Baitrunner nedir?

Konu, 'Makineler' kısmında jigging tarafından paylaşıldı.

1. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Merhaba

Benim sahibi olduğum bazı makinelerde baitrunner özelliği var, ancak bunun ne olduğunu, ne amaçla kullanıldığını, niye böyle bi özellik var bilmiyorum.

Mutlaka işe yarayan bir özellik ki koymuşlar, 2009 da üretilen bir çok makine modelinde hem baitrunner olan hemde baitrunner olmayan özellikli makineler var, bu makineler arasındaki farkı açıklayabilecekler varsa çok sevinirim.

2. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Bait Runner her ne kadar çift kalamalı sistem olarak anılsada sistemin işleyişi farklıdır..Bu sistem Avrupada yıllardır kullanılan ve bilinen sistem..Çıkış noktası yemli avcılıktır.Sistemde olta suya atıldıktan sonra makina üzerinde bulunan Bait runner açma anahtarı kullanılarak makara boş konuma getirilir makaranın boşluğunun sıkılık ayarıda hemen arkada bulunan kalama ayarı sayesinde yapılır..Yemi alıp yutan yada ağzına takılan balık oltanın ağırlığı haricinde hiç bir dirençle karşılaşmadan yol alması sağlanır.Bu sırada balıkçı tarafından son tasma ve hemen arkasından çevirme kolunun ilk turunda bait runner özelliği kapanarak ön kısımda bulunan kalama devreye sokularak balık yorulur ve kıyıya alınır..Bait runner sistemine sahip makinalar son yıllarda ülkemizde özellikle modern sazan avcılığında sıkça kullanılan donanımlar arasına girmiştir..Bende kullanıyorum bir hayli kullanışlı ve pratik bir sistem..İster istemez akıllara şu soru gelebilir aynı işlemi normal makinalarda bulunan kalama ayarı sayesindede yapabiliriz ne gerek var_? Normal makinalarda kalama ayarı gevşetilerek makara boşaltılabilir fakat balık oltayı götürürken son tasmayı atmak makara boşta olduğu için beraberinde kancanın balığın ağzına tam oturmaması yada hiç oturmaması gibi sonuçlar doğurur..Bunu önlemenin tek yolu ya misina kamışa el yordamıyla sıkıştırılmalı yada tasma öncesinde kalama sıkılmalıdır..Özellikle büyük balıklarda bu durum sorun yarattığı için Bait Runner Özellikli makinaların kullanım oranı artmıştır..Kıyıdan yapılan her türlü yemli avcılıkta tavsiye edeceğim bir sistemdir..Saygılarımla...

Son düzenleme: 23 Nisan 2009
  3. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    Hakan Abi Merhaba

Yanıtına ve ilgine çok teşekkür ederim abi, neredeyse çıldırmak üzereydim nedir bu özellik diye, öğrenmenin yaşı yok vallaha.. ellerine sağlık.

Peki şimdi sormak istediğim şu var, benim son aldığım makinemde baitrunner özelliği var ama makinenin arkasında bir açma anahtarı yok, baitrunner spool diye geçiyor, bahsetmiş olduğunuz bu baitrunner özelliğinin aynısıda bu özellikteki makinalardada geçerlimi? yani baitrunner spool olan. Eğer geçerliyse, bu sistemi kullanabilmem için ne yapmam gerekiyor? yoksa bu başka birşey mi?

Son aldığım makine: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25362

4. mhakanbasar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Sevgili Caner Bait Runner Spool Sistem benimde ilk kez karşılaştığım bir sistem..
    Shimano nun resmi sitesinde sistemle ilgili bilgiler veriliyor..
    http://www.shimano.com/publish/content/fish/seh/nl/en/shimanoexperience/protips/baitrunnerspool.html
    Anladığım kadarıyla ön kalama ayarına ilave bir özellik eklenerek Bait runner özelliği makinanın ön kısmından ayarlanıyor..Sistemin işleyisi ön kalama ayarı saat yönünde çevirerek makara boş konunuma getiriliyor tam tersine çevirdiğinizde sistem devreden çıkıyor gibi bir şeyler anladım..Makina elimde olsaydı tam olarak çözerdim yukarıdaki linkte yer alan talimatlara göre deneyerek bizle paylaşırmısın bende çok merak ettim doğrusu ?

5. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hakan abi çok teşekkür ederim, eve gider gitmez ilk işim bunu denemek olacak, ardından hemen buraya yazarım :)

6. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkürler Hakan abi ben de öğrenmiş oldum :)

7. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    sos

:D yanıt için teşekkürler.bende dam makina var arkasında ayar için çevirmeli düğme var büyük balıkgelince onu sıkacakmıyım gevşetecek miyim ?

8. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    hakan abi benim makinadada vardı bu sistem ama sayende ne işe yaradığımıda öğrendim:)

9. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Caner bu sayfaya bir göz at belki yardimci olur...
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=24915

10. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    On kalama ayarini bozmadan makarayi bosa almaya yarayan guzel bir sistem.

Deniz icin buna en iyi ornek levrek avi olur.

.........ve bunun gibi yemi alip uzaklasan, yemi hemen yutmayan, bu ve benzeri urkek baliklarin avlarinda kullanisli bir seydir.

11. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Baliga misinayi bos sunmak icin bir cok yöntem vardir,gereklide degildir aslinda baitrunner,daha cok tembel balikcilarin kulandigi bir sistemdir benim gibi,ama dedigim gibi bence gerekli degildir bu sistem makinada...

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Genelde verilen cevaplar yeterli aslında..

Amaç, yemi alan balığın zorlanma hissetmemesi, alıp uzaklaşırken yemin geri çekilmemesi.

Bu bazı tekniklerle sazan avında önemli bir husustur. Sazan dipten yemi alır, ağzında tutarak kaldırır. Bir ağırlık vs. hissederse, yemi bırakır. Bu nedenle, baitrunner olayı bilhassa sazan makinelerinde olmazsa olmaz bir özelliktir..

Ama sazandan başka avlar içinde iyidir, bırakma ile levrek yakalamak gibi..

Her iki durum içinde, söz konusu olan özellik, still, yani yemin dipte (yada suda bir yerde) yatıp avcı beklediği, hareketsiz olduğu bir av tekniği olmasıdır. Şimdi, "Canlı yem takılmaz mı, o hareket eder ama.." diyebilirsiniz, kastımız o değil, kastettiğimiz şey, sizin kamışı sehpaya vs. asıp öylece bırakmanız durumu..

Bu tür avlar yapıyorsanız, böyle bir makine faydalı olacaktır.. Örneğin eşkina avında. Eşkina zorlama hissetmediği için taşın altına girmeye çalışmaz yemi kapınca, kamışınızı vs. devirmez.. Ama bu sadece azaltma demektir, eşkina gene arada böyle yapacaktır, sizinde kamışı sağlam tutup eşkinayı taştan ırak tutma imkanınız olmayacaktır :(

Gördüğünüz gibi, her zaman her yerde iyi değildir.

Kesin olarak, beklemeli av yapmıyorsanız, atıp çekiyorsanız, çapari kullanıyorsanız vs. vs. Yani, baitrunner özelliği işe yaramayacak bir av yapıyorsanız, bu makineler dezavantajdır. Zira, gereksiz yere masraf ve ağırlık demektir. Bozulabilecek daha çok parça demektir vs. vs.

Bu soruna karşılık kimi üreticiler ilginç çözümler geliştirdiler. Örneğin Mitchell freerunner serisinde, çok kolayca makaraya tepeden bastırıp, onu boşa çıkarabilirsiniz. Böylece daha az parça ile, ağırlığı vs. artırmadan bu sorunu çözmeyi becerdiler.. Ama bu mekanizma kandisi bir sorun kaynağı oldu, istenmeyen yer ve zamanda makaraya çarpınca vs. makara boşa çıkıveriyor. Hatta, bunların makarasında pilli bir tertibat ile, kendinden elektronik alarmda mevcut. Ama makinenin diğer özellikleri pek iç açıcı değil, fiyatına göre bakılınca..

Benzer şekilde, DAIWA Emblem serisi makinelerde, kalama vidasını çıkarıp yerine click'n run denen bir tür kapak takılır. Bu kapak sayesinde makine baitrunner özelliği kazanmış olur.

