Arkadaşlar, bundan 2 yıl kadar önce bir arkadaşdan duydum. Balıklarda acı siniri yokmuş ve hafızalarıda 6 saniyelik bir süreye sahipmiş. Bu konuda gerçekci bilgisi olan varmı acaba? Balıkların acı siniri olmaması insanı bayağı rahatlatıyorda.
aynı şeyi bende okudum,fakat pek inandırıcı gelmedi! acı hissi beynin bir fonksiyonu ve bunun olup olmadığını anlamak için önce balığın konuşturulması lazım(belki acıya paşka bir türlü tepki veriyodur) hafızasının 6 saniye olduğu da saçma ,ben akvaryumdaki balıklara yem verirken filtreyi kapatırım.filtre kapanınca hepsi yemleneceğini anlar üste çıkar. YANİİİ BENCE ÖYLE..
Evet Fatih Bey'e bende katılıyorum...Akvaryumda ki balıklar hiç öyle aptalmış ya da hafızaları yokmuş gibi hareket etmiyorlar. Şöyle örnek vereyim; benim bir zamanlar akvaryumumda 16 tane aynı türden aynı yaşta zebra çiklet balığım vardı. Bu balıkların en büyük özelliği tek eşli ve yumurtlamadan sonra yavrulara bakması büyütmesidir. Şimdi bu balığın hafızası 6 sn. ise o kadar balık içinde eşini tekrar nasıl bulacak. Ayrıca çıkan yavruları başka bir annenin mi yoksa kendi yavruları mı olduğunu nasıl ayırt edecek. Acı hissi için de bence acıyı da hissederler.
Ben gazetede okumuştum japon bilim adamları balık hafızasının 6 saniye olmadığını ve o kadar akıllı ki sahibinin uzun süre gelmemesi balığı üzüyormuş. Benim okuduğum kadrıyla
balık hafızası konusunda aklıma gelen bir dipnot:denize bir zıpkınsız dalın,birde zıpkınlı.benim gözlemim,zıpkını gören kaçacak delik arıyo.
Altıncı hisse ne dersiniz? Zokadan Kurtulan balık tekrar niye geliyor? Neyse bunları bilimadamlarına bırakıp biz elimizden geldiğince balıkları incitmeden tutup, YİYELİM.
Evet,biraz doğruluk payı olabilir ama bu balık cinsine göre değişiklik gösterir.Discovery de izledim,köpek balıklarında acıma hissi olmadığı hatta yaralı köpek balığı ölene kadar kendi iç organlarını yediğini hayretle izledim.
Sen çok yaşa REİS BABA nasıl olacak o incitmeden yemek hayvanı yiyoruz yaaa ...şaka bir yana REİS baba haklı bence bende aynı şeyi yaşadım balığı yakaladım ve küçük diye geri attım bir süre sonra aynı balık geri gene oltaya geldi ,nasıl oldu anladın derseniz alt cenesinden girmişti iğne ve kanamıştı bu sefer üstten girmiş baktığımda alttıda üstüde yaralıydı
Balıkların hafızalarının kısa sürdüğü yalanlandı. yani aksi ispat edildi. Akvaryum dünyası Dergisi'nde bir ara bununla ilgili bir yazı okumuştum. 1990'dan beri sürdürdüğüm akvaryum hobimde de gözlemlediğim kadarıyla, balıkların -türe göre değişmekle birlikte- zeki canlılar olduklarını söyleyebilirim. Özellikle cichlid grubu canlılar, labirentli balıklar ve characin grubu balıkların bazı türleri ksinlikle zeki hayvanlardır. Saygılarımla...
