Rodos’un 15 mil açıklarında ağ ile yakalanan köpekbalığı, kırbaç kuyruk cinsi. Yakalanan 500 kiloluk köpek balığı, vinç yardımıyla soğuk hava depolu bir araca yüklendi. Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde balıkçılar, 6 metre uzunluğunda ve 500 kilogram ağırlığında bir köpekbalığı yakaladılar.
Emin olun köpek baligida ayni düsünceler icerisindedir. Hic bir insan oglu ile karsilasmayi diledigini sanmiyorum kadere bakki karsilasti ve bu sonu olmus ...
Bende avlanmasına karşıyım arkadaşlar. Bilinçsizce avlanmadan dolayı nesli tükendiğinde ekolojik denge bozunca arayacağız.
Yazık bilinçsizce yapılan avlanmaya bir örnek daha işte ne acı!Arkadaslar köpekbalıkları canavar değildir! Bizlere bunu bu sekilde lanse eden beynimize kazıyan para kazanmaak amacı güden sığ bilinçli film yapımcılarıdır!NE yazık!Hepimiz jaws filmleri ile ilgilendik beynimize yer eden bu tarz filmler ne yazıkki hiçbir bilimsel teze dayanmıyor!bunları gercek gibi algılamamız da bizi bu tarz yanlıs avlanmaya itiyor!bu köpekbalığını yakalayanlar şimdi nasıl kendilerini bir kahraman gibi görüyordur!yazık köpekbalıklarıda bu sekilde katledilirse denizlerimizi temizleyecek hiçbir canlı kalmayacak hatırlayın artık barbun var mı bilinçsizce karlı olmasın dan ve lezzetli olmasın nasıl tükettiler!
Pek iyi görünmüyor, ama camgöz'e benziyor. Bu kadar büyük olması, bu sulardan olmadığına işaret. Yakalamasaydanız, büyük ihtimalle 1-2 haftaya kalmaz, kızıldeniz'e doğru yolunu bulurdu. Bunlar genelde bir şekilde Kızıldeniz'den buralara kadar geliyorlar. Beyaz, Kaplan, Boğa cinsleri kıyılara yakın gezer. Hatta boğalar deltalardan tatlı suya dahi girer. Kaplanların huyu, ne görse atıştırmaktır, herşeye, ama herşeye saldırırlar. Boğalarda insana saldırmakta tereddüt etmezler. Fakat bilhassa bu camgözler ve o dev mavi, beyaz köpekbalıkları, genelde insana çok nadiren saldırırlar. Bunların yemek tercihleri bu sularda pek bulunmaz: FOKLAR.. Yazık olmuş hayvana. Misafirperver olamamışız. Bir hatırlatma, bunu yemeyi filan düşünmeyin derim. Birinci seviye zehirlenmeler yaşamasanız bile, vücudunda biriktirdiği civa yüzünden sizi bir süre sonra delirtebilir. Sonra da öldürür. Dünyada köpekbalığı yediği için ölenlerin sayısı, köpekbalığı saldırısından ölenlerden fazladır. Türü için endişe etmek mantıklı. Ama türü Orkinos veya Eşkina kadar tehdit altında değil şimdilik.
ben merak edip ne baligi oldugunu arastirdim..baligin aslinda insanlar karsi son derece zararsiz oldugunu zaman zaman dalgiclar etrafinda turlap atip uzaklastigini okudum..ama teknelere saldirdigi görülmüs hmm ilginc http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeiner_Fuchshai
Merhaba, köpek balıklarla ilgili yanlış bilgilere sahip olduğunu düşünüyorum.Özellikle resimdeki balığın çok lezzetli, akdeniz ve karadenizin onun yaşam alanı olduğunu hatırlatmak istiyorum.sularımızda da rastalanan dikenli köpekbalığın özellikle ingilterede lezzetinden dolayı meşhur fish and chips menüsünde sunulduğunu hatirlatmak isterim.Büyük beyaz 'ın yaşam alanı akdeniz değil ama var .1960 lı yıllarda istanbul boğazında geçen yıl da adriatik denizinde görüldüğü shark reportlarda var. Amacım sana saldırmak değil ama en büyük avın 7 mt büyük beyaz olduğunu yazmışsın (şahsen inanmiyorum).Bu tür bir balığı ancak onu hedef seçerek yakalyabilirsin doğru ise oranın ev sahibine yazık etmişsin. Ayrica seni orada tura çıkaran insanların bu ava asla izin vermemesi gerektiğini bilmen gerek çünkü koruma altında bir tür.
