Artık T.Su Levreği Akvaryumda!!!

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında salo309 tarafından paylaşıldı.

  1. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Yalnız Tebliğ'de belirtilen kurala göre nereye götürdüğünüz farketmeden nakledilemez diyor.
     
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Burada kanunu kanun koyucu gibi yorumlayıp bir kanaate varmak doğru olacak sanıyorum. Sonuçta tebliği de eleştiriyor ve yanlış olduğunu düşündüğümüz noktaları belirtiyoruz.

    Tebliğin bu maddede amacı bence şudur; balıkları ister pazara ister akvaryuma isterse nereye olursa olsun canlı olarak sevk ettğimizde ister istemez bu canlılığın başka bir suya nakli mümkün olabilir. Canlı olarak foseptiğe bile döksek oradan bir şekilde bir kanal bulup başla bir suya karışması ve burada ekosisteme zarar verecek şekilde üremesi muhtemeldir. Ya da yolda bir arkadaşımız "aa ne güzel balıkmış bana versene akşam yerim" dediği anda cimrilik edemeyip verdiğimizde eve giderken arkadaşın acil işi çıkarda "ya bari eve gidemiyorum şu yol kenarındaki dereye döküvereyim de ölmesin" dese de aynı risk olur. Hani filmlerde böyle karışır ya.

    Tıpkı katil yosunun 80 lerde kimyasal olarak deniz akvaryumlarında şekil olsun diye üretildiği sırada tuvalete dökülen artıklarının denize kadar ulaşarak ve üreyerek tüm dünya için tehtid eder hale gelmesinde olduğu gibi.

    Sonuçta bu bağlamda düşünürsek evet nakil yasaktır. Ancak tebliğ insanın içindedir. Bilinçli bir arkadaşımızın salt olarak akvaryumda beslemek kastıyla bu balıkları evine getirmiş olmasının tebliğe aykırı bir durum oluşturacağını sanmıyorum.

    Yani ben hakim olsam ve önüme bu olay gelse böyle yorumlardım. Ancak farklı görüşlere saygılıyım.
     
    Son düzenleme: 3 Haziran 2009
  3. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Cüneytin sorusu, içimdeki merakın ifadesi oldu. Kendisine teşekkür ederim.;) :)

    Alperim, ilk cümlelerinde kanunun/tebliğin özüne vurgu yapan örneklemeleriniz gayet yerinde. Size de teşekkür ederim.:)

    Ancak son tahlilde, kişisel kanaatinizle ifade ettiğiniz durumu, pratize edecek olmamızın garantisi de maalesef yine risk taşıyor. Bu gün sadece "beslemek" şeklinde olan, yarın "üretmeye", daha başka bir gün başka bir duruma yönelebilir.:rolleyes: :)
     
  4. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    başımdan geçen bir mesajlaşmayı kısaca anlatayım
    Bu forumdan bir arkadaşımız bana pm attı abi benim bir havuzum var içindede iki tane yayınım var tahminen 10-15 kiloluk yayınlar şimdi bunların yumurtalarından yüzlerce yayın çıktı sana gönderdiğim dere resimlerine bir bakarmısın,
    bu yavruları bu dereye atsam acaba yaşarlarmı dere yazın akmıyor ama kurumuyorda derenin içinde yer yer söğüt ağaçlarıda var şayet bu yavruları salmaz isem hepsine havuzum yetmeyecek ve çoğu ölecek acaba ne yapabilirim :confused: :confused: :confused:
    şimdi sorarım sizlere bu arkadaşımızda gayet iyi niyetle ruhunu dinlendirebilmek için iki yayını havuzda saklamış ama şimdi bu yavrularla ne yapabilir mecbur salacak pekiiiii ya bu havuzda bir bakteri oluşup (bu kaçınılmazdır)bu yavrulara bulaştıysa :confused: :confused:
    arkadaşlar iyi niyetle başladığımız bir hobi bir çevre katliamına dönüşebilir bence aklımızı başımıza alıp kanunlara uyalım;)
     
  5. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Evet yönelebilir ama yönelmiyebilir de. Sanırım her olayı kendi içindeki şartlarda değerlendirmelidir. Çok küçük ayrıntılar olayların nedenlerini ve sonuçlarını tamamen etkileyebilir. Kelebek etkisindeki gibi.

