Bu konuyu gecen hafta gundeme getirmistim " BALON BALIGI İLLETİ " baslıgı altında. Bu balıklar Kızıldenizden geldiler ve son 3-4 yıldır Akdenizde son 2 yıldırda ege denizinde dogru durust balık bırakmadılar.Son aylarda da artık yavas yavas Marmara denizinde de gorulmeye baslanmıs. Arkadaslarıma katılıyorum,bunlar da birer canlı. Katli mubah degildir. Yapılması gereken sudur sanırım. Dogada ki dengeleri korumak. Dogada da bu tur balıkla beslenen kopekbalıkları var ve onlarda okyanuslarda yasıyorlar. " DENIZCİLİK BAKANLIGIMIZ " olsa idi konu ciddi sekilde arastırılarak bir alternatif cozum uretilebilirdi. Denizlerimizle PATATES - SOGAN Bakanlıgı ilgilenince konudan maalesef bihaber oluyorlar. Tevfik.
Mersin'de kıyıdan avlanıyorum 3 5 kere oltama denk gelmişliği oldu. Küçüklerdi geri saldım. He köstekleri koparmıyor mu koparıyor. Ayrıca avlandığım balıkcı barınagında tanıdıgım ve av konusunda cok fazla fikir danıştıgım bir abim açıktan döndüğünde bana vermişti 750 gr civari bir balon du nasıl ayıklanacağını tarif etti. Ayıkladım ve ev arkadaşlarımla yedik. Fakat balığın ödünü patlatmadan ayıklamak gerekiyor yoksa zehirliyormuş. Sevilmeyen bir balık olduğundan etinin güzel olmadığını düşünmüştüm. Güzelce ayıkladım flato çıkardım kılçıklarını da ayıkladım balığı özenle ayıkladım yaklaşık 20 25 dakika sadece onunla uğraştım . Ama eti cidden lezzetliydi. Agız yapısının da fotoğrafını cekmiştim dişleri hamster dişi gibi. Fotoğrafı bulursam paylaşacağım.
evet aynı zamanda kızıldenizden gelen zehirli denizanaları da denizlerimizde bulunuyor, geçen günlerde antalyada kendim gördüm açıklarda, akdeniz üni.sinden görevli anlatmıştı...
Kralı gelse o balığı alı koyarım . Dünyanın her yerinde istilacı türlere davranış aynı . Asyaya özgü yılanbaş balığı , afrika boğa kurbağası , asya sazanı vs... İnsanlar o bölgede kampanyalar etkinliklerle mücadele ediyorlar . Avlama yarışmaları düzenleyip , binlercesini katlediyorlar . Kınalı sargoz , istilacı bir tür değil , nasıl balonla karşılaştırıldı bilemiyorum , hem o balık ne zaman geldi ? benim babamlar yakalıyorlardı onu... Hem kınalı sargoz kızıldenizden akmış gelmiş olsa bile dağdan gelip bağdakini kovmuyor . balon balığının yemediği saldırmadığı tür yok. Herkese saygılar tabi ama bu tür bildiğiniz istilacı.
Sevgili Balık avı üyeleri..bu konuda birkaç cümlede ben edeyim , Bilindiği gibi akdenizdeki çok sayıda yabancı tür süveyş kanalının açılmasından sonra (1860 larda) kızıldeniz ile akdaeniz arasında bir su yolu baglantısı oldu.. Ancak geçmişten bu güne değişen yerküre iklim koşulları akdeniz ile kızıldeniz deki su ortamını birbirine yaklaştırdı. buna paralel hint okyanusundan gelen gemiler akdenize girdiğinde gemi gövdelerinde su altı kesiminde bazı canlı türlerini akdenize taşıdılar ayrıca oluşan akıntılarda türlerin akdenize girmesine yardımcı oldu.. akdenizde bu türlere Lesepsiyen denildi( suveyş projesin yapan kişinin adına hitaben ferdinand lesseps) bu turler sadece balık değildir bildiğimiz deniz anası ndan tutun kafadan bacaklılar ve çok daha ufak türler de vardır.. Bunlara İndopasifik türleri adı verilir. gelelim olayın geleceğine, arkadaşlar hepimizin bildiği bir konu var...şöyleki sucul yaşam bir evrim sürecidir bu gunkü dengeler binlerce yıl öncesinden gelen bir düzendir. bu kanal açılmadan önce akdenizde ve kızıl denizde bir denge vardı.. balık ve diger türler .. bu denge tabiat ana tarafından düzenli bir şekilde devam ettiriliyordu.. ama kanal açılınca bu düzen bozuldu.. kim bozdu? insanlar bozdu? artısı varmı var.. ticari gemi yolları en az 5-10 kat kısaldı.. buda uluslar arası ticarete yansıdı.. konu tartışılır onu bir kenara bırakıp yaşam tarafına bakalım.. bu kanal açıldıktan sonra akdenize dogru indo pasifik türler gelmeye başladı ve akdenizinin ekonomik dip - bentik türleri üzerinde bir baskı oldugunu varsayıyoruz.. gelelim indopasifik teki düzene.. burada bu balon balıgı varken ordaki insanlar çevre ülkeler hiçmi balık yiyemiyorlardı..? tabiiki onlarda bizim gibi balık tutyorlar ama farklı türler..evet bizde olmayan onlarda olan lezzetli farklı türler.. sonuç : tabiat ana dengesini tekrardan kuracaktır..olası akdeniz balıkları dipte azalsa bile yerini indopasifik yenilebilir türler alacaktır..ama yaç yıl-yüzyıl onu bilemem..ama sonunda bu olacaktır..mesela Serranidae ailesi ..çok geniş üyeleri olan ve tropik sularda yaşayan bir ailedir bizim akdenizde bildik lahoz-orfozların akrabaları kızıldenizde ve hint okyanusunda yaşar..muhtemelen onlarında akdenize göçü olabilir.. sonuç olarak akdenizde yeni bir canlı faunası - kızıldeniz ve hint okyanusu benzeri bir fauna oluşabilir.. ekteki FAO dökumanında indopasific türlerin listesi vardır..(dünya.gıda.tarım.örgütü) http://en.wikipedia.org/wiki/Serranidae ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ad468e/AD468eAB.pdf fao PDF sayfasını açttıktan sonra table of contens ı tıklayın türler ekrana gelir..hangi turu isterseniz onu tıklayın detayları ekrana gelir..
