Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır. Balıklar genelde oda sıcaklığında (20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila -5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18oC’lık “deep-freeze”lerinde veya bağımsız “deep-freeze”lerde yapılmalıdır. Deep-freeze”lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25oC’lık “deep-freeze”lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar. Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfusunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir. Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisiniz.Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz. bilgilendirme amaçlı alıntıdır.www.maksimum.com
Ben balıgın tutuldugu veya satınalındıgı andan itibaren tuzlanmasına dahada onemlisi tatlı suyla temizlenmesine karsıyım.. Tatlı suyla temizlenip buzluga atılan balık daha sonradan buzunu cozup yendiginde yavanlasır ve tazeyken ki tadını yıtirir.. Ben balıgı halden kasayla akır birer pisirimlik posetler hic tuza suya degirmeden ve de temizlemeden buzluga atarım..Yiyecegim zaman cozdurur oyle temizleyip tuzlarım .. İnanın lezzetinden ve tazeliginden hicbir sey kaybetmiyor. Herkeze tavsiye ederim..
verdiğin bilgiler için teşekkürler burak kardeş. ayrıca ben birkaç cins balık tutulduğu veya satın alındığı durumlarda bunların saklanmadan önce ayrı ayrı paketlenmesi , birbirine temas etmemesi gerektiği yoksa insanda bazı allerjik reaksiyonlara neden olabildiğini duymuştum (özellikle böcek türleriyle balıkların saklanma aşamasında temas etmesi) bu bilginin kesin doğru olup olmadığını bilmiyorum ama uygulamakta fayda var bence.