At çek de avlanma zamanları.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında yavsan tarafından paylaşıldı.

1. yavsan

yavsan soner

Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Çok fazla olmayan denemelerimden gözlemlediğim kadarıyla sabahın ilk saatleri ve akşam güneş battıktan sonra ki bir kaç saat dışında at çek le balık avlamak zormuş gibi görünüyor. Ustalara sorularım şunlar;
    1- Gerçektende bu bahsi geçen saatlerin dışında kıyıdan at çek le balık tutulabilirmi? Yada tutan varmı?
    2- Kıyıdan at çek yaptığım yere aynı zamanda canlı balık takılabilecek bırakma olta atmak istiyorum. Nasıl bir sitem kurmalı. Kıyıdan kaç metre açığa atılmalı.Kanca büyüklüğü ve şekli ne olmalı.
    3-At çek de büyük bir balık kancaya takıldığında nasıl davranmalı. Balığı kıyıya çekmek için nasıl bir strateji uygulanmalı. Misinam 0,20 trabucco. Geçen gene büyük balık takıldığında bocaladım. Balık cır cır cır çekerken insan telaşlanıyor. Sanki çekip gittikçe bir daha geri çekmek zor gelecekmiş gibi geliyor.böyle bir zamanda makraya hiç dokunmamak balığın gitmesine müsade mi etmek gerekiyor.

2. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Merhaba. Benim internetteki araştırmalarıma göre; akşam suyu ve sabah suyu diye tabir edilen saatler dısında da merada balık varsa yakalana biliyormuş. Ama akşam ve sabah yakalayabilme şansın daha fazlaymış.

2.sorunun cevabını bilmiyorum.

3.sorunun pek çok cevabı vardır eminim, tabiki tecrübeli arkadaslar çok işe yarar cevaplar verebilirler. Benim bildigim; sakin olmalı, balık ile kamış arasında misinada boşluk olmamalı, kalama ayarı çok sıkı veya çok gevşek olmamalı, balıktan gelen misina ile kamış 90 derece açı yapmalı ki yük sadece misinaya binmesin kamış esnekliği ile misina korunsun. Balık en uygun yere kadar sudan havaya kaldırılmamalı mümkünse kepçe ile alınmalı. Bildiğim bunlar :) Rast gele.

3. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Bırakma yapıp levrek yakalamaıştı geçen hafta Cüneyt. Onun oltasını örnek vereyim. 2. sorunun cevabı olur.

Kasnak, 0.25 - 0,30 arası misina. (Çeker değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi)
    Beyaz orta boy ince iğne. (iğnenin ince olması önemli, ne kadar ince olursa bırakma yapılan balık o derece daha fazla yaşar ve yalpalayarak yüzmeye çalışır.) Malzemeciye gidip levrek için bırakma iğnesi alacağım de, satıcının önerdiği iğnelerden en ufağını ve incesini al derim.
    Atma mesafesi kıyıdan 10-20 metre arası uygundur.
    Biz gezer kurşun takmamıştık.
    Uzağa atmak için 10 gr gezer kurşun takıp, 1 - 1,5 metre kurşun sonrası misina ucuna iğne olarak ta yapılabilir.

4. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Soner kardeşim merhaba,

Sırasıyla sorularınızı cevaplarsak,

1 - Her canlı gibi balıklarda, sabah ve akşam saatlerinde yemlenirler. Bu yemlenmede, balıkların yemlenme meraları olan kıyılardır. Kıyılar bu saatlerde yoğun olur. Bunun haricinde aperatif alırlar.:p :p

2 - Kıyıdan yemli dip olarak avlanabilirsiniz. Burada iğne ve misina tercihi, hedef balığa göre seçilir. Ama derim ki siz siz olun, hedef balık X 2 olarak düşünün ve techizatınızı ona göre seçin. Deniz bu, ne zaman ne çıkacağı hiç belli olmaz. Mesafe olarak, şans bu ama, 50 - 60 m. uzağa atmaya bakın.

3 - Makinanızın kalaması standart olarak 2-3 kiloluk yükte cırlayacak seviyede olmalı. O büyük balık, yemi aldığında kamışının ucunda sert aksiyonu göreceksin. İşte o anda tatlı sert bir şekilde kamışını mahmuzla ve misinanın boşluğunu kontrollü bir şekilde sar. Yine kontrollü bir şekilde balığın hareketlerini izle. Balık çekiyorsa kontrollü olarak bırak. misinan boşalıyor gibi olncada sen sar. Bu balık çekesi ve sizin sarımınız arasında kesinlikle boşluk olmamalı. Levreğe rastlarsan affetmez. Balık sadece sağa sola ve size doğru hareket edecektir genelde. İlk harekette balığın hareket ve sertlik derecesine göre kalamanı dahada gevşetip sıkabilirsin. 5-6 dakikalık mücadeleden sonra balık yorulacaktır. Kalamanı sarılanabilecek seviyeye göre biraz sıkabilirsin. Kontrollü olarak oynaşa oynaşa sarmana devam et. Balık yoruldu diye de gevşeme. arasıra sert vuruşlar yapar. Kepçenide hazır et ve balığı baş kışmından kepçeye sok. Bizide çağırmayı unutma.hihi hihi

Rastgelsin

mehteran bunu beğendi.
  5. yavsan

yavsan soner

Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Her kese çok teşekkürler,erinmeyip bana cevap yazdığınız için.Yalnız anlamadığım şey. Canlı balık taktığımızda oltaya 50-60 metre gibi mesafeye fırlatırken balığın düşmesine yada zarar görmesine nasıl engel olacağız. Balık en uzun süre nasıl canlı tutulur gibi sorularımda var.

6. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Bu yardımcı olur umarım.

7. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Canlı takacaksan, fazla sert olmayan savurmayla 10 m. kadar ileri at. Benim tarifim cansız yem şeklindeydi.

8. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    1)En son cumartesi gecesi saat 03:30 da forumdan tanıştığım Serhat(pirana19) kardeşimle avlandım. O gece saat 11:00-12:00 arası aldı balığını. Balık her an yemlenebilir. Ama dere ağızlarında sabah gün doğmaya yakın ve hemen sonrası veya akşam güneş batma zamanı toplantıları vardır :) Özellikle sabahları toplantıya katılan daha çok olur :) Gelirler toplantıları yapar giderler. Ne kadar süreceğini bilemeyiz :)

2)Hiç canlı bırakma yapmadım ama gözlenimlerime göre avlanacağın bölgeye göre mesafeyi sen belirlemelisin. Kayalık bir alansa kayaların hemen önüne veya yanına atman daha mantıklı olabilir. Bu 5m de olur 15m de. Kumsal bir alansa 10m kafidir. (Bence)

3)Misinanız yeterli uzunluktaysa alıp gitsin daha iyi :) Misinayı alıp giderken ve çekerken yaşattığı haz balığı kıyıya almanızdan çok olacaktır. Kalama ayarını misinanıza göre belirleyin.

9. yavsan

yavsan soner

Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Bulunduğum merada kefaller de var. Ben en kolay yemlik kefal yakalama yöntemini soracaktım. 10-15 cm civarı kefaller çok zarar görmeden nasıl yakalanır acaba bilgisi olan varmı. Kıbrıs balıklara çok zarar verebiliyor o yüzden onu kullanmak istemiyorm.

10. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
  11. yavsan

yavsan soner

Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Burdan bir teknik kaptım sağolasın. Şeffaf şamandırayla tek kancalı ve yem olarak ekmekle avlanacağım en iyisi bu canlı kefal yakalamak için sanırım.Balıkda az zarar görür böylece.Büyüklerde gelirse o da kabalumüzdür ne yapalımidk