Arkadaşlar, konunun açıldığı günden itibaren verilen tüm bilgileri pür dikkat takip ediyorum, çünkü ben de bir spin takımı oluşturmayı uzun zamandır istiyorum. Burada verilen bilgiler doğrultusunda bu haftasonu Okuma'nın Salina Sea Spin kamışını almak için Üsküdar'daki Cengiz Balıkçılığa gittim, fakat kamışı almadan eve döndüm çünkü Cengiz Balıkçılığa gelmeden önce bir başka malzemeciye uğramıştım ve oradaki arkadaşlar bu spin kamışların kısa oluşları ve atarlarının düşük oluşu nedeniyle kıyıdan avcılık için denizlerde kullanılamayacağını ve genelde sadece tatlısularda turna ve tatlısu levreği gibi balıkların avında kullanıldığını söylediler... Açıkçası benim daha önce hiç spin kamış ve spin tekniklerini kullanmadığım için bu durum beni tereddüte düşürdü... Spin kamış kullanan arkadaşlardan şu konularda bana yardımcı olmalarını rica ediyorum: Spin kamışlar deniz balıkçılığında da kullanılabilir mi ve hangi balıkların avında kullanılabilir, deniz kıyı balıkçılığında hangi kamış uzunluğu tercih edilmelidir? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum!
Erol abi keşke cengiz balıkçılığa girmiş ken birde onlarla konuşsaydınız. Daha önce uğradığınız av bayisi hangi kamışın ne işe yaradığını bilmeyen sadece kasadaki parasını saymay ıbilen pazarcıdan farksız birisiymiş aslında kötü bişey yapmamaışda diye bilir elinde olmadığı bir kamış için kötüleyip başka bir kamışı satma eyilimindede buluna blirdi neyse bu başka bir konu. Salina lar hakkında cengiz balıçlığın çok güzel bir açıklaması var. http://www.cengizbalikcilik.com/?job=gallery&subjob=resimgetir&resimid=857 okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca forumda birçok kullanan avcı arkadaşlarda var hepside çok memenun ve güzel sonuçlarını alıyorlar. Zaten kamışın adında sea (deniz) ibaresi geçiyor satıcı hangi mantıla bu kamış tatalı su için denize uygun değil demiş onu anlamadım sanırım satıcı arkadaş spin avcılığı hakkında bilgisiyoko yüzden kamışın atarıyla sadece tatalı suda at çek avı yapıldığını düşünüyor. Kamış boyu konusunda kullanıcının rahatlı , kullanım alanına ve kullana bilme yeteneğine ,alışkanlığına göre 1,80-2,10 dan 3,00 a kadar seçenek var. Tatlı sularda tekneden yada kıyıdan avlanılacağı için sazlık ve ağaçlık gibi ilişkenlerin teknde manevra gibi kullanım zorluklarında genlede 2,40 ve altı tercih ediliyor denizde ise durum birazdaha farklı sahilerde tuzlu sudan dolayı ağaçlık pek olmadığından 2,40 ve yukarısı tercih ediliyor. Ben 2,70 kamış kullanıyorum aksiyon vermek te hiç sıkıntı yaşamıyorum. Kamışım diğer kaliteli ve daha pahalı ürünlere nazaran biraz ağır fakat başka hiçbir dez avantajı olmadığından, fiyatıda uygun olduğundan tercih sebebim oldu. Bu ava yeni başlıyanlara ve tecrübe sahibi olmak için güzel ve fiyatına göre beklentilerin üzerinde performans veren dolgu kamış,paslanmaz fujilerle donatılmış pelikan yükesek çekerli ve kolay aksiyonlu kamış ile okuma salina sea gold serisi fujileri ve aksiyonu yine fiyat performans oranı için tercih edilir.
Kesinlile o satıcı arkadaşın spin kamışlar ve kullanım alanları hakkında gram bilgisi yokmuş. Ali kemal'inde söylediği gibi elinde olmayan mal hakkında ileri geri konuşan kullanıcı düşmanı satıcılar bunlar. Bende ilk spin kamış alacağım zaman banada tekne kamışı satmışlardı ama mevzuya uyanınca götürüp geri vermişdim. Okuma salinalar tam anlamıyla fiyat/performans kamışları. Hiç kullanmadım ama kullananlardan da hiç kötü bir söz duymadım bu kamışlar ile alakalı. Benimde almayı düşündüğüm spin kamışların başında gelir kendileri. Size nacizane tavsiyem, okuma veya tavsiye edilen pelikanın tercihen 2,40 veya 2,70 bir kamışını alıp keyfinize bakmanız.
