Balik Nerede Bulunur

Konu, 'Makaleler' kısmında Bigfish tarafından paylaşıldı.

  1. BALIK NEREDE BULUNUR


    Balık avcılığında en önemli konu av mahallinin belirlenebilmesidir. Çünkü olta takımı iyi yapılmış ve çok uygun yemlere sahip olsanız da bölgede balık yok ise avcılığın boş geçeceği açıktır. Bu nedenle bir olta avcısının ilk öğrenmesi gereken konu balığın bulunabileceği yeri saptaması veya tecrübe ile öğrenmedir.

    Her balık türünün kendine göre davranışları olmakla birlikte bazı genel kaideler tüm balıklar için geçerlidir. Öncelikle balıklar kendilerinin pek çok düşmanı olduğu için emniyetli buldukları bölgelerde yaşanma eğilimi içindedirler. Balıkların bulunabileceği yeri tayin eden ikinci konu ise balıklara yem olabilecek imkanların çok olduğu yerlerde balıkların gezinmeyi tercih ettikleri alanlardır. Kısa ve öz olarak balıklar emniyetli ve yem imkanı bol veya iyi olan yerlerde bulunurlar. Avcılık mahallinin bu görüşlere göre aranmasının da faydası yarar vardır.

    Tatlı su balıkları açısından da su kısa özellemeleri yapabiliriz .Balık avlanacak yerin saptanması için önce avlanacak balığın iyi tanınması ve yemlenmeleri konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Şöyle ki bu balık türü hangi yemleri sever? Durgun sulardan mı hoşlanır yoksa akıntılı sularımı sever, yem alma alışkanlıkları sabah mı , gecemi yoksa akşam üstümüdür? Derin veya sığ yerlerden mi hoşlanırlar? Mevsimlere göre alışkanlıkları farklılık gösterir mi ? Göç ederler mi ? Genel olarak nehirde balıkların çoğu dip kısmı sert ve az su akıntılı yerleri tercih ederler. Bitki veya ağaç köklerine yakın yerler balıkların gizlenme yerleri olabilir. Alabalıklar çağlayanların alt kısmındaki kovuklarda akıntıya gelecek yemleri almak için beklerler. Ağaçların ve bitkilerin bol olduğu yerlerde pek küçük balık ile balıklara yem olacak böcekler olursa bu gibi yerlerde de büyük balıklar bol bulunabilir. Bu gibi yerlerde yılan sazan bıyıklı balık türlerinin bol olarak bulunacağı tahmin edilebilir.

    Nehirlerde akarsularda geniş durgun alanlar ve bu alanlarda ağaç gölgelik ve kuytu yerler balıkların saklandığı yerlerdir. Eğer suda iri yapraklı bitkiler var ise bu yaprakların altı bir çok balığın sığınak yeri olabilir .

    Balıkların bulunmasının tahmin edildiği yerlerde av da kullanılacak yem ile bölgenin yemlenmesi ve çevredeki balıkların buralarda toplanmasının sağlanması da av şansını artırır. Ege kıyılarında bu çalışma şekline mazmuz yapma denir.

    Köprü altları, kanla girişi ve çıkışı gibi yerlerde de bol balık bulma şansı vardır.

    Deniz balıklarında ise bilgi ve tecrübe en önemli konudur. Özellikle iyi bir av yapılan bölgenin unutulmaması ve her zaman aynı yerde balık avlanabilmesi için belirli işaretlere dikkat ederek her zaman o yeri bulabilmek lazımdır. Nişan alma tabir edilen bu çalışma yapılmaz ise .her seferinde aynı yeri bulmak mümkün olmaya bilir . Hatta denizlerde aynı yerler keşfedilmesi 8-10 metre uzağında bir tek balık tutulamadığı halde olta bilinen yere atıldığında devamlı balık tutulabilir. Çünkü denizlerde de karada olduğu gibi balıkların gezdiği ve gezmediği mahalleler mevcuttur. Balık türlerine göre bu yerle değişebilir.. bu konuda deneme ve tecrübe çok önemlidir. Mevsimlere balıklar farklı derinliklere inebilirler. Bu konuda tecrübeli ve bilgili olmak gerekir. Örneğin çipura balıklarının kıyıya yaklaştığı yaz aylarında 3-4 kulaç yerde lidakiler bol olarak bulunduğu yerde 8-10 kulaca olta atmaya kalkılır ise elbetteki şans azalacaktır. Bu nedenle bir kez balık avlanan alana gelebilmek için nişan alınır. Bu nişan alma veya kerteriz tutmak.Balık avcılığında çok önemli bir konudur.
    Bu amaçla birbirilerine doksan derece olan iki ayrı yönde ve her yönde iki mahallin birbirini kesti olarak yer tayini yapılmalıdır.

    Hatta iyi bir balıkçı bu bilgilerini var ise bir not defterine not eder.Böylece gelecek yıllarda bu not açılarak istenilen yere kolayca ulaşılır.


    Bu bilgi Prof.Dr.Atilla ALBPAZ’IN Arif ÖZER OLTA BALIÇILĞI kitabından alınmıştır. Atilla Beye bu konuda mail atılmıştır umarım en yakın zamanda kendisi ile tanışma fırsatını bulmak dileğimle..
     
  2. değerli bilgilerin ve emeğin için teşekkür ederim ümit...:)
     
  3. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Ümit, bizlere bilgi aktarma adına gerçekleştirdiğin çabalar için çok teşekkürler. Dilerim Atilla Bey'le de kısa zamanda tanışma fırsatı bulur ve bizlere daha fazla bilgi aktarma şansı elde edersin. Emeğine sağlık,


    Not : Buradan Yakup Erdem Bey'e de bizlere akademik bilgiler sunduğu için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Emeğinize sağlık Yakup Bey, sayenizde çok şey öğreniyoruz...
     
  4. Sevgili namık teşekkür ederim bilgi için çok güzel bir anlatım..

    Sevgili günay ozaman yakın zaman içinde bir şekilde buluşuruz benim ev zaten bornovada oraya gelmem de bir sorun yok sanırım. Ben Atilla bey ve avcılık üzerinde bir kaç kişiye mail attım telefonla ulaşmak için erken sanırım okulda suan kimse yok aradım ama kimseden ses gelmedi.. Oturup nasıl bir şey yapacağımıza dair bir çalışma yapalım birlikte teşekkür ederim ..
     
  5. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Bu çok değerli bilgilerre teşekkür ederim.
     
  6. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    azınıza sağlık

    evet gerçekten çok güzel ve değerli bilgiler. Sitemizdeki tüm arkadaşlar adına teşekkür ederim.