Balon balıkları bıkkınlık verdi artık

Konu, 'Genel Konular' kısmında yakkar75 tarafından paylaşıldı.

1. ertanantalya70

ertanantalya70 ertan

abicim kızılmazmı bu balonlara yaa takım bırakmıyorlar adamda

2. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Bu konuyu gecen hafta gundeme getirmistim " BALON BALIGI İLLETİ " baslıgı altında. Bu balıklar Kızıldenizden geldiler ve son 3-4 yıldır Akdenizde son 2 yıldırda ege denizinde dogru durust balık bırakmadılar.Son aylarda da artık yavas yavas Marmara denizinde de gorulmeye baslanmıs. Arkadaslarıma katılıyorum,bunlar da birer canlı. Katli mubah degildir. Yapılması gereken sudur sanırım. Dogada ki dengeleri korumak. Dogada da bu tur balıkla beslenen kopekbalıkları var ve onlarda okyanuslarda yasıyorlar. " DENIZCİLİK BAKANLIGIMIZ " olsa idi konu ciddi sekilde arastırılarak bir alternatif cozum uretilebilirdi. Denizlerimizle PATATES - SOGAN Bakanlıgı ilgilenince konudan maalesef bihaber oluyorlar. Tevfik.

3. GorkemDavazlı

GorkemDavazlı görkem davazlı

Mersin'de kıyıdan avlanıyorum 3 5 kere oltama denk gelmişliği oldu. Küçüklerdi geri saldım. He köstekleri koparmıyor mu koparıyor. Ayrıca avlandığım balıkcı barınagında tanıdıgım ve av konusunda cok fazla fikir danıştıgım bir abim açıktan döndüğünde bana vermişti 750 gr civari bir balon du nasıl ayıklanacağını tarif etti. Ayıkladım ve ev arkadaşlarımla yedik. Fakat balığın ödünü patlatmadan ayıklamak gerekiyor yoksa zehirliyormuş. Sevilmeyen bir balık olduğundan etinin güzel olmadığını düşünmüştüm. Güzelce ayıkladım flato çıkardım kılçıklarını da ayıkladım balığı özenle ayıkladım yaklaşık 20 25 dakika sadece onunla uğraştım :). Ama eti cidden lezzetliydi. Agız yapısının da fotoğrafını cekmiştim dişleri hamster dişi gibi. Fotoğrafı bulursam paylaşacağım.

4. simendifer

simendifer Sennur

Aşağıya, daha önce siteye eklenmiş fotolardan ikisini ekliyorum.

5. koseku

koseku Koray

evet aynı zamanda kızıldenizden gelen zehirli denizanaları da denizlerimizde bulunuyor, geçen günlerde antalyada kendim gördüm açıklarda, akdeniz üni.sinden görevli anlatmıştı...

6. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Kralı gelse o balığı alı koyarım . Dünyanın her yerinde istilacı türlere davranış aynı . Asyaya özgü yılanbaş balığı , afrika boğa kurbağası , asya sazanı vs...
    İnsanlar o bölgede kampanyalar etkinliklerle mücadele ediyorlar . Avlama yarışmaları düzenleyip , binlercesini katlediyorlar . Kınalı sargoz , istilacı bir tür değil , nasıl balonla karşılaştırıldı bilemiyorum , hem o balık ne zaman geldi ? benim babamlar yakalıyorlardı onu...
    Hem kınalı sargoz kızıldenizden akmış gelmiş olsa bile dağdan gelip bağdakini kovmuyor . balon balığının yemediği saldırmadığı tür yok. Herkese saygılar tabi ama bu tür bildiğiniz istilacı.

