarak gene ağaç tutkalı ile yapıştırılır. Evet, bu tutkal o köpüğü tutmaz pek. Daha iyisi deniz tutkalıdır. Ama biraz bulması zor, uğraşması sorunludur.

    Elde edilen köpük blok, soğutucuların arasına doldurulur. Olabildiğince sıkı olması faydalıdır.

    soğuk kısımdaki soğutucunun etrafına soğutma haznesi geçirilir. Bu mesela, plastik bir kutu, saklama kabı vs. olabilir. Soğutucu kabın içinde kalmalıdır. Ne kadar küçük olursa o kadar iyi. Sonra kabın etrafı benzer şekilde köpükle izole edilir.

    Kablolar bağlanınca, soğutucu hazır demektir.

    Sanırım kafanızda az buçuk canlanmıştır. Yapımı 3-4 saat filan sürer.

    Kaliteli soğutucu, lüks versiyonlar için, mesela şuradan bulunabilir:

    https://www.sanalmarketim.com/urun_liste/?liste&ref=,sxbiu:71,sxbia:72
     
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yapılacak sistem, şöyle özetlenebilir. Bir hazne içindeki metal bloktan (soğuk parça), bir diğer metal bloğa (sıcak parça) ısı transfer etmek. Soğuk parçayı izole edeceğiz ki, havadan ısı alıp tekrar ısınmasın. Sıcak parçayıda açık alana koyacağız ki, üzerindkei ısıyı dağıtıp, soğuk parçadan daha çok ısı çekebilsin.

    İkisinin arasındaki ısı transferini peltier yapıyor. Ama bu ince bir şey. eğer soğuk parça ile sıcak parça bu kadar yakın olursa, sıcak parçaya giden ısının bir kısmı, gerisin geri soğuk parçaya dönecektir. Bu nedenle, bakır plakayla aralarını biraz açıp, köpükle sağlam bir ısı izolasyonu sağlıyoruz.

    Isı transferinin maksimum olması için, parçaları ısı iletici pasta ile birleştiriyoruz. Bu şeyi kullanırken prensip, ne kadar ince sürerseniz, o kadar iyidir şeklindedir.
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kullanılan parçalar için; ısı iletimi ne kadar yüksek olursa, o kadar iyi olacaktır. Aluminyum iyidir. Bakır ise çok çok daha iyi. İdeal olan gümüştür, ama malum pek pahalı.

    Eğer sıcak parça fazla ısınıyorsa, takılacak bir fanla ilave soğutma sağlanabilir.
     
  4. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Araç buzdolapları fanlı peltierli olanlar ortalama 150 liraya satılır ve 12 voltta çalışır, öyle dediğiniz gibide fazla akım çekmez. Ölçüm aleti ile ölçmüştüm ortalama 2.5 amper çekmektedir. İşinize yarayacak ise aklınızda bulunsun. Ayrıca bu tip soğutucular 24 saat çalışmak için dizayn edilmemiştir.Yanlış hatırlamıyorsam 1 yada 2 günlük kesintisiz çalışması durumunda 2 saat dinlendirmelidir yoksa buz yaparlar. Peltierli sistem yapacaksanız bunları aklınızda bulundurun.
    Ayrıca bu sistemi kurduğunuz takdirde peltier verdiğiniz elektriğe göre max soğutmaya çalışacaktır, bu yüzden de gereksiz elektrik tüketimi ve istenilen soğutmanın çok üzerinde soğutabilir. Bunu istediğiniz sıcaklıkta ayarlamak için dijital sıcaklık kontrolcüsü almanız lazım. Ebay'da 10-20 dolar gibi fiyatlara var,elinizden geliyorsa kendinizde yapabilirsiniz.Buna ilaveten kontrolcü için sıcaklık sensörü de lazım.Bunları sıcaklık ayarı yapmanız için söylüyorum. Yine +4 derecede havadaki nem peltier üzerinde yoğunlaşmaya başlıyor buna da dikkat edin. Ben sizin yerinizde olsam ne istediğinize ve haddinden fazla soğutmaya ihtiyacınız varmı çok iyi düşündükten sonra karar verirdim. Neticede 1-2 günlük birşey olacak.Arabanın aküsünü kaç saatte bitireceğinizi ve motoru kalan gücün çalıştırıp çalıştıramayacağını da hesap etmeyi unutmayın.Kırılan güneş panelleri yerine artık esnek formda olanlar üretilmeye başladı.Mesela elektrikli bisikletleri şarj ederken adam yanında taşıyor paneli, katladığı panelini çıkartıp kullanıyor.Aynısı bende var telefonumu şarj için kullanıyorum.Ancak sizin için kapasitesi yeterli olurmu yine bir araştırmak lazım.Direk güneş enerjisi ile dolabı çalıştırmak zor onu söyleyeyim. Güneş gün içerisinde yer değiştirecek, güneşten gelen ışınlar 90 derece geldiğinde maximum verim alırsınız. Bu yüzden ara ara paneli dik halde tutmanız lazım.
    Gece soğutmaya devam edebilmek içinse gündüz panelden gelen enerjiyi aküde depolamanız lazım.Bunun içinde ya ek akü alınacak, yada arabanın aküsü sökülecek :)
    Tabi gece sabaha kadar soğuk durabiliyorsa sorun değil. Tesisatı kurarken kablo kalınlığını iyi seçin, ince kablo kullanmayın yangın çıkartırsınız.
     