valla ben izmaritten başka uyanık balık tanımamşaka bir yana balık igneye geldiginde cogu zaman yemi kapıp kacıyor akıllı olmayan aklı 6 saniyelik olan bir balık bunu nasıl yapar(mezgit hariç o igneye hart diye atlıyor migdeye kadar yutuyor cok ac gozlu)
Bu konu bilimsel tartışmaya döndü. Bence balıklardaki ya da insan dışındaki diğer canlılardaki, akıldan başka birşey,akıl insana mahsus. İnsan dışındakilerin yaptıklarına bakarak, onlara akıl isnad edebilir miyiz? Bence onlar, kendilerini yaratan Allah nasıl programlamışsa öyle hareket ediyorlar. Mesela arı, petek gözlerini altıgen yapıyor.Altıgenin, herhangi bir alanı en az malzeme kullanarak bölmenin tek yolu olduğunu matematikçiler ispatladı. Sizce arılar da bunu matematik zekalarıyla mı bulup uygulamaya koydular. Bunlar zeka veya akıl değil, dediğim gibi yaradanın proglamlaması olsa gerek. Dikkat edin, her canlı aynı konuda benzer davranışlar gösteriyor, insan hariç. İnsanarın her biri aynı konuda, kendi aklına göre ayrı hareket ediyor. Özür dilerim, birden davranışbilimci kesildik. Biz yine balıkçılığa dönelim en iyisi. Selam ve sevgiler .
akıl ve zeka için bi şey söylemeyeceğim ama, balıklarda hafıza konusunda son nokta budur arkadaşlar.. http://www.metacafe.com/watch/59812/video/R/CFD_1002/
Arkadaslar bunlarin cogu uydurma haberdir. Tabiki baliklarin hafizasi vardir ve inan bana müthis bir hafizadir.Örnegin bir balik nehirde doguyor. Biraz büyüdümü denizlere okyanuslara aciliyor gelisimini tamamladiginda tekrar binlerce km yol kat edip dogdugu yere yavrulamaya geliyor. En basit örnek. Digeride kurslarda ögretilir. Baliga aci cektirmemek icin yakaladiginizda etkili bir sopa ile kafasinin üzerine siddetlice vurup öldürmeniz ögretilir. Rastgele.
........ Bence Reisim haklı. Diğer arkadaşların, özellikle de akvaryum balıkları ile ilgili verdikleri örnekler. Hafıza ile ilgili (zeka ile ilgili zaten değil) olmayıp, refleks hareketler. Hele zander arkadaşımın verdiği örnek maalesef hiç kabul edilir değil. Çünkü nehirde doğan balık yavrusu 100 lerce km yolu katedip de ebeveynlerinin beslenme alanlarını nasıl buluyor? Buna henüz bilim adamları da cevap bulmadı. Ben sadece bilim adamlarının ağzından bu konuda bir bilgi sahibi olan varmı onu öğrenmek istemiştim. Genede bütün arkadaşlara teşekkür. Selamlar.
tubitak sitesinde bir arkadaşımızın sorduğu bir soru ? Bildiğim kadarıyla, bazı hayvanlarda acı bizim hissettiğimiz gibi hissedilmiyor (mesela balıklarda). Benim merak ettiğim şey şu: "acı duygusu" bu gibi ilkel hayvanlarda sadece irkilmeyle mi ortaya çıkar? Yani tek tepki bu mudur? Teşekkürler. (Bilge San) İlkin, balıkların “ilkel” canlılar olmadıklarını belirtmek istiyorum. Balıkların acı çekmediği; bunun nedenininse, insanlarda ve omurgalı başka canlılarda bulunan ve acı çekmede rol oynayan beyin yapılarının balıklarda bulunmaması olduğu söylenir. Ancak, bunun tersini gösteren araştırmalar var. Örneğin, İngiltere’den bir grup araştırmacı, balıkların derilerinde ve başlarında, dokularda zedelenme olduğunda bunu beyne ileten alıcılar bulunduğunu; balıkların, acı veren bir uyarıcıya çeşitli tepkiler verdiklerini gösterdiler. Alabalıklarla yapılan araştırmada, bazı balıkların çenesine, acı verici zehirli maddeler enjekte edilmiş. Balıkların bu duruma, başka tepkilerin yanı sıra, dudaklarını buruşturmak ve sallanmak