Bundan 2 hafta öncede izmarit balığına yapışan bu böcekleri görmüştük, bu hafta da görünce sormak istedim. Böcekler kene gibi balığın neredeyse içine girecekler bazıları çok büyük yara açıyorlar, onları çıkardığımızda balıktan kan gelmeye başlıyor.
Balık kenesi (isopod) çipura,levrek,izmarit,mırmır gibi balıklara çokça musallat olan bir asalakdır.Balığın solungaç ve diline girerek oradan kan emerler.Balık kenesi balığın diline yapısıp ordan kanını emer.Zamanla dil çürür ve kene balığın dilinin yerini alır.Balığın büyüme hızını düşürür,rengi solar,solungaçları beyazlar.Bir numara bir yemdir yemi iğneye takınca birçok balık gelir.Bu yüzden bence beslenme yoluyla balıklara bulaşıyor.Dişiler 400-450 larva bırakabilir.
bende rastladım bu parazite gelincik balığını tutmuştum onun ağzında vardı sünger gibiydi sırtı peki parazitli balıklar yeniyormu ?
peki balıktan ayırdığımızda balığı yememiz sağlık açısından sakınca teşkil eder mi? normal kenedeki gibi hastalık bulaştırma gibi bir şey söz konusu mudur?
Mirmirdan çıkartmıştım bende yazın...yem olarak denedim ama tık bile olmadı.. Kemerin balığı pek sevmedi sanırım..
Bilimsel bir dayanağım yok ama bebekliğimden beri üzerinden bu keneler temizlenmiş balıkları yemişimdir. Şimdilik bir durum yok. Antalya'da çok çıkardı. Eğer vücuda yerleşen etki göstermeyen bir hastalığa sebep oluyorsa incelenmek üzere kendimi türk doktorlarına emanet edebilirim.
Muvaffak agabey, bilim adamlari bunlarin iki tanesi yarim kilo gelenlerinden kesfetmis. Daha dun haberi vardi nette. Bunlari doyuracak buyuklukte, kanli canli balik var adamlarin denizlerinde demek ki. Bizim Marmara'da, Karadeniz'de balik tukendikce bizim isopodlar da kavruk kaliyor tabi. Merak edenler icin videosu ve haberi burada: http://uk.news.yahoo.com/supergiant-crustacean-discovered-by-british-scientists.html
Su ürünlerinden insanlara bir çok hastalık bulaşabilir. Ama balık kenelerinin , bitlerinin normal keneler gibi insanlara etki ettiği söylenemez. Aslında bir kaç önlemle balıklardan insanlara geçebilecek hastalıkların önüne geçmiş oluruz. Balığın özellikle taze olması çok önemlidir, ki bizler balığı canlı yakaladığımız için böyle bir sorunumuz yok. İkincisi birçok insanın yaptığı hata balığın buzluğa konulacaksa mutlaka iç organları tamamıyla temizlendikten sonra dondurulmalıdır.Üçüncüsü donmuş balığın dışarı çıkarıldıktan sonra ikinci bir şoklama yapılmaması gerekir ki bu bakterilere davetiye çıkarmanın daniskasıdır. Mikroorganizmalar çok çabuk ve hızlı üreyebildikleri için bu tür ortamları asla kaçırmazlar...Ve son olarak balık gerçekten güzel pişmiş olmalıdır. Az pişmiş balık her zaman için risklidir...