Bafra Balik Gölleri Ve Barajlari

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında mder55 tarafından paylaşıldı.

1. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Niye bu gölleri bu kadar soruyosun kardeşim :D Sen taktın kafana illa sudaktan da bir iki kelle alacaksın anlaşılan...
    Gelelim gölcaazlara... Bu canım göller çevresine drenaj ve çevre kanalları yapılmadan önce gerçek anlamda birer canlıydılar. Onca dev ığrıplarla avlanılıp mavnalarla taşımayla bitmezdi sazanı, kefali ve sudağı...

Sonra piriç tarımı uğruna Bafra ovasını düzenledik (güya) ... Gölün gırtlağını sıktık drenaj ve çevre kanallarıyla nefes almasını engelledik. Bafranın ve tarım arazilerinin tüm pisliğini de göllere yolladık. Tarım ilacı, suni gübre kanalizasyon vs...
    Bu tür göller bahar yağmurları ve karların erimesiyle genişler ovaya yayılır, sonra yaz geldikçe daralır küçülürdü. Ve bu yayılma sırasında ovada ne kadar besleyici element var, hepsini içine sürükler, sığ ova çayırları sazanların yumurtlamasına ve yavruların bol bol beslenmesine olanak verirdi.... Yağmurlar başlar başlamaz gölle deniz arasındaki kumsal bazen kendiliğinden bazen de insan yardımıyla patlar göl denizle bağlanırdı...
    Bu sırada kefal, tirsi, morina (mersin balığı) içeri girer bir miktar tatlısu balığı da denize yayılırdı...

Yani deniz göle değil göl denize girerdi... Artık bu o kadar kolay olmuyor, ve belki yazın sular iyice çekilince dediğin gibi deniz kabarıp göle boca oluyor...

Son düzenleme: 1 Şubat 2007
  2. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Yakup abi bu geçişler sırasında çok güzel manzaralar ortaya çıktığını duymuştumda o açıdan sordum. Bafraya o kadar gidiyorum ama henüz bu göller bölgesine gezi amaçlıda olsa gitmek nasip olmadı. İnşallah bu sene gerçekleştiririm,gerçekleştirirz böyle bir seferi.

Sudak konusuna gelince biliyorsun atçek avcılığını her zaman sevmişimdir. Sudakda yine böyle av veren bir balık olduğuna göre neden olmasın. Bence turnanın amcasının oğlu diyebiliriz sudağa. Eee bende bu sudağın emmioğluna bayıldığıma göre onuda severim sanırım :D :D Deneriz inşallah bu sene

3. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    "Zavallı küçücük dişli turnalara çok benzemez sudak, 2 kg luk bir sudakta 20 kg luk alman kurt köpeğininki kadar diş vardır... Çantanda süs diye taşıdığın rapalalara veda edersin" diyeyim de seni hep heyecan sarsın... gidiyoruz inşalah, ilk fırsatta, hem de sudağın yuvasına... hele bir yaz gelsin...

Mesajı editliyeyim, Terme Miliç Deresi bağlantısında gözlerdik kefalleri aah ne hoş manzaradır...

Son düzenleme: 1 Şubat 2007
  4. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Ahhh ahhh heyecan sarmasını bırak elim ayağım titremeye başladı valla biran. O sudaklara çantamdaki tüm rapalalar feda olsun ben nasıl olsa yeni sahte ler yaparım :D :D

5. mder55

mder55 Eray

Favori Kamış:
    olta
    Taylan kardeşim,şu an Liman gölü ile deniz arası fırtanalı günlerde kendiliginden açılmakta.Fazla yağışlı günlerde liman gölü su tutmasıyla ekili alanlar su altında kaldığından yöre halkı traktörler yardımı ile denizle bağlantısını acarlar.Bu arada denizden göle balık gecişleri gözlenir ve yakalanır.Sudak(ak balık) liman gölü için yazıyorum şu an pek verimli değil.At cekle çok uğraşıldı malesef bizler yakalayamadık.Genelde dip oltası ile yakalanmakta.(tabiki ağlardan yer bulabilirsen)..
    Yakup beyin, bu yöreyi gözlemlediği belli oluyor kendisine teşekkür ederim.
    Şunuda belirtmek isterim Baraj gölüne DSİ tarafından ilk zamanlar Gökkuşağı alabalığı bırakıldığını biliyoruz ve bu balıkların üremediği yazılıp söyleniyor peki her boyda balığın olmasını nasıl açıklarız.Sevgilerle

6. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Eray abi gerçekten gölde bu kadar gökkuşağı olması bencede enteresan. Acaba birkaç balığın üreme yeteneğinin gelişmiş olması gibi bir durum söz konusu olabilir mi bilmiyorum. Zira benim bildiğim bu balıkarın yumurtalarını vücutlarından atacakları kaslarının gelişmiş olmamaları. Bu sebeplede dişi balıkları yumurtaları vücutlarında oluşturup dışarı atamadıkları yönünde. Acaba balıkların bu kasları zaman içinde gelişmiş olabilir mi ??

