bazı makinelerdeki cır sesi

Konu, 'Makineler' kısmında tufan27 tarafından paylaşıldı.

1. LapinCash

LapinCash

Zaten yanlış olabilir demiştim..

2. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    Babamın 30 yıllık Daiwa makineleri de aynı sesi çıkarırlar. Balığı çekerken herhangibir fonksiyonu olduğunu sanmıyorum. Mekanizma ile alakalı, o zamanki makinelerde bilye yok.

3. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Böyle bir olay olsa,yeni makinalarin hepsi bu donanimla yapilirdi,bence sadece bir aksesurdir,öteye gitmez...

4. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    dunyada 3 ulke bır urune aksesuar kullanılmayacak parca takmaz ALMAN RUS KORE bılıne:)

5. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Tamam siz öyle biline diyorsaniz bizde öyle bilelim,de sormus oldugum soruya cevap alamadim,tekrar soruyorum,neden bu gün kulanilmiyor bu mekanizma,yoksa dünyada ilim geriyemi gidiyor,sizin demis oldugunuz gibi,sazani gelirken sakinlestirici bu alet neden bu gün kulanilmiyor.

Ayrica rusu,koreyi bilmem ama ben almanlari iyi bilirim,takarlar aksesuar ürünlerine...

6. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    kullanılıyo banax hala kullanıyor otekı fırmalarında belkıde kendıne gore farklı tezı vardır ust sevıye buyuk kafalı acık denız cıkırık makınalarda var bu ses bazı modellerde OKUMA MAKARIA 80W modelınde var

Son düzenleme: 13 Eylül 2010
  7. gozutok

gozutok

Arkadaşlar bahsettiğiniz makinalar avcı makinalardır.

Kıyıdan bırakmayı makina ve kamış ile yapacağım. Liman içindeyim levreğe atıyorum. Tirsinin kuyruk kısmından okkalıca bir parçayı taktım oltaya, attım düğümü, kurşun yok fırdöndü yok, 0.18 ile sırım gibi takım oldu. Koyverdim iki kayığınn arasından ortalara doğru. Dikdim kamışı yuvasına oturdum kenarına beklemedeyim.

Şimdi başa dönelim biraz. Levrek yoklayınca, en küçük bir direnç hissederek pirelenmesin diye ne yapabilirim diye düşündüm ;

Teli açıp misinayı boşa alırsam şahane olur ama ya ufacık bir esinti olurda misina uçuşur, kola mola dolanır farketmezsem ne olacak. Balık yüklendi ama misina takıldı bir köşeye gitti koca levrek. Bu şık olmaz geçelim bunu...

Balata ayarını ( debriyaj da desem olur, sizler buna kalama ayarı demektesiniz ama ben demem...) iyice boşlayayım, hayvan vurunca rahatça boşalsın misina, cırrrrr sesi de var uyanırım anında, aldı ağzına taşıyor, vaziyet mükemmel, hadi yavrum götür götür diyorum, hadi yüklen artık dememe kalmadı tamam hızlandı gidiyor vakti geldi çırptırmam lazım ama sorun var bu noktada. Saliselerle ifade edilecek sürede kamışı yerinden söküp alacağım, balatayı ayarını hakkı kadar sıkacağım ( tam kiletleyemem, 5 kg üstüse balık çırptırınca kafa atıp koparacaktır misinayı, kamışın elastikiyeti falan demeden), sonrada çırptıracağım. Bunlar en ustanın bile kolayca aşabileceği durumlar değil...

Ama bahsettiğiniz sarmada ve boşalmada cırlayan makinayı alalım ele şimdide. Yukarıda yazılı olduğu gibi takım hazırlandı, balata ayarı istediğim gibi yapıldı, makinanın geri boşalmasına mani olan kilit kontrol edildi açık, attım gene yemi aynı yere. Balık yokladı sorun yok misina boşalmakta ve beni de uyarıyor cırrr sesi ile... Balık pirelenmedi yüklendi gidiyor cırrrrrrrrrrrrrrrr iyice ötmekte, tamam oldu bu iş deyincede yapacağım tek şey var terse dönmekte olan kola yapışmak ve seri olarak bir kaç tur ileriye döndürmek, kamışı bile o zor anda ele almam şart değil hayvan takılsın, balata ayarı zaten yapılmış, ne yaparsa yapsın benim o artık....

Bu son şık her makina ile yapılabilir ancak eğer cırrrrr sesi yoksa uyaran yok demektir, hep gözünüz üstünde olmalıdır kamış ve makinanın bu da avcıya büyük bir yük demektir, yani bu şekilde ses veren makinalardaki sesin sebebi sinerek yapılacak avlarda avcıya yardım etmektir ki, levrek avını elle değilde makina ile liman içinde yapacak olanlara çok faydalı bir fonksiyondur.

8. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    sen olaya fransız kaldın dostum bızım bahsettımız konu bu degıl ıyıce okursan kalama ayarı yokken duz sararken cıkan sesten bahsedıyoz

9. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    :D:D:D:D:D:D:D

10. gozutok

gozutok

Kısa yazmak lazım demekki anlaşalabilmek için. Biraz da av yapmış olmak da önemli tabii zorlanmadan anlamak için.

Makina sararken veya boşalırken cırrrr diye ötme yeteneğine sahip ise ( dediğiniz kalama ayarı ile hiç alakamız yok), avcı levrek gibi kurnaz balıklara bırakma yaptığında hayvanın yemi alıp götürmesi sırasında makinanın bu çıkardığı ses ile uyarılır ( o makina sadece misinayı sararken değil, terse çalışırkende yani boşalırkende ses verir.). Bu açıklamayı dikkate alarak lütfen tekrar okuyun yazdıklarımı, sanırım sorun kalmayacak.

Kalama ayarı ile uğraşarak cırrr... sesi almaya mahkum olmazsınız bahse konu makinanız varsa demek istiyorum özet olarak.

11. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Banax ne arkadasim,shimano,daiwa,okuma,DAM,ultimate,spro ve daha niceleri kulaniyormu sazan makinelerinde bu mekanizmayi,siz banaxin bilmem kac senesine ait olan modelinlemi kiyasliyorsunuz bu markalari ve ona göremi yapiyorsunuz bu yorumlari,benim müzelik olan cogu makinemde bu ses var ama hepside 20-30 senelik ve daha eski olan makineler,ayrica hosumada gider bu ses onun icindirki bende bundan dört bes sene evelinde bir banax sx makinesinden almistim,almamin sebebi sadece bu sesti inan,daha makineyi bir kere bile kulanmadim,bir kere daha söylüyorum bu ses baligi degil balikciyi cezvetmek icindir deseniz ,yaninizdayim o zaman,ama misina yolu ile baligi sakinlestirme olayi benim aklima yatmiyor dogrusu...

12. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    iyi! avcı oldugun bellı oldu demekkı pahalı satafatlı cıcılı bıcılı malzemecılerın cebını dolduran urunler yenı teknolıjı ha guldurmeyın ınsanı ya o eskı dedıgın makınanın ıcını bırde yenı olanların ıcını bak ta malzeme kalıtesını gor eger mekanık aksamdan bılgın yoksa bır mekanıkcıye sor anlatsın dostum o eskıdedıgın makınaların yaptıgı ısı sımdıkıler zor yapar .ben bu sesın bu sekılde oldugunu cogu kurt balıkcıdan duydum ıllakı banax yaptı dıye baskasıda yapacak dıye bır kural yok bu gun ingıltereden baska anaktar takımı bucuklu olarak hıc bır ulkede yok bu o zaman inglz gerı oldugunu mu gosterır dahada baska yazmıyom bu konuda ınanan ınanır nokta.......

Son düzenleme: 13 Eylül 2010
  13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    "Eskiler demiş" Hangi eskiler, nerededir bu eskiler? 100 yıl öncesinin eskileri değildirler her halde. Bir örnek olsa keşke, ikna etmeye yeterli olur sanırım.
    Varsa bir oltacı çıkıp desin 'Evet arkadaş ben sazan avında bu maksatla kullanırım, makinedeki cıırr sesi misina vasıtasıyla balığa gider de balık bir nevi şoke olur ve direnemez, kuzu-kuzu gelir kıyıya'

Banax kullanan tatlısucu dostlardan da deneyen olsa.:confused: :)

14. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    size aynen katılıyorum :) özellikle gece avlarında bu cııır sesi balıkçıyı uyarma sesidir daha düne kadar ışıklı şamandıralarmı vardı fosformu vardı gece avlarında derede olsun denizde olsun bırakmalı avlarda kafa mandalı terse dönecek şekilde ayarlanır ve kafanın altındaki o cıırcır mandalı sesli konuma alınır ve gelecek balık ve cııııır sesi beklenirdi ;)

15. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Tufan
    Konuya verilen cevapları 0kurken gönderilen video linkinide açtım,kendimi gördüm.
    Hoş bir sürpriz oldu.Güzelde anlatmışım.
    Eski tip makaraların hemen hepsinde kalama boşalırken avcıyı uyaracak şekilde bu ses vardı.
    Bu avcıya hakikaten yarayan bir sesti.
    Ancak yeni tip makaralarda bu ses ya asgariye inmiştirki,örneğin tekne avında çalışan bir motorun sesi arasında duyulamayabilir,yada yok denecek kadar azdır.
    Bir avcı özellikle tek başına avlanırken,teknede iki hatta üç kamış birden kullanabilir.
    Bunlardan birisi ya hemen yanında veya elinde diğerleri ise Rod Holder'lara takılmış bulunabilir.
    Böylesine bir durumda avcı herhangibir takımına balık vurduğunda bunu gözle kaçırabilir.İşte cırr sesi böyle bir durumda avcıyı harekete geçiriir.
    Sahilden avda cırr sesini duymak birden fazla takımda arada işe yarasada,genelde ziller,veya alarmlar kullanıldığından ve daha net ses alınabildiğindenden illaki cırr sesli makaralar gerekli olmaz.
    At çek avlarında bu ses aynı zamanda çekiş poziyonunda habercisidir.
    Biraz az deneyimli bir avcı makaranın sarış pozisyonunu daha kolay böylece algılayabilir.
    Böylesine sese alışmış olanlar içinse hoş bir sedadır.
    Sevgiler

16. akcabey

akcabey Yalçın

Favori Kamış:
    extreme cast
    Favori Makine:
    longbow II 960
    En İyi Avı:
    koca bir martı vurdum
    bende bu bahsedilen sesi çıkartan bir makina kullandım (banax sx di sanırım)
    aldığım yere mi sormuştum yoksa başka yerden mi duydum hatırlamıyorum şimdi ama bana söylenen bu ses misina yoluyla balığa titreşim yolluyormuş. beyninini uyuşturuyor ve balık fazla zorlamıyor dediler. ben bu şekilde bir şey duydum

bu arada eskiden çok hoşuma giden bu ses artık beni rahatsız ediyor. kafamı ütülüyor tabiri caizse. balık tutarken bu tip makina kullananlardan sesi kapatmasını rica ediyorum

17. tufan27

tufan27 tufan

Favori Kamış:
    lıneaeffe oyster 420
    Favori Makine:
    okuma epıx pro epb 65
    sevgili vedat amca videoda sizi izlediğim ve kalama ayarını aynı zamanda püf noktalarını sizden öğrendiğim için çok mutlu oldum benim bahsettiğim ses kalamanın boşalırken çıkardığı ses değil makineyi sararken çıkan bir ses bazı abilerimiz ve ustalarımız aksesuarın ötesine geçemez derken bazı ustalarımız da balığı çekerken balığın verdiği tepkiyi azalttığını söylüyorlar bu konu hakkında bir fikir verirseniz çok sevinirim

18. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    yahu üstatlar bu ses boşalan kalama sesi değil. Balığı çekerken beynini uyuşturuyormuş yok daha neler. Tamam ben acemiyim ama dediğim gibi bazı eski makinelerde bu ses var kalama sıkı dahi olsa cırcır sesi çıkıyor. Ancak balığa titreşim veya ses gönderip beynini uyuşturduğu ve balığın süt dökmüş kedi misali size getirdiğini söylemek çok komik. Oldu olacak misina içine bakır tel döşeyelim. makineye de elektrik düzeneği kuralım balık yakalanınca elektriğe çarpılsın. :)

19. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Fluorocarbon kaplama yerine, yakında şöyle görebiliriz..............

0,8mm bakır monoflament kaplama misina stoklarımızda.... (ürün notları: eldiven kullanmayı unutmayınız)

Kamıştada, meşe odunu veya plastik kaplamalılar revaçta olur sağlamlık açısından.

20. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Arkadaslar inanmakmi istemiyorsunuz bu aletin bir aksesuar olduguna yoksa baska bir gayemi güdülüyor burada, birincisi bu sesin bir kere kalama ile alakasi yok,ikincisi bu ses geri dönüsüm dügmesinden acilir ve kapatilir,bu dügmede üc secenek vardir biri geri dönüsümü saglar,ikincisi bu sesi cikartan bölümüdür,ücüncüsüde bu ses olmadan rotor döner,hepsi bundan ibarettir,bundan baska bir sey degildir...