Merhaba arkadaşlar,kuzu diye adlandırılan balık bildiğimiz akya balığı mıdır (amberjack) yoksa ikiside farklı türler mıdır ? Akya'ları sırtı çekerek avlıyorduk bugüne kadar.Aldığım bilgilye göre Antalya kıyılarında bu balığı canlı yemle bırakma veya tekneden takımı salarak avlıyorlar.Bu konuda bilgilerinizi paylaşırmısınız. Selamlar
Selamlar..Benim bildiğim kadarıyla aynı balıklar hiç yakalamadım ama duyduğum bu Alanya'da da Kuzubalığı deniyor rastgele..
Merhaba Can kardeşim, Kitabi bilgim, Akya, Kuzu,Leka hep aynı balık diyor. Bizim mahalleden geçmedikleri için yakalama fırsatım olmadı. Sana rastgele.
teşekkür ederim Reis bey,avlanma yöntemiyle ilgili (yem olsun,zemin şekli, derinlik) bilgini aktarırsan sevinirim. Selamlar
hepsi aynı balok dostum. Canlı zzargana ve palamutla avlanabişleceği gibi rapala ile de avlanılabilir. sanrım su adres sana yardımcı olur (kafayı yıyceksın ama napalaım sen istedin http://www.adrasan-active-diving.com/
Bende aynı balık olarak biliyorum. Ama küçükken kuzu daha büyüyünce akya vs diyoruz demişti Adrasanlı birileri. Ne kadar doğru bilmem.. Etinin tadı çok farklı. Biraz ekşimsi.. Normal balık tadını tercih ederim.
Can abi merhaba, Akya, kuzu, çıplak, leka v.b. hepsi akyaya verilen addır. Latince adı: Lichia amia. Biz izmirde çıplak diyoruz buna, yöresel olarak değişiyor. Balığın üzerindeki pullar görülemeyecek kadar küçük olduğu için, elinizle üzerini tuttuğunuzda pul yokmuş gibi hissedersiniz, çıplak isminide bu nedenle alıyor. Balığın 2 şekilde avı verimli yapılabiliyor, bunlar; Bırakma Takımı ve sırtı. Akya derin su balığı olduğu halde herzaman yemlenmek için kıyı, koylara mutlaka geliyor, bu aşamada bırakma takımını devreye sokuyoruz. Sırtı için sırtı mavi renkli, kırmızı kafalı olanlar ve folating, popper modeller iyi seçim olur. Abi öğrenmek istediklerin varsa mutlaka sor, şimdiden rast gele.
Akya takımı Dostum bu balığı yakalamak için bırakma olta tekniği: 150 lik veya 200 lük misina baya uzun olmalı. En iyisi çile alıp takım düzmek. İğne sağlam olacak ve iri iğne 4-5 cm boyunda. 400-500 gramlık zeytin kurşun. Hırsız şeklinde hazırlıyorsun. İki fırdöndü arasında kalmalı kurşun ve arası 2,3-3 metre filan olmalı.Yem olarak zurna balığı kullan ve kıyıdan oldukça açığa yatır. 100 metre filan Hadi rast gele.
Ek olarak; Bırakmada yem tercihi daima canlı olmalı; kefal yavrusu, ısparoz, sarpa, karagöz v.b. kullanılmalı. Misina 0.50mm kalınlıktan aşağı olmaması iyi olur, arka planda en az 10mt boşta misina bırakmakta iyi olur, çünkü akya; balığı sert bir şekilde alıp arkasına bakmadan hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Akya aç kaldığında ve kıyıya yanaştığında önüne gelen hangi canlı balık olursa olsun affetmiyor, ancak yinede kefal dayanıklılığı ile 1. tercihimiz olmalı.
Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen. Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Konu başlığındaki tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır. Neler yazılabilir: Knu başlığındaki balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyıda alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır. Özellikle Sadece Konu başlığındaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım. Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır. Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.