döküm ürünler pişirme konusunda çok artı sağlar. bazen kuşbaşı doğradığınız tavuk göğsü bile sizde ızgara hissi yaratır. öğrenciyken dökümle çok yemek yaptım hamburger inden yumurtasına kadar. döküm üzerinde yağsız omlet yapmakta çok hızlı ve güzel olur. genelde döküm üzerinde ısınam sağlanınca bir miktar kuyruk yağı sürtüp ondan sonra pişirme yapardık. döküm kaliteli oldukdan sonra sağlığa öyle arştırılıp kanıtlanmış bir zararı yok. sadece dökümünüzün içinde katkı maddesi olmaması gerekir. çin ürünlerindeki gibi kurşun nikel vs. seramik tavalar camdır.dolayısıyla yüksek sıcaklıklarda işlem görmüş kumdur. yani ağır metal denilen madenlerden değildir. alimünyum folyo zararlıdır.. ama ille alimunyum folyo kullanıcam diyenler metro yada realde bi tarafı folyo iç tarafı yağlı kağıt olan folyolardan kullanabilirler.
Bir Erzincanli olarak bakırın çok kullanildigi uretildigi bir yer olarak dedelerim ve daha eskilerinin de evleeimde bakir tencere ve türevi dısında bisey kullanilmamis.dedemin babasi anası dahil 100 sene uzeri yaşamışlar.tas tabak bardak fincan hersey bakir muZe gibi de durur hala.. ama sanirim onemli olan kalaylatmak..
Bakır tencerede kalaya dikkat! Bakır • Isıyı dağıtan bir madendir. Bakır tencerelerin kullanılmasında bir sakınca yoktur, yeter ki bakırı yeşil renge dönüşmesin. Kalayı yer yer gitmiş bir bakır tencerede yemek pişirmenin bir sakıncası olmayabilir; yeter ki pişen yemek hemen tencereden boşaltısın. • İnsanı zehirleyen, yemeğin bir süre tencerede kalması, yani bakırla temas etmesidir; özellikle yemekte limon varsa. (Fransız reçel kitapları en iyi reçelin kalaysız bakır tencerede yapıldığından söz eder; kalay reçelin rengini ve çeşnisini bozar.)
Malum, o çiğ eti yapmak amacıyla kullandığım Antep işi, 50 cm çap ve 15 cm. derinliği olan leğenim, 40 yıldır evin en değerleri parçalarındandır. Aynı diğer ekipmanlarım gibi. 2-3 senede bir kalaylandı mı, pırıl pırıl olur. İş, o kalaycıyı bulmak. Emanet olarak kimseciklere verilmez. İstemeyin.
Bakır denince de benim aklıma gelen ilk şey Türk Kahvesidir.. bakır cezvede ve de közde, yavaş yavaş pişecek :tea:
Herkezde varmis yahu bakir mutfak aleti Bizde de 1800lerin sivas'indan kusaktan kusaga geçmis aile yadigari bakir bakraç var. Zamane ev içi mangal veya ocak üstü tenceresi. Rengi yesermis iyice, artik kalayci da bulunmaz heralde.
Benim, kendi kendimi avutacağımı düşünmen bile yanlış. hihi Bunun için, söylemesi ayıp ama, kıyma makinası bile aldım. Bir şeyi, hayatta yapmış olmak için değil, yapmak için yaparım. Hemde, en sonuna kadar hakkını vererek.:thumb: :thumb: Bu konuda şunu çok samimi söyleyebilirim ki, tam 30 yıl bu konuda yerinde incelemeler, gözlemlemeler yaptım. ( Urfa, Adıyaman, G.Antep, Hatay, Adana, Mardin, K.Maraş ve 3-5 yer daha.) Ney, nasıl olursa, çok daha güzel olur, teknikleri nelerdir ? diye. Bunu da başarığımı düşünüyor ve ukelaca da, üzerime tanımam diyorum. hihi Buralarda ki eş dost ortamında yaptığımda da, söyledikleri ortak cümle, '' Bu Çiğ.... ise, bu güne kadar yediklerimiz neydi ? '' Meslek sırrıdır; püf noktası bende saklıdır. hihi Vallahi, tallahi vermem.
Valla bende çok severim Tevfik abi, özellikle etli çok severdim ama artık bulmak zor malesef yasaklandı. kendim denedim 2-3 kere ama tutturamadım kıvamı tavana atınca yapıştıramadım bir türlü reklam olucak ama damak tadıma en uygun olanı adıyamanlı ömer aybak ın çiğköftesi (şube ve bayi arasında tat farkları var şube sinden yiyin özellikle) Bu arada bu konuyu Sköylü abim görmedi sanırm şimdi kıyma makinesi için de bir yorum gelebilir heran o makine güzel çekmez eti ona dana eti geldimi yorulur makine gibi bir yorum görürsem hiç şaşırmıcam cidden hihi
Yorulmaz benim aldığım makina. Kıydığı etler, etin hem en yumuşak tarafı, hemde sinirsiz. Keratanın tam dişine göre. Adıyaman'lılar, bu ve benzeri konularda gerçekten farklıdırlar. Bir karkas hayvana baktıklarında, onun neresinden ne olur, iyi bilirler ve orasını o iş için kullanırlar.
Nasi yani ! Çigköfte yasaklandi mi cidden Desene biz yurtdisinda yasadisi faaliyetlerde bulunuyoruz Yilbasina yapicam yine kirmizi bülten çikmasin hakkimda simdi
Roy abi etli çiğköfte satışı yasak artık, malum yaparken et yoğurulma ile piştiği için satıcılar iyice yoğurmayınca çiğ etten parazit marazit oluyomuş barsaklarda filan öyle bir muhabbet çıkardılar, bir de AB standardına uygun değil filan diye gitti etli çiköftemiz :hungry: :hungry: şimdi içine patates soya biber baharatı dolduran çiköfteciyim diye dükkan açıyor bazen öyle bir denk geliyor bildiğin çamur gibi yapıyorlar..
Ab standartini yerim burda türk restolarda bolca yapiliyor hala. Gerçi disardan alip yemem de... Garip cidden. Etsiz köfte mi olurmus
sorma abi neler çekiyoruz biz burada cyrr cyrr yani şunu güzelce tanıtıp dış ülkelere servis etmek varken böyle bir kültürü kendi içimiz de yasakladık ya helal olsun bize sanki fast foodlar burger lar pizzalar vitamin kaynağı da her köşe başında birer tane var
Oralara yolum düştüğünde Antep - Besni arasında gider gelirim. Adıyaman, güzergah olarak biz Besni'lilere ters gelir. Beko bir kebap şekli değilde bir restaurant işletmesinin adıdır. Hiç gitmedim.