Assos-İskele Mevkii Behramkale Ayvacık için fikirlerinize ihtiyacım var.

Konu, 'Bölgeler' kısmında ParmakMezgit tarafından paylaşıldı.

  1. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

    Çok güzel, çok sevindim.

    Vedat Ağabey gibi büyüklerimizin bizlere Abilik yapması çok güzel.
    İnşallah ilerde bizlerde Onun gibi oluruz.Kardeşlerimize yiğenlerimize yol gösteririz.

    Vedat Abi, gelemesem de Orada Senin olduğunu bilmek güzel.


    Mezgit :
    Daha fazla fotoğraf bekliyorum.


    Selamlar Hürmetler.
     
  2. ParmakMezgit

    ParmakMezgit Emir Paşa

    Mesajlar:
    54
    Şehir:
    Kocaeli
    En İyi Avı:
    Senin ki kaç santim ?
    Fotografları geniş bir zamanımda yayınlayacağım ama ilk izlenimleri anlatayım istedim.

    Bir insan düşünün doğaya düşkün, anlatırken o an'ı yaşayan ve de sizi o an'ın içine tüm misafirperliğiyle davet eden, yaşadığı sıkıntıları anlatırken halen bugünmüş gibi aynı şekilde sinirlenen, hoşlukları anlatırken sakal altından gülen, paylaşımcı, paylaşımcı ve yine paylaşımcı.

    Büyük bir şanssızlıktan dolayı telefonumun şarj kitini evde unutmamdan dolayı 1 telefon hakkım vardı bunu da Vedat üstad için kullandım(İzzet kusura bakma). 16 civarlarında Vedat abiyi evinde yakaladım, zeytinlik içinde müstakil bir ev, kediler, köpekler(hele babaları varki anlatılmaz yaşanır ben hayatımda böylesini görmedim), dünya tatlısı, güler yüzlü eşi ve Vedat üstad ile tanışma fırsatım oldu.haa bi de o sevimli minik sıpasını da unutmak haksızlık olur:) )

    Zamanın nasılda geçtiğini anlamadığım çok tatlı ve de keyifli bir sohbete başlamıştık bile.Önce kendimi kısaca tanıttım ,daha önce nerede rastladığımı, başka bir grupta birlikte olduğumuzu vs vs vs…Konuştuktan sonra konu bilinçli avcılığa geldi. Kendisi bu konuyu ister gurur meselesi, ister yaşam felsefesi deyin (ben diyecek kelime bulamıyorum )ama bu konuda çok kararlı ilkeler,sınırlar koymuş kendine. En büyük davası ,bu ilkeler arasında İLLEGAL AVLA MÜCADELE, doğa kıyımları …Konu kıyımlara geldiğinde sinirlenen ses tonu , kıyımlara meydan okuyan ve bunu yüzüne en kızgın şekliyle yansıtan, o ak sakallar ne kadar hoş yakışmış derken gözlerindeki o hak verdiğiniz kızgınlığı görüyorsunuz. Midilli tam karşımızda duruyor ..Av yerlerini anlattı hangi sezon hangi avların daha verimli olacağını. Anılardan bahsettik, geçmişten ,teknesinin nasıl çalındığını anlattı,hayat hikayesini bugüne taşıdı özetle üstad bana,
    O kadar fazla konudan söz ettik ki burda hepsine yer vermem elbette imkansız.. Sohbetimizi önce sahil oradan da balıkçı kahvesinde sürdürdük. Balıkçı kahvesinde duvardaki fotograflarıa baktıkça iç geçirdim o orkinoslar, o kılıçlar, o mercanlar. Oraya unutulmaz bir fotoğrafta ben astırmak isterdim.Bu hayalime bir adım atmak için belkide sabah için Ramazan kaptan ile sabah 05.00 için vedalaşıp köyden ayrıldım.

