Balık tutmak için en iyi 10 nokta

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Eczacı tarafından paylaşıldı.

  1. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Amatör balıkçılık, hobi olmaktan çok bir yaşam biçimi. Kıyıdan oltayla balık avlamanın tadını bir kez alan bir daha zor bırakıyor. İşte bu yüzden yağmur veya soğuk dinlemeden denize olta sallayan insanlar görüyoruz sahil kentlerinde. İstanbul’daki Galata Köprüsü’nün üzeri, amatör balıkçılığın nasıl bir şey olduğunu en iyi anlatan yerdir.

    Sabahın ilk ışıklarından akşamın geç saatlerine kadar onlarca amatör balıkçı olur üzerinde. Yaz-kış, sıcak-soğuk, yağmur çamur dinlemezler. Biz de bu hafta konularında uzman jüri üyelerimize, kıyıdan oltayla balık avlamak isteyenlerin, bu işe yeni başlayacakların gidebilecekleri en iyi yerleri sorduk. Tatllı suda ve kıyıdan açıkta tekneden avlanmayı seçim dışı bıraktık. Bunun için ileride belki ayrıca bir seçim yaparız. Bu hafta sadece ilk 10’a girenleri değil, jürinin adını andığı tüm yerlerin listesini de veriyoruz.

    EN İYİ 10

    1. Galata Köprüsü - İSTANBUL

    2. Sarayburnu - İSTANBUL

    3. Karaburun Kanlıkaya - İZMİR

    4. Faroz Mahallesi - TRABZON

    5. Mordoğan İskelesi - İZMİR

    6. Gümrük İskelesi - ÇANAKKALE

    7. Foça Küçükdeniz - İZMİR

    8. Karataş sahili - ADANA

    9. Bebek Akıntıburnu - İSTANBUL

    10. Kuleli Askeri Lisesi önü - İSTANBUL

    GALATA KÖPRÜSÜ

    Marmara tarafı daha bereketli

    İstanbul’da oltayı eline ilk kez alanlara bile sorsanız, size Galata Köprüsü’nü işaret eder. Öyle ki, yer bulmak bile çok zordur. Özellikle de hafta sonlarında. Sabahın ilk ışıklarında gitmek, rahat ve güzel bir yer kapmak için şarttır. Özellikle Marmara’ya bakan tarafının daha verimli olduğu söylenir. Temmuz - ağustos ayları dışında çinekop, kefal ve istavrit bolca bulunur. Balıkçıların tecrübesine göre 10’lu veya 12’li çapari kullanımı en çok tercih edilen tekniktir. Sarkıtma, şamandıralı, mantarlı olta da kullanılabilir. Köprü üzerinde sandviç ve çay satan seyyar satıcılara rastlamak mümkün.

    SARAYBURNU

    Fırlatma olta tavsiye edilir

    İstanbul’da arkanızı Topkapı Sarayı’na vererek Kız Kulesi’ne karşı balık tutmanın keyfi başka. Sarayburnu sahilinde özellikle akın balıklarına bolca rastlanıyor. Taşlık ve kırmalık balıklar da tutabilirsiniz. İstavrit, çinekop, lüfer, uskumru ve palamut bolca görülüyor. Sahil kayalık olduğundan fırlatma olta kullanmanız en verimli sonucu verecektir.

    KARABURUN KANLIKAYA

    Yanınıza kumanya alın

    Olta balıkçılığı için kış ayları en uygun mevsim. Olta ile Kanlıkaya sahilinden sargoz, çipura, koppez, sarpa en fazla yakalanan balıklar. Kıyıdan kayık ve tekneyle biraz açılabilenler ise fangri, mercan, uskumru ve istavrit yakalama şansına sahip oluyor. Bahar aylarında zokayla kalamar avcılığı da yapılıyor. Yaz aylarında en gözde balık kefal. Kanlıkaya çevresinde tesis olmadığından amatör balıkçıların ihtiyaçlarını yanında götürmesi öneriliyor.

    FAROZ MAHALLESİ

    Mavruşkil buradan çıkar

    Trabzon’un balıkçısı ve futbolcusuyla ünlü Faroz Mahallesi sahilinde istavrit, barbunya, çok az çıkmakla birlikte izmarit, ispariza, geceleri de yörede mavruşkil olarak bilinen ve yurdun başka yerlerinde eşkina olarak adlandırılan balık avlanıyor. İstavrit türü balıklar için kamışlarla atılan birkaç oltalı çapari, kumda gezinen barbunya için ise kurşun altına takılan oltalar kullanılabilir. Sadece gece av veren ve ağırlıkları birkaç kiloyu geçen mavruşkil için daha kalın misina ve büyük olta kullanmak gerekir. Faroz Balıkçı Barınağı’nda bulunan balıkçı kahvesi, kapalı ve açık bölümü ile hizmet veriyor.

    MORDOĞAN İSKELESİ

    Çorbacı 5.00’te açılıyor

    Ege’de, Eski Foça’nın tam karşısındaki Mordoğan’da aralık-şubat arası bolca olmak üzere yaz-kış levrek avlayabilirsiniz. Mayıs-haziranda mırmır ve surpa, yılın her zamanı kefal çıkıyor. Mordoğan’ın merkezinde bulunan iskelenin üstünü ve sahil güvenliğin etrafını arabayla geldiğinizde otopark olarak kullanabilirsiniz. İskele üstündeki lokanta ve kafeteryalardan yiyecek ve içecek temin edebilirsiniz. Sabah 5.00’te açılan, iskeleye çok yakın bir çorbacı da var.

    GÜMRÜK İSKELESİ

    Balıkların geçiş yolu üzerinde

    Marmara Denizi’nin ortalarında bulunan değerli balıkların, Çanakkale kıyılarına gelmesi bu noktada tür açısında zenginlik oluşturuyor. Gümrük İskelesi (Donanma önü) yıl boyu amatör balıkçılara ev sahipliği yapıyor. Tüm yıl boyunca istavrit, izmarit, kocagöz yakalanabilir. Ekim-ocak arasında lüfer ve uskumru çıkıyor. Çanakkale, Karadeniz’den gelen balıkların Ege’ye giderken geçiş yolu. Dolayısıyla eylül-ekim ayları arasında levrek, mart-kasım arasında palamut yakalanabilir. Bu noktaya arabayla rahatlıkla gidebilirsiniz. İskelenin etrafında park yeri bulma sorunu yok. Üzerindeki lokanta ve kafeteryalar sayesinde yiyecek ve içecek temin etmeniz çok kolay.

    FOÇA KÜÇÜKDENİZ

    Yıl boyu balık var

    Ege’nin ünlü tatil beldesi Foça adaları, yarımadaları, korunaklı Büyükdeniz ve Küçükdeniz’i ile her mevsim, her türlü hava koşulunda amatör balıkçıları eli boş bırakmıyor. Küçükdeniz sahili, amatör oltacıların rağbet ettiği bir yer. Sahildeki kafeteryalar keyifli saatler geçirmek isteyenler için sabahın erken saatlerinden geceyarısına kadar hizmet veriyor. Foça’da levrek ve kefal en fazla tutulan balıklar. Ayrıca sardalye ile çipura, karagöz tutmak da mümkün. Küçükdeniz’den kiralayacağınız kayıklarla biraz açığa çıkıp, mercan, çipura, izmarit, kolyoz, istavrit tutabilirsiniz.

    KARATAŞ SAHİLİ

    Giden boş dönmüyor

    Olta balıkçıları, Adana’ya 47 kilometre uzaklıktaki Karataş’ın sahillerine ekimden itibaren akın ediyor. Cemre suya düşünceye kadar süren av sezonunda iskele, barınak, adalar, Harbiş Sitesi kayalıkları ve Atapark bölgesinde olta sallanabilir. En çok levrek, çipura, karagöz, mırmır, kayabalığı, karakulak, kefal, istavrit çıkıyor. Levrek ve lüfer avlamak için oltayı 30-40 metre ileriye fırlatmak gerekiyor. Mercan için dip oltası uygun olur. Sahil kıyısındaki lokantalarda yeme içme imkanı bulunsa da olta balıkçıları, termoslarda sıcak çay ve kahvaltılık getiriyor.

    BEBEK AKINTIBURNU

    Kışın kroça, yazın zargana

    Akıntıburnu İstanbul Boğazı’nın tam dönüş noktası. Boğaz’dan geçen akın balıklarına burada olta sallayanlar kolaylıkla rastlayabilirler. Kroça, tüm yıl boyunca istavrit, eylül-kasım arası lüfer ve çinekop, yaz aylarında ise zargana çıkıyor. Oldukça geniş bir alan olduğu için rahat rahat balık tutmanın keyfine varabiliyorsunuz. Arabayla gelirseniz hemen Akıntıburnu’nun önündeki parka veya Arnavutköy’ün sokaklarına park edebilirsiniz. Sahildeki minibüslerde dürüm yiyip çay içebilirsiniz.

    KULELİ ASKERİ LİSESİ ÖNÜ

    25 beden olta ideal

    İstanbul Boğazı’nın en güzel yerlerinden biri. Anadolu yakasındaki balıkçılar bu noktayı fazlaca tercih ederler. 12 ay boyunca istavrit, iskorpit, ekim-nisan arasında çinekop rahatça avlanabilir. Burası için standart seçim 25 beden 50’lik olta ideal. Bir tarafında Kuleli Askeri Lisesi, balık tutulan yerde ise park alanı var. Etrafta çay, su ve köfte satan seyyar satıcılar var, fakat balıkçılar genelde kendi çaylarını ve yiyeceklerini getiriyorlar.

    Jürinin önerdiği diğer avlanma noktaları

    Mersin Taşucu, Mordoğan Kumburnu, Trabzon Yat Limanı Mendireği, Trabzon Akçakale Beldesi, Trabzon Yaroz Mevkii, İstanbul Paşabahçe kıyıları, İstanbul Kızkulesi önü, Dalyan İztuzu plajı, İstanbul Aşiyan önü, Eskihisar feribot iskelesinin sağı ve solu, Bodrum Turgutreis belediye limanı iskelesi, İstanbul Şile limanının üst tarafı, İstanbul Yeniköy çakarı, İstanbul Kanlıca koyu, Bozcaada Babakale, İstanbul Tarabya polis lojmanları önü, Mordoğan balıkçı barınağının iç kısmı, Mordoğan körfez mevkii, Karaburun Sarpıncık, Karaburun Badembükü, Kuşadası Milli Parkı önü, Didim Akbük koyu, İzmir Dikili merkez ile Çandarlı arası, Foça Çakmak Koyu, İzmir Narlıdere Sahilevleri önü.

    kaynak:Hürriyet gazetesi
     
  2. TEKNOTURK

    TEKNOTURK Erkan

    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    Afyonkarahisar
    Favori Kamış:
    Dam Salt-X SW Spin 270cm 10-40g
    Favori Makine:
    Okuma Epixor 40
    En İyi Avı:
    Levrek
    Beşiktaş feribot iskelesinin adı bile geçmemiş. Kuleli Askeri Lisesinin önünü denemek lazım, Sarayburnunda o büyük seyehat gemileri olduğu için çok az bir açıklık var ve insanlar halatların üstünden omuz omuza olta sallıyor. Saat 8 de gitmemize rağmen aralarına sokulacak yer bile bulamadık, olta karıştırıp birbirine küfür edenleri de görünce "kafa dinlemeye geldik, millete bak birbirini yiyor" diye galata köprüsüne gittik ve hala da nasip olmadı orada avlanmak.
     
  3. POYRAZPINAR

    POYRAZPINAR

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    171
    Şehir:
    İZMİR-KARABURUN-ÜÇKUYULAR
    Favori Kamış:
    OLTA,SIRTI
    En İyi Avı:
    2 KG SİNARİT
    ıldırı nasıl unutursunuz?
     
  4. orhan1969

    orhan1969 Orhan

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    1.566
    Şehir:
    ADANA
    Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Bence iyi araştırılmadan Yapılmış Bir Haber ( Adana Açısından Söylüyorum )
    Geçen Günlerde Sanırım Alper Arkadaşımız Adanadan,Sevgili Aydın Abimin ve Benim uyarılarımızı dinlemeyerek Gitmiş ve hemen akabinde ''Karataşa Gitmeyinnnn '' şeklinde bir form açmıştı:D
    Şaka Bir yana Adanalı Amatör Balıkcıların 3. - 4. tercih yeridir karataş,biz harbişe sadece Yemlik Karides Yakalamak İçin giderdik. Yumurtalık,Batık Gemi,Karagöçer varken Karataş daha sonra gelir kanımca.
    Haksızmıyım Sevgili Aydın Abi,Sevgili Modumuz Aylin Hn. ve Dünya tatlısı Babası Orhan Abi :)

    Selamlar
     
    Son düzenleme: 16 Şubat 2007
  5. istanbulteam

    istanbulteam Alparslan Altan

    Mesajlar:
    2.467
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Yasal olan tüm oltalar
    En İyi Avı:
    96 adet istavrit
    bence sarayburnunu bitirdiler oraya diktiler o gemileri balık zevki kalmadı
     
  6. avcı22

    avcı22 Mesut Turan

    Mesajlar:
    761
    Şehir:
    edirne
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Benim size bir ayrı bir tavsiyem.Gelibolu ilçesi Yeniköy kıyısı.Meşhur Despot'la sınır.Balık yönünden çok zengin.Zaten o yöredeki balıkçıların çoğu Yeniköy kıyısında konaklıyor.Ahtapot,mezgit,küpes,iskorpit vb balık yönünden zengin.Hatta balıkçılarla anlaşan bir firma sabahları gelip balıkları topluyor.
     
  7. cfurby

    cfurby

    Mesajlar:
    1
    selam

    bende yeni üye oldum balık tutmak için iyi bir nokta da hidiv kasrı önü muhteşem balık yapıyor orası:)
     
  8. istanbulteam

    istanbulteam Alparslan Altan

    Mesajlar:
    2.467
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Yasal olan tüm oltalar
    En İyi Avı:
    96 adet istavrit
    yeni geldiysen kendini tanıt tanışma bölümünde imza ayarlarrını yap kan grubunu yaşını nerden olsuğunu filan
     
  9. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    bende size hak veriyorum aslında buradada kıyıdan avlandığımız güzel yerler var ama sanırım araştırmacılar bazı bölgeleri keşfedememişler daha:D buda bence iyi birşey şimdi sizin bölgeyide yazsalardı :) düşünsenize birden balıkcılar orayı doldursa size yer kalmaz:) :)
     
  10. Cadayl

    Cadayl Aylin Özyurt

    Mesajlar:
    1.622
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lepistes..


    :) Kesinlikle katılıyorum. İlk tecihim Yumurtalık olur. Ama Karataş da balık ve salata yemenin keyfi ve ucuzluğu da bir başka olur tabi:D..
    Gerçi çookkk uzun zamandır gitmiyorum. o denli ucuz olmayabilir artık..
     
  11. crazy_fısher

    crazy_fısher burak sökmen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    3.111
    Şehir:
    muğla
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    :D

    Fikirlerinize katılıyorum.bu balık avı meselesi bi hastalık.ama ben tedavi olmak istemiyorum:)
    Bu arada gökova hiç iyi bir avlak değil.sakın yazdıklarıma aldanmayın:D :D :D
     
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Benim bildiğim, istanbul'un en kaspet yeri Galata Köprüsüdür.. Sadece, bazen, nadiren istavritte verimli olur.. Hadi Unkapanı köprüsü deseler, anlayacağım da..

    Burada geçmemiş.. Bence, İstanbul için, Arnavutköy, Sarayburnu - Cankurtaran arası, Galata köprüsü ve Kuleli'den çok çok daha evladır..
     
  13. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Arkadaşlar bu mekanlar araştırma sonuçu değil anket sonucunda ortaya çıkmış .
     
  14. Evet Mehmetcim,hiç bir şeyi kaçırmıyorsun.Bu günkü Hürriyette okudum bende,tam sayfa hemde..Ya dedim bak işte,sonunda bizimle ilgili bir haber..Elinde oltalarla Galata köprüsü üzerindeki insanlar..

    Hep İlk 10 bar yada ilk 10 şarkı olmayacakki:)

    Buda bizim ilk 10 işte..

    Teşekkürler ;)
     
  15. Turkish

    Turkish Murat Çulcu

    Mesajlar:
    68
    Şehir:
    İskenderun/Hatay
    Favori Kamış:
    Olta+Zıpkın
    En İyi Avı:
    Akya
    Degerli Orhan Bey,

    Soylemlerinize katiliyorum.Oncelik sirasi benim icin Yumurtalik (Arapbogazi,Sarigol,Yelkoma) Karagocer ve batikgemi (Bahce koyu taraflari)
    Karatas'in sadece telkarmit kayalari dedigimiz aciklardaki tekne avina ideal bolgesi iyi balki verir.O da karatas limanindan cikip yaklasik yarim saat kadar bati yonunde ilerleyerek gidilen biryer.Kertenizleri tarif edemedigim icin sure verdim
     
  16. CIneKoP

    CIneKoP

    Mesajlar:
    693
    Şehir:
    41°00'N28°53'E
    Favori Kamış:
    MITCHELL Pro8000/ Lineaeffe 3,90/ + AlbaStar 3,5/ Daiwa GS9/ Misina Kurşun vs ;)
    En İyi Avı:
    Kofana(1990-1998) -Palamut(2006)-Martı(2003 o hala gözküyüzünde;))
    Burda bebek -akıntıburnunda cıkıyor denilen kroça bizim bildiğimiz kıraçamıdır?
     
  17. AYDINDH

    AYDINDH Aydın

    Mesajlar:
    648
    Şehir:
    Adana
    Katılıyorum sana Orhan. Gazete haberini internetten daha önce okumuştum. Ancak Karataş'ta 70 li 80 li yıllarda boş dönmüyorduk. Ama şimdi maalesef gazete haberinin tersine, giden boş dönüyor. İnşallah yakında bereketli avlar yaparız.
    Selamlar;)
     
  18. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Aslında o kadar çok yer varki.

    Zaman biri birdiğerinin önüne çıkıyor.
    Bence bu sayılan yerler. En çok nüfusun yaşadığı yerler ve ulaşım sorunu en az olan yerler. Yani hadi hop dedimi gidilebilecek yerler. Tabi oylama kriterlerini de öğrenmek lazım, kimler oy kullanmış mesela. Ben haber ve araştırma hakkında bilgi sahibi değilim ama muhtemelen Galata Köprüsüne gidip ordaki bütün balıkçılara sormuşlardır.
     
  19. sümer34

    sümer34

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış
    En İyi Avı:
    turna 6,5 kg,aynalı sazan 14 kg
    baba süper olmuş eline sağlık
     
  20. ahmetcem

    ahmetcem Cem

    Mesajlar:
    962
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    el,parmak,diş :)
    En İyi Avı:
    Ben ne yakalamıştım ya ?
    kesinlikle katılıyorum ya siz hiç sinop u ordu nun bolaman koylarını o doğal resifleri bilmiyormusunuz :) özellikle bolamandaki resiflerde jason kilisesinin orası var bir kötek ler var mavruşgiller var anlatamam yani :) zıpkınla dal oltayla tut her türlü her zaman balık var