Balonla Balık Avı :)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında diren tarafından paylaşıldı.

  1. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Arkadaşlar bu balon sistemini ben geçen sene denemiştim .yemli takım daha 50 m gitmeden yemler ufak balıklar tarafından imha edildi ..
    bence bu sistem sadece yapay yemli avcılıkta iş görür o da bu balonun kıyıya tam dik açı il ve de oldukça sert bir havada rüzgar şiddeti5 e yakın olacakki sistem kısa zamanda 100 /200 m açılsın aksi takdirde bekle allah bekle ki kaşık/rapala açılsın?
     
  2. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    sayın abim öyle diyorsunda bu sistem tam benlik çünkü ben canlı yemle turna tutuyorum en büyük sıkıntıda canlı yemi hırpalamadan ileri atmak oluyor hatta bazen atarken yem oltadan düşüyor tabiki bizim için çok kıymetli olan canlı yemimiz eksiliyor yani ben şamandıra yerine balon kullanırsam sazlı barajında rüzgarıda hesaplıyarak çok güzel noktalara oltamı ulaştırabilirim (ortadaki ağaçların dibine)oradanda gelsin kuzular tekrardan sağol diren bacı;)
     
  3. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    evet fatih kardeş biz hepimiz kamış kullanıyoruz ve bundanda çok memnunuz seninde kullanmanı tavsiye ederim ha şayet kamışın yoksa el oltası kullan inan bana el oltası kamıştan daha zevklidir ama ağ bence hiç zevkli bir avlanma yöntemi değildir tamamıyle ticari amaçla yapılır amaç para kazanmaktır oysa biz zevk için yapıyoruz yani ağ ve parakete KUL LAN MI YO RUZ av malzemelerinden ağ kelimesinide sildiğin için sağol oltan boş kalmasın
     
  4. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Ne demek Aytekin arkadaşım, sizlere bir fikir verdiyse ne mutlu bana. :)
     
  5. Mehmet abiye söyleyelimde 3-5 kutu balon ayarlasın:D :D :D :D
     
  6. bambul

    bambul Noyan Ekici

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    252
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Orkinos 5 kg, kalamar 1100g
    Doğru söylüyorsunuz. Birim zaman sorunuyla ilgili şöyle bir düşünce geldi aklıma:
    Çocukken Karşıyaka'da sapanla kuş avlardık, hani bunu deneyen bi çılgın mutlaka vardır diye soruyorum, kurşunu şöyle sapanla fırlatsak 150-200 metre? Tek iğne tabii, kösteksiz.
     
  7. orcunhoca

    orcunhoca

    Mesajlar:
    1.054
    Şehir:
    istanbul/kuşadası
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    şansa bir ahtapot 1 kg. babakalede 400 gr. karagöz,80-90 cm pala.
    paylaşım için teşekkürler. gerçekten enteresan bilgiler.
     
  8. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Sapanı bilmem ama okla epey gidiyor. :rolleyes:
     
  9. bambul

    bambul Noyan Ekici

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    252
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Orkinos 5 kg, kalamar 1100g
    He he yaratıcı yöntemleri deneyenler yavaş yavaş çıkmaya başladı :eek:
    Aslında bu işin makinasını yapmışlardır mancınık gibi. Bir araştırayım...
     
  10. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Balon olta ve benzerleri

    Balon olta Yeni Zelanda'da ozellikle Kingfish(Yeni Zelanda Kuzusu-Seriola Lalandi)yakalamakta en basta gelen olta takimidir. Canli yemlerin kullanilmasinda bire birdir.Kirmizi balonlarin hem uzaktan gorunumu kolay(Mavi ve Kirmizi zit renklerdir)hem de (bu bu oltayi kullanan pekcok balikci tarafindan tecrubeyle onaylanmis bir bilgidir) vurus alma orani oteki renklere gore yuksektir. Canli yem genelde kefal, ciplak gibi kuvvetli baliklardir. Balonu rahatlikla suruklerler.Canli yemin balonla mucadelesi devamli dogaya stress sinyali verir.Balik karnini gosterir, hizla fisekler,durur, yan yan gezer, suyu karistirir...Kisaca yem cevredeki tum avcilarin dikkatini cekecek herseyi yapar. Canli yemle balon oltaciliginda en onemli tiyo balonun yem ve hedef baligin buyuklugu goz onune alinarak sisirilmesidir. Balonunuz canli yemi ne cok yoracak kadar buyuk nede rahat birakacak kadar kucuk olmalidir. Hedef balik canli yemi yuttugunda patlaya bilmeli, yada oltadan ayrilmalidir. Oltadan ayirma islemi icin yontemler

    1-Balonu istediginiz buyukluge sisirdikten sonra balonun dudak katindan elinizle boyun yapip sisik kisimi mumkun oldugunca gerecek yerden bir dugum atmak ve dudakligi firdondunun deliginden gececek, yemin cekmesi yuzunden oltadan ayrilmayacak ancak hedef baligin atlamasiyla oltadan ayrilacak buyukluge kesmek. Bunun icin keskin bir makasla dudakligi dort yerden bir birine paralel, boyuna dogru kesin. Firdondu deligine sokarken boyunda olusan bu kusaklardan fazlaligi makasla temizleyin.

    2-Dis ipligi veya hedef balik yeme bastiginda kolayca kopacak ibrisim kullanarak firdondunun beden halkasina 10-15 cm pay atarak dugumleyin.(Ruzgarin balonu cekmesini istiyorsaniz, 20-25 cm payla ayni yontemle baglamaniz gerekir. 1 nolu yontemi ruzgarda kullanmayiniz.)Burda pay birakmak balonun ruzgarla iliskisini kuvvetlendirecek, hatta ruzgar kimi zaman balonu sudan kesebilecek , balon bir yelken gibi oltayi sirtlayacaktir.Balon oltadan ayrilmazsa yakalanan baligi cikarmak ozellikle balonunda su tutmasiyla cok zahmetli olacaktir.

    Balon oltayla kiyidan aciga dogru cikmak istiyorsaniz avlaginizin yuzey sekillerini, bu sekillerin o gun ruzgar ve akintiyla iliskisini, avlaginizda gun icinde ki akinti degisikliklerini cok iyi bilmeniz, en azindan kestirebilmeniz gerekir. Yuzey sekilleri olarak acik suya cikan, bakan burunlarin veya mendireklerin uc noktasi cok elverislidir.Cunku ruzgar karsinizdan ,karsi sol veya karsi sagdan gelmedigi muddetce oltanizi aciga tasiyacak pek cok yonden ruzgarla calisabilirsiniz.
    Kullanisli baska bir yuzey sekli ise korfezlerin agizlaridir. Korfezi "U" seklinde dusunun bu "U"nun tam agzinin ortasi korfezin en derin yeridir.Boyle bir yuzey seklinde kullanisli ruzgari "U" nun sag ucundan atiyorsaniz tam sag tarafinizdan veya sag ardinizdan, "U"nun sol ucundan atiyorsaniz tam solunuzdan veya sol ardinizdan almalisiniz(Ruzgar yonleri yuzunuzu aciga cevirdiginiz varsayilarak verilmistir.)

    Eger tamamen aciga paralel bi yuzey seklinde calisiyorsaniz ruzgari ardinizdan,ard sag veya solunuzdan almalisiniz.Akinti korfez ve burunda assagi yukari ruzgarla beraber akmali , kiyinin denizle paralel oldugu yerde akinti durgun olmalidir.Oltayi cok uzaga cikarmamalisiniz cunku oltanizla iliskiniz kesilir.Hatta boyle acikta calisiyorsaniz Cember igneler(circle Hooks) kullanilmalidir. Cunku bu tip igneler kulanildiginda calinmaya (tasmalamaniz) gerek yoktur, yapilmaz. Calinma isteyen bir igne kullanirsaniz bu mesafeye calinmanizi tasiyamazsiniz. (Circle-Cember igneler dizayni geregi baligin agzina kendiliginden yerlesir, bunun icin misinanin belirli bi tansiyonda gerilmesi yeterdir. Zaten balonunuz vurma aninda oltanin bedenine bu tansiyonu verecektir.)
    Balon oltanin en rahat kullanildigi yerler kiyinin bir anda derinlestigi noktalardir.Buralarda kiyiya cok yakin beklersiniz.Avci baliklar buralarda kiyilara sokularak ani hucumlarla yem kapip acilirlar.(Kuzu)
    Balon olta tekneden de kullanilir.Teknede en buyuk zorluk canli yem kullanildiginda cogu zaman yemin teknenin govdesin saklanmasi,tekneden acilmak istememesidir.Bu yontemde acikta buldugunuz sudan cikan tasliklara veya burun uclarina dogru oltanin kullanilmasi cok faydalidir.
    Balon olta bence Turkiye'de en iyi denizde Akya, kuzu, levrek, sinarit, tatli sularda yayin ve iri turna gibi buyuk baliklara karsi kullanilir.

    Balon kullanilarak yapilan oltaciliga benzer bir baska oltacilik ise kaucuk ve tenis toplarinin samandira tarzi kullanildigi oltalardir.Bunlarla nispeten kucuk yuzey alti baliklari oltayi alalade bir samandiranin atilabilecegi mesafenin cok otesine atarak yakalanir.

    Daha once bahsettigim Melez oltayla ,kaucuk top ve capali kursun kullanilarak
    derin sularda orta suya yatmis ne dibe inerek, nede yuzeyde kalarak yakalanamiyan baliklar kiyidan yakalanabilir. Bunun icin kaucuk topun kursunu kaldiramayacak ancak oltayi yuzdurebilecek boyutlara sekillendirilmesi gerekir.

    Bir kez dip bulunduktan sonra misina koyverilerek kaucuk topun olu veya kesilmis dogal yemi orta sulara tasimasi gerekir.Bu oltada vurma olayi olmaz ,baligin oltayi cekmesi olayi olur.Bu yuzden gene cember ignelerin kullanilmasinda fayda vardir.Balik oltayi cekmeye baslayinca kesinlikle calinmayin bu ignelerle. Ancak balon gibi su tutan ve ignenin baligin agzina
    girmesi icin gerekli tansiyonu verecek bir duzenek oltada olmadigi icin , yapilmasi gereken misina koyvermeden kamisa belirli bir tansiyonda sertce asilmadan yay vermektir.Bu tansiyon cember ignenin dizayninin verdigi islevi calistirmaya yetecektir.

    Orta suyu bulmak soyle olur.Olta batarken binbir, biniki ,binuc vs sayip dibi buldugunuzda (Capali kursununuzu dipe ilistirin) buldugunuz sayiyi ikiye bolup ,bu buldugunuz sayiya kadar tekrara sayarken oltanizi dibe inis hizina benzer bir hizda salmalisiniz.Orta suyu bulunca bu sularin biraz altinda veya ustunde baligi arayin.(Bu oltada ciplak,levrek ve lufer gibi baliklarda kullanilabilir)

    Faydali olmasi dilegiyle...
     
  11. tozyet

    tozyet

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    Giresun
    Favori Kamış:
    Kamış(3.5)
    En İyi Avı:
    yarın tutacam kısmetse :)
    değişk bir yöntem
     
  12. HeaDDaT

    HeaDDaT Fatih

    Mesajlar:
    51
    Şehir:
    İZMİT
    Favori Kamış:
    okuma V serisi 240, DAM speedcast 270
    Favori Makine:
    Shimano catana 4000
    aytekin abi sen tatlı su balıkçısısın anladığım kadarıyla kamış kullanman normal.
    ben el oltası kullanıyosam bu işi öğrendiğimiz büyüklerimizin suçu. izmitli balıkçıların çok iyi tanıdığı rahmetli balıkçı muzaffer amcamız bana derdiki "torunum bu kamış kullananlar balıkçı değil. eğer balığı parmağının ucunda hissetmeden tutacaksan hiç tutma zaten zevkide olmaz" eee izmit yakın tarihinin en tecrübeli balıkçısı böyle nasihat ederdi vefat edeli 1 yıl oldu halen her balığa çıktığımda aklıma gelir eyy gidi muzaffer amca.
     
  13. HeaDDaT

    HeaDDaT Fatih

    Mesajlar:
    51
    Şehir:
    İZMİT
    Favori Kamış:
    okuma V serisi 240, DAM speedcast 270
    Favori Makine:
    Shimano catana 4000
    abi ağı para kazanmak için kullanılan bir yöntem olarak söylemişsin yok abi biz o dediğinden değiliz ufak 5 metre bi teknemiz var akşam üstü çapariye çıkarken 100mt lik bi düz ağımız var onu bırakırız tabi balığın az olduğu dönemde , dönüşte alırız en fazla yakaladığımızda 2-3 kilo balık olur o yüzden amatörce ağ kullanıyoruz dedim.
     
  14. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Amatör balıkcılıkta yani bizlerde ağ kullanımı yasaktır bilginize ;)
     
  15. HeaDDaT

    HeaDDaT Fatih

    Mesajlar:
    51
    Şehir:
    İZMİT
    Favori Kamış:
    okuma V serisi 240, DAM speedcast 270
    Favori Makine:
    Shimano catana 4000
    ağ kelimesi yasak anladım. peki serpme kullanmaktamı yasak?
     
  16. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Serpme denizde serbest kullanan kullanıyor ama ben kullanmadım ama göllerde nehirlerde yasak.
     
  17. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Fatih bey, http://www.balikavi.net/dokuman/sirkuler372.php adresinde bulunan Sirküleri incelerseniz nelerin yasak, nelerin serbest olduğunu ve diğer amatör balıkavı kurallarını (av yasakları, balık avı limitleri gibi) görebilirsiniz.
    Rast gele...
     
  18. HeaDDaT

    HeaDDaT Fatih

    Mesajlar:
    51
    Şehir:
    İZMİT
    Favori Kamış:
    okuma V serisi 240, DAM speedcast 270
    Favori Makine:
    Shimano catana 4000
    tşklr diren. tam bana lazım olan döküman ben amatör balıkçılığın amatörüyüm yaa bu güne kadar yasaklar sirküler bilmedik görmedik. amatörce aldık oltamızı çıkardık teke, kaçamarmara,sünnes gittik balığımıza. bizim kurallarımızı büyüklemiz koyardı küçük balıkları salardık genelde kiloya yakın ve üstü balıkları çantaya atardık başkada kural tanımazdık, öğrenelim bakalım.
     
  19. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Fatih yanlız değilsin bu hususta bende daha 2 sene öncesine kadar ne gelirse denizden sepetime atıyordum ama burada öğrendik herşeyi:)
     
  20. metin_1963

    metin_1963

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    OLTA.DİP.ZIPKIN V.S
    En İyi Avı:
    12 KG AYNALI SAZAN
    bu ısı balonla halletmek gercekten guzel