İsmi tiksindirici biliyorum ama bu lezzeti tattıktan sonra vazgeçemezsiniz. Tarifini vericeğim balık Gelibolu usulü sardalya ızgara. Nam-ı diğer B..klu balık. 1. Balıkçıdan yıkanmamış ve temizlenmemiş sardalya alınır.Bilen balıkçı zaten su serpmez. 2.Balıklar kanatlı tel ızgaraya dizilir ve üzerlerine bol tuz serpilir.(Tuz balığın kabuğunu ve pullarını sertleştirir) 3.Tel ızgara harareti azalmış mangalın üzerine konur ve biraz uzaklaşılır çünkü dumanı yoğundur. 4. Balıklar kızarınca geniş bir tabağa veya gazete üzerine tel ızgaranın kanatları açılıp sallayarak dökülür. 5. Balığın üzerindeki kabuk çimdiklenerek alınır ve yine bayaz eti çimdikleyerek yenir.(anlaşılacağı üzere bu balık elle yenir )Temizlenmemiş kısmı,kılçığı ve kafası tabakta kalır.Tabakta kalanlar kılçık tabağına sıyrılıp,yeni bir balıkla aynı işlemler doyuncaya kadar tekrarlanır. 6.Balığın yanında çoban salata, soğan söğüş,ve kullanıma göre rakı çok iyi gider. AFİYET OLSUN.
heheheh YA NASIL AMA B::KLU KEBAP... . yemeden bilmezsin.. yedinmi de baska sekilde yemezsin.. hele bir de yaz sonu olsun sardalya yaglansin baska balik yemezsin.. ahhh gelibolu..
Geçen sene eylül ayında yalova esenköyde inanılmaz sardalya bereketi vardı. Boyları da maaşallah 20 cm'den aşağı değildi. Bu balık yağlandığı zaman ızgarada lüferden bile lezzetli oluyor.
Sardalya sevenler... Biz birde su sekilde yeriz.. balik temizlenir.. izgaraya asma yapragi serilir.. balik tuzlanir.. ve asmanin ustune yatirilir.. tabii altta izgara kömur .. ne harli ne ölu ates olacak.. üstune de asma yapragi bir ters bir düz..adami öldurur bu tat.. tavsiye edilir.. ama zamani önemli.. yaz sonu .. yani 19 agustos sardalya festivalinden önce ... yaglanmali.. yoksa ot ye daha iyi.. Haaa unuttum canakkale domatesi.. iri etli domates ve .......
Ya hemşerim ağzımın suyu aktı.. neyseki pazar sabahı güzelim çanakkaleme kavuşacağım 15 günlüğünede olsa yeter.. tariflerinin tadı damağımda..izmirde de denemiş olsam aynı tadı yakalamanın imkanı yok..asmalı sistemi birde b..oklu dene bak nası oluyo deri yaprakta kalır fazla uğraşmazsın..))
CANAKKALE olurmu dostum Hepsini bilirim.. ama temizlenmisini seviyorum cunku yerken vakit kaybettirmiyorr.. anlatabildim mi.. öburunu ayiklamak zor geliyor.. sen nerde yersen ye sardalya bizim burda güzel .. diger sardalyalar yaramaz su farki var .. örnegin bogaz luferi ile adana luferi farkli tada sahip.. bizim sardalya da öyle.. canakkaeye selam
Ayvalıkta papalina derler. Sardalyanın küçüğüdür. AYnı usulle pişirilir tuzlu ve soğalı salatayla birlikte tabağıyla ve çatallarıyla birlikte yenilir üzerine peçeteler falan yeniröyle lezzetli olur.
Yapma Emre ben ayda bir kez cunda adasında Bahtiyarın yerinde mutlaka papalina yerim ama onlar temizliyorlar,yada ben öyle zannediyorum çünki ayıklamadan kompile yerim ben kafası kılçığı dahil
Valla bende eniştemlerin yazlığı olması hasebiyle bir iki yılda bir kez giderim yani 4-5 kez gittim ayvalığa. Her seferind etekneyle çıkarız tura ve bütün balıklar ayıklanmadan pişer ve afiyetle yenir bende ne vars bütün yiyorum denizdne çıktığı gibi. anacak cunda adasındaki restaurantlarda ayıklanıyor balıklar bunu biliyorum. Çünkü oradada midye ve papalina yemiştim orada daha iriceydi balıklar ama ayıklanıyordu. Tabi yapan yerden yerede farkeder ama zaten ayıklanmamış olsaydı dikkatini çekerdi abicim kesin. Çünkü sofrada küçük ve bütün balık pek görülmesine alıştığımız bir şey değil dikkat çekiyor. Ama yinede inanılmaz lezzetli ne olursa olsun. Tekne turlarında sınırsız veriyorlar bu balığı yani kıyamet gibi tepsi tepsi getiriyorlar limonu döşendimmi üstüne, soğanlı salatasıyla beraber yemeyeni meydna dayağından geçiriyorlar vallaha. Yani dayak atmazlarsa ben atarım
Güzelll ee bakiyorum da sardalyayi sevmeyen yok aranizda.. ama benim bildigim ayvaliktaki sardalya degil papalina dedikleri alt tür filan olmasin.. veya kucugune verilen isim filan.. caca camuka gibi mesela .. bunlarda balik ismi ama kimse bilmez yöresel isimler
papalina bildiğim kadarıyla sardalyanın küçüklerine deniliyor yada dediğin gibi benzer bir alt tür yada bir fraksiyon yada bir sardalya versiyonu balık olabilir, gürüntü ve tad aynı küçüğü sanırsam.
Sardalyanın küçüğü değil bence sadece o bölgeye ait bir balık türü fantaziden oluşmuş bir tür olabilir ama çok lezzetli bir balık bilhassa temmuz ağustos aylarında yemeli
ama gene de güzel Papalina hakkinda bilginiz var mi özel bir pisirme filan mi yapiliyor..# Mesela Fransizlarin bir yemegi var pilavli safranli midyeli balikli domates soslu sarapli hepsi bir corba gibi karistirilip geliyor.. ama suyu az denecek kadar... yemesi güzel .. ama agzimiz pek aliskin degil.. fransizlar geberiyor.. tazesi olsa da yesek. diye..