Bilmediğiniz balık türlerini burada sorabilirsiniz

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında zarganacı34 tarafından paylaşıldı.

  1. bornovalı2

    bornovalı2

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    saragoz 1010 gr
    bu balığın adı sargoz
    tek geçerim bu balığı .favorimdir.çok sert bir balıktır.1 kg liğini yakaladım ben bunun.çupuraya değişmem bu arada......
     
  2. premature

    premature

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Kamış:
    Sadece olta ile
    En İyi Avı:
    KUZU,10 KİLO
    Deniz tavşanı

    http://sci.ege.edu.tr/~sukatar/Aplysia punctata.htm
    bu linkte fazlasıyla bilgi var..linkteki resimle sizin resmin benzememesinin nedeni yakalandıktan sonra kendini içine toplaması..tıpkı sümüklü böcek gibi.bencede yenecek bi meret değil bu..hem bakın çift cinsiyetliymiş..cık cık
     
  3. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Bir nudibranchia olduğu kesin ama kesin türünü söylemem zor. Yurdumuzda oldukça çok sayıda deniz tavşanı türü var ama benim bildiklerim sadece sualtında gördüklerimle sınırlı. Bir de bu hayvanların karaya çıktığındaki görüntüsünün sudaki görünümlerinden oldukça uzak olması da türlerini belirlemeyi iyice zorlaştırıyor.
    Bu arada ek bir bilgi, deniz tavşanlarının lezzetleri oldukça kötüdür. Çoğu deniz tavşanının parlak rengi onların bu kötü tatlarının uyarıcısıdır.
     
  4. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Sanki deli sünger...

    Bu canlı bana daha çok bir deli süngermiş gibi geldi.
    Süngerlerle aynı sınıftan bir canlı, genelde kayalara yapışır, zorlanınca kopar, geyik boynuzu gibi şekillilerden top gibi küresel olanlara, kayalara yapışık yassı ve yayvan olanlarına kadar değişik şekil ve renklerde pek çok canlıyı içeren bir gruptur.
    Ülkemiz sularında 70 civarında türü bulunur.
    Bazı örnekler aşağıdadır.

    [​IMG] [​IMG]
    Chondrosia reniformis_____________Ircinia variabilis

    [​IMG] [​IMG]
    Sarcotragus spinulosus___________Suberites domuncula

    [​IMG] [​IMG]
    Ircinia strobilina____ _____________________Axinella sp.
     
    Son düzenleme: 5 Ocak 2007
  5. Mehmet PEKMEZCİ

    Mehmet PEKMEZCİ

    Mesajlar:
    736
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    Hocam oltanın bulunduğu yer kumdu. O bölgede denizin içinde tek tük taşlardan başka kaya bulunmaz iç kısımda. Kum ve erişteliktir. Belkide gezintiye çıkmıştır kim bilebilir? Canlının altı aynı sümüklüböceğinki gibiydi. Kayaya yapışmasını sağlayan vantuz benzeri organdan çok sanki hareket etmesini sağlayan bir şekildeydi. Ve mor renkli bir sıvı salgılaması sanki deniz tavşanının özelliğine uyuyor gibi. Resimlere dikkat ederseniz iğnenin ve yemin etrafındaki bu mor salgıyı görebilirsiniz. Yok sünger değil demek haddime değil. Ama deniz tavşanının tanımına sanki daha çok uyuyor.

    Ha unutmadan aynı jöle gibiydi. Hani jöle sallanır ya tabakta onun gibiydi aynı. Bakın altı bu şekildeydi (gerçi altımı üstümü onuda bilmiyorum ya:))

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 5 Ocak 2007
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Deniz tavşanı yosunluk yerde olur. Dahası böyle tabak gibi değil, biraz daha pideye benzer, uzunca olur. Bu iyice löp gibi, sanki hamur topu gibi bir şey.. Ben daha ziyade, akeroidea'lara benzettim, bilhassa, akdenizde yaşayan bir türüne:

    Runcina aurata

    [​IMG]

    Bu da aslen deniz tavşanları neslinden bir şey. Ama deniz tavşanı değil doğrudan.. Biraz akraba oluyorlar yani.. Ama ben zoolog, biyolog, hidrolog vs. filan değilim.. Umarım hürmette kusur etmiş olmayız böyle burnumuzu sokmuş olmakla..
     
  7. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Estagfurullah, benimki sadece tahmin . Deniz tavşanı biraz kıyıda bıraktığımızda yavaş yavaş hareketlenir ve adeta altım burası üstüm de burası dercesine doğru yöne döner. altta kalan bölümleri adeta uzanıp kayayı yoklayan eller gibi hareketlenir.
    Deli sünger etsi bir yapıdadır. Aslına bakarsanız gerçek süngeri de çiğneyip sütü akıncaya hatta asitte yatırıp kanallarındaki kireç yok ediinceye kadar süngere benzetmeye olanak yoktur. Belki bazen kendi kendine ölmüş denizde uzun süre kalıp börtü böcek tarafından kanalları açılmış süngerler herkesin bildiği görüntüye sahip olabilir.