etrafımızı sardılar iyice http://gundem.milliyet.com.tr/bu-ka...em/gundemdetay/28.04.2011/1383614/default.htm
İlgililerin yapabileceği hiç bir şey yok..varsa fikri olan açıklasın Tebrikler.. Lüferden medet ummayın onun düşmanı köpekbalıklarıdır.. İlginç bir yaklaşım..istilacı ,, ama nedense 2/2 de geçmiyor.. pekiiii...bu balık Hint - Pasifikte yaşıyor ise ki muhtemelen binlerce yıldır oralarda var .. oralarda acaba başka balık kalmadımı?? onları bitiride akdenizidemi bitirecek?? oradaki dengeler nasıl korunuyor??... bu kadar zalim olmayın..beyler.. şimdi sizden bir şey rica ediyorum aşagıda verdiğim adresi tıklatın karşınıza bir PDF dosyası çıkacak buradan sol taraftaki - TABLE OF CONTENTS i tıklayın ve bir bakın sadece batı hint denizinde ne kadar tür var.. ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ad468e/AD468eAB.pdf arkadaşlar bu bir dengedir..orada bir denge vardır ve bu balık orada istilacı olarak geçmez.. ne oldu ? .. 1800 lerde kanal açıldı .. ununla beraber değişken rakkam ile 40-60 arası muhtelip değişik türler akdenize muhtelif yollrdan geldi ve uyum sagladı..şimdi akdeniz insnaının yapacagı tek şey beklemek.. ama 100 yıl ama 500 yıl bilemem.. taa ki akdeniz in dibi hint okyanusunun dibine benzeyene kadar..ordaki dogal denge muhtemelen burada da kurulacaktır..o zaman hintli ve ya dogu afrikalı balıkçı ne tutarsa akdenizlide onu tutar hale gelecek.. İllaki yenilen balıklar olacaktır merak etmeyin..mesela çizgili barbun.. o tarafın balıgıdır.. ve güney sahillerinde balıkçı tezgahlarında görürsünüz..bazılarının çok sevdiği sokar ha keza ..kefalin bir türü aynı . ve malum ephinephelus..
Geçen sene bir tane balon yakaladım ama suya saldım tekrar. Ertesi gün pişman oldum, bir tane daha yakaladım attım çöpe. Oltaya takılan sokar balığına bile saldırıyor bunlar, gözü kara. Bana göre yakalandığı zaman suya salınmaması gerekir. Florida'da tatlı su dereleri ve nehirlerine Asya'dan (türü aklımda değil) getirilen bir balık türü salınmış. Yakalandığı zaman bırakılmaması şartı var.
Asya sazani o abd de nehire atilan tür. Asiri yosunlanmaya önlem maksatli bir miktar birakilmis lakin çok hizli çogalan bir tür oldugu için yosun birakmamis. Bu da diger türleri etkilemis. Taskinlarla sellerle diger nehirlere atlamis. Kilçikli oldugu için halk yemiyormus ve giderek çogaliyormus
Aynen öyle ... kızıl deniz de balonu yiyen balık nedir diye sorduk napoleon balığı trançayada mürenler olduğunu söylemişlerdi bize...o balık musluktan klozetten çıkarsa şaşırmam ben ...
Bahsettiğim balık sazan değil. Yılan Kafa(Snakehead). Jeremy Wade belgeselinde izlemiştim. Thailand'dan Asyalı göçmenler tarafından ABD'ye sokulmuş, önüne ne gelirse yiyen bir balık. Su dışında da uzunca bir süre yaşyabilir. Amerikanlar bu balığa savaş açmış. Sazan'ı biliyorum. Sazan'la ilgili bir şikayet duymadım. Onu da Robson Green anlatmıştı. Balon'a fırsat vermemek lazım