Ben çok üzüldüm.Keşke avlamasalardı.Yazık.Bu arada özellikle Türkiye'de herhangi bir köpekbalığı saldırısı görülmemiş. Entomorph arkadaşımızın deniz balıkları bölümünde açmış olduğu köpekbalıkları konusuna bir bakarsanız,zavallı hayvanın hakkını yediğinizi anlayacaksınız.
Bu balığa bakmayalım... Malesef içler acısı... Herşeyden önce her köpekbalığı her bulduğuna saldırmaz... Biraz araştıralım lütfen
bazen av kanalında rastlıyorum büyük balık avlarında oltaya köpek balığı geliyor hayvanın yüzgeçlerini kesip geriye suya atıyorlar, bence bu yaptıkları resmen işkence başka bişey değil..
Köpekbalıkların hakkında biraz bilgi Selam Arkadaşlar, Ben köpekbalık hakkında uzman sayılmam ama sonunda hobbi olarak biraz kendimi bilgilendirdim. 1.) Köpekbalıkların aslında neredese 350 türü var ve bunlardan en çok 10 - 15 tür arasında insana tehlike olabilir (olabilir dedim) 2.) Olabilir neden. Bazı konulara dikkat ederseniz hatta bu köpekbalıların arasına dalabilirsiniz. Herhangi açık bir yaranız olmayacak - Köpekbalıklar bir damla kanı 10 km uzaklığında daha algılabiliyorlar. Hızlı veya tehditkar hareketlerden kacınmanız gerekiyor.En tehlikeli köpekbalıklar kaplan, çekiç, büyük beyaz (bu türe özel acıklama gerekiyor), Makolar ve Riffshark. Genelde insanlar bir köpekbalığın avprofiline girmiyor. Yılda 100 insan köpekbalıklardan öldürüyor ve genelde insanın yüzünden oluyor. Havai surf yapmak çok güzel veya Kaliforniyada ama aynı zaman burada herkes biliyor köpekbalıklar olduğu için bu spor'un burada böyle bir tehlikesi var (buna karşılık amerika 18 yaşında çoğu ölen insanlar silah'dan ölüyor). 3.) Köpekbalıklar denizlerde ekolojik olarak önemli bir yer alıyor -Akbaba fonksiyonu örnek olarak Son olarak bunu söylemek gerekiyor. İnsana tehlikeli olan her hayvanı öldürmek istesek gerçekten köpekbalıklar en araka sıralarda olur. Arılar köpekbalıklardan daha çok insan öldürüyor ki böyle bir hakkımızda yok. Sonuç olarak insan için en tehlikeli tür insandır. Ardaşlar bunu unutmalım. Saygılarımla, barbaros Geçer
Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen. Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır. Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır. Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım. Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır. Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
Köpekbalığı uzmanı değilim. Bu resme bakar bakmaz, türü şudur, budur filan deme ihtimalim yok. El mahkum olduğu için bir takım türlerini öğrenmek gerekti, hepsi o kadar. Ama şu literatüre geçmiş bir vakadır, köpekbalıkları bazısı hemencecik, bazısı bir kaç (beş, on, yirmi neyse) porsiyon sonra öldürürler, sebebi civa mevzusudur. Bu arada, hayatımda hiç tura çıkmadım. Fakat 2 yıl kadar gemide çalıştım ve okyanus ötesi tonla sefer yaptım. Benim yakaladığım yerde, mevsimi ve tıpkı bizde günde 1 tane serbest şeklinde olduğu gibi yakalamanın mübah olduğu bir yerdi. Hoş, öyle bir hey heyi de yok. Önce bir başka balık vs. yakalıyorsunuz. Yarısını kesip koca bir balya kancasına takıp atıyorsunuz. Misina yerine de vinç kullanıyorsunuz. Sonra o geliyor, biraz gürültü koparıyor, vince hurra deyip çıkarıyorsunuz. İstavrit bile bundan zevkli oluyor netekim.. Resimdeki tür nedir tam olarak bilmiyorum. Belki o türü hiç görmemiş bile olabilirim. Köpekbalıklarıyla, iki üç yerde karşılaştım. Birisi Hindistan, tatlı suda denk geldi. tutmadım, sadece gördüm. Diğeri ise, Saragossa civarı. Burada gemideki arkadaşlar yakalamıştı. Dahası, Türkçe adlarını pek bilmem. Bu resmi görünce "basking shark" dediğimiz türden camgöze benzettim, hala da benzetiyorum. Kızıldenizden öbür taraf bu türün pek görldüğü yer değildir. Fakat, rodos açıklarına doğru bunu çekecek pek bir yem yok. Hayvan açlıktan büyük ihtimalle kızıldenize doğru yönelirdi sanıyorum. Çünkü bunlar yaygın olarak batı akdeniz civarında görülürler. Ve tekrar söyleyeyim, bu balığı yemek sakıncalıdır. Dahası, bu balık kırmızı listede yer alır, elbette doğru tahmin etmişsem türünü, demekki, soyu tükenme tehdidi altındadır. http://www.iucnredlist.org/search/details.php/4292/all Ama böyle bir resme bakarak, ahanda budur diyecek kadar bilgim filan yok. Belki, tamamen alakasız bir türdür, bilmiyorum..