gibi tepkiler de verdikleri gözlenmiş. Bu tepkiler, memeli canlılarda ve başka omurgalılarda acı çekmenin psikolojik göstergeleri olarak kabul ediliyor. Araştırmacılara göre, balıkların da acı çektiği açık. Balıkların hafızasının kısa süreli olduğu nasıl bir testle anlaşılmıştır. Balıkların böyle bir hafızaya sahip olduğu nereden bilinmiştir? (Fevzi Esen) Son yıllarda, balıkların psikolojik özellikleri ve zihinsel kapasiteleriyle ilgili bilgilerimizde büyük bir artış olduğu söylenebilir. Artık, balıklar yalnızca içgüdüleriyle hareket eden basit canlılar değil, akıllı, sorunlarına zekice çözümler bulan, toplumsal zekâya sahip canlılar olarak kabul ediliyor. Örneğin, bazı balık türlerinin kendi sürülerindeki öteki balıkları tanıdıklarını, öteki balıklarla farklı ilişkiler geliştirdiklerini ve toplumsal ayrıcalıkların farkında olduklarını gösteren araştırmalar var. Bazı balık türlerinin araç kullandığını ve uzun süreli belleklerinin bulunduğunu gösteren araştırmalar da var. Araştırmacılar, farklı balık türlerinin farklı kültürlerinin olduğunu, düşmanlarının yerini belirlemek ve yiyecek bulmak için işbirliği yaptıklarını da gözlemlemişler. Aslı Zülâl kaynak http://www.biltek.tubitak.gov.tr
Natrix2 anlasilan yanlis anlamissin, ben zekidirler demedimki. Hafizalari vardir ve aci hissederler dedim. Tamamen ic güdüsel ve hafizaya dayali olarak buluyorlar yollarini. Zeka yaratilis itibari ile sadece insana verilmistir. Carette kamlumbagalari dogduklari yeri yillar sonra geri gelip buluyorlar. Adresmi soruyorlar birine? Tamamen ic güdüsel ve hafiza olayi bence. Bu benim fikrim. Katilmak zorundada degilsin tabiki. Ama illede bilimsel bir agizdan duymak istiyorsan (ki) öyle oldugu acik. Bir bilim adamina sor derim. Rastgele...
Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen. Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır. Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır. Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım. Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır. Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
Balıklar acı hissedermi.... Siz ne düşünüyorsunuz.... Kaynak :http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=65654 'Balık, acı duymuyor' 10/02/2003 (268 kişi okudu) LONDRA - Balık nörolojisi üzerine yapılan en kapsamlı incelemede balıkların korku ve acıyı hissetmediği sonucuna varıldı. ABD'nin Wyoming Üniversitesi'nde zooloji ve fizyoloji profesörü olan James D. Rose tarafından yapılan araştırmada, hayvanların acıya verdiği tepki incelendi. Acı hissetmenin balıklarda bulunmayan beyin zarının işleviyle ilgili olduğunu ortaya çıkaran Prof. Rose, bu zarın memelilerde bulunduğunu belirtti. Prof. Rose, daha önce yapılan araştırmaların, balığın 'tehlikeli uyarana verdiği tepkiyle acıyı karıştırdığını söyledi. (Telegraph)
Bildiğim kadarıyla bu yanlış bir bilgi. Balıkların da sinirleri var. Ama acı çekme oranı türe göre değişir sanırım. Bu da "balıkların 3 saniyelik hafızası" gibi bir zırva bence. (Bu 3 saniye saçmalığının yanlış olduğu ispat edildi) Saygılarımla...
Elbette doğruluk payı var. Balıklar soğukkanlı hayvanlardır. Ağız bölgesi kıkırdak yapıda olduğu için balık fazla acı hissetmez. Kan damarları ve sinirler özellikle karın ve boğaz bölgesi arasında yoğunlaşmıştır. Hikmetinden sual olunmaz. Böyle yaratılmışlardır.