Beklenmedik Turna -2-

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Arkadaşlar selamlar;

Bu defa yaptığım avda yine hedef balık Perch idi. Roy Usta'nın tavsiyesi üzerine , daha önce sahtelere yüz vermemiş olan Perch'leri avlamak için drop shot yöntemiyle avlanacaktım.

Sabah 05:00 gibi kalkıp geceden hazırladığım eşyaları alıp yola çıktım. Aslında öğlen 2'de sınavım vardı ama Perşembe günü boş olmama rağmen rüzgarın 45 km hızla esecek olması beni bu gün bir av yapaya itmişti.

Avlağıma vardığımda köpek sürülerinin beni parçalamamasını umarak göl kenarına indim. Hemen drop shot için hazırladığım takımlarımı çıkardım ve başladım at çek yapmaya. Dip otlu olduğu için istediğim aksiyonu vermekte zorlansam da 20 atışlık bir deneme yaptım ancak bir vuruş alamadım. Daha sonra yine 4 numara döner Savage Gear kaşığımı çıkarıp at çeke başladım. Tahminen 15 at çekten sonra 3 metre kadar önümde turna kaşığa atladı. Bu o kadar keyifli bir olay ki anlatamam. Sahtenin gelişini dikkatle izlerken balığın kaşığa gözlerinizin önünde saldırması... İnanın Terkos'da yaptığım tekne avlarından soğudum bu avlakta aldığım keyiften sonra.

Hemen balığı fotoğraflayıp saldım, gitti. Tahminen 45-46 cm idi. Sonrasında canlı yem yakalayıp Perch avlayabilirim ümidiyle 100 metre ilerideki daha uygun kısıma geçtim. 30 dakikalık uğraştan sonra tek bir solucan bulabildim ve şamandıralı oltamı suya indirdim. 3-5 tane yavru Perch yakalayıp bıraktım. Artık oltama yemlik yapabileceğim bir balık atlamasından ümidi kesmişken ufak bir arkadaş oltamı ziyaret etti.

Şamandıralı yemli oltamı salladıysam da burda balık alamadım. Tekrar at çeke döndüm ama çok umutlu değildim her zamanki gibi. Tekrar bir drop shot denemesinden sonra gölün sabah avlandığım kısmına dönmeye karar verdim. Yine bir 15 at çekten sonra çattttttt! :) Aynı manzara ve yine aynı boyutlarda bir balık. Yine suya iade... Öyle inanılmaz mücadele ediyor ki,3 metre önümdeki balığı kıyıya atmam 10-15 saniyemi alıyor. Terkos avlarımdaki gibi uyuşuk balıklar yok burda.

Daha sonra suda ani hareketlenmeler hissettim. Birden bire suda şap-şup sesleri duyuyordum, ve küçük balıklar zıplamaya başlıyordu. Sanki suda köpek balığı vardı da sürülere dalıp katliam yapıyordu :) . Sonra bu balıkların kıyıya gelmesiyle bunların 10-15 balıklık bir Perch sürüsü olduğunu farkettim. Yüzeyden geldikleri için nerde olduklarını suyu dalgalandırmalarından tam olarak anlayabiliyordum. Kaşığımı hemen önlerine indirdim ve yaklaşık 5 kere kaşığımı sürünün içinden geçirdim. Farkettim ki benim kaşık Perchlerin umrunda bile değil. Hemen gidip Usami sahtemi aldım ancak bu sahte çok yakına düşüyordu. Balıklar çok yaklaştıklarında tam önlerine atma fırsatı elde ettim. Bir de ne göreyim. Gözlerimin önünde bütün Perchler benim sahtenin peşinden geliyorlar. Ancak mesafe çok kısa olduğu için balıklar sahteye atlayamadan sahteyi çekmiştim. Bundan sonra balıklar uzaklaştılar kıyıdan ve tekrar fırsat bulamadım. Bu benim av tecrübelerimin en keyifli anlarından biriydi.

Avımı 12:30 gibi sonlandırıp yola koyuldum.

Okuduğunuz için teşekkürler :) .

İlk Balık

Balığı suya salarken. Tam balığın hamle yapıp suya girdiği anı yakalamış kamera :) .

Bu da 2. balık

2. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    tebrik ederim perch de iyidir at çek için ama turna başka kafa ata ata gelir adamın yağını eritir.

3. rko

rko mustafa

Fatih tebrikler kardeşim güzel bir rapor birkaç solukta okudum :)

4. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Tebrikler sevgili Fatih.Aldığın keyfi hissedebiliyorum.Devamını dilerim

Sevgiler

5. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Tebrikler sevgili Fatih.Aldığın keyfi hissedebiliyorum.Devamını dilerim

Sevgiler

6. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Dostum tebrikler. Güzel bi av olmuş senin için. Keşke perchlerin olduğu uzaklığa ulaşmak için boğaz rapalacılarının yaptığı sistemi 20 gramlık bi kurşunla yapıp atsaydın:).
    Turnaya Ankara'da başladım bende bu sezon. Ama deniz avlarının yerini tutmuyor. Ayrıca deniz turnası çok daha mücadeleci geliyor bana. Hatta 25 cmlik kolyos bile 45 cmlik turnalardan çok daha sert basıyor oltaya. 20ye yakın turna saldık arkadaşla. Sadece son avda 4 tane alkoyduk tadı nasılmış diye. Yiyince dedik ki iyiki salmışız bundan önceki 20 taneyi:D. Sende bizim gibi yapıyorsun tebrik etmek istedim.
    Sanırım misinen xl strong. Dikkat et çabuk yıpranan bi misinadır. Bir süre sonra abanınca sahten kopartır misineyi. Ayrıca çekeride düşükür. Ben genelde dolgu amaçlı fian kullanıyorum yada küçük çaplı avlarda köstek yapımında... İyi bi misine hatta mümkünse ip al keyfine bak. Mitchell ip misineler çok uygun onla başlayabilirsin. Olmaz dersende süper maxim misine al ota mota takılırsa söker getirir:D. Hadi sanada banada rastgele...

7. Querorz

Querorz Fatih

Abi, teşekkür ederim. Turna tutabiliyorken gözü Perch'de olan bir ben varımdır herhalde şu dünyada. Takıntı oldu bende biraz. Solucanla yakaladığım yavrular hariç başarılı olamadım :)

Mustafa Abi, çok teşekkürler :) .

Vedat Abi, sizden bir yorum almak onur verici. Çok teşekkürler :) .

Teşekkür ederim :) . Raporu gereğinden fazla uzatmamak için yazmadım aslında ama Perch'ler kıyıdan uzaklaştıklarında , sıyırtma kurşun ekledim takımıma ve böyle de bir kaç deneme yaptım ancak balıklar maalesef çok uzaktalardı artık.

Turnanın tadı hakikaten çok kötü. Ben bu raporu okuyan arkadaşlara turnayı alıkoymalarını kesinlikle tavsiye etmem.

Sufix XL konusuna gelirsek... :) Ben açıkcası şu anda çok memnunum bu misinadan. Normal .30'luk bir misinayı elimle koparabiliyorum ama Sufix XL'de bunu denediğimde elimi kestim. Ayrıca normalde her avda 1-2 kaşık kaybeden sakar bir adam olmama rağmen , Sufix'le yaptığım avlarda pek bir zaiyatım olmadı. 100 metresi 15-20 liraya satılan misinalarla kıyaslama yapmadım ancak kendi klasmanında en iyi çeker değerine sahip misinalardan biridir. Kolay yıpranması konusunda bir şey diyemeyeceğim. Çünkü henüz bir kaç avdır kullanıyorum.

8. ozkan79

ozkan79 özkan

Fatih merhaba dayanamamis yine atmissin kendini meraya ama levrekleri kandiramamissin :D

Saglik olsun levrek avlayabilecegin ve levregi bolca bulabilecegin baska gollerde var,olta attigin gol levrekden yikiliyor resmen ama nedense orda balik sahteyi yemiyor sadece canli yeme geliyor,bende gecensene ugrastim ama yediremedim sonrada birdaha gitmedim.

Daha dogrusu gitmeye firsatim olmadi :)

9. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Tebrikler güzel bir av. Turnaları bıraktığın gibi ölçütünü de bırakabilmeni temenni ederim.

10. Querorz

Querorz Fatih

Valla ordan bir kaç turna daha tutarsam bence sen dişlileri bırakıp benimle göle gelirsin :D . Bu levrekleri kandırmak için uygun bir sahte elbet vardır ama hangisidir merak ediyorum.

Teşekkür ederim. "Ölçütünü bırakmak" derken neyi kastettiniz acaba? :)

11. ozkan79

ozkan79 özkan

Olcutunu de birakabilmeni temenni ederim ne demek anlamadim ?

12. Querorz

Querorz Fatih

Ben anladım abi geç de olsa. Ölçüt = Sigara(Paketi) ... :)

13. maxcady

maxcady onur

tebrikler.anlattığın gibi insanın attığı sahtenin balık tarafından takip edilmesini ve sahtenin sudan çıkmaya en yakın olduğu zaman balığın yeme yaptığı hareketi görmesi harika bir duygu insana bütün derdini sıkıntısını unutturuyor.

14. Huban

Huban Gökmen

Abi tebrikler,

Keşke bende böyle turna dolu avlak bulabilsemde gitsem, sen hala perch peşindesin :)

15. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Tebrikler :)
    Dropshot için dogru aksiyonu verebilmek çok önemli. Ben bu sistemi ilk ögrendigimde bahsettigim arkadas belki 40 tane tutu yanimda, ben hiç tutamadim. Halbuki takimi kendisi hazirlamis ve ayni silikonu takmisti. Elin alisirsa sürüye denk geldiginde bayram edersin.

16. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2,10mt 10-40gr, Shimano Alivio CX 2,10 7-21gr
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SFC, Daiwa Sweepfire 2500
    Tebrikler Fatih... Değişik yöntemler deneyerek tecrübe ediniyorsun ve bunları da bizlerle paylaşma zahmetine giriyorsun. Teşekkürler...

17. Querorz

Querorz Fatih

Teşekkürler Abi. Bizi bir araya getiren de ortak keyiflerimiz değil mi zaten? :)

:D Bir kaç tane yakalasam belki turnaya geri dönerim ama içimde kaldı işte.

Roy Usta, bir kaç video izledim ancak çok benimseyememiş olabilirim. Senin her konuya bir videon oluyor. Bunun için de varsa bir tavsiyen izlerim :) .

Bora Abi , ben teşekkür ederim:) . Aslında başarılı olduğum bir avı gösterip, insanların iyi dileklerini görmek ve yeni tavsiyeler almak hoşuma gittiğinden yapıyorum bunu :) .

Mesela şu anda bir tavsiye daha isteyeceğim: Sahteyi uzağa atmak için nasıl bir sistem kullanmalıyım? Sonuçta 10-20 gramlık bir kurşun işimi fazlasıyla görüyor. Bunu bir sıyırtma kurşunla da yapabilirim, fırdöndüye bir ek daha yapıp ucuna bir kurşun bağlayabilirim Boğaz'da kullanılan sistem gibi. :)

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    sana bahsettigim arkadasimin videolarini izle. Orda aksiyon harika gözüküyor. Hatta uzun kamis için ayri bir aksiyon videosu olmasi lazimdi silmedi ise.

19. erdemutuk

erdemutuk Armağan

Favori Kamış:
    Penn regiment,ShakespeareUglyStikCustom
    Favori Makine:
    Penn Conflict,DAMQickRetro,SproZALTARCXS
    Fatih kardeşim tebrik ederim. Keyifli bir av olmuş.
    Sağlık ve muhabbetle kalman dileklerimle.
    Rastgele.

20. Querorz

Querorz Fatih

Abi o videoyu da izlemiştim ama şimdi daha dikkatli izledim. Ama avı yaparken bir soru vardı kafamda. Ben o drop shot titretmesini yaparken oltanın ucunda hissettiğim şey kurşun mu olacak yoksa sadece silikon mu? Yani o hareketi yapmadan önce kurşunu hissedecek miyim? Yoksa gevşek bırakıp, kurşunu hissetmeyip sadece silikona yönelik mi hareket edeceğim?

Armağan Abi, çok teşekkür ederim.