Şöyle kıyıdan hedeflediğin balıkları tutabilmen için bazen uzun süreler sahte'yi at çek yapman gerekir. Sadece sahteyi attığın bu av stilinde kamışın hafifliği kısalığı ve esnekliği rol oynar. İşte bu av stilinde kullanılan bu hafif ve nispeten esnek kamışlara spin kamış denir. Uzunluğu 3 m ye kadardır ama her durum ve av da farklı kamışların kullanılması gerekebilir sahtenin ağırlığıda bu av da etkendir. Daha detaylı bilgi için Tıkla
Rapala'da denilen sahte balıkları, kaşıkları, mapsleri ve bilimum kandırıcıları en az 2-3 saat atıp çekme yöntemiyle avlandığımız için çok ağır kamışlar ve makineler dezavantaj oluşturur. Ve sahtelerin ağırlıklarının 3-5 gr'lardan başladığını düşünürsek normal bir surf kamışla bu ağırlıktaki bir sahteyi atmamız mümkün olmaz. Burada da sırf bu düşük ağırlıkdaki kandırıcıları uzak mesafeleri atmamızı sağlayan esnek yapılı incecik gövdeli spin kamışlar devreye girer. Kiloluk avcı balıkların yakalanmasında kullanılan bu spin kamışlarla büyük ağırlıkların yerinden havaya kaldıramasanızda suyun içerisindeki hertürlü mücadeleden galip çıkmanızı sağlar. Uzun lafın kısası kıyıdan tatlı su veya denizlerde sahtelerle avlanırken kullanılan 1,80 cm'den 3,00 cm'e kadar olan ince kamış türüdür. Daha detaylı bilgi isterseniz modena (Turgay abi)'nın açmış olduğu mükemmel ötesi ekipman incelemerini okuyabilirsiniz. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=36818
Ali Kemal Bey ve Hakan Bey, verdiğiniz bilgi ve tavsiyeleriniz için sizlere çok teşekkür ediyorum! Kısmetse bu hafta içerisinde Cengiz Balıkçılığa gidip merak sardığım bu Sea Spin kamışı alacağım... 2.70 boyunda olanını almayı düşünüyorum. Elimde bu kamışla kullanabileceğimi düşündüğüm iki makinam var (SHIMANO NEXAVE 3000 ve MITCHEL AVOCET II 3000). Sanırım bu makinelerden birisi bu iş için uygun olacaktır. Tekrar teşekkürler!
Erol abi bütçen nedir bilemiyorum ama Shimanonun Nexave 3000 ve Mitchel avocet II 3000yerine meselayine Mitchel in aşağıda verdiğim ikilinkdeki ürünlerine bakmanı tavsiye ederim Mitchel Advenced Mag Pro Lite 2000 modeli http://www.mitchell-fishing.de/catalogue/rollen,767/stationaer-rollen,768/advanced-mag-pro,7256.html Mitchel Advenced Mag Pro 4000lik ve 4500lük http://www.mitchell-fishing.de/catalogue/rollen,767/stationaer-rollen,768/advanced-mag-pro,7259.html , Shimanoda da buna benzer örnek ürünler var ama fiyatları nedir bilemiyorum . Siz Mitchel dediniz diye mitchelden spin için güzel ürünler seçtim ama türkiyedeki durum nedir. Temin edebilirmsiniz bilemiyorum .
Sanırım yanlış anladın Ali Kemal, Erol abinin elinde bahsettiği iki makine var ve hangisi uygun olur diye soruyor. (yanlış birşey söylememek için 8 kere okudum yorumları ) Erol abi, makineleri çok iyi tanımasamda ikisininde uygun olduğunu düşünüyorum. Senin için hangisini kullanmak daha çok zevk verecekse onu kullanmalısın. Sonuçta bu iş hobi ve sevdiğin ekipmanları kullandığında daha çok tad alacaksın.
Ali Kemal Bey, işim gereği ben yılda birkaç defa yurtdışına gidiyorum ve balıkçı malzemelerimin bir kısmını da oradan temin ediyorum. Gerçekten bizim buradaki fiyatlarla yurtdışı fiyatları arasında epey fark var, yani yurtdışındaki fiyatlar bize göre çok daha uygun. Tavsiyelerin için teşekkür ederim! Verdiğin link'lerdeki makineleri inceledim... gerçekten mükemmel görünüyorlar! Hele şu Mitchel Advenced Mag Pro Lite 2000 çok hoşuma gitti. Herhalde Ocak sonu veya Şubat ortalarında yine bir yurtdışı seyahatim olacak ve inşallah bu makinelerden bir tanesini alacağım. (Vallahi şu balıkçı malzemeleri yüzünden artık hanımla kavga eder duruma geldik... )
abi madem yurt dışına çıkma avantajın var. Mitcelde iyi markadır ama Türkiyede namını yürütenemnim Dünyada da tartışmasız makina üretiminde akla gelicek ilk isimler olan shimano ve daiwa ürünleri ilede ilgilenmenizi tavsiye ederim. Mesela Mitchel Advenced Mag Pro Lite 2000 modelinin üstüne çıkıcakshimano ve daiwann ürünleride var. Mitchel Advenced Mag Pro Lite 2000 makinası gerçekten çok güzel bir makina sanırım markanın üst segmenti yabancı av malzemsi satış sitelerinde 160 - 170 Euro gibi birfiyatasatılıyor http://www.mur-tackle-shop.de/de/Mitchell-Advanced-Mag-Pro-Lite-Raubfischrollen_1397.html http://www.fishingtackle24.de/product_info.php?language=en&pName=MITCHELLMAGPROLITE
Hakan bey kardeşim olayın mantığını çok iyi anlatmışsın. O kadar fizik matematik okuduk biz hala surf kamışıyla sahte atmaya çalışıyoruz Daha doğrusu çalıştım zamanında..
Doğru söylemişsin Hakan varya kaptırmışız kendimizi makinalara kamışlara. Katalok karıştırmaktan söyleneni tam anlmamışız. Uyarın için teşekkür ederim. Haklı , yerinde ve güzel bir uyarı. uyarıyı bile şimdi görüyorum. İyi akşmalar