    Bu sabah 05:00'te sözleştiğimiz yerde buluşup açıldık denize. İki akşam balığa çıkıp sıfır çektikten sonra tekneğe bindiğimde ustalar var rahat ol dedim kendime. Önce teknedeki cihazda ufak ufak sorun yaşamaya başlayınca yahu bu şansızlık beni burada da mı buldu! derken bir anda herşey düzeldi. Kaptanımız mevcut rotadan farklı bir rota izleyip diğer teknelere değil, onların ön kısmına çekti teknemizi .Ve İlk atışımızı bağrış çağrışlarla karşılarken ,boştu dolu yorumlarını da yapmadan edemeden ,yanlış hatırlamıyorsam iki iğne boş, gerisi dolu geldi. Biraz daha yokladık o alanı ,sürüyü kaybedince az ilerleyip tekrar saldık çapararileri.Bu sefer Ramazan usta “gel çek bakalım” dedi ,yarım kiloluk kurşunlu çaparayı. Yahu çekilirmi ? aşağıda kırk-elli iğne hepsi dolu ve artık balık kolyos'tan çıkıp uskumruya hatta hatta liprariye dönmüş ,balık dolu oltayı çekmeye başladım. İşte bu kısım anlatılamaz, sağolsun balık doldu mu yukarı çekiyor, ağırlık yok lakin tekneye yaklaştımı bir ağırlık basıyor görülmeğe değer. Yanlış hatırlamıyorsam iki libari benim ilk çektiğim kafilede vardı .Bir tane kalamar, iki tane adını yeni duyduğum ama unuttuğum balık ,dört beş tane sardalya(kuzu mu kuzu) ve daha neler neler. ..

    Biraz daha gezindikten sonra balığın kafi geleceğini düşünerek (Vedat abi 15 kg dedi ama bilemedi, 15.5 kg geldi :) ) kıyıya çıktık. Balıkçı kahvesinde çaylarımızı içerkenki sohbetin keyfi uzun süre unutulmaz. Her balıktan dönen birbirine takılıyor. Sonrasında balıkları sahildeki balıkçıya verip akşam yemeğe geleceğimizi ifade edip ayrıldık.

    Akşam yemekten sonra görüşmek üzere ....

    Vedat Üstad , ne yapsak sizin yerinizi dolduramayız, sizdeki birikimin, tecrübenin, doğa sevgisinin ve bu sevgiyi aşılama hevesinin herkeste olmasını diliyorum. Çok teşekkür ederim ...

    Benim sloganım ; Ben balık tutmayı değil balığa gitmeyi seviyorum ....
     
  3. Aramis

    Aramis

    Mesajlar:
    1.207
    Şehir:
    Bursa
    Ahhh assos ahh az kaldı kasım ayına.
     
  4. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Emir

    Peki nasıl bir takım kullandınız çaparide?
     
  5. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Silikon Raglou mu Kırçıllı Tüymü kullandınız acaba.?
     
