balık nasıl temizlenir?

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Fishermans_Friend tarafından paylaşıldı.

  1. Fishermans_Friend

    Fishermans_Friend

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    IstanbuL
    En İyi Avı:
    Marketten 4 kutu Dardanel Ton=))
    balık nasıl temizlenir?

    balıkları balıkçınızdan temizlenmi$ ve isteğinize göre parçalanmı$ alabilirsiniz. ancak balıkçılar küçük balıkları genelde temizlemek istemezler. pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin i$aret ve ba$ parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra ba$ parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pi$ireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz. bu i$lem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumu$ak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. filetoları açık veya kapanmı$ olarak kullanabilirsiniz. bunun istisnaları ile filetonun ne $ekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmi$tir. sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. bu i$lem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumu$ak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.

    uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dı$rı çıkarılarak karnı temizlenir. bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. temizlenmi$ balığın içi ve ba$ı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.

    palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dı$arı alınır. palamut ve torik gibi balıkları iki $ekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından ba$layıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. palamut ve toriğin ba$ kısmında fazla bir $ey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır. lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve i$lem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.

    çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.

    pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. bu i$lem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. iç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. pilaki yapılması dü$ünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.

    lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.
    bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır. örneğin sinarit veya dil balığı gibi. bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz. bu i$leme tulum çıkartma denir. bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutp yava$ yava$ yukarı doğru çekmek gerekir. gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz. bu iºlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir.

    pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu i$lemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır. bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmelisiniz, yoksa bu i$lemi evli bir erkek olarak yapıyorsanız karınızdan yiyeceğiniz aile boyu fırçaya pe$inen hazır olmalısınız.

    Mail Forwardlanması Sonucu ALINTIDIR
     
    Son düzenleme: 20 Aralık 2006
  2. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Meraklısına tavsiye,

    bu tur temizleme işlemlerini gazete kağıdı üzerinde yapın,civarındada kap kacak olmasın
    sonra sıçrayan parçalar ile temiz tabak çanağı tekrar yıkamak zorunda kalabilisiniz.
     
  3. synax123

    synax123

    Mesajlar:
    99
    Konu neredeyse 1 yıllık ama ufak bir dip not ; pullu balıkları temizlerken pulların etrafa saçılmasını istemiyorsanız yemek kaşığı kullanın , kaşığın içi size doğru bakacak kuyruktan kafaya doğru hızlı hızlı kürerseniz çoğunlukla kaşığın içine birikir pullar.Yine de etrafa saçıyorsanız lavaboyu tıkayıp 1 karış biriken suyun içine yatırın balığı ve kaşıkla devam edin hiç sıçramamış olur pullar.Fırça yeme ihtimaliniz epey azalır.Saygılarımla...
     
  4. Meraklısına işte daha ne .. :d