  5. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Serdar abinin dediklerini youtubede anlatan videolar var, dediklerinin hepsini tam olarak bir videoda göremesemde hemen hemen yazdılarını birçok yerde uygulamışlar kafanızda canlanması için peltier diye aratıp bakabilirsiniz.
    Hatta tam tersi yani ısıdan elektrik üretenlerde olmuş. Altında mum alevi var peltierin üstünde fan falan. Tabi düşük seviyede elektrik. Sizin için uygun değil tabi bu son yazdığım.
     
  6. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    iyide bana niye yazıyosunuzki bende zaten mantıksız bulduğumu söylüyorum mesajları okumadanmı cevap yazıyorsunuz.
    bende aynı şeyi söylüorum güvenli soğutabilen peltier sistem az amper çeker o yuzden soğutmaz serinletir anca. istenilen derecede soğutacak peltier sistemde zarar verir. güneş enerjiside stabil değil. stabil enerji için akü lazım .

    13 kg lik büro tipi dolaba çalışırmı çalışmazmı diye düşünürken 30 kg lık verimide masrafıda muallakta bir sisteme yönelinmiş.

    bir önce sayfadaki mesajlarımı atlamışsınız sanırım zaten benim yazdıklarımı bana copy paste yapmışsınız. :):)
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çekilecek akımı bulmak kolay: gücü 12'ye bölün. Mesela 60W peltier 60 / 12 = 5A çeker.

    Kablo kalınlığı ise, akımı 0.5 ile çarpın. Yani 5 Amper için, 5 x 0.5 = 2.5 mm kalınlıkta bir kablo gerekir. İşi bilenler yok böyle bir hesap diyecektir. Doğru, kesit karesel artar vs. Normalde 2.5 mm kalınlıkta bir kablo 25 ampere banamısın demez. Ama kalın tutulması ek güvenlik sağlar, mekanik dayanım vs. açısından özellikle, zararı olmaz genel olarak.
     
  8. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    hocam amperden kablo hesaplama değil sorun . sorun şuki arkadaşın başta bahsettiği -15-25 arası dolab için 5 amper değil 20 amper gerekir peltier için
    buda ona göre bir güneş paneli ister. ayrı bir akü ister.
    60 *40 bir dolap acaba arabama sığarmı diye düşünüyordu arkadaş . bu sistem gittikçe büyüdü .
     
  9. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Ben sizin yerinizde olsam sistemi eğer yapacaksam en dışında izolasyon arada antifirizli su kullanırım.Su ısıyı transferinde havadan 25 kat daha hızlı sonuç verir.Peltierin soğutmada kullandığınız taraftaki alüminyum bloğunu bu suyun içerinde kalacak şekilde sistemi tasarlayın.En dışında dışarda sıcak kısımdaki alüminyum blok ve fan olsun.Az daha geliştireyim derseniz bir tane akvaryum motoru ve hortum takılabilen alüminyum bloklar ile sistemi geliştirebilirsiniz. Akvaryum motorunun doğru akımla çalışanları var. Dc brussless aquarium pump diye aratırsanız bulursunuz.
     
  10. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Copy paste yaptığımız yok yazdıklarımı okursanız içerisinde bizimde tecrübe edindiğimiz konular var. Aralarında senle aynı şeyleri tecrübe ettiysek, senin yazdılarını copy paste yapmış olmuyoruz dikkatini çekerim.Sana yazmaktan ziyade okuyacak ve yapmak isteyecekler için işlerini kolaylaştıracak şeyler yazmaya çalışıyoruz. Artısı ve eksisine yine en iyi karar verecek kendileridir.
     
  11. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    iyide alakası nedir zaten fanlı dolapların yaramadığını soğutmadığını. peltierli sistem olarak güvenli şekilde o kadar soğuttuğunu yazmışım daha soğutmak isterseniz yüksek amper yüzüdnen ayrıca tesisat çekilmeli yazmışım .

    aradan bir sayfa geçmiş benim yazdıklarımı bana yazmışsınız bilmiyorsanız öğrenin falan demişsiniz .

    güneş paneli sistemini öneren ben değilim skoylu isimli üye. benden aldığınız alıntının altına yazmışsınız.

    garip gerçekten herşeyin başı sağlık
     
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Peltier'in verimi cidden yüksektir.

    Benim kafamdan geçen, küçük bir hazne içinde buz akülerini donduracak bir peltier. Birde kaliteli bir araç tipi termos. Peltierle elde edilen buzu, termosa aktarıp daha uzun süre içinin soğuk kalmasını sağlamak.

    Yoksa, doğrusu direk peltierle soğutulan bir buzdolabı yapmak en azından giriş seviyesinde birisi için pek olası değil.

    Peltier konusunda mesele, soğutacağınız şeyin ısı iletimi o sistem kadar iyi olmayabilir. Yani 1 Lt suyu peltierle 60W kullanarak kolayca dondurabilirsiniz. Aslında bu işi peltier 5dk'da halledebilir ama, su o kadar çabuk soğumaz. Bu nedenle çok güçlü yapmanın çok elektrik harcamaktan başka pek bir faydası olmaz.
     
  13. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    evet abi bahsettiğim tamda budur. ama arkadaş sanırım sistemi farklı anlamış olabilir zira konunun başında istediği performansta bir buzdolabını bu şekilde yapmayı düşünüryorsa boşuna para ve emek harcar mobile kullanıma uygun olmaz. yada astarı yüzünü geçer.

    ille güneş enerjisi isterse peltierle çalışan 150 liralık dolaplardan alsın onun güç çıkışına güneş sistemini kursun . içindeki peltieri çıkarıp daha büyüğünü koysun . ama sıfırdan yapması zor olur.

    ben genede 55*40 lık biro tipi budolabını alsın invertöre bağlasın bagajda kullansın bundan yanayım çengelli kancayla sabitler sorun olmaz.
     
  14. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Benim yazdığımdan bu yorumu nasıl çıkartabilyorsun anlamış değilim.Bilmiyorsanız öğrenin falan nerede dedim? İyimisin?
    Güneş panelini bizde tavsiye ettik.Sorun kimin ettiğinde değil,orasında değiliz.
    Benim anlamadığım şu şurada birkaç kişi beyin fırtınası tarzı birşeyler üretmeye çalışıyoruz.Sağolasın ama okuyanlar için kalabalık etmekten başka birşey yapmıyorsun şu an.
    Hem onu bunu kullanmayın falan diyorsun.Diyene de laf ediyorsun.
    Madem o kadar biliyorsun tam olarak şunu yapın, böyle böyle yapın dersin lafı uzatmadan bitirirsin, bilmeyenlere de öğretirsin iş biter.
     
  15. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    ben fikrimi belirttim zaten bilmeyen bilmediğini kendine itiraf edemediği ürece beyin fırtınası bitmez.
    özellikle forumlarda mesajlaşırken bildiğiniz bir konu hakkında bile cahil duruma konulabilirsiniz çünkü herkes googledan aratıp arartıp sanki kendi başına gelmiş gibi birşeyler yazabilir.
    ve hep en son yazan kendileri olmak isterler sayfalarca sürer muhabbet.

    benim tavsiyem oto dolap alacaksa komp. çektiği akıma ve enerjiye baksın kendi araç sigortasına uyumluluğunu kontrol etsin.araç buzlujlarıda sigortalarda sorun yaratabiliyor güçlü modeller.

    peltiere ufak model bir ihtiyac soğutucusu yapabilir.içme suyunu soğutacak. ancak buzluk dolap oto dolap boyutundaki ürün için peltier iişine girmek geerksiz.yan ürünlerin masrafı daha çok olur tesisat akü ara elemanlar..

    güneş enerjisi sistemlerini önce aydınlatma telefon bilgisayar şarj etmek için başlangıç düzeyinde kullanmasını isterim. işin mekaniğini mantığını anlayıp daha çok haşır neşir oldukdan sonra bu sistemi ihtiyacına göre modifiyelesin .

    ve benim tavsiye ettiğim büro dolabını 55*45 bir beyaz eşya bayisinde yada medimarkt gibi biryerde direk birebir incelemesini isterim .

    oto dolap alacaksa kullanılan gaz cinsine servis fiyatına bakılmalı.
    mini buzdolabı büro tip otel tipi alacaksa da amonyaklı olanını değil gazlı almasını isterim
     
  16. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Benim yazımı alıntılamışsın, ilk paragrafının benle alakası yok o yüzden cevaba da gerek yok, ancak şu söylenebilir ilk sayfayı aç güneş enerjisinide,peltieride ortaya atan benim (bunun bi önemi yok bence yinede belirteyim),eski yorumlarından o kısımları da karıştırdığın anlaşılıyor.
    İlk paragraf harici yazdıklarınsa bunu yapacak kişiye kalmıştır tercihi.
    Bu yazdıklarımızıda 25 senesini amatör olarak elektronikle geçiren bir insan yazıyor haberin olsun.
     