Sudak için şuan verimli değil yazmışsın Eray abi sanırım yaz ve sonbaharın ilk aylarına doğru daha verimli avlanabilirler. Bu göller bildiğim kadarı ile özel bir şirkete kiralanmış durumda. Bahsettiğin ağlar onların ağları mı?

Turna avını gerçekte çok seviyorum. Hiç balık alamama rağmen iki sene bu balığın peşinden koştum. İlk turnamı bu sonbaharda aldım. Bakarsın iki sende Sudak peşinde koşarız :D :D :D

Saygılarımla

7. mder55

mder55 Eray

Favori Kamış:
    olta
    Taylan kardeş,Alabalık üremesi hakkında ne yazılıp çizilse bunun bir mantıklı yolu vardır.Ben kendi deneyimlerim doğrultusunda bu balık türünde sanki yakalandığı an havyarını veya sütleğini dökmek üzere olanlarına rastladım.Yumurta(havyar) ların dışarı atamadıklarını varsaysak o zaman balıklarda bir zehirlenme olması gerekir diye düşünüyorum.Devamlı havyarlı gezmiyor bu balık mutlaka bir yerlere döküyor olması gerekiyor..Bu benim görüşüm..
    Liman gölündeki ağ olayı yöre halkından kişilerin.Hiç turna tutmadım denemek isterim..Akbalık(sudak) tuttum.Yakup beyin dediği gibi(2 kg luk bir sudakta 20 kg luk alman kurt köpeğininki kadar diş vardır...)Sevgilerle..

8. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Vallahi bilemiyorum Eray Abi belki Yakup abim bize uygun bir açıklama yapacaktır.
    Turna avlaması gerçekten çok zevkli bir balık. İnşallah belki beraber avlarız yolun bu taraflara düşerse (Sanki bende çok tutabiliyomuşum gibi tutarız diyorum.)
    Siz Yakup abiyle karar verip beni kalpten götürmeye karar verdiniz heralde. Demeyin bana şöle diş miş ellerim titriyor vallahi. :D :D Saygılarımla

9. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Gökkuşağı Alabalığı ve Bafra Balık Gölleri

Öncelikle göller benim ilk gençlik avlağım, kara avına tövbemi de yine bu göllerde yaptım. Ördek, kaz ve çulluk için Kaymakam kampından tâ Kızılırmak'tan karşı taraftaki Alaçam Karagöl'e kadar karış karış gezerdik.
    1985 yılı yazında limnolojik etüdler yaptık, uzun uzun... bu günlere gelineceğini tahmin ettik, yazdık çizdik...

Gökkuşağı alabalığının barajdaki kaynağı kapasitesi 2000 ton/yıl ı aşan çiftliklerdir.
    Minimum %5 kayıp kaçak ve bilerek salma gerçekleşir. Bu da yılda Derbent'e salınan 100 ton gökkuşağı alabalığı demektir. DSİ nin en azından bu baraj için gökkuşağı alabalığıyla işi olmaz. Devlet tarafından gökkuşağıyla balıklandırma alanları doğal alabalık bulunmayan yüksek rakımlı gölet ve barajlardır.

Barajda gökkuşağı alabalığının doğal olarak ürediğini sanmıyorum. Yakalanan gökkuşağı alabalıklarının yumurta ve süt salmaları doğal bir tepkidir. Bırakılan bu genetik mazleme asla döllenip gelişme olanağı bulamaz.

Neden?

Çünkü alabalık yumurtası 14 santigrat dereceden yüksek sıcaklıkta prematüre açılır. Yani erken doğum oluşur.
    - alabalık yumurtası ancak kaynak suları gibi duru ve sabit sıcaklıktaki sularda açılabilir.
    - en küçük bulanıklık yumurtaların üzerinde kil birikmesine neden olur.
    - yumurtalar belli dönemlerde o kadar hassastır ki akıntıyla taşınırsa ölür.
    - Derbent barajı ve bağlı olduğu Kızılırmak sistemi yüksek tuzlulukda bir akarsu sistemidir. Barajlarda tuzluluk daha da yüksektir.
    - alabalık yumurtaları en az 3-4 mg/litre kullanılabilir çözünmüş oksijene ihtiyaç duyar, bu da suda en az 8 mg/litre O2 varlığı anlamına gelir. Baraj suyu bunu her zaman ve düzenli sağlayamaz.

10. sanalbalıkcı

sanalbalıkcı

Favori Kamış:
    tırıvırı hariç hepsi
    En İyi Avı:
    Önümüzdeki hafta tutacağım.
    Yazınıza aradan girdim ama ben gökkuşağının barajda ürediğine inanıyorum,çünkü bir tarihte barajda balık ölümleri olmadan önce çok yakalıyorduk ve balıkların çok küçük (Cin parmağı gibi) olanları vardı,hemde epeyi fazla,ben bu tezime dayanarak gükkuşağının ürediğini düşünüyorum..
    Çarşambada birinci barajda bir aralar su samurunun parçaladığı kafeslerden kaçan alaları tutmuştuk 1-2 sene ama bitti ,daha yok , demekki burada üreyemedi ama bafrada bitmiyor işte size ikinci kanıt..

11. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Ömer reis benceleri yani kişisel fikirlerimi değil gerçekleri yazmıştım.
    Üst mesajda kaba, tutmaz, hadi yarısı tutsun iki cümlem vardı... Tekrarlıyayım.
    Gökkuşağı alabalığının barajdaki kaynağı kapasitesi 2000 ton/yıl ı aşan çiftliklerdir.
    Minimum %5 kayıp kaçak ve bilerek salma gerçekleşir. Bu da yılda Derbent'e salınan 100 ton gökkuşağı alabalığı demektir.

İnançlar bazen gerçeklere uymayabiliyor :)

12. sanalbalıkcı

sanalbalıkcı

Favori Kamış:
    tırıvırı hariç hepsi
    En İyi Avı:
    Hocam yavru olanları(cin parmağı boyunda) görmesem hiç konusunu bile etmiyecem ama gözlerimle gördüm ve yakaladım,ama dersenki bu küçüklerde salınmış yada kaçmış, o zaman inanırım.

13. berkcan55

berkcan55

Altinkaya'dan Birkaç Kare (kasim Ayi)

yeni katıldım hemen paylaşım faaliyetlerine girdim...Hoşbuldum :D

14. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Berkcan55 öncelikle hoşgeldin. Balıklar gerçekten güzeller.

Ama önce bir profiliniz yazan bölümden bir imza ayarlarını yapıver. İsim Yaş Katıldığın şehiri yazarsan çok iyi olacaktır. Bizlerin hitap zorluğu yaşamaması açısından.

Birde bu balıkların bir hikayesi yokmu? Neyle tutuldu, ne zaman tutludu, av ekibi kaç kişiydi vs. vs. Bu bilgiler olursa sanırım resimlerin güzelliği 3-5 kat artar.

Paylaşımlarının devamlı olması ve bol balıklı avlar dileyerek hoşgeldin siteye diyorum

15. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Ömer reis kafeslere atılan en küçük boy 5 gram civarında. Bunların arasında ufakları varsa (6 mm lik ağ gözünden kaçacak kadar) kafes ağından süzülüyor ve bol miktarda baraja kaçıyor.

16. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Hoş geldin Berkcan55, Av için tebrikler.
    Av yöntemi olta ve yem özelliklerini de anlatsan güzel olur.
    Bir de Altınkayadan akbalık aldın mı hiç, hele fotografı da varsa ne kadar güzel olur.

17. sanalbalıkcı

sanalbalıkcı

Favori Kamış:
    tırıvırı hariç hepsi
    En İyi Avı:
    Berkcan 55 hoşgeldin,bafralısın herhalde?

18. sanalbalıkcı

sanalbalıkcı

Favori Kamış:
    tırıvırı hariç hepsi
    En İyi Avı:
    Hocam bana sor yahu ,ben aldım özellikle sadece ak balık çıkan yerler var,biz oralara gitmeyiz sazan daha zevkli gelir bize..

19. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    :)
    Geç gelen saadet'e benzedi...
    Benim göbeğim çatlamıştı, onca sudak avlamama rağmen adama anlatamadım. Hatta turna var ile başladı, akbalık yok ile bitti. Nedense hiçkimsenin sesi çıkmadı.

20. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Biz çıkarmadıkmı sesimizi aşkolsun yani. Ama tam bilmediğimiz için sesimiz biraz çılız çıktı. Özelliklede baraj konusunda. :) :)