  6. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    İstersen ben sana cevap vereyim sevgili Tarkan
    Buraya geldiğim senelerde,yani 4 sene öncesi,caparicilik hem az yapılan ve hemde uygun takımlar kullanılmadan yapılan bir av sekliydi.
    Ancak Emirde gördü,avımızda 18 tekne vardı.
    Herzaman olduğu gibi o günde encok balık bizim teknemiz tarafından alınmıştır.
    Sebebi net olarak şudur;
    Artık bu tür avlarda FF cihazı şarttır yada randımanlı av icin şarttır.
    Bu cihazı tam fonksiyonuna uygun kullanabilmek şarttır.
    Coklu iğneli capari,tekne rölantideyken,av mahallinde gezilirken yukarıda tutulmalı ve her an,en kısa sürede salıverilecek şekilde ayarlanmalıdır.
    FF ekranında uygun balık görüldiğü anca capari salınmalı,bu esnada hafif geri yapılarak görülen sürünün üstesinde capari suyuna inene kadar kalmaya calışılmalıdır.Kimi zaman capari bırakılır bırakılmaz tam sağ yada sol yapılarak balığın üstüne dönülmesli capari arada kısa yoklamalarla balığın suyuna indirilmelidir.İŞlk balıklar alındığında cezbedici harekeetlere bir müddet daha devam edilmeli sonucta cekilmelidir.
    Son zamanlarda balık mera değiştirdiğinden caparilerimizde değişiklik yaptık.Yani Sivriceli Ramazan ve ben birde Hüseyin kardeşimiz.
    Bu iki kardeşim beni dinleyen ve önerilerimi tatbik eden kişilerdir.Dolayısıyla en cok balığı o kadar kişinin arasında tutabilmektedirler.
    Su günlerde iğnelerin boyu 4 vede 5 numaraya kadar kücültülmüştür.Curum balığı yoktur iğne araları arttırılmıs köstek kalınlıkları azaltılmıs aralıkları arttırılmıştır.
    Beyaz iğneden siyaha dönülmüştür.
    Caparide kullanılan sim renkleri basit bir mantığa dayandırılarak şu şekilde tespit edilmiştir.
    Profesyonel balıkcıların kullandıkları barbunya ağlarındaki renkler genelde kullanılmamaktadır.Zira KIrmızı-sarı,turuncu renklerdeki bu dip agları,belli derinlikten sonra görülmemekte ve avcı olmaktadırlar.O halde bende renkleri tam aksi renklerden secerek baglamaktayım.Önerimde bu yönde olmus ve tatbik edenler muaffak olmaktadırlarŞöyleki;Dipteki balıkları görünürlükleriyle cezbeden Mor,Mavi,Yeşil,Lacivert simlerden ikişer adet araya birer adette sarı ve kırmızı konmustur.
    Sarı ve Kırmızı üst sularda devreye girmektedir.Balığın suyu sıkca değişmeltedir.
    Arzuya tabii olarak araya ince bir palaz hindi tüyü konulur.Yada kırcıllı horoz tüyüde iş görecektir.Son zamanlarda piyasada bulunan ERma Marka yüyler uygundur.
    Elle aavlayacak olanların mümkün olduğunca kalın misina Örneğin 0,90 gibi kullanmaları uygundur.Zira bu kalınlıktaki misinanın esneme kabiliyeti kısıtlıdır ve balık vuruşları daha net alnır.
    Kullanılacak kursunun bu denli kalın ve cok iğneli caapariyi balık suyuna mümkün olduğunca erken indirebilmesi ve akıntıdan etkilenmemesi icin asgari 750 gr olmalı icabı halinde 1 kg'a cıkılmalıdır.
    Makaralı olta ile avlanılırken makarada ip misina kullanılmalı ve kalınlık 0*,25 lere kadar düşürülmelidir.BU sayede vuruşlar net alınır,balık suyuna cok cabuk inilir ve akıntıdan pek etkilenmez.Son zamanlarda en uygun Makara olarak Daiwa GS 9 kullanmaktayım.Kanımca Türkiyeye ithal edilmiş en güclü makaradır.Cıkrık makara bu avda kullanılmamalıdır.Kamış ise orta aksiyonlu azami 2 metre uzunluğunda Boat Kamışı olmalıdır.
    BU tür takımda 750 gr kurşun yeterlidir.GS 9 pek güzel bu ağırlıkla başeder.
    Bu konuda sorulacak sorular varsa zevkle cevaplarım.
    Sevgiler
     
  7. seckint

    seckint Seçkin

    Mesajlar:
    2.562
    Şehir:
    Istanbul / Beylikdüzü
    Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    bende o istavritlerden tutmak isterim dereye girenlerinden :D :D :D
     
  8. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Vedat Ağabey.
    Çok teşekkür ederim.

    Soracağım soruları baştan yanıtladığınız gibi ,
    sormayı akıl dahi edemeyeceğim hususlara temas etmişsiniz.

    Sırf bu yazınız bile "Uskumru avcısının el kitabı" olmuştur.

    Daha önceki bir yazınızda "Silikon 3 cm lik raglou lardan oluşan bir çapariden bahsetmiştiniz. bu konuda da beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.


    Hürmetler.
     
  9. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Tarkan
    Zaman,zaman değişik capariler kullanıyoruz.B alık mevsiminde derin sudaki kayalık bölgelere bir yerleştimi aylarca aynı yerden cıkmayıp yoğun av veriyor.Yöremizin bu konudaki Türkiyede mevcut sair yerlerden daha verimli olduğunu iddia edebilirim.
    Böylesine durumlarda yaptığımız caparilerin daha uzun süre dayanması acısından silikonlu caparilerde yaparım.İlişşikte sana bir resim gönderiyorum.
    Sevgiyle kal

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  10. sedatk

    sedatk Sedat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.584
    Şehir:
    İzmir/Şirinyer
    Heyy! Maşallah! Norveç Uskumrusu gibiler Vedat Ağabey
     
  11. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Sedat,yöremiz belkide Türkiyenin en önemli uskumru merkezidir.
    Azıcık ihtimam gösterilse,neredeyse Norvecten ithal etmeye gerek kalmayacak şekilde üremekte ve ciddi bir ekenomik potansiyel sağlayabilecek görülmektedir.
    Hal böyleeyken özellikle yumurtlama mevsiminde Generatörlü Işık tekneleri yardımıyla dev gırgırlar,neredeyse insan nesline zararlı bir mahlukatı ortadan kaldırırcasına avlanmaktadırlar.
    Muhtelif ortamlarda dile getirdim,elimden geldiğince onlarla mücaadele ettim.Bazı müspet sonucları olduğuna inanmaktayım.
    Sevgiler