Balıklara Nasıl Yaklaşırız ? YOKSA.....?

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında Onur GÜNER tarafından paylaşıldı.

  1. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Onların mı bize yaklaşmasını sağlarız...
    İşte şimdi bu konunun detaylarına ineceğiz...

    Aguşon kelimesi bekleme yaparak balık vurma tekniği olarak tanımlanabilir.
    Pusulamak ile farklı tekniklerdir...
    İkisinden de kısaca bahsetmek istiyorum.

    Sualtındaki hayatı incelersek, balıkların aslıda çok basit ve bir o kadar da karmaşık hayatlarının içinde biz insanların pekde yeri olmadığını görürüz. Balıklar üç temel içgüdü ile doğar ve ölürler. Bunlar sırası ile

    * Yaşamın devamı için BESLENME
    * Türün devamı için ÇOĞALMA
    * Av olmamak için SAVUNMA

    Bu üçlem, balıkların günlük faaliyetlerini özetliyor. Yani çoğunlukla uyanık olmak zorundadırlar.
    Fakat balıklarında belli zaafları ve güdüleri vardır...

    Aguşon..

    Bu spora yeni başlayan birisi için balık vurmak, balığı satıhta görmek ve genelde avı kovalarayarak, büyük olasılıkla hüsranla sonuçlanacak bir manecradır. Aslında aguşon tekniğinin prensibi şu güzel sözde gizlidir.

    ''...balıklar hareketlerini aniden sonlandırmış nesnelere ilgi duyarlar...''

    Bu ilgi sonunda eğer yanlış bir harekette bulunmadıysak avımız büyük ihtimalle merak içinde bize yönelecektir.

    Aguşon yapacağımız yeri önceden kestirebileceğimiz gibi dibe indiğimizde de uygun bir yer bulup beklemeye başlayabiliriz.
    Aguşon tekniği hakkında bir kaç püf nokta...

    * Bekleme yatığımız yerde kütlemizi ne kadar küçük tutarsak balıklar için o denli az tehtitkar oluruz.

    * Hedefimizi gördüğümüz anda bize yöneldiyse tüfeğimizi balığın geldiği doğrultuda hareket ettirmeye çalışırsak tüfeğimizi kütlesinide o ölçüde saklamış oluruz.

    * Hedefimiz bize doğru yöneldi, herşey uygun ama bir anda döndü ve ürkek tavırlarla uzaklaşmaya başladı, bu esnada eğer balık yan dönmüş halde ve haala bizimle göz tamasını kaybetmediyse balığın uzaklaştığı oranda kendimizi biraz daha küçültüp aşağıya çekersek büyük ihtimalle dönücek ve bir şansımız daha olacaktır

    * Eğer nefesimiz yerinde ve şartlarda uygun ise vurduğumuz balığı alıp çıkmak meranın sükuneti açısından iyidir.

    * Ağırlık ayarını çok hassas yapmamız gerekir. Derinliği sabit bölgelerde tabana 2 m kala nötr olmalı ve aşağıya iniş yaptığımızda bir yere tutunma ihtiyacı duymamalıyız. Eğer paletlerimiz batmıyor ve kalın elbise ile sığ suda avlanıyorsak. Bilek ağırlığı ve gerekiyorsa sırt ağırlığı kullanmalıyız. Değişken derinlikteki bölgelerde ise. Derinlik ayarını dalış yapacağımız en derin noktaya göre yapmamız güvenlik açısından önemli. Sığ alanlarda ise ciğerlerimizi tam doldurmadan iniş yapabiliriz.

    * Bekleme yapacağımız yerler açısından,
    taşların kum ile birleştiği açıklıklar,
    taşların bitip otların veya kırmalık dediğimiz çakıllık irili ufaklı parça taşların başladığı yerler
    kayaların üzerlerinde oluşmuş doğal çukurluklar veya yarıklar
    gölge kısımda kalan duvar dipleri
    deniz çayılarının içi
    mendirek taşlarının birip kumulların başladığı yerler ( açığa veya kıyıya doğru )
    uygun yerlerdir.

    * Denizlerimizde görüşün çok değişken olduğunu düşünürsek yanımıza alabildiğimiz en uzun tüfeği almakta fayda var. Bu çok net sular için 110 120 130 cm görüşün düşük olduğu yerler içinde 90 vaya 75 cm olabilir.

    * Sığ sularda bekleme yapıyorsak geniş hacimli maskeler bize daha fazla bir görüş vericektir

    * Meramız dar ve uzun olmayan bir alan ise mümkünse iki kişiden fazla suya girmemeye çalışın. Sesin suyun içindeki yayılma hızını hesap edersek ortamdaki üç dört kişi balıkların açığa veya taş altlarına kaçması için yeterli olacaktır.