Türün bilimsel adı: Alopias vulpinus (Bonnaterre, 1788) Türkçe adı: Sapan balığı Familyası : Alopiidae (sapan balıkları) Şubesi : Lamniformes Sınıfı : Elasmobranchii Kuyruğu dahil boyu 8 metreye ve ağırlığı 500 kg ya ulaşabilir. Tüm tropik ve subtropik denizlerde yaşar. Balıkla beslenir. İnsanlar için tehlikeli olsa da tam bir açık deniz türüdür. Yani insanla hiç bir zaman karşı karşıya gelmez. Sık sık Akdeniz ve Ege açıklarda orkinos, ton ve kılıç avlayanların ağına takılır.
köpek balıkları bence denizlerin en aero dinamik canlılarından çoğu arkadaşta bilirki dünyanın en uzun evrim süresi geçirmiş canlısı. inanın görsem saygı duyarım ha korkarım o başka hatta kısmet olursa bir gün marmaris boncuk koyuna onları ziyaret etmek için gitmek bile istiyorum bunun dışında böyle vahşi enteresan yapılı güzel bir yaratığı katleden ve şebeğe döndürüp asan yanında fotoğraf çektiren insanlarıda kınıyorum bu canlıların bağzı ülkelerde koruma altına alındıklarını duymuştum.
Saldirmaz O Türk karasularında bu güne kadar rapor edilmiş herhangi bir köpekbalığı saldırısı olmamıştır. O yüzden içiniz rahat olsun bizim kıyılarımızda dolaşanlar uysal cinsinden Köpekbalıkları ile ilgili bir anımı anlatmak istiyorum; 1984 senesinde Muğla/Gökova körfezinde balıktayız. O zaman çocuğuz daha takıldım babamın peşine. Babam ve arkadaşı kıyıdan ha bire lahoz çekiyor, ee o zamanlar bolluk zamanı. Ben küçük balık tutup babamlara veriyorum onlarda bırakma ile avlanıyorlar. Bir süre sonra ortada küçük balık kalmadı bende burunu dolaşıp yan koydaki sığlığa gitmek istedim. Burun'un tepesine çıkınca koca koca 4-5 balığın aynı yerde döndüğünü gördüm ve hemen babamlara seslenip gösterdiğim yere olta atmalarını söyledim ancak oralı bile olmadılar. Baktım onlardan hareket yok bari ben tutayım dedim (ceserate bak) deniz ile bulunduğum yer yaklaşık 8-9 metre üstlerine atlayıp kucaklamayı düşündüm ve hooop denizdeyim balığı tutmak mümkünmü çocuk aklı işte Atladığımı gören babam ve arkadaşı hemen denize atlayıp bana doğru yüzmeye başladılar ve bir yandanda kaç durma diye bağırıyolardı, karaya çıktığımızda yediğim azarı hala unatamıyorum. meğer o balıklar köpekbalığımış ve bizimkilerin attıkları canlı balıkların peşinden gelmişler. Bu olayı hala düşünür ve kendi kendime gülerim, Atladığım zaman o köpekbalıklarından birini yakalasaydım herhalde bir kahraman olurdum
bu türe melek yüzlü köpekbalığıda denir ve avlanması yasak ve koruma altında bir türdür...insana falan da saldırmaz son derece çegingen bir balıktır...ama ülkemizde de avlanması yasak olmasına rağmen büyük alışveriş mağazalarının standlarında bu dünyalar güzeli hayvanı görmek mümkündür...ege sahillerinde bulunur...