Bilhassa tatlısu avı yapıyorsanız, boili vs. ile çalışıyorsanız, turnaya yem bırakıyorsanız, bu tip bir makine ek para ve yük ettiğinize değecektir.

Denizde, üç köstekli vs. kullanıyorsanız, bu makineler atıl yük olacaktır. Ama uygun bir takımla, tek yem atıyorsanız, bu makinelerin faydası olabilir..

13. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili ve cok degerli dostum Hakan, cok guzel anlatmis. Bait runner spoolla ilgili anladigi da cok dogru. Sistem kalama ve yem kosturucu ayarini makinanin
    iki tarafina dagitmadan daha pratik bir hal aliyor. Burda kalama ayarini gene klasik sekilde yaparken, kalama ayari diski uzerindeki bir dugmeyi cevirerek yem kosturabiliyor , tersine cevirerek makinayi ayarladiginiz kalama duzenine dondurebiliyorsunuz. Kafaniz makinanin arkasina- onune takilmiyor.Dikkatiniz ve isleviniz bir noktaya yoneltilmis...

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Böyle yapmak pek etkili olmaz.. Bahsettiğiniz şekilde.. Ama, sarma telini boşa çıkarma yada teli tamamen açma gibi yollar uygulanabilir.. Ki, baitrunner olmayan makinelerde, sarma teli açılır, misina bir alarm düzeneği ile bir yere zayıfça tutturulur. En ufak asılmada misina kurtulur ve boşalır, alarmı da çaldırır..

Şekilde görüldüğü gibi, ama gene görüldüğü gibi biraz karışık, daha fazla müştemilat gerektiren, bu yüzdende dert çıkarması daha büyük oranda olan bir çözüm uygulanır..

Elbette illa da alarm tertibatı gerekmiyor. Gereken ufacık asılmda bile misinayı bırkacak şekilde tutacak bir şey..

Ama alarm yoksa, balık siz durumu farkedene kadar takımı alıp, götürüp köklere, sazlara vs. dolayabilir..

Son düzenleme: 24 Nisan 2009
  15. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Ben sahsen kullanmiyorum, konum denizler oldugu icin, levrekte bile birakmalarda kamis, makina vs. kullanmadigim icin herseyi elle yaptigimdan gerek duymuyorum.

Siz tatlisuda avlananlar olarak daha iyi bilirsiniz Selim abi ama tahminimce sazan balikciligi icin gelistirilmis bir sistem.. zira icsularda avlanan bir cok arkadasim bu tur makinelere sahipler.

Yukarida Serdar agbinin yazdiklarinada ayrica katiliyorum, bende sirf makinede ozellik olsun diye urun alanlardan degilim, yani bir ozelligi hic kullanmayacaksam o makinede, asla o ozelligi tasiyan makine almam.. almissamda, mutlaka benim icin olmazsa olmaz vardir o makinede o sebeple secmisimdir.

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Dogru Mehmet sazan avi icin düsünülmüs bu baitrunner ama bir cok balik icinde kulaniliyor ama gene tekrarlamam gerekse gereksiz bence makinada bu sistem fazlada kulanmam ben,tabiki bu tür makinasi olan arkadaslar gayet basit acilimi olan bu makinayi kulanabilir,baitrunnerli yada batrunnersiz...

17. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hakan abi geç yanıt verdiğim için özür dilerim. Aynen bahsettiğin gibiymiş, bu özellik makarayı boşa alıyor, yani kısaca makaraya baitrunner özelliği kazandırılmış.

Tabi gerçek baitrunner makinelerin elbette avantajı daha yüksektir, sonuçta birinde makineye entegreli bir sistem, diğerine makaraya özellik kazandırılmış bir şey.

Mehmetin bahsettiği gibi sanırım bunu levrek için kullanabilirim :)

18. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bu arada konuya katılım gösteren bütün abilerime, kardeşlerime ve dostlarıma teşekkür ederim :) Sayenizde birşey daha öğrenmiş oldum.

19. mhakanbasar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Sevgili Caner bende çok teşekkür ederim..Biz amatörler için değerli sayılabilecek bu konuyu açarak güzel bir tartışma ortamı yarattığın için..Selamlar sevgiler...

20. babil

babil İrfan

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.