    * Satıhta yüzerken mümkün olduğu kadar sessiz olmalıyız. Paletlerimiz kesinlikle suyun içinde olmalıdır. Dalış yaparken dahi ördek sitili diye tabir ettiğimiz sitili kullanmalıyız. Sessizlik birinci kural.

    * Bulanık veya net olsun etraftaki iri balıkları göremesekte varlıklarını hissedebiliriz.
    Küçük balıklar özellikle papaz balıkları bizim işimize çok yarayacaktır. Normalde orta suda veya tabana yakın yerlerde gezen papaz balıkları iri balık varlığında adeta tabana yapışırlar. Ya da tüfeğimiz önde beklemeye başladık. İlk aşamada meraklı papaz balıkları zıpkına yönelecektir. Onları ürkütmemeye özen gösterin, çünkü papazlar erken uyarı sistemine sahiptirler. Özellikle sinarit, levrek, akya gibi avcıları önceden bilirler ve bizi uyarırlar. Beklemeye devam ediyoruz. Görüş çok iyi olmasa dahi papazlar zıpkının ucunda veya bikaç metre önümüzde güven içinde yüzüyorlar ve bizde onları izlemeliyiz. Ben bu tür ortamlarda kesinlikle balığa veya açığa bakmam, küçük balıkları izlerim, çünkü onlar benden daha önce avımı göreceklerdir. Bu sayede hem kendimizi sakinleştirmiş oluyoruz hem de işimizin bir kısmını bu küçük balıklara yüklemiş oluyoruz. Balıkların panik halinde kaçıştığı an çok kısa bir süre sonra avımız ile tanışırız.

    * Eğer dalış yaptığımız yerde hafif bir pus varsa işimiz çok daha kolay olacaktır. Avımız bizi gördüğünde çokdan menzile girmiş olacaktır. Ama burada tartışılması gereken bir durum daha var. Eğer avımız bizi görmediyse bize neden ve nasıl gelicektir. Beklemenin genel prensibi balığın merakını kamçılamak olduğuna göre, görmediği bir cisme nasıl ve hangi nedenlerle geliyor ? Belki sesimize belkide suda çıkardığımız ve balığın yan organında yerimizi algılamasını sağlayan ufak titreşimlere. Burası tartışmaya açıktır.

    * Bir diğer teknik ise balığın merakını kamçılayarak değil, balığın olası geçiş yerlerini tahmin ederek veya öğrenerek bekleme yaparak gerçekleştiririz. Bu biraz tecrübe ile gerçekleştirilebilinecek bir teknik. Aguşon tekniğine göre daha kolaydır ama balıkların olası geçiş noltalarını ve zamanlarını bilmek biraz zaman ve tecrübe gerektirir. Balıkların günlük faaliyetlerini gerçekleştirirken geçiş yaptığı, sürü halinde hareket ettiği noktalar vardır. Belli dönemlerde dere ağızları, belli dönemlerde ve saatlerde mendirek ağızları, belli türlerin toplu halde toplandıkları topuklar ve sığlıklar, bazı balıkların sevdiği gölge ve yarı karanlık alanlar, hatta bazılarının çok sevdiği kirli ve bulanık sular, çoğalmayı tercih ettikleri çok soğuk sular, avlanmayı tercih ettikleri küçük sürü balıkları ve sığ sular, tekne altlarından liman direklerinin karanlık köşelerine kadar farklı ortamlar için farklı balık türleri bulunur. Bunları hepimiz zamanla kazanıcağız...

    Onur GÜNER...

    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Aralık 2007
  2. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Onur tek kelimeyle mukemmel. Klavyane saglik degerli Ustadim. Deniz avciliginin
    hangi turunu severse sevsin herkesin zevkle okuyacagi ve bilgi dagarcigina essiz
    hasatlar toplayacagi bir yazi olmus. Zipkinci degilim ama inan aramizda olman cok guzel. Ozellikle su alti video cekimlerine basladigini da gorunce, zipkinci kardeslerimin ve bir lider abi olarak senin gelecegini cok parlak gordum. Insaallah her gencimiz senin kadar yaptigi ise dort elle sarilip , onu topluma mal etme yolunda boylesi sebatkar olur. Insaallah her zaman bilgin, ahlakin ve liderliginle umut ettigin butun guzelliklerle bulusursun. Tesekkurler...
     