    Ben sadece buradaki olayı değerlendirerek yorumladım. Bilinçli olduğunu düşündüğümüz bir arkadaşımızın ve akvaryum merakıyla yaptığı bu naklin yasak kapsamında olmayacağını düşünüyorum.
    Ancak her ne amaçla olursa olsun bu arkadaşımız bu balıkları bu akvaryumdan canlı olarak hiçbiryere nakletmemelidir. Hatta ilk tuttuğu yere bile. Orada bile doğal denge zamanla değişmiş olabilir çünkü.
     
  6. salo309

    salo309 mehmet

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 3,5 kg
    havuzda beslersen tabiki bakteri bulaşacaktır ama akvaryum da besliyruom sera nın bin bir türlü ilacı var bende. filitrede mikrop öldürücü, aynı zamanda balığın mineral gereksinimini giderecek maddeler var. bu kadar önleme karşın nasıl bakteri oluşacak?
     
    Son düzenleme: 4 Haziran 2009
  7. salo309

    salo309 mehmet

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 3,5 kg
    balli kardes, balıgı üretecegimi pek zannetmiyorum. canlı doguran süs balıklarını ürettigim için yumurtayla üretimde tecrübem yok. eger üretmeyi basarırsam yavrulardan 2-3 tanesini kendime alırım gerisini dogaya yeni dogmus bir şekilde salarım. hem dogaya katkım olur. hemde tuttugum balıkların hepsini salarım. canım levrek çektiginde akvaryumdan bir tanesini alır mideye indiririm. dogaya iki türlü yardım yapmıs olurum
     
  8. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Bu daha da kötü bir sonuç oluşturabilir. Şöyle ki; akvaryumda kullanılan katkılara karşı bazı bakteri ve virüsler direnç sağlayabiliyor. Böyle direnç kazanmış mikropların balıklarla denize salınması felaket olabilir. Tıpkı insanlarda hastalık yapan mikropların ilaçlara karşı kendilerini geliştirmesi ve ölmemesi gibi.

    Bu nedenle asla akvaryumda havuzda vs harici bir yerde beslenen balıklar ve bunların yavruları asla doğaya geri bırakılmamalıdır. Doğaya katkı derken zarar verilecektir. Tebliğde yasaklanması nedeni zaten bu. Bu nedenle asla böyle birşey yapmayın . Önceden o doğadan alınsa ve o doğada bu balık türlerinden hala mevcut olsa bile.

    Aslında bahsettiğimiz ihtimaller elbette düşük ihtimallerdir. Ancak gerçekleşme riski asla göze alınamayacak ihtimallerdir. Sonuçları felaket olabilir. Dediğim gibi 80 lerde evinde deniz akvaryumları için labratuarda yosun üreten araştırmacılar ürettiği deneklerden memnun olmadıklarında bu yosunları kullandıkları kapları tüpleri vs lavaboda yıkayıp maalesef minnacık parçaların kanalizasyondan denize karışacaklarını hesaplayamadıkları felaket sonunda ortaya çıkan katil yosun bütün dünya denizleri canlılığı tehtid eder hale gelmiştir.

    Hiç riske gerek yok:)
     
    Son düzenleme: 4 Haziran 2009
  9. salo309

    salo309 mehmet

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 3,5 kg
    dedigin dogru ama birşey sorcam. binbir çeşit yosunu, degişik degişik su böcekleri, onca dışardan gelen su atıkları o göle dökülüyor ve orda hiç bakteri oluşmuyorda, benim damacana suyuyla doldurdugum aylık belli bir miktar ilaç attıgım akvaryumumda bakteri mi oluşacak???

    2 yıl önce akvaryum aldım ve içine süs balıklarını koydum. arada bir hastalanıyorlardı (beyaz benek, gözleri şişiren bir hastalık) bundan rahatsız oldum ve daha çok balıklar üstüne olan büyükçe bir pet shopa gittim. bunu nasıl önlerim dedim. sattığı balıkların hastalıktan ölmemesi için büyükçe bir filtre kullanıyormuş. kendi kullandığı büyük filitreyi, içindeki mikrop öldürücü ve balıgın daha uzun süreli yaşaması için kullandıgı malzemeleri önerdi. ayrıca işi garantiye almak için ilaç da aldım çeşit çeşit. ondan sonra bir hastalıga bile yakalanmadılar. balıkları 1 sene yaşattım. bir sürü yavru aldım. sonra hepsini verdim. Eger hastalık oluşmuş olsaydı ölürlerdi. 80x40x40 akvaryumumda 2 adet tatlı su levregi, 6 adet inci balıgı, 1 adet vatoz, 2 adet çöpçü besliyorum ve hepsi gayet sağlıklılar. hadi diyelim dediginiz gibi bakteri oldu. ilaca karsı dayanıklılar da. o zaman balıklar akvaryumun içindeyken ölmüyoda, geri doğaya bıraktıgımda hastalıgı bulaştırıp mı ölüyo bu balıklar. bakterilerin ne zaman aklı oldu da böyle kendileri istedigi zaman balıkları öldürsünler. bu işi yapan kişi bilir, bilip bilmeden tartışma açmaya gerek yok:D
     
    Son düzenleme: 4 Haziran 2009
  10. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Ben bir biyoloji ya da kimya mühendisi değilim. Ancak herkesin bildiği gerçekler var. Somut bir örnek, Domuz gribi domuzlar var olduğundan beri var olan bir hastalık. ancak insanlara hiç geçmemiştir. Ancak bu hastalıklar için bizlerin ürettiği kimyasal ilaçlara karşı zamanla öylesine geliştirmişlerki kendilerini şimdi artık insanlara da bulaşabilen mükemmel bir virüs haline geldi. tekrar ediyorum bunun nedeni bizlerin bu hastalıkların tedavisinde kullandığımız kimyasallar.

    Doğada bir denge var. Mükemmel ve çok basit. Diyelimki sizin getirdiğiniz balıklarda da doğada yaşayan virüsler var ki kesin vardır. Bu bakteriler yada virüsler çoğalarak balıklarınızda beyaz benek yada başka bir hastalık oluşturdu. Sizde kimyasal ilaçlarla onları tedavi ettiniz. Olaki bu ilaçlar iyileştirmedi ve virüsler bu ilaca karşı değiştiler ve metobolizmaları dahada güçlendi. Çağımızda çıkanyeni hastalıklarda olduğu gibi. Sizde bu balıkları bir şekilde doğaya saldınız. bu sefer balıklarda bulunan ve gelişmiş virüslerle doğadaki az gelişmiş virüsler birleşerek yeni bir tür oluşmuş olabilir.

    Bunlar biraz komplo teorisi gibi gelebilir. Yada binde bir ihtimal gibi. Ama bir düşünün diyelimki dünya da bin kişi böyle bir karışım yapsa birinin tutma ihtimali çok yüksek olacak. Sonuçta katil yosun örneği hepimize ders olması gereken bir örnektir.

    Bu tebliği hazırlayanları sonuçta eleştirsek te bu ihtimalleri ve çok daha fazlalarını hesap ederek bu yasakları koyuyorlar. Yoksa bu balıkların canlı nakli yasak olsun ki.

    Doğaya iyilik olsun diye yaptığımız her harici müdahale ona zarar verip yok oluş sürecini hızlandırır. Yapacağımız en doğru hareket müdahale etmeden doğayı temiz ve özgür bırakmaktır.
     
  11. salo309

    salo309 mehmet

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 3,5 kg
    haklısınız. o zaman zamanı geldiginde pişirip yerim :D
     
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu durum ilginç.. "Canlı olarak nakledilerek başka kaynaklara bırakılması" kastediliyor görünüyor, çünkü "ve" burada birlikte anlamında olmalı..

    Bu anladığım kadarıyla şunu diyor. Balığı tutup, canlı olarak başka bir kaynağa nakledip oraya salamazsınız.

    Ama başka türlüde yorumlanabilir. Velakin, hükümde "balıkların her ne surette olursa olsun canlı olarak nakli..." bahsi geçmediği için, bu balığı yakalayıp, taşıyıp, başka bir su havzasına salmak olarak anlaşılması gerekiyor.

    Bu durumda, akvaryum kaynak değildir. Yani, bu bence bir sorunmuş gibi görünmüyor.
     
  13. LapinCash

    LapinCash

    Mesajlar:
    2.817
    Benimde arkadaşım ufak sazanla kadife tutunca akvaryumuna koyuyor sonra büyütüp yiyor :D
     
  14. cem76

    cem76

    Mesajlar:
    258
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    devletin kendi saldıkları ne olucak?
     
  15. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    devlet ne yaparsa yapsın hastalıklı balığı salmaz ;) ;)
    ha senin kastın israil sazanları ise zaten onların çoğunun yayılımı yer altı ve üstü su hareketleri veya biliçsiz vatandaşlarca yapılan salıverilmedir;)
     
  16. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bir bilgi ekleyeyim, virüsler birleşmezler, yani melezleri olmaz.

    Bakteriler ise bazı gibi gen transfer mekanizmalarına sahiptir, bu açıdan bazı genleri başka bakterilere aktarabilirler.
     
  17. yakamozum1

    yakamozum1 ömer

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    istanbul
    merhaba

    Salo309 merhaba ;
    Abi aşağıda akvaryumda levrek v.s. felan beslediğini yazmışsın. Levrek-kefal gibi balıkları izlemeyi çok severim. Evde bir akvaryum kurup bu balıklardan yetiştirmek isterim. Bu balıkları ırmaktan yakalama harici bulabileceğimiz yerler varmı ?
    Böyle bir düşünce için nasıl bir akvaryuma ihtiyaç var? Ayrıca yem oalrak kullandığın yem nedir ?
    Bilgi verirsen çok memnun olurum .
    Sağol.


    80x40x40 akvaryumumda 2 adet tatlı su levregi, 6 adet inci balıgı, 1 adet vatoz, 2 adet çöpçü besliyorum ve hepsi gayet sağlıklılar. hadi diyelim dediginiz gibi bakteri oldu. ilaca karsı dayanıklılar da. o zaman balıklar akvaryumun içindeyken ölmüyoda, geri doğaya bıraktıgımda hastalıgı bulaştırıp mı ölüyo bu balıklar. bakterilerin ne zaman aklı oldu da böyle kendileri istedigi zaman balıkları öldürsünler. bu işi yapan kişi bilir, bilip bilmeden tartışma açmaya gerek yok
     
  18. LNR243

    LNR243 Kadir

    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    Londra
    Favori Kamış:
    25 tane var. Normark,Daiwa ve Shimano olarak.
    Favori Makine:
    Daiwa Tournament Basiair 45 QD
    En İyi Avı:
    Turna 20kg,Sazan 21 Kg
    Benim Ingilterede bir dostum evinin arka bahcesine bir havuz yaptirip icine Kadifeden sazana, Kizilkanattan,Kizilgoze,Levrege kadar turlu cesit balik koymustu. Cokda keyifliydi izlemesi ama evine oltayla girmek yasakti:) Ingilterede bu baliklari buyuk SU Urunleri merkezlerinden satin alabilirsiniz. Yavru boyda 10 tanesi 5 sterlin gibi bir paraya alinabiliyordu en son gordugumde.
     
  19. LNR243

    LNR243 Kadir

    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    Londra
    Favori Kamış:
    25 tane var. Normark,Daiwa ve Shimano olarak.
    Favori Makine:
    Daiwa Tournament Basiair 45 QD
    En İyi Avı:
    Turna 20kg,Sazan 21 Kg
    Son Fiyat listesine baktim..Sazanin 10 santime kadar olan minikleri 100 adet tanesi 45 pence e satiyorlar. Israil Sazani 10 cm kadar 50 pence,Kadife 15 cm 1.95 sterlin,Kizilkanat 15 cm kadar 60 pence,capak 15 cm kadar 1 sterlin ve Kasna 15 cm 2 sterlin. bu fiyatlarla ufak bir gol satin alip herbirinden 100 er tane sazandan 200 tane dolduralim, 5-6 sene icinde ticari bir sportif balik golunu hizmete acabiliriz :):) Dusunen varsa iste size fikir:)