- Yaş
- 48
- Şehir
- İstanbul
- Favori Kamış
- LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
- Favori Makina
- Shimano Titanos Power Aero GT 6000 + Okuma Blue Hawk
- En iyi avı
- Lepistes
- İsim
- Erkan ARSLAN
Boğaz Kıyı Avları Başlangıç Seviyesi Kamış, Makina, Misine Öneri İsteklerine Cevaplar
Sevgili arkadaşlar bir süredir özel mesaj yolu ile bir çok üye arkadaşımdan daha önceki tavsiye içerikli mesajlarıma binaen kamış ve makina konusu hakkında birçok tavsiye isteği mesajı almaktayım.
Mümkün mertebede kendilerine yanıt vermeye çalışmam ile birlikte istekte bulunan arkadaşlarımın anlayışla karşılayacağına binaen burada isim vermeden verdiğim cevaplarıda belirtmeyi uygun bulmaktayım zira özelden tek tek verilen cevaplar sonradan araştırma içerisinde olan arkadaşlar pek bir fayda sağlamamakta olduğuna kanaat getirdim.
Ve belkide bu konuyada denk gelerek bu konu sayesinde ihtiyaçlarına cevap olur düşüncesi hasıl oldu. Burada belirttiğim fikir düşünce ve tesbitler tamamen kendi deneme, test analiz ve tecrübelerime binaen olup bu manada çok daha tecrübeli arkadaşlarımın bu platformda olduğu bir gerçektir ve unutulmamlıdır.
Burada sadece bana ulaşmış mesajlar mahiyetinde kendi tecrübelerim doğrultusunda yaralanmak isteyen arkadaşlara binaen yazacaklarımdan hiç bir arkadaşımın antipatik bulmaması ve sadece kendi bilgim seviyesinde yaralanmak isteyen arkadaşlara binaendir. Usta ve dahada deneyimli olan arkadaşlarımız katkılarıda tartışma mahiyetinden ziyade bilgilendirici mahiyette eklendiğinde altarnatif mahiyetinde faydalı olacağı kanaati ile umarım faydalı olur ve ihtiyaçlara cevap verir. şimdilik herkese saygı ve sevgi ile...
XXX İsimli Üye Kardeşim demiş ki:Merhaba abi bir konuda yazdıklarını gördüm yardımcı olmaya çalışan biri oldugunu farkettim.Abi ben ve arkadaşım balık avı sevdasına tutulduk ama acemiyiz tabiki baya hemdedaha öle ele göze değicek bi avımız olmadı.Senden yardımcı olmanı istersem fazla olurmuyum bilmiyorum ama ben yazayım abi sıkıntıları cvplayacağını farzederek yardımcı olmassanda sorun değil.İlk önce bizde dandik diye tabir edeceğimiz markalarda 3,5 mt teleskopik kamışlar ve yine kötü makinalar var toplam tl ederleri 25 30 tl
.Abi biz kıyıya gidiyoruz klipsli fırdöndüye çapari takıyoruz at çek yapıyoruz ama birşey çekebiliomuyuz balık bolsa ogün bizede düşüo bişeyler zor zamanda asla tutamıyoruz.Atışlarımızdada sorun var tabi çok uzak mesafelere atamıyoruz arkadaş 15 mt atıosa ben 20 mt ye atıyorum bundan daha az olabilir tabi gelişi güzel söylüyorum
.Abi ilk önce ne yapmak istediğimizi söylim sana ben, denizde ne avlayabiliosak avlamak istiyoruz.Hani yemli nasıl oluo çapariye neler gelir tamda bilmiyoruz çapari attık istavrit ve sardalya geldi .Tabi takdir edersin kamış ve makina almak istiyorum ben uzak atış yapmak istiyorum atış probleminide çözücem bi dahaki gidişimde.Bana kamış ve makina konusunda yardımcı olursan çok sevinirim bütçede 150tl yi geçmezse abi iyi olur he tabi 150 dende ucuz olabilir
.mesela abi kafamda bikaç soru daha var makinaya sardığım misinanın kalınlığı ne olmalı 100gr + atışlar için ve varsa öneri(tabi bu yeni alacağım takım için) ? , yemli av nasıl yapılıyor , hangi balık türleri alınabiliyor ve yem olarak ne kullanılıyor? 3 iğneli bedenler oluo onlarlamı yemli atılıo? çapari ve o 3 iğneli bedenleri bizmi yapmalıyız farklı bir misinayla ? Ya abi çok uzattım valla mahçubum biraz ama anla işte sıfırdan bi adamın anlaması için bu olayları aklında olan şeyler anlayışla karşılayacağını zannediyorum
![]()
Sevgili xxx kardeşim öncelikle ele avuca sığacak av tutabilmek avlağını mevsimlerede bağlı olmak şartıyla iyi tanımaktan ve bazende bölge bölge analiz etmekten geçer. Şöyleki Marmarada birçok balık çıkar ama bunları her gittiğin noktadan tutamazsın. Yani balığa göre bile avlak tercih etmen gerekecektir. Öncelikle bunu bilmende fayda var diyebilirim. Bunu ilk etaplarda gittiğin bölgede avlananlara, abi bu ara ne çıkıyor dersen cevabını bulacaksındır. Bir başka avlağın başka bir av vereceğini herzaman aklında tutmalısın. Zira bilirsin ki denizin bir kısmı kumluk, bir kısmı kayalık olabiliyor. Bu durumda haliyle balık çeşitliliğini berberinde getiriyor. Mesela kumluk bölge kalkan, pisi, dil ve mırmır balığı yapabiliyorken, kayalık bölgelerde karagöz, eşkina, iskorpit, gelincik gibi balıklar üst seviyededir. Buraya kadar olan balığı nerede ve ne şartlarda bulabileceğin ile ilgili.
Gelelim iğne misine tercihinin nasıl yapılması gerektiğine. Bu tercihler yukarıdada ufakta olsa değindiğim gibi dönemsel, mevsimsel ve yöresel olarak değişecektir. Bu konuyu ise gittiğin bölgede hangi balık çıktığını öğrenmen ve sonrasında bu balığın en etkin hangi yöntem, iğne ve misine-misine kalınlığı ile avlanabildiğine cevap bulman ile mümkün olacaktır.
Bunun formuluze edecek olursan şöyle yapman gerekiyor;
1- Hangi avlağı tercih edeceksin ?
2- O avlağın ne av verdiğini bilmeli veya öğrenmelisin.
3- O avlaktaki balık çeşitliliğine göre takım ve yem tercihi yapmalısın.
Buraya kadar gelmişken bu olta iğne düzeneğini yani takımı kendin yapabilmen sana hem ekonomiklik hemde geniş bir alan sağlayacaktır. Zira her gittiğin yerde hazır takımcı olmayabilir, bu durumda kendi takımını kendin yapmalısın ve birde takımcıdan 5 liraya aldığın takımı çoğu zaman 1 liraya maledebileceğini hiç bir zaman unutmamalısın. Bunun içinde hangi balık hangi düzenekle tutulur bunları araştırmalı ve öğrenmelisin. Bu ilk etapta masraflı gibi gözüksede ( örnek; bir kutu iğne alırsın 5 lira - ama bir tane takım alırsın 3 lira / bir kutu iğne ile 100 takım yapabilirken - diğer ucuz olan takım koptumu iş biter...)
Bu olta-iğne düzenekleride balıktan balığa ve avlaktan avlağa değişiklik arzedecektir. Bunu avlaklarında ne çıktığı ile orantılı olarak sen öğrenecek, alacak veya yapacaksın. Bu kimi zaman yemli, kimi zaman çapari, kimi zaman ise sahte diye adlandırdığımız maket balıklardan olabilir. Buraya kadar olan kısımda iğne düzenek ve avlak tercih ediliriliğini anlatmaya çalıştım.
Tercih edilecek kamış makina ise aslında bu işin en kolay noktasıdır. Bu manada sorulara gelecek cevapların %70-80 i mümkün mertebe ucuz ürünlerin tercihi yönündedir. Benim ise şayet sabırsız biri değilseniz ve başladığınız işi yarım bırakmayan bir kişiliğe sahipseniz alabileceğiniz en gelişmiş techizatı alınız ( bu marka takıntısı olmadığı durumlarda en ekonomik olanıdır. Ama bu tip tavsiyeler istediğinizde kamış makina vb. analizi yapan da yapmayanda hemen size shimano-daiwa-penn vb. üst markaları önerir. hata burada başlar ve burada biter aslında. Sanırım ne demek istediğimi dolaylıda olsa anlatabilmişimdir. Bu tip tavsiyelerde mantık nasıl olsa bu marka en iyisi ve bunun kötüsü olmaz yönünde ağırlık kazanmaktadır düşüncesi rol oynar. Bu aşamada gerçekten test analiz yapma bilgisine sahip olanları da tenzih ettiğimi belirtmek isterim. ) yönündedir. Zira kısa vadede pahalı gibi gözüksede uzun vadede ve yukarıda belirtiğim gibi başladığınız işi yarım bırakmayan bir kişiliğe sahipseniz oldukça ekonomiktir. Zira ucuz makina bir kaç ay sonra sizi daha gelişmiş ve özellikli techizata yönlendirir ve bu durumda iki techizata verdiğiniz eder bir bakıma bu işi iki kat ederle yapmaya başladığınızın gerçeğidir. Buraya kadar ise makina ve kamış tercihinde eder faktörünün seçim mahiyetini anlatmaya çalıştım. Ne anlatmak istediğimi umarım layıki ile anlatabilmişimdir.
Gelelim hangi özellikli makinayı tercih etmeliyim sorusuna ?
Cevabı; Yazım dilinizden ve profilinizdeki konmunuz İstanbul olması ve genel manada deniz avı ve muhtemelende tatlı sularda yemli av tercih edeceğinizi göz önüne alırsak, size çok abartılı ve özellikli bir techizatın gerekli olmadığını ifade edebilirim. Buda bunlar önemsiz manasını çıkarmadığı gibi marka bağımlılığı bertaraf edildiği zaman doğru tercih ile doğru fiyatlı techizatın kesinlikle edinilebileceği bilinmelidir. İhtiyacınız karşılayacak makina özelliklerini orta boy, orta çekerli ve surf özelliği taşıyan bir makina olarak genelleyebiliriz. Bunun yanında bilya sayısı markaların makina dişli sistemine bağlı olan bir durum olduğu unutulmamalıdır. Çok bilyalı olması o makinanın çok güçlü olacağı manasını vermediği bilinmelidir. Bu yazdıklarım doğrultusunda sizin beklentilerinizi uzun süre karşılayacak ve verdiğiniz bütçe doğrultusunda size önerilerim aşağıdaki seçenekler şeklinde olacaktır.
Kamış;
1- SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M
Link;
- http://www.spotdeniz.com/SPIRIT-SURF-KAMIS-390M,PR-4839.html
2- SPIRIT SURF KAMIŞ 4.20M
Link;
- http://www.spotdeniz.com/SPIRIT-SURF-KAMIS-4-20M,PR-4822.html
Makina;
Linkler;
- http://avmarketi.com/asp/product/6127/REMIXON-CARDINAL-50-MAKINE
- http://balikmarketim.com/?urun-detay_215_REMIXON_CARDINAL_60_MAKINA.html
- http://balikmarketim.com/?urun-detay_16494__REMIXON_INFINITY_6000_SURF_MAKiNE.html
- http://avmarketi.com/asp/product/3283/REMIXON-MAGNUM-6000-SURF-MAKINE
Makinaya saracağınız misineye gelecek olursak bu manada beklentilere binaen sayfalarca yazı hatta kitap bile yazılabilir ancak bununda bu aşamada bence ölçüsü yumuşak misinelerden geçmekte bunun içinde size ANGEL KISS'in PROFESYONEL ve SOFT misineleri ile Sufix'in SİEGE serilerinin ilk etapta 0,30 yada 0,35 mm olanını tavsiye ederim. Tecrübeniz ve hakimiyet kabiliyetiz geliştikçe daha ince yapılı örgü misineler tavsiye edebileceğinizi ve bu misinelerin hep hissetme hemde mesafe atışlarında size avantaj sağlayacağınız unutmayınız.
Şimdilik sizin sorduklarınıza binaen yazabileceklerim bunlardan ibarettir. Ve umarım istediğiniz tüm sorulara karşılayan bir cevap olmuştur. Saygı ve sevgi ile...
Son düzenleme: