ben böyle bir istavrit tutmadım ama şahit oldum. kısaca anlatayım.1998 senesindeydik sanırım sonbahar zamanıydı sarayburnuna balığa gitmiştim ama malesef kötü bir av geçiriyordum saat 11 olmasına rağmen 10-15 istavritten başka bir şey alamamıştım. o zamanlar iskele arkasında bir restorant vardı . akşam için ithal uskumruları temizleyip kafaları ve bağırsakları denize döküp gittiler . bunu gören yaşlı bir kurt balıkcı hemen zokasını çıkartıp el oltasına taktı. yerde kalan iç organları takığı gibi oltayı denize bıraktı.(biz balık olmadığı için güneşlenirken rahat rahat seyrediyorduk) o da ne yaklaşı bir dakika sonra oltayı çekmeye başladı ve kocaman bir istavrit . boyu yaklaşık sezon içinde tutulan palamut kadardı. aynı işlemi birkere daha yaptı .bir balık daha aldı sonra arkasına bakmadan eve. bizde aval aval baka kalmıştık.
mustiden selamlar bu istavritin mekanı özellikle sarayburnu bunlardan başka yerde hiç tutamadım kendilerine geçiş için en yakın burayı seçiyorlar ayrıntılarını av tekniklerini karşınıza sunacağım saygılarımla
abi ben beylerbeyine villaların arasında kücük bir sokak var gecen eylül ayında olçüsünü bilmiyorum asagı yukarı bir karısdı
evet erdem abi senin söylediğin ebattaki istavritler çevre bölgelerde mevcut ama daha büyüklerini bırak karış büyüklüğünde olanlar bile seyrek rastlıyor o şekilde tek tük çıkıyor
Tesadüfen vurdu.Çekerken kofana zannettim çünkü lüfer de atlıyordu oltaya ama baktım ki İzmirde eşek istavriti dediğimiz arkadaşmış yakalanan.Samsunda yakaladım .30cm civarıydı.Görenlerde şaşırmıştı...Sıradan bir istavrit avıydı ama onu yakalayınca havam arttı biraz tabi...
Arkadaşlar, Bu Trachurus Mediterraneus, nam-ı diğer Karagöz (Patlakgöz) istavrit, veya yandros istavriti, kanal istavriti,İzmir'de de eşek istavriti. Ne derseniz deyin, yüzgeç ve kuyruğu grimsi kül rengi, gözü sarıkuyruk istavrite göre daha iri, vücut rengi de daha karanlık ise teşhisim doğru. Ne olursa olsun bu boyda bir balık tutmak elbette ki zevkli olur. Rastgele.,
bunlardan bir ara 8 10 kadar tutmuştuk gökovada.bundan 3 sene kadar önce.golyos avına gidip azman istevritleri almıştık.ne olduğunu gece vakti çözemedik ama sonra ikna olduk
bende tam gökovada epey gördüm diyecektim hafta sonu gazipaşaya gidiyorum burak resimleri yollarım artık mercan sinarit ne gelirse
belki 35 cm değildi ama yakındı arnavutköyde 5 cm kırmızı beyaz rapalaya atladı çinekop zamanı bir tane daha yakaladım diye ne sevinmiştim kandırdı hergele
Arkadaşlar Bu Istavrit Azmalari Genellikle Karadenizden Bol Miktarda çikiyor Bu Kiş Oltaya Seyrek Vurdular Ama Kum Kapida Balik Halinde 18 Kiloluk Kasalarin Fiyati 20 Ila 25 Lira Civarindan Satildi KONU YA DAHA ÖNCEDE DEĞİNMİŞTİM SAYGILAR http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=4472
Mustafa'cım ellerine sağlık güzel balıkmış, lezzetli de olur genellikle Bizim silivri tarafında buna kaya istavriti diyorlar. Gelişi de güzel olmuştur uskumru kadar var çünkü Afiyet şeker olsun