Beklenmedik Turna

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Raporumu paylaşladan önce Özkan Abi'ye(ozkan79) ithaf ettiğimi belirteyim bu raporu. Çünkü kendisi bana avlak konusunda çok yardımcı oldu ve hiç bir bilgiyi esirgemedi.

Tatlı sudaki hemen her türün avını yaptım ancak bana her zaman çok keyifli görünen Perch avı bir türlü fırsat olmamıştı. Bunun için bir avlak arayışına girdim. Özkan Abi'nin tavsiye ettiği avlağa varmam sabah 6:30'u buldu. Yanımda bir arkadaşım ve eşim vardı.

Derhal at çek yapmaya başladım. Avlakta turna olduğundan haberim vardı ancak ben daha çok Perch avına yönelik Savagear'in bir spinnerini kullandım. Bu boyutta bir kaşığa turnanın da ilgi gösterebileceğini bilmeme rağmen, turna gibi kıyıdan yakalaması çok güç bir balığın benim gibi şanssız bir adamın kaşığına atlayacağını da hiç tahmin etmemiştim. Perch çok daha kolay bir hedefti ve benim olacaktı :) .

1 saat at çek sonunda artık çok başarılı bir av yapamayacağımı biliyordum. Sabahın en verimli 1 saati vuruşsuz geçmişti. Bu sıralarda kaşığı çekerken ve suda gelişini izlerken, 2 metre önümde turna kaşığa atladı. Şaşkınlık içeresinde hemen kamışımın ucunu kaldırıp balığı sağ sağlim kıyıya aldım. Tabi hemen bağırıp eşimle arkadaşımı çağırdım.

Fotoğraflar çekildik ve 46-47 cm olduğunu tahmin ettiğim balığı suya iade ettim. Turna, tatlı sudaki en değerli av balığı olmasına rağmen tadı samandan farksız. Bana lezzeti keyif bile vermeyecek bir canlının hayatıyla oynamam gereksiz olurdu(Gerçi tadını lezzetli bulduğum türleri de salmaya gayret ediyorum) .

İlerleyen saatlerde göl civarındaki diğer avcılardan aldığım tüyolar neticesinde yemlik balık tutma girişimlerinde bulundum ancak sadece bir kaç tane yakalayabildim. Onların 2 tanesi perch yavrularıydı. Hemen suya iade ettim. Yakaladığım diğer yemlik balıkları çok verimli kullanamadım ve başka balık yakalayamadım ama yavru bile olsa 2 adet perch yakalamış olmak günümü anlamlı kıldı.

2. Querorz

Querorz Fatih

Konuyu yanlış yere açtığımı farkettim. Moderatörlerimiz düzeltirlerse sevinirim.

3. rko

rko mustafa

Müthiş görüntüler saol krdsm :)

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    masallah tebrik ederim :)

güzel bir turna avlamissin. geri saldigin için ayrica tebrikler :)

5. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    Örnek davranışınız için tebrik ederim.PERCH VARSA O AVLAKTA MALESEF 3-5 YILA TURNA KALMAZ SADECE ŞİMDİKİ İRİLER KALIR UFAKLARI PERCH YER
    Av zevki konusunda turna başkadır biraz hava ısınsın Kava ata ata gelir mest eder adamı.
    Ankarada turna için nerelere gidiyoruz bilseniz,aslında çok şanslısınız ama haberiniz yok:).

6. Querorz

Querorz Fatih

Ben teşekkür ederim abi. :)

Sağolasın Roy Usta. Sana şakayla karışık olarak bir özel mesaj atmayı düşünmüştüm. Mesajım şöyle olacaktı: " Bol bol turna bulunan avlaklarda Perch yakalamanın püf noktası nedir acaba? Malum, sen bu işte baya ustasın da usta, sana danışayım dedim. " :D

Şaka bir yana bol Perch bulunan bir avlaktı burası. Silikon, spinner, tombul rapala vs vs. Hepsini denedim ama perch yakalayamadım abi. Bir tavsiyen varsa bir dahaki sefere deneyeyim :) .

Abi Ankaralılar kadar Perch'den çeken yoktur sanırım :) . Hangi Ankaralı'ya rastlasam "Perch varsa turna kalmaz" diyor. Bunu ancak bir Ankaralıdan duyabilirsini :) .

7. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Ufak boy silikonu drop shot sistemi ile kullan. Çok ufagina turna itibar etmez. Tweester curly veya ay kuyruk tarzi.

8. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Tebrikler. Kısmetinde bu varmış. Hiçbirşey olmamasından iyidir.

9. Querorz

Querorz Fatih

Abi 4.20'lik bir kamışım var. Sanırım drop shot için 6-7 metrelik dere kamışlarından gerekiyor.

Teşekkür ederim. Pek çok kişi turna için attıkları kaşığa perch atlayınca sinirlenirken benim bu turnadan memnun olmamam bir nankörlük olur zaten :) .

10. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    2.40 max 30g atarli spin kamis gerek. 1-10 7-21 10-40 gibi mesela. Ne 4.20 surf ne de göl kamisi ile drop shot sisteminin su damlasi aksiyonunu veremezsin.

11. Querorz

Querorz Fatih

Abi sanırım ben drop shot olayını yanlış anladım. Drop shotta sahte hemen kamışın altına bırakılmıyor mu? Dikey jigging gibi yani?

12. Querorz

Querorz Fatih

Ben olayı tamamen yanlış anladığımı farkettim. Şu anda drop shot ile ilgili videoları izliyorum. Sence ciddi bir farklılık yaratır mı bu yöntem abi? Tüm gün at çek ile tek bir perch alamadık. İşin komiği yemlik balık tutmak isterken atlıyorlar solucana. Yani bolca var diye tahmin ediyorum.

13. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Jighead'in veya meppsin is yapmadigi yerde genelde dropshot is yapiyor. Aksiyonu verdirebildikce tabi.

14. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Jighead'in veya meppsin is yapmadigi yerde genelde dropshot is yapiyor. Aksiyonu verdirebildikce tabi. Solucani da ayni sistemle kullanmak oldukca verimli.

15. Querorz

Querorz Fatih

Anladım Abi. Peki delikli çengelli yerine klasik iğnelerden kullansam sorun olur mu acaba?

16. muratcoskun

muratcoskun muratcoskun

Favori Kamış:
    alba star 2,70
    Favori Makine:
    şimano
    En İyi Avı:
    turna 2,5 : yayın 7,5
    tebrikler, çok güzel görüntüler.

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Klasik pala igneler düzgün durmuyor. Ben vmc 9299 kullaniyorum. Daha iri silikonlar için kursunu dökülmemis çiplak jighead ignesi ideal oluyor. Sazancilarin dügüm gizlemede kullandigi lastik genlerden 1 cm kesip tepeden ignenin halkasina geçirince muazzam bir düzgünlükte duruyor. Bu iri silikona gen takma sistemini çok usta bir sudakcidan ögrendim. Youtubeda birkaç videosu var. Pico92 drop yaz o videolardan biri olsa gerek. Bu sistemi ve damla aksiyonunu bu arkadas ögretti bana.

18. Querorz

Querorz Fatih

Harika anlatmış adam gerçekten. Sağol abi tavsiyen için.

Çengelli pala iğnelerden alayım ben ozaman. Bir de sanırım fırdöndü kullanılmıyor bu sistemde değil mi? Gerçi şöyle harika bir ürün buldum bak:

Abi teşekkür ederim.

19. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Su an tel.den göremiyorum ama vmc'nin bu sisteme özel palomar kullanmadan alttan üstten baglanan bir ignesi var.

20. Querorz

Querorz Fatih

Ben yarın kaçabilirsem kaçayım benim avlağa. Bir kaç saatlik deneme yapayım en azından(Avlak bana 60 km mesafede gerçi :D ) .

Sanki bu yöntemi becerirsem 1 kova balık tutacakmışım gibime geliyor. Yeni bir şeyler öğrenince hep böyle hissediyorum ama sonra yine çoğu zaman elim boş dönüyorum :). Aksiyonu öğrenmek için de bir kaç video izledim. Gelişmelerden seni haberdar ederim :) .