Barinak

Konu, 'Makaleler' kısmında Numan tarafından paylaşıldı.

  1. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    Öncelikle tüm arkadaşlarımızı şu konuda uyarmak istiyorum.

    Eğer doğa bir yaşam savaşı ile karşı karşıya kaldıysanız. Şunu unutmamanız lazım.

    “Çok iyi bir gözlemci olmak hayatta kalmanın yarısıdır.” Etrafınıza bakın çevrenizdekileri tahlil edin. Tüm hayvan türleri doğada marketten birşeyler almadan yaşamakta su içmekte, yemek yemekte ve yaşamlarını barınaklarında geçirmektedir.

    Doğa ile yaşam mücadelesine girdiyseniz. İlk tahlil etmeniz gerekenler sırasıyla bu hayvaların yaptığı gibi Su, Barınak ve Yiyecek olmalı.

    BARINAK;

    Doğa içinde baktığınız zaman sıcak ve soğuk iklimlerde nerede olursa olasun sürüngenlerde dahil olmak üzere kendilerine mutlaka bir barınak yaparlar. Bu çok önemlidir. Eğer tahliliniz sonucunda barınağınız olması gerekiyorsa o zaman sırasıyla.

    Yer Seçimi;

    Deniz kenarındaysanız suya fazla yakın olmamalıdır.
    Devrilebilicek ağaçların altı olmamalıdır.
    Akarsu kenarındaysanız suya fazla yakın olmamalıdır. (Mümkünse hiç yakınında olmamalı.)
    Tehlikeli ve Avcı hayvanların ayak izlerine yakın yerlerde olmamalıdır.


    Hassas noktalar;

    Barınağınızın giriş noktası kesinlikle rüzgar yönünde olmamalı rüzgarı tersine alan istikamette olmalıdır.

    Barınak yapımı;

    Doğal Barınaklar;

    1-

    Yıkılmış herhangi bir agacın kalın gövdesi altına çevrede başka yıkılabilecek ağaç yoksa barınak yapılabilir. Bunlar için sadece ince dallar, büyük yapraklar ve kuru ağaçlar yeterkli olacaktır.

    Yıkık ağacın eğimli gövdesi altına bir karış kadar bir derinlikte yatacağınız yer kazarak kendinize hem düz bir zemin oluşturma hemde sıcak kalma imkanı bulabilirsiniz. İnce ve fazla yaş olmayan ağaçlardan bir ön zemin oluşturun tesfiye işlemini yapın sonra yeşil yapraklar ile zeminden gelen soğuk akımı yalıtın akabinde tekrar yaş olmayan ağaçlarla zemini destekleyin bu işlemi havanın durumuna göre tekrarlayın ama bir kat mutlaka olsun. Son zemini yine yapraklar ile destekleyin. Kuru ve fazla ince olmayan ağaçlarla komando çadırı şeklinde etrafını kaplayın çalılarla destekleyin ve büyük yapraklarla yağmur suyu girmeyecek şekilde yalıtın. Unutmayın çalılar ne kadar sık olursa o kadar sıcak ve güvenli bir ortamda uyursunuz. Arazinin meğili yönünde oluklar kazın bunlar suyun tahliyesinde hayati önem taşımaktadır.

    Not. Bu barınak aşırı soğuk iklimlede ve sert kışlarda sizi korumayacaktır.

    Kurumu 30-45 dak.
     
    Son düzenleme: 19 Eylül 2006
  2. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    2-

    Benimde kullandığımda ve favorim olan bu barınaktır. Yapımı kolay olup korunaklıdır. Bu barınağı yapmak için öncelikle aynı hizada 2 ağaç bulmanız gerekmektedir. Ağaçların birbirlerine karşı gelen dalları arasına bir kalın ağaç yerleştirir rüzgarın ters yönünde olan kısım giriş için serbest bırakılır. Diğer bölüm orta kalınlıkta kuru ağaçlarla desteklenir. Üstü ince dallarla doldurulur. Bir önceki barınakta anlatıldığı şekilde zemin ve barınağın kapalı kısmı hazırlanır. Oluklar unutulmadan barınak tamamlanır. Giriş yönü hariç tüm noktalar kapatılır.

    Bu barınağın daha ilgi çekilici olmasındaki sebep önünde bentlerle desteklenerek yakılacak olan ateşin ısısını max oranda içine almasıdır. Ateşin yakılış şekli; barınağın giriş bölümünden 3 adım ileride yarım adam boyu 4 kazık aralarına orta kalınlıkta ağaç dolabilecek şekilde karşılıklı yere sabitlenir. Ortaları ağaç doldurulur.(Huş ağacı en iyisidir). 1,5 adım sonra diz boyunda 4 kazık daha sabitlenir. Aynı şekilde ağaç ile doldurulur. Kazıkların ortasına ateş yakılırsa ve barınağın çatısı öne doğru uzatılırsa ateşin barınak içinde yol alması daha rahat ve faydalı olur.

    Kurum (Ateş hariç) 45 dak.

    Önemli Not. Bazı kişilerin sitelerine koymuş oldukları barınak türleride mevcuttur. Fakat yapmış olduğum tahliller gereğince gerçek doğa şartlarında bunları doğa içerisinde bulmanız milyonda bir ihtimaldir. Kısa olarak geçmem gerekirse Bir ağacın altında oluşmuş derin (en az bir yarım adam boyu) çukurlar, barınak görünümü şeklinde olan yerler sizin için barınak olabilir ve enerjinizi boşuna harcamamanızı sağlar.



    Barınak yapımında en uğraştırıcı fakat uzun süreli konaklama sağlayını tahmin edeceğiniz gibi yerli kabilelerin kullandıklarıdır. Bunlar doğal yapılardan destek almamakla birlikte yaşam mücadelesinde kırsal bölgelerde iyi derecede iş görmektedir. 5 ağaç askerlerin silahlarını sabitledikleri şekilde birbirine sabitlenir varsa paraşüt ipi yoksa ağaç lifleri veya hayvan bağırsağı ile sıkıca bağlanır. (Asker palaskalarını bu iş için bir numaradır. Bir palaskadan bu mücadele için yeterli olacak miktarda ip çıkartılabilir) etrafı diğerlerinde olduğu şekilde örülür etrafını kaplayacak ağaçlar birbirine destek olacak şekilde konulur. Yağmur oluğu kazırlır giriş bölgesi rüzgar tersi seçilir. Giriş bölümüne kazınlan oluklardan çıkan toprak ile bir bent yapılır.

    Kurulum 2 saat

    Soğuk İklimler;


    Soğuk İklimlerde en iyi barınağınız karın altıdır. Ek olarak çığ tehlikesi olmayan yerler seçilmelidir.

    Tıpkı kardan adam yapar gibi küp şeklinde şekil vereceğiniz karlar ile bir iglo yapabilirsiniz. Zemini mühtelif destekleyebileceğiniz kadar malzeme ile destekleyin bir karış veya enerjiniz varsa biraz daha yüksek olmakla birlikte bir zemin kazın etrafını küpleriniz ile çevirin her turdan çemberi daraltın belli süre sonra sadece kafanızın geçecebileceği bir delik kalacak sonra son küpü veya dikdörtgeni koyun. Rüzgarın tersi yönünden zeminden olmak üzere bir giriş açın tersi yönde küçük bir havalandırma deliği açın.

    Notlar. Barınakların temel teknikleri bunlardır. Bu bölümde sırasıyla İlkyardım, Su bulma, Yön Bulma, Yolculuk, Avlanma, gibi konuları vereceğim. Barınakların üstü duruma ve coğrafyaya göre zeminle aynı veya zeminden farklı renklerle örtülebilir. İyi bir bıçağınız olmadığı müddetçe yaşam savaşında hayatta kalmanız neredeyse imkansızdır. !

    Numan Kocacık
     
    Son düzenleme: 19 Eylül 2006
  3. doktor

    doktor

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    mırmır 100 gr
    ilginç ve hoş bir konuya değinmişsin! eline sağlık:)
     
  4. Sevgili Numan sen iyi bir düşünce.. tebrikler ...