  3. MGB

    MGB GOKHAN

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    986
    Şehir:
    AYT - DUBAI
    Favori Kamış:
    Kamış olta, yapay yemler, sırtıyı pek severim :) ...
    En İyi Avı:
    Umarım yakında İRİ bir LEVREK :)
    Onur gerçekten çok güzel, çok faydalı bir yazı olmuş.
    Özellikle zıpkına yeni başlayacak olan arkadaşlarımız için temel unsurları içinde barındıran çok akıcı bir yazı olmuş.

    Ellerine sağlık.
     
  4. svr0607

    svr0607

    Mesajlar:
    295
    Şehir:
    Mersin-Taşucu
    Favori Kamış:
    Şu sıralar sadece zıpkın
    En İyi Avı:
    71cm 1.6kg denizturnası,1.2 kg levrek 10 kg civarı bir akya gözlerimin önündeydi....
    bu adam denizden gelmiş heralde yaa:):)onur abi valla helal sana zaten burda balık yok sen vuruyorsun biz bakıyoruz:)hüseyin abi onur abi gibi olmak isterdim şartlar uygun değil:(derine dalamıyorum ki nefesim yetmiyor ...1 dk zor duruyorum ölecek gibi oluyorum....Onur abi nefes geliştirmek için ne yapmak lazım??yardımcı olursan sevinirim..
     
  5. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Bir zamanlar bir filim vardi "Atlantisten Gelen Adam", bu adam denizden gelmis dediginde onu hatirladim.

    Merak etme, Onur'da Atlantisten gelirken yolda cok sey ogrendi. Sen de ogreneceksin.Sen yeter ki aonu dinle,o yolu sen de yurursun. Ogretmen isteyene ogretmeni gelir. Ama bir kere ogretmen secildi mi ogrenciye ogretmeni ne derse onu yapmak kalir...Ozellikle Onur'un guvenlikle ilgili soyledikleri
    her bu iste ilerlemek isteyenlerin unutmamsi gereken seyler bence..
    Hepiniz Allah'a(CC) emanet olun.
     
  6. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Anıl kardeşim ben senin yaşında iken o sürelere ulaşamıyordum. Bu spordaki yavaş ama emin adımlarla ilerlemek gerekli. Aceleye kesinlikle yer yok. Yaş ilerledikçe tecrübe artar.

    Bak sana ne diyeceğim bunu çok iyi dinle...
    Futbol oynuyoruz maç yapıyoruz yani. Topa yanlış vurdun en fazla ayağın burkulur. Ya da birisi geldi tekme attı. Ayağın kırılabilir.
    Bu sporda yapılan bir hata veya acele bir hamlenin sonucu çok daha üzücü olur. Umarım anlatabildim. Bu yüzden kesinlikle acele etmemelisin...
     
  7. svr0607

    svr0607

    Mesajlar:
    295
    Şehir:
    Mersin-Taşucu
    Favori Kamış:
    Şu sıralar sadece zıpkın
    En İyi Avı:
    71cm 1.6kg denizturnası,1.2 kg levrek 10 kg civarı bir akya gözlerimin önündeydi....
    dikkate alıcam...sen bana sığ suda en bol balığın nerede bulunacağını söyleyebilirmisn ben 1-2 yer buldum ama eskiden orda olan balıkları hiç göremiyorum acaba benden ürkmüş olabilirlermi???
     
  8. egeli

    egeli

    Mesajlar:
    73
    Şehir:
    balıkesir
    Favori Kamış:
    olta.zıpkın
    En İyi Avı:
    sabırla bekliyor
    onur sen bitanesin vallahi klavyene sağlık kardeşim.
     
  9. flazer

    flazer mehmet ali filizer

    Mesajlar:
    4.148
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Favori Kamış:
    YILMAZ 90 LIK ZIPKIN SHEAKPER MAKARALI OLTA VEDE ALBA NIN KAMIŞLARI
    En İyi Avı:
    TATLI SUDA 43 KG AYNALI SAZAN(rüyamda)5,5kg aynalı sazan,6KG DÜZ SAZAN, DENİZDE 2KG MIGRI
    onurum eline sağlık güzel bilgiler saolasın
     
  10. cools

    cools

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Bekliyoruz Ya Sabır:)
    çok güzel anlatım tşk
     
  11. FreakQuency

    FreakQuency

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    20
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Zargana 89cm
    çok güzel paylaşım teşekür ederim bu sene zıpkınla balık avlıycam inşallah.Ben balıkların peşinden koşturuyordum :D Ben nefesimi 2-3 dakika haraketsiz denizin altında tutabiliyorum:D bende bi sorun var anarmol bişi diyo arkadaşlarrım :D
     
  12. KaRaLoRd

    KaRaLoRd

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    avusturya
    Favori Kamış:
    olta kamis ve zipkin
    En İyi Avı:
    mavi Köpek baligi avusturalyada yakaladik yaklasik 100 kilo
    baliklara yaklasma kolay olmadigi kadar yakalamakta hele zipkinla avlamak dagada zor ama zipkinla avlanicak arkadaslara tavsiyem baliklari asla kovalamamalari:D ben denedim yakaliyamadim yaklasik 5 kilometre geri yurumek zorunda kaldim:eek: ama asla birdaga balik kovalamiyacagim
    onur kardes klavyene saglik
     
  13. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    sağolasın çok faydalı çok
     
  14. onman

    onman uğur

    Yaş:
    30
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    60 cm mares tekuclu zıpkın
    onur abi ben 15 yaşındayım pusu avını sectim ama bi sorun var yosunların arasında pusu kursam bni tehlikeye sokucak bi canlı ola bilirmi cvp lütfen:(
     
  15. zasa07

    zasa07 mustafa

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    4
    ellerine saglık da eger nefesimiz çok kuvvetli degilse bekleyemiyorsak ne yapacgız
     
  16. erimozel

    erimozel Erim Özel

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    173
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Apnea powerpoint 75 ve bi dolu olta
    En İyi Avı:
    Kefal 1 kg
    Onur abi benim bir kaç tane sorum olacak sen ne kadar kalabiliyosun ortalama olarak bu agaşon tekniğini kullanmak anlamında suyun altında kamufle olarak ? bir de nefes bittiğinde suyun üstüne çıkarken balıklar ürkmüyor mu , ürküyorsa o dalışta tekrar orada duramıyor musun yerini değiştirmen mi lazım? Şimdiden Teşekkürler
     
  17. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    selam, ben sorunuzun bir kısmını üzerime alayım dedim :) belki onur kardeşimiz müsait olmaz, sorunuz cevapsız kalmasın istedim;

    aynı noktaya tekrar tekrar dalış yapabilirsiniz, eğer iniş çıkış ve yüzeyde dinlenme süreniz içerisinde ani veya su altına özgü olmayan hareketler yapmazsanız tekrar dalıp yattığınızda uzaklaşmış balıklar yeniden size yönelebilirler. kendinize göre bir dalış programı belirleyin, mesela 3 dalışta sonuç alamıyorsanız ve tekniği aşağı yukarı uygun kullandığınızı düşünüyorsanız yerinizi değiştirin, mesela erişteler içine yattığınızda balıklar nazlı gelip zıpkın menziline girmiyorlarsa başka bir alanı deneyin veya karaya çıkıp bir müddet dinlenin. kahve telvesinin beklemek ile dibe oturması gibi yavaşça deniz dibi sizi unutacak ve normal yaşantısına devam edecektir. daha sonra daldığınızda bu sefer balıkların daha meraklı yaklaştığını görebilir ve aynı alandan tekrar balık alabilirsiniz.

    tabi ki şunu da unutmamakta fayda var; gördüğünüz balıklar diğer dalışınızda belki de bölge değiştirip av peşine gitmişlerdir.

    sonuç olarak denizsel hareketler ile yumuşak bir şekilde yaptığınız iniş çıkışlarda pek problem çıkmayacaktır. ancak zıpkın atışlarından sonra oluşacak hareketliliklerden diğer balıklar ürküp uzaklaşabilir. hedefini bulmayan zıpkın, balığın ilk atışta kuyruğundan vurulup kolay sönmemesi ve çokça debelenmesi tüm balıklara stres sinyali göndereceğinden ve "potansiyel tehlike" olarak algılanacağınızdan dolayı tekrar inmek için biraz beklemeniz faydalı olabilir.

    sözü burada onur kardeşe bırakıyor ve saygılarımı sunuyorum. kendisi benden daha tecrübeli gözüküyor bu bakımdan ekleyeceği ve çıkartacağı daha faydalı bilgiler olduğuna inanıyorum...
     
    Son düzenleme: 25 Temmuz 2008
  18. tt86

    tt86 Tuna

    Mesajlar:
    1
    Ellerine sağlık

    Çok sağolasın eline sağlık.Güzel bir paylaşım olmuş.
     
  19. BurakBaysal

    BurakBaysal Burak Baysal

    Mesajlar:
    3
    Şehir:
    Mugla/merkez
    Favori Kamış:
    ERma
    Favori Makine:
    Flyfish
    meraklı melahatlarmiş bu baliklar ota içinde aynısını deniyecem belki olumlu sonuç verir
     
  20. CnKmN

    CnKmN Cenk Kaman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    İzmir
    Bilgiler için teşekkürler..