  17. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    kendi fikrinizi yazın bilmeyen öğrenir . dediniz yazdık . benle alakası yok diyorsunuz ilk paragrafın .
    sonra yazılanlar heralde yapacak kişiye kalmıştır tercihi aksinimi söyledik oto alacaksa şuna dikkat etin normal alacaksa buna dikkat etsin güneşden yararlancaksa şöyle yapsın isterim dedik .
    foruma fikrimizi yazarız elbette kişi kendi tercihini kendisi yapar bunu alıp parantez içerisinde belirtince noluyor .
    iyiki yazdınız yoksa kendi tercih yapabileceğini bilmiyordu adamın içi rahatladı .
    yani okadar boş konuşuyosunuzki 25 yıldır amatörce elektronik le uğraşıyorum jokerinizide kullandınız.

    durun tahmin edeyim evde bozulan radyolarıda siz tamir ederdiniz . ozaman tamam ya. biz yazmıyalım pardon.

    tutup benden alıntı yapıp benim yazımın altına önceki mesajımı okumadan mesaj yazdınız. şimdi beni aynı konuma sokmaya çalışıyosunuz yadıkca yazıyosunuz ben konu sahibiyle muhattab olayım müsade edinde azcık . sizinde elektronik kariyerinize engel olmayalım
     
  18. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Önce biraz daha Türkçe kullanımına dikkat edersen sevinirim.
    Sana tavsiyem aynı şeyleri haklıymış gibi tekrarlayacağına,sayfayı aç başından itibaren bir oku. Hatta bir daha oku.
    Belki saçmaladığının farkına varırsın.
    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak sizin adetiniz olmuş.
    Sen ne yedin içtin ki benim ne yaptığım hakkında yorum yapabiliyorsun?
    Hayırdır radyo yaparken de yanımdamıydın, bizim mi haberimiz yoktu?
    Nerelerden ne tutturacağını şaşırmışsın, senin yazdığını alıntılayınca bu kadar içerleyeceğini bilsem sana cevap verme lütfunda bulunurmuyduk acaba?
    Kabahat bizde, iki satır yazdığında kendini bu kadar önemseyenlerle aynı yerde yazma talihsizliğini yaşıyoruz bazen istemesekte.
    Senin o kariyer lafına da cevap verirdik de , kendimizi övmek gibi olur işimiz olmaz o işlerle.İşin düşerse gel bizim o taraflara anlatırım yüzüne karşı.
     
  19. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    yahu tamam siz haklısınız buyrun meydan boş istediğiniz gibi yazın . şu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma lafıda öyle ayağa düştü ki sıkışan direk ona sarılıyor.
    bırakın konu sahibiyle muhattap olalım diyoruz bir müsade edin sevmiyosanız fikirlerimiz yazmayın bana birşey .
    yada sizden nasıl kurtulurum onu öğretin bana adamın başlığını çöpe çevirdiniz. daha yazmayın bana yukarda rica ettim yine ediyorum
     
  20. korayandroid

    korayandroid Koray

    Mesajlar:
    479
    Şehir:
    İstanbul
    Birincisi bizim haklı olmak gibi bir derdimiz yok ki konu başından itibaren anlayarak okusan anlardın bunu, amaç yardımcı olmaktır.
    Ayağa düştüğün şey senin gibi sık sık davrananlardan dolayı oluyor.Radyo tamir etmişiz seninle anlaşılan.
    Sen müsade et ki o zaman konu sahibiyle muhatap olalım değilmi, olayı kişiselleştirsen olacağı budur.
    Öyle bir şeye giriştikten sonra işin içinden çıkamayınca nasıl kurtulurum falan demekle olmuyor, yazarken düşünecektin.
    Kurtulmak istiyorsan tavrını değiştir yada iki kere düşünerek yaz sevgili kardeşim,bizim seninle alıp veremediğimiz birşey yok.
    Olay sadece piyasada bildiğimiz kadarıyla uygun fiyatlı bir çözüm olmadığı için DIY üsülü sistem yapılabilirliğini tartışmak arkadaşımız için, bilenler tarafından.