Balıkların ağız ve iç organlarında görülen parazit - Bathynomus giganteus

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

1. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    izmaritlerin kuyruğuna yakın yerine veya ensesine yapışık gelir bunlar çoğunlukla. iğrenç parazitlerdir, yem de olmuyor bunlardan :)

2. cakirta

cakirta Selman Çakır

merhabalar herkese. ben bunlardan yem olmuyor diyenlere nacizane katılmıyorum. izmarit bu böcekleri çok sever ama çoğu zaman da bu sevda uğruna kendisi av olur :) bu böceği küçükse bütün büyükse kesip takarsanız izmarit çıldıracaktır ve eğer avlakta izmarit bulunuyorsa asla geri çevirmez (test edildi onaylandı :) ) yalnız bu canlıyla bıçağın ucu, tahta parçası gibi şeyler aracılığıyla münasebet kurun zira ısırıyor ;) saygılar, selamlar...

3. alpperr

alpperr alper

bu mahlukatın bir resmi varmıdır acaba...
    nedir, ne değildir; biraz daha anlasak...

4. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

:)
    Bence konuya bir gözatmanda fayda var alper en azından birinci sayfaya ;)

5. gencbarmen1

gencbarmen1 burak

En İyi Avı:
    levrek 1.3 kilo
    bu parazitten 2 kere gördüm biri yakaladığım yemlik gümüşün solungaçlarına yapışmıştı diğeri izmarit in karın bölgesine yapışmıştı. parazit gibi bişey olduğunu tahmin ettim çünkü balığın rengi çekilmişti

6. ImpheatuS

ImpheatuS Oğulcan YILMAZ

Favori Makine:
    Kasnak
    En İyi Avı:
    1 kilo 450 gram Mercan
    Tesekkurler murat abı bu aralar tuttugum daha dogrusu tutmak ıstememsemde oltaya gelen kupezlerın agzında cok var bunlardan hatta bır tanesını cıkartmak ısterken alt tarafta kabugu kırıldı ıcınden belkı 20 e yakın yavrusu cıktı denıze dokdum pıtır pıtır dagıldılar :D cok ılgınctı degerlı vaktını ayırıp bu bılgılerı bıze ulastırdıgın ıcın tekrar tesekkur ederım Saygılarımla..

7. umitagz

umitagz ümit

ben izmir kordonda tuttugum lidakide gördüm tam agızın üst tarafındaydı direk öldürüp balıgı saldım denize iyimi etmisim :D

8. feritsolak

feritsolak ferit

Kabus Parazit Cymothoa exigu

Küçük bir parazit. Balıkların ağzına yerleşerek yaşamını sürdürüyor. Balıkçıların kabusu oldu çünkü bilim insanları parazitin insan sağlığına nasıl bir etkisi olacağı üzerinde kesin bir şey söyleyemiyor. Bu durum balıkçıların işlerini sekteye uğratabilir.

Bilim insanları, ABD ve İngiltere başta olmak üzere Pasifik Okyanusu'nda görülen parazitin yaşamını birkaç yıl daha devam ettirebilmek için balıkların ağzına yerleşerek üremeye devam ettiği gerçeğiyle karşılaştı.

Boyu sadece 3 ile 4 santimetre arasında değişen "Cymothoa exigua" adlı parazit, ağına takıldığı balıkçıların mesleğini bırakmasına neden olacak kadar korkunç bir canlı. Kendisini yem zannederek yutan balıkların diline yapışan parazit, zamanla kanını emdiği dilin çürümesine neden oluyor. Ardından, giderek büyüyen parazit kıskaçlarını yayarak genişliyor ve dilin geri kalan kısmındaki kas yapısıyla bütünleşiyor.

Bu aşamadan sonra balık, dili haline gelen paraziti yönlendirebiliyor. Bu şekilde, balık iki ağızlı bir canlı haline dönüşüyor.

OKYANUSLARIN YENİ KABUSU MU?
    ABD’nin California eyaleti açıklarında yaşadığı bilinen Cymothoa exigua, dünyada bir canlının organının yerini alarak yaşayan tek parazit özelliğini taşıyor.

İlk kez 2005 yılında, İngiliz balıkçılar ağzında Cymothoa exigua parazitini tespit ettikleri bir balık tuttular. Bu gelişme, parazitin Pasifik Okyanusu’nu aşarak İngiltere’ye ulaştığı endişesini doğursa da, bu teorinin doğruluğu kesin değil.

Biyologlar parazitin balıklar dışında hangi canlılara yerleştiği konusunda bir bilgiye de sahip değil.

Bilim dünyası, günümüzde balıkçıların kabusu olan parazitin yayılma alanı ve insan sağlığı üzerinde ne gibi olumsuzluklar oluşturabileceği sorularına yanıt arıyor ancak bu konuda hala başarılı olmuş değiller.

Kaynak Gazete

9. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Bu konu daha öncede işlendi.Genelde izmarit balıklarının ensesine yapışık bir halde çokça yakalamaktayız.Yeni bir olay değil.

10. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Yanlış hatırlamıyorsam bizim forumda bir arkadaş izmaritin ağzında görmüşdü bu canlıyı. tuttuğumuz balıkların ağzına bakmakda fayda var.