Son düzenleme: 1 Nisan 2011
  7. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bir başka bakış açısı:

:p :D :p

8. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Balık avı üyeleri..bu konuda birkaç cümlede ben edeyim ,

Bilindiği gibi akdenizdeki çok sayıda yabancı tür süveyş kanalının açılmasından sonra (1860 larda) kızıldeniz ile akdaeniz arasında bir su yolu baglantısı oldu.. Ancak

geçmişten bu güne değişen yerküre iklim koşulları akdeniz ile kızıldeniz deki su ortamını birbirine yaklaştırdı.

buna paralel hint okyanusundan gelen gemiler akdenize girdiğinde gemi gövdelerinde su altı kesiminde bazı canlı türlerini akdenize taşıdılar ayrıca oluşan akıntılarda türlerin akdenize girmesine yardımcı oldu.. akdenizde bu türlere Lesepsiyen denildi( suveyş projesin yapan kişinin adına hitaben ferdinand lesseps)

bu turler sadece balık değildir bildiğimiz deniz anası ndan tutun kafadan bacaklılar ve çok daha ufak türler de vardır.. Bunlara İndopasifik türleri adı verilir.

gelelim olayın geleceğine,

arkadaşlar hepimizin bildiği bir konu var...şöyleki sucul yaşam bir evrim sürecidir bu gunkü dengeler binlerce yıl öncesinden gelen bir düzendir. bu kanal açılmadan önce akdenizde ve kızıl denizde bir denge vardı.. balık ve diger türler .. bu denge tabiat ana tarafından düzenli bir şekilde devam ettiriliyordu.. ama kanal açılınca bu düzen bozuldu.. kim bozdu? insanlar bozdu? artısı varmı var.. ticari gemi yolları en az 5-10 kat kısaldı.. buda uluslar arası ticarete yansıdı.. konu tartışılır onu bir kenara bırakıp yaşam tarafına bakalım..

bu kanal açıldıktan sonra akdenize dogru indo pasifik türler gelmeye başladı ve akdenizinin ekonomik dip - bentik türleri üzerinde bir baskı oldugunu varsayıyoruz..

gelelim indopasifik teki düzene.. burada bu balon balıgı varken ordaki insanlar çevre ülkeler hiçmi balık yiyemiyorlardı..? tabiiki onlarda bizim gibi balık tutyorlar ama farklı türler..evet bizde olmayan onlarda olan lezzetli farklı türler..

sonuç : tabiat ana dengesini tekrardan kuracaktır..olası akdeniz balıkları dipte azalsa bile yerini indopasifik yenilebilir türler alacaktır..ama yaç yıl-yüzyıl onu bilemem..ama sonunda bu olacaktır..mesela

Serranidae ailesi ..çok geniş üyeleri olan ve tropik sularda yaşayan bir ailedir bizim akdenizde bildik lahoz-orfozların akrabaları kızıldenizde ve hint okyanusunda yaşar..muhtemelen onlarında akdenize göçü olabilir..

sonuç olarak akdenizde yeni bir canlı faunası - kızıldeniz ve hint okyanusu benzeri bir fauna oluşabilir..

ekteki FAO dökumanında indopasific türlerin listesi vardır..(dünya.gıda.tarım.örgütü)

http://en.wikipedia.org/wiki/Serranidae
    ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ad468e/AD468eAB.pdf

fao PDF sayfasını açttıktan sonra table of contens ı tıklayın türler ekrana gelir..hangi turu isterseniz onu tıklayın detayları ekrana gelir..

Son düzenleme: 2 Nisan 2011
  9. balikci_82

balikci_82 nusret

Favori Kamış:
    okuma salina 4.20 3 parça
    Favori Makine:
    daiwa windcasst
    En İyi Avı:
    #direnlüfer
  10. ozan

ozan Ozan

ikisinide tanırım. balon lüferi döver. :D

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    İlgililerin yapabileceği hiç bir şey yok..varsa fikri olan açıklasın :rolleyes:

Tebrikler..

Lüferden medet ummayın onun düşmanı köpekbalıklarıdır..

İlginç bir yaklaşım..istilacı ,, ama nedense 2/2 de geçmiyor..

pekiiii...bu balık Hint - Pasifikte yaşıyor ise ki muhtemelen binlerce yıldır oralarda var .. oralarda acaba başka balık kalmadımı?? onları bitiride akdenizidemi bitirecek?? oradaki dengeler nasıl korunuyor??...

bu kadar zalim olmayın..beyler..

şimdi sizden bir şey rica ediyorum aşagıda verdiğim adresi tıklatın karşınıza bir PDF dosyası çıkacak buradan sol taraftaki
    - TABLE OF CONTENTS i tıklayın ve bir bakın sadece batı hint denizinde ne kadar tür var..

ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ad468e/AD468eAB.pdf

arkadaşlar bu bir dengedir..orada bir denge vardır ve bu balık orada istilacı olarak geçmez..

ne oldu ? .. 1800 lerde kanal açıldı .. ununla beraber değişken rakkam ile 40-60 arası muhtelip değişik türler akdenize muhtelif yollrdan geldi ve uyum sagladı..şimdi akdeniz insnaının yapacagı tek şey beklemek..

ama 100 yıl ama 500 yıl bilemem.. taa ki akdeniz in dibi hint okyanusunun dibine benzeyene kadar..ordaki dogal denge muhtemelen burada da kurulacaktır..o zaman hintli ve ya dogu afrikalı balıkçı ne tutarsa akdenizlide onu tutar hale gelecek..

İllaki yenilen balıklar olacaktır merak etmeyin..mesela çizgili barbun.. o tarafın balıgıdır.. ve güney sahillerinde balıkçı tezgahlarında görürsünüz..bazılarının çok sevdiği sokar ha keza ..kefalin bir türü aynı . ve malum ephinephelus..

Son düzenleme: 29 Nisan 2011
  12. kemmrt

kemmrt ALİ KEMAL

Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Geçen sene bir tane balon yakaladım ama suya saldım tekrar. Ertesi gün pişman oldum, bir tane daha yakaladım attım çöpe. Oltaya takılan sokar balığına bile saldırıyor bunlar, gözü kara. Bana göre yakalandığı zaman suya salınmaması gerekir. Florida'da tatlı su dereleri ve nehirlerine Asya'dan (türü aklımda değil) getirilen bir balık türü salınmış. Yakalandığı zaman bırakılmaması şartı var.

13. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Asya sazani o abd de nehire atilan tür. Asiri yosunlanmaya önlem maksatli bir miktar birakilmis lakin çok hizli çogalan bir tür oldugu için yosun birakmamis. Bu da diger türleri etkilemis. Taskinlarla sellerle diger nehirlere atlamis. Kilçikli oldugu için halk yemiyormus ve giderek çogaliyormus

14. ANKA

ANKA Rasim

Favori Kamış:
    Penn Slammer
    Favori Makine:
    Shimano Stella
    En İyi Avı:
    AKYA
    Aynen öyle ...:D
    kızıl deniz de balonu yiyen balık nedir diye sorduk napoleon balığı trançayada mürenler olduğunu söylemişlerdi bize...o balık musluktan klozetten çıkarsa şaşırmam ben ...:cool:

15. ANKA

ANKA Rasim

Favori Kamış:
    Penn Slammer
    Favori Makine:
    Shimano Stella
    En İyi Avı:
    AKYA
    ben de seyrettim o belgeseli...
    Çin dede yenmekten soyu tükenmiş :cool:

16. kemmrt

kemmrt ALİ KEMAL

Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Bahsettiğim balık sazan değil. Yılan Kafa(Snakehead). Jeremy Wade belgeselinde izlemiştim. Thailand'dan Asyalı göçmenler tarafından ABD'ye sokulmuş, önüne ne gelirse yiyen bir balık. Su dışında da uzunca bir süre yaşyabilir. Amerikanlar bu balığa savaş açmış. Sazan'ı biliyorum. Sazan'la ilgili bir şikayet duymadım. Onu da Robson Green anlatmıştı. Balon'a fırsat vermemek lazım