Bizim buralarda (Sakarya yöresi) yayının yavrusuna kama,ergenine çılpık,büyüğüne yayın.Turnaya oklama,çapağa kaptırga,kadifeye karabalık,tatlısu levreğine gömme deniyor. Bu isimler bölge bölge değişiyor. Folklorümüzün,kültürümüzün çeşitliliği ne güzel.Diğer bölgelerimizdeki arkadaşlarda balıklara bölgelerinde verilen isimleri paylaşsa.Bizde gittiğimiz yörede yöre halkından duyduğumuz bu isimlerin hangi balığa ait olduğunu bilsek ne güzel olur.
Tatlısu levreğine Trakya bölgesinde "testere", turna balığına da çoğunlukla "zurna" denir. Acaba "karabalık" Kars civarında hangi balığa denir bunu da yazan çıkarsa sevinirim...
Eskişehir yöresi balık isimleri Eskişehir de sazanın küçüğüne -çapak- yayının küçüğüne -pali- tatlı su kefaline -kepenez- bıyıklı balığa -dargın- deriz rastgele
Adana Yöresinde Balık İsimleri Selamlar; Adana'da Yayına=Gelebicin,Karabalığa=Sekizbıyık,Tatlısu Kefaline=Ağzıbüyük,Bıyıklıbalığa(Barbus rajonorum)=Hamur Pullusu,Üzeri çilli olan Bıyıklıbalığa(Barbus Plebejus)=İncir Pullusu denir. Ayrıca Kars'ta bir bıyıklı balık türü olan Barbus Capito'ya=Caner yada Canal denir.
Burada çamur balığına (Neomacheilus) "kirtoz" dediklerini duydum. Herhalde kirli çamurlu yerleri tercih ettiği için olsa gerek. Siraz balığına (Capoeta) da "in balığı" diyorlar. Sanırım bunun sebebi de siraz balığının inlerde yaşamayı tercih etmesiyle ilişkili. Halkımız güzel yakıştırıyor.