     
  8. Mehmet PEKMEZCİ

    Mehmet PEKMEZCİ

    Mesajlar:
    736
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    Tabi ki birebir görmeden resme bakarak tahminde bulunmak çok zor. Birebir görenlerde bu işten zerre kadar anlamadığından en azından görenlerin hayır budur ya da değildir diye bir şey söylemelerinin doğru olmadığı açık. Gerçek olan şu ki çok sık karşılaşılan bir hayvan değil. Ildır tarafında oltanızı çekerken sık olarak deniz hıyarlarına takılır iğneniz ve bol miktarda deniz hıyarınız olur. Bu sanırım deniz hıyarının çok olmasından kaynaklanıyor. Bu canlı çok sık bulunmayan yada daha doğrusu belkide aslında sık olan ama yaşama alanı olta attığımız yer olmayıp bir şekilde buraya gelerek benim oltama takılıp burada konu olan bir canlı. Şu bir gerçek ki göze çok da hoş gelmeyen bir canlı. :)
     
  9. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    İşte budur :)
    Bu canlı benzerlerini ben liken yada deniz likeni olarak bilirdim. Üzerinde uzman olacak kadar detaylı bilgim yok ve %100 deniz tavşanı değildir diyecek kadar inceleme olanağımız da yok..
    Farklı yalaşımlar ben de dahil herkese kesin yargıya varılmadan önce bakılması gereken yeni açılar sunar. Forumların güzelliği de budur.

     
  10. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Fotografta çok net görülmüyor ancak üzerinde çıkıntılar var gibi görüyorum. Bu çıkıntılar deniz tavşanlarının solunum yapmasını sağlar. Ben biraz da buna dayanarak deniz tavşanı olduğunu iddia ettim. Ama olmayabilir de gayet tabi.
     
  11. TRT2DEKİ RESSAM

    TRT2DEKİ RESSAM

    Mesajlar:
    100
    Şehir:
    ...................
    Favori Kamış:
    ..............
    En İyi Avı:
    ................
    Ben bu balığı nette gördüm ama ismini bulamadım...

    Adı nedir Türkiyede var mı acaba ?[​IMG]
     
  12. Denizlerimizin hemen hemen hepsinde nadir de olsa bulunur. Üzgün adı ile bilinir, güzel ve zengin renklerinden dolayı mine balığı da denmektedir. Yabancı kaynaklarda dragonet (İng.), dragoncello (İtl.), primita (İsp.) gibi isimlerle geçer. Doğu Atlantik, Akdeniz, Ege ve Batı Karadeniz'de bulunur. Kırlangıcı andıran konik görünüşlü, bir vücut yapısı vardır. Sırt yuzgeci ile de dikenli öksüze benzer. Bununla beraber karnı düz,sırtı yuvarlak, kafası yassıdır ve dikdörtgeni andırır, vücuduna oranla pek büyük sayılmaz. Ağzı büyük, dudakları kalındır çenelerinde ufak dişler bulunur. Turuncu-sarı sırtında mavi, lacivert, beyaz yeşil benekler vardır. Bütün vücudunda kırmızımsı bir renk görülür. Erkelerin renkleri daha canlı ve güzeldir. Karnı beyazdır. Tüm yüzgeçleri vücuduna göre çok gelişmiştir. Sırt yüzgeci iki parçadan oluşur. Erkeğinin birinci sırt yüzgeci oldukça uzundur, ikinci sırt yüzgeci benekler taşır ve dikenlidir. Bu dikenler hafif ve tehlikesiz de olsa zehirlidir. Karın yüzgeçleri koyu mavi renklidir.

    Dip balığıdır. Hızlı hareket edemez, yinede göğüs yüzgeçlerinin de yardımıyla kısa sıçramalar yapabilir. Kumlu yerlerde gezinir bazen kendini kuma gömer. Erkeleri bölgelerinde başka erkeklere karşı saldırgandır. Dipteki küçük kabukluları, salyangozları, omurgasız canlıları yiyerek beslenir.

    Üreme dönemleri ılıman denizlerde mesela Akdeniz'de Şubat ayından itibaren başlayıp Ağustos'a kadar sürerken; daha soğuk olan kuzey denizlerde Nisan'da başlar. Çiftleşmesi dört evreden oluşan kompleks bir davranıştır. Kur yapma ile başlar, çiftlerin birbirini seçmesi ile dibe inilir, dişi yumurtaları döktükten sonra erkek tarafından döllenir. Yumurtalar pelajiktir, su içinde hatta yüzeye yakın yüