Bilmediğiniz balık türlerini burada sorabilirsiniz

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında zarganacı34 tarafından paylaşıldı.

1. simendifer

simendifer Sennur

Serdar, bu fotoğrafı Gaziantep hayvanat bahçesi ile ilgili konudan aldım. Bu balığın ne olduğunu merak etmiştik ama başka fotoğrafı yok. İlerleyen zamanda Gaziantep hayvanat bahçesi ile ilgili başka fotoğraflar da göndereceğini söylemişti arkadaşımız, o zaman belki farklı açılardan çekilmiş halini de görebiliriz bilemiyorum. Ama şimdilik elimizdeki bu.

2. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Sanıyorum akvaryumlara köpek balığı diye konulan ve aslında kanal yayın balığı olan bir Amerikan Tatlısu balığı.
    İngilizce adını Türkçeye çevirince "kaplan kedi balığı (yayını)" anlamına geliyor. Tiger Catfish.

Bilimsel adı: Pseudoplatystoma fasciatum veya P. tigrinum olabilir.

http://www.fishing-khaolak.com/fish_species/freshwater_species/tiger_catfish.html

Son düzenleme: 23 Kasım 2007
  3. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Mehmetim resim yok.Olabilir. Yaptigimiz soylenenlere gore tahmin. Benim kayis baligi dememdeki espiri gelincigin kuyrugu yayina benzemez.Kayis baliginin kuyrugu yayina benzer.Birde kayis baligi gercekten sumuksu yapisi pembe rengiyle ozellikle kafaya dogru mezgite benziyor tanimlamasina daha uyar. ben hayatta gelincigi mezgite benzetemedim. Ama acik soyliyeyim.Benzeten de oluyor.Yani burda yaptigimis resim bile olsa yakin tahminler. Gercekten balik ailelerinin birbirine benziyen fakat aslinda tur olarak farkli baliklar var.Ve bunlari bir birinden ayira bilmek icin eline alicaksin isinlarini mesala sayacaksin.Yok boyle bir sansimiz.Bazan resme bakiyorsun ama resmin kalitesi yaniltiyor.Baligin tazeligi bayatligi yaniltiyor. Resmin cekildigi isik yogunlugu bile yaniltiyor.Bazen flas kullaniliyor. baligin renkleri bambaska cikiyor. Yani resim varken bu kadar problemle ugrasiyoruz.Olmadi mi destekli tahmin yurutme:D oluyor. Sen anladin...

4. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Muhtesem bir balik. Bu ne guzellik boyle ya...Ogretmenim cok tesekkurler... Sayenizde bu gunde bilgi cuzdanimiza bir seyler girdi. Cok merak etmistim bu baligi.Su desene bakarmisiniz... Ozene bezene yaratilmis. En icerledigim, yani gozumu arkada birakacak sey ne biliyormusun Ogretmenim. Yani simdi bunu alipta eline sevemiyorsun.Yani bir kedi kopek gibi degil ki.Nerden ben baliklari sevdim. Cok zor tatmin olmak...:eek: :D

5. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Sevgili Alp, akvaryumda astronot diye bir balık beslerdim.
    Onu da akvaryumcular bazen piranha diye isimlendiriyor ama ben öyle bir balık görmedim.
    Seni tanıyor, parmağını suya sokunca bebek gibi küçük öpücükler konduruyor, sırtını getirip parmağına sürterek kaşınıyor.
    Yavruyken alıp büyütebilirsen çok hoşuna gideceğine eminim.
    Pörtlek gözleriyle sanki bir orfoz.

http://www.akvaryum.com/balik.asp?alt_kat=338&id=4

6. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Astronotu biliyorum, dediginiz gibi orfozu cok andiriyor.Bana bir de st,Bernard kopeklerini hatirliyor. Bilmiyorum bir bilinc alti problemi olsa gerek...:rolleyes: :D

Bu arada Ogretmenim, Ogretmenler Gununuzu cani gonulden kutluyorum...;)

Saygilar.

Ps:Levreklerle ilgili konuda kulaklarinizi cok cinlattik. Bu baliklarin agzindan cikan prazitlerin adini bilirse Yakup ogretmen bilir dedik.Isterseniz bir orayada goz atin.

7. burakbey79

burakbey79

Favori Kamış:
    Zıpkın, oltada yeniyim
    En İyi Avı:
    1 kğ lık kaya balığı
    Yalnız resimdeki Tirsi degil bence iri sardalya. tirsi sularımızda genelde karadeniz civarında çıkıyor diye biliyorum ve sardalyaya göre daha enli ve yatay çizgisi yerine 4-5 tane noktacıkları olan bir balık. bence bu sardalya daha dogrusu kendi kişisel bilgilerime göre Hatayda sardalya diye biz o resimdekini biliyoruz ve yem olarak balıkçılar sardalya kullanırlar Hatayda.yanlışım varsa bilgili arkadaşlar düzeltsin lütfen. Tirsi balığının resmi bu linkte var http://tr.wikipedia.org/wiki/Tirsi
    Sayfaya resim yüklemeyi beceremedim kusura bakmayın o yüzden link verdim.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 23 Kasım 2007
  8. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Dediginiz dogrudur. Yani bilimsel olarak ayrintiya girdigimizde bu baliga iri sardalya deniyor.Bildigimiz has tirsiden farkli bir tur. Ancak sardalya da degil. Turkce de bu tur bilimsel litarature iri sardalya olarak cevriliyor. Amasi var.Bu dil bilimi acisindan sakincali bir ceviri. Iri bir sifattir. Sardalyanin irisi demek.Bu balik sardalyadir ve gelismis bir sardalyadir demektir. Sayin Yakup ogretmenim
    mesala pomac adli morina benzeri Ulkemiz sularinda olmayan bir baligin tezlerde
    iri mezgit olarak gectigini ifade ediyor. Lambuka pek cok kitapta Yaldizli Uskumru Azmani( yani bu balik uskumrunun cok buyugu ve yaldizlisidir )olarak geciyor. MIzrak baligi(spearfish) zargana azmani olarak, Kiral baligi (trevally, caranks) istavrit azmani olarak, Huso Huso bilimsel adli mersin baligi turu mersin morinasi olarak geciyor( yani dil bilim acisindan baktigimizda (Mersin ilinin morinasi, yada daha yanlis olarak cunku isimden sifat turetme olarak burda mersin adi ilk kullanilirsa sifatlasir ve anlam bu balik morinadir ama morinanin mersin turudur anlami kazaniyor. Yani morina mersini denilseydi gene cok saglam olmamakla birlikte dil bilimI acisindan daha tutarli bir sonuca ulasilirdi)

Kisaca iri, azman, bir baska ture ait ancak turun onune veya arkasina getirilmis
    alakasiz balik turlerinin isimlerini sifatlastirarak balik turlerini adlandirmak dilin katli oldugu kadar, buyuk yanlis anlamalara sebep verecek bilgi karmasasi yaratan bir durum. Yukardaki bahsettiginiz balik sardinalla auritadir. Caca, ates baligi , ringa, sardalya, tirsi ve alt turlerinin bulundugu Clupeiformes ailesinden bir baliktir. ne tam olarak sardalyadir, nede tirsi.Ancak yerel olarak kaldirin bu ise yillarini vermis olta balikcilarina gosterin size buna tirsi der, has tirsiye de benekli tirsider. Ancak en dogrusu olarak ansiklopedilere giren iri (buyuk)sardalya ismi benim bakis acimla buyuk bir dil katliamidir.

Japonlar kendi denizlerinde olmayan binlerce baliga Japonca isim vermislerdir.
    Keza Ingilizler.Bence bu bakis acisiyla ister sularimizda bulunsun, ister sularimizda bulunmasin balik isimleri takilirken mantikli ve bir dilin asil karekterini yansitan bir sistematik kurulmali ve bu sistematige gore mantikli isimler verilmeli. Ben bu baliga bu nedenlerden dolayi tirsi demeyi iri sardalya demeye tercih ediyorum.

Bu sardalyaya gore cok daha ekonomik degeri dusuk sardinalla aurita ve benekli tirsi
    zaten balik ticareti yapanlar tarafindan, halki yaniltarak istismar etme yolunda sardalya azmani, iri sardalya, olarak kullaniliyor tezgahlarda. Acaba iri ve buyuk kelimeleri bu yuzden mi bilimsel kaynaklarimiza bile gecti...

Son düzenleme: 23 Kasım 2007
  9. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Türkçe isimler fazlaca karmaşık, hele ki yörel isimler girince bir kaç kez örnek verdiğim Samsun vilayetinde yayın balığının 6 ayrı isminin olması gibi daha da karmaşık hal alıyor.

Sularımıza Süveyş kanalı açıldıktan sonra gelen türler genelde benzetilen yerli türlere yakın isimler alıyor.

Sokkan yada sokara çoğu yerde "deli sarpa" demeleri gibi bu türe de tür isimleri konusunda en önemli danışma kaynağımız olan TÜBİTAK tür listesinde "Sardinella aurita Valenciennes, 1847 (Büyük Sardalya)" şeklinde bir karşılık verilmiş.

TÜBİTAK TÜR LİSTESİ
    Ben de daha önceki tahminimde bu ismi kullandım. Aslında tanıdığım bildiğim bir balık, elime almışlığım ve yemişliğim var.

Yine de Türkçe adlar konusunu çok tartışmanın bizi asıldan uzaklaştıracağını söyliyeyim. Zira yöreye göre çok değişiyor.

Gelin hepimiz TÜBİTAK listesini baz alalım. Belki işimiz daha da kolaylaşır.

10. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Ogretmenim anliyorum, guclugu de goruyorum. Simdi baligin adi sardinalla aurita. Latincede Aura (esinti) kelimesi, "ita"(Kucuk ekleci) eki alarak "esinticik" yada "kucuk esinti " anlamini kazaniyor. Yani baligimizin latincedeki ismini
    dilimize cevirirsek "Kucuk esinti sardalyasi" veya hadi daha siirsellestirelim "Meltem sardalyasi" diyelim.Ne kadar siirsel ve guzel degil mi?Sardalya isim, meltem isim.Isimden isim turettik.Anlamli ve butunluk icinde de...

Ya bu Tubitak kayitlarina bile neden "buyuk sardalya" gibi bir turu sifatliyan kit ve aksak bir anlamla giriyor. Bu yoresellik mi? Yoksa kalkip birinin kosedeki balikcidan kopya ettigi kestirme ve basinda aksak kurgulanmis bir isim mi? Peki bu aksakligi gorupte buna bu sekilde katlanmak ve bunu yasatmak zorunda miyiz?

11. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Alp maalesef bazen sanki kolaya kaçıyoruz.
    Fakat Latince ismin konuluş kurallarını da dikkate aldığımızda aslında aralarında bu seferlik denk gelen şiirsellik dışında çok fark yok gibi.

İlgilenen arkadaşlara yararlı olması bakımından konunun burada ve bu başlık altında müteala edilmesinin çok iyi olacağını sanıyorum.
    ==========-*==========-​
    Ülkemizdeki pek çok balık ismi, bilimsel isimlerin ilk olarak konulmaya başlanmasından (Carl Linnaeus'un 1758 yılında yazdığı Systema Naturae'sından) önce konulmuştu ve kullanılıyordu.
    İzmarit, Isparoz, İstavrit, İstrangiloz, Kefal, Levrek, Minekop, Istakoz, Kerevit, Ahtapod, Eşkina/mavruşgil, Iskatari, Sargoz, Kupez /Lopa/Kupa, Sarpa/Çitari, Sardalya, Kikla, Lapina, Barbunya, Grenyoz, Lüfer, Palamut... saya saya bitiremiyeceğimiz, hatta istisnası olan Hamsi, Gümüş, Tekir... vs. gibi Türkçe yada Osmanlıca kökenli balık isimleri dışındakiler, 1758 yılından önce de vardı ve bu gün, hiç birimiz bu ne demek ve hangi dildendir diye sorgulamadan kullanmaktayız.

Ne Latince, ne Grekçe, ne de onlardan kalıntı olan Rumca, ne Ermenice ne de Keltleri asimile etmek için Romalılar tarafından yumurtlanıp bu gün dünya dili haline gelmiş İngilizce, belki tüm bu dilleri banal bırakacak kadar eski, antik Anadolu medeniyetlerinden, Hititlerden, Friglerden ve belkide daha öncesinden kalma bu balık isimleri bu manada tüm Akdeniz Havzasında dil birliğini sağlayacak kadar güçlü tanımlamalar olmasına rağmen,
    Linne bunlardan ne kadar etkilenmiş, veya ne kadarını tanıyordu ki, o zaman var olan, bu isimlere ne kadar sadık kalabilmiştir?

Ben kendi adıma isimlendirmeye zaten uzmanı da olmamam hasebiyle çok müdahale etmemeye, etiğine uygun olarak; ilk bulana yada isimlendirene uymaya, en çok tercih edilmişe tabi olmaya çalışıyorum.

Umarım sıkmamış ve kendimi ifade edebilmişimdir.
    Saygı ve selamlarımla.

12. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ogretmenim her zamanki gibi essiz bilgileriniz ve yorumunuzla bizleri aydinlattiginiz icin cok tesekkur eder, saygilar sunarim.

13. Rastafarian

Rastafarian

Favori Kamış:
    Zıpkın,RoketAtar:)
    En İyi Avı:
    Akya - 9,5
    Bu balığın ege sularında ne iş var yaw :D Mercan için gittim oltayı yukarı çekerken hamsi takıldı :D

Son düzenleme: 25 Kasım 2007
  14. kadir_ozturk

kadir_ozturk

Favori Kamış:
    olta
    Bu balığın ismini bilen var mı?

Merhabalar

Yukarıdaki,melanurun altındaki balığın ismini söyleyebilir misiniz?İzmir foça'da bir karagöz yakalıyorsam bir de peşinden bu balık iğneye takılıyor.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 25 Kasım 2007
  15. kadir_ozturk

kadir_ozturk

Favori Kamış:
    olta
    sanırım acemiliğimi hoş görürsünüz..kaya balığı da olabilir...

16. oz0735

oz0735 Özkan

Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    28.2 kg sarıkuyruk(kuzu);4.7 kg levrek;1.5kg kofana;4.5 kg deniz turnası;2cm gümüş(alanya)
    slm kadir abi.bunun tam olarak isminden emin değilim ama yazılı hani diyolar.alanyada ise yöresel ismi alibereke.

17. Lapin..

genellikle otluk kayalık karışımı yerlerde yaşar..

18. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Balığın ismi lahoz,bir adıda grida ,resimdeki kaya gridası.Birde kum gridası vardır.
    (epinephelus aeneus)

19. oz0735

oz0735 Özkan

Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    28.2 kg sarıkuyruk(kuzu);4.7 kg levrek;1.5kg kofana;4.5 kg deniz turnası;2cm gümüş(alanya)
    evet doğruymuş.

YAZILI HANİ
    Serranus Scriba,Schriftbarsch,Serran Ecriture
    Uzunluğu en çok 25 cm. olabilen Yazılı Hani kendi türünün tipik bir örneğidir. Belli bölgelerde yalnız yaşar. Levrek Balığı ailesindendir. Kendinden küçük balıklar, karides gibi kabuklularla beslenir. Yaklaşık 30 m. derinlerde, belirli bölgelerde yalnız yaşar. Baş kısmındaki, çeşitli renk ve süslemelerden 'yazılı' ismini alır. Üremeleri Mayıs - Haziran arasında olup, cins ve türlerine göre 18.000 - 900.000 yumurta döker.

Pişirme Biçimi
    Tava, buğlama , plaki

Dönem
    Yaz ayları Ağustos

(denizce.com sitesinden alıntıdır)

20. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN