ben bu yaz ufak bi kayık almayı düşünüyorum. ama kayığı yanımda belgesi olmayan bi büyük olsa bile kullanmama izin veriyorlar mı, vermiyolarmı bilmiyorum bide ben tek başıma açılmak veya iki kişi açılırken bi belgeye ihtiyaçım var mı ? varsa bu belgeyi nasıl alabilirim? (yaşta 14 malum ) yani yapçağım pek bişey yok. arada levrek avlamaya giderim arada diğer balıkçılara takılır çapariye giderim. eğer bu konudaki bilgilerinizi aktarırsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler.
kendi teknen ile denizde avlanma konusunda bir sürü formalite olduğunu biliyorum, özellikle konu hakkında bir arkadaşımız çok detaylı bilgiler vermişti, fırsat olursa o bilgileri arşivden çıkartıp ekleyeyim buraya. Alacağın teknenin vergisi, denize açılma ehliyeti vs. kurallar, hepsinden bahsedilmişti. Tekne ile açılırken mecbur değilse bile herzaman denizi bilen, işten anlayan birinin yanında bulunması iyi olur, motor arıza yapar, hava patlar allah korusun tek başına üstesinden gelemeyebilirsin. Bu nedenle hiç bir zaman tek başına çıkmayı düşünme bile.
Merhabalar sayın koray kardeşim bu konu ile ilgili daha önceden tüm dostların yararlanması için yazdığım bir yazıyı tekrar aktarıyorum umarım faydalı olur Tekne kayıt etme prosüdürü ================================================================================ Özel veya ticari amaçlı kullanılan deniz araçları[Balıkçılar,yolcu motorları ve yolcu gemileri hariç]yasa gereği ilgili vergi Dairesine kayıt ve tescil yaptırmakla mükelleftir.Ticari yatlar,Şişme botlar ve deniz motosikletleri vergiden muaftır Yönergenin ekinde verilen donatım listesine göre özel teknelerin gerçek kişiler adına kayıtlı olması gerekmektedir. Hükmi şahıslar, (şirketler) adına kayıtlı teknelerin kayıtları "ticari" olacaktır. Bir şirketin kendi gereksinimi için tekne sahibi olmasının ticari amaç dışında bir anlam taşıyamayacağı da böylelikle kesinlik kazanmaktadır. Su sporları dernekleri ile aynı dalda çalışan vakıfların aktiflerinde yer alan teknelerin nasıl kayıt edileceklerine dair bir açıklık yoktur, bu konuda Denizcilik Müsteşarlığı'mızın görüşüne başvurulacaktır. Yeni Yönerge denize çıkan her teknenin bir "Ölçü Belgesi" (tonilato belgesi) olmasını hükme bağlamıştır; bu eskiden de böyleydi. Buna neden gerek olduğu sorusu; yabancı limanlarda ödenecek olası vergi, harç ve resimlerle fener ücretlerinin tonaja göre hesaplandığını, bunların yanında da Gemi Sağlık Resmi Kanunu'muzu akıllara getirmektedir. Asıl önemlisi ama tonajı bilinmeksizin tekneyi kullanmakta olan kişinin yasal yeterliğe sahip olup olmadığını saptamak olanağı yoktur. İkinci belge "Özel Yat Kayıt Belgesi"dir. Dört yıl geçerliği olan bu belge yeni düzenlemeyle vatandaşın beyanı üzerine düzenlenecektir. Bir diğer deyişle özel teknelerin sörveyden geçirilmesi artık söz konusu değildir, hem vatandaşımıza ve hem de devletimize gereksiz yük getiren sörvey zorunluğu kaldırılmıştır. Düzenlemeye göre sahip olunan tekne için liman başkanlıklarına tek başvuru ile gerek "Ölçü Belgesi" alınacak gerekse "Özel Yat Kayıt Belgesi" sörveysiz, vatandaşın beyanı üzerine düzenlenecektir. "Özel Yat Kayıt Belgesi" teknenin sahipliğini kanıtlayan bir belgedir. Yürülükteki mevzuata göre tekeniz için bir Özel Yet/Tekne belgesi edinmeniz gerekiyor. Bu belgeyi teknenizin bulunduğu yerdeki Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü veya Liman Başkanlığı'na elinizdeki sahiplik belgeleri ve bir dilekçe ile başvurarak alabilirsiniz. Motor BG 10'dan az olduğu için MTV ödemenize gerek yoktur. Teknenizi kullanabilmek için Amatör Denizci Belgesi sahibi olmanız gerekir.
Koray'cığım, Hevesin hoşuma gidiyor ama senin hoşuna gitmeyecek bir laf. Hani küçük balıkları denize atarken söylüyoruz ya -''Büyü de gel .'' diye. Maalesef sana da bunu diyecekler. 18 yaşından önce reşit sayılmadığın için, tekne de alamazsın,ehliyet de ruhsat da. Çıkış yolu yok mu dersen, var tabii, bir büyüğünün, babanın, ağabeyinin, 18 yaşından büyük birinin adına tekne alır onlarla birlikte denize çıkabilirsin. Bir şeyi unutma, alacağın belgeleri hiç sormayabilirler. Ama sordukları zaman ne diyeceksin?. Ben herkesin gerekli belgeleri edinip başını ağrıtmamasını isterim. (Ben 1964 yılında amatör denizci belgesi aldım.Hep yanımda taşırım.Bugüne kadar bir kere bile sormadılar.İnanıyorum ki belgem olmasa ya da yanıma almayı unutsam, o gün mutlaka soracak biri çıkar.) Bilmem anlatabildim mi? Selam ve sevgiler.
degerli arkadaşlar ister tekne ister gemi ne olursa olsun. mal sahiplenmesi için arkadaşımızın vekalet yaşını yada anlaşılan dil ile 18 yaşını geçmesi gerekir. ayrıca şunuda belirteyim tekne kayıt sistemi geliyor.gemi kayıt sistemi de denilmektedir. saygılar.
degerli arkadaşlar ister tekne ister gemi ne olursa olsun. mal sahiplenmesi için arkadaşımızın vekalet yaşını yada anlaşılan dil ile 18 yaşını geçmesi gerekir. ayrıca şunuda belirteyim tekne kayıt sistemi geliyor.gemi kayıt sistemi de denilmektedir. saygılar. Medeni Kanun hükümlerine göre.... Madde 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar. Madde 12.- Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir. Madde 16.- Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir. Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar. Daha fazla detaya girmeden özetle.... Tekne sahibi olmanız sizin adınıza bu sorumluluğa alacak olan vasii tayini (yasal temsilci) ile mümkündür. Sizin adınıza tescil edilebilir. Teknenin sahibi siz olabilirsiniz ancak reşit kılınıncaya kadar bir tasarruf (alım,satım,kiralama vs.) yetkiniz yoktur. Tekne ile ilgili tüm işlemleri sizin adınıza vasiniz takip eder ve gerçekleştirir. Kullanım konusunda ise reşit olmanız dahi yeterli olmayabilir. Gerekli olan amatör denizcilik belgesinin edinilmesine dair özel şartlar vardır ve bunlar yönetmelik ile açıklanmıştır.
Anlaşılamayacak bir şey yok. 18 yaş altı isen, bu işlemleri senin adına tayin edilecek bir vasi yapar ve sen sahip olduğun malı satamaz, kiraya veremezsin