Balıkta Başarının Formülü, evet artık sır olmaktan çıkıyor

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında cLark tarafından paylaşıldı.

  1. cLark

    cLark

    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    Tekirdağ - ÇorLu
    Bu sırrın cevabını balıklar vermiyor elbet. Sadece yabancı amatörler oturmuşlar nasıl daha fazla balık yakalarız, bu işin formülü nedir? diye kafa patlatmışlar ve böyle bişey düşünmüşler, diğer etkenleri de yüzde ağırlıklı olarak belirlemişler. Buna göre ne kadar çok para harcarsan o kadar çok balık yakalarmışsın. Tabii para harcamak için devamlı takım ve malzeme almak, modern malzemeler kullanmak gerekir. Bu iş biraz malzeme üreten firmaların sponsorluğu gibi koksa da aslında gerçek payı var. Eğer tek tip balığa çıkıyor veya yazları bir ufak kova içine attığınız ne zaman aldığınızı hatırlamadığınız çapari ile istavritle yetiniyorsanız bu size uymaz; ama bu kadarı yetmiyorsa, tatlı sudan tuzlu suya, yazdan kışa aralıksız balığa çıkıyorsanız, hep daha büyük balığın peşindeyseniz sonunda da yolunuz Moby Dick ile kesişmez ise, ne kadar çok masraf yapmanız gerektiği ortadadır. Burada renk renk görüntüleri ile balıktan çok balıkçıyı yakalamaya yönelik kaşıkları, yapay yemleri, misinaları düşünmezsek; karadan açık suya çıkmak için tekne ve motor, özellikle yeni gidilen sularda çabucak bilgi sahibi olmak veya balık 100 m ileride iken olduğumuz yerde saatlerce boş beklememek için balık bulucu, kerteriz ve pusulanın yerine el de taşınan GPS (uydudan mevki koyma aleti), gece de kalınan balık seferlerinde çadır ve kamp malzemeleri, yağmurda, soğukta çeşitli şartlarda giyilecek uygun giysiler, farklı misinalar, kaşıklar, balığa ve duruma göre kamışlar, makinalar, takım kutuları, sırt çantaları,vs vs vs....

    İşte size bol bol masraf. Hepsi de lazım.



    Bu iş için yapılan masrafın artmasına bağlı. Peki sadece masraf yeter mi? Yetmez elbet; şimdi peki başka ne lazım? Sorusunu bakalım nasıl cevaplamışlar.

    Takım : İşte ana kalem masraf kapısı, işin % 40' ı bu yani yandaki grafik. Dedik ya bu işte gerçek payı var. Diyelim dip oltası için iki kamışınız var onlarla kaşık atamazsınız verimi düşük olur, 5 - 6 kiloluk turna için kullanılacak kamış alabalığa uymaz, denizde kullanıma ikisi de gelmez. Makinalar da farklı. Eee daha tekne, motor vs vs dedik ya. Evet malzeme önemli, doğru ve gerekli malzemeyi bulunduracaksınız. Yani kesenin ağzı açılacak.

    Tecrübe : Tecrübenin payı % 10. Çünkü tecrübe olaylar standart halin dışına çıkınca gerekiyor. Böyle durumlarda ancak usta balıkçı balığı yakalar.

    Zaman : Bu da önemli payı % 25. Neymiş bu? Balığa çıkmadan önce harcanan zaman. Hazırlık daha evde başlar, önce düşünülür ne yakalayacağım, nelerle karşılaşabilirim. Sonra takımlar yapılır, çanta düzenlenir bunlar da aslında iyi zaman tüketir ama payı da yüksek; yani değer. Gidip kıyıda olta yaparsan, bozulan takımının yenisi yoksa sonuç hüsran olabilir. Esas olan balıkta takım yapmak değil hazır takımı kullanmaktır.

    Bilgi Toplama : Bu da önemli bileşen % 20 etkisi var. Gidilecek yer hakkında bilgi toplamak, balıkların cinsi, daha çok bulundukları bölgeler, irilikleri, ne yemi daha çok sevdiklerini bilmek aslında balıkçı için paha biçilmez bilgi. Bence daha fazlasını bile hak eder.

    Şans : Şans en az etkisi olan bileşen sadece % 5. Siz yukarıdakileri yapın zaten şansınızı yaratmış oluyorsunuz. Yukarıdakileri aynen uygulayan eşit tecrübede iki balıkçıdan biri aynı yerde birinden bir miktar fazla balık tutabilir. Gerçekte bu fark çok olmaz, işte o fark şans. Eğer fark büyükse kabul edin ki arkadaşın size göre şanstan fazlası var, bence fark ettirmeden araştırın neymiş.

    RASTGELSİN..............
     
  2. Konu daha önce verilmişti sevgili Clark Kent:) TIKLA ;)
     
  3. A.Erdem

    A.Erdem Ayhan

    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Eskişehir
    Paylaşım içi teşekkürler ama katılmadığım bir nokta var;
    Tatlı su olta amatör olta balıkçısı olarak başarıyı çok balık tutmak olarak görmüyorum. Oltaya takılan balığı hissetmek o zevki yaşamak, onunla mücadele etmek çok daha keyifli bence...
     
  4. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    :) malzeme evet ama bu işin sırrı genetik iyi bir balıkçının soyundan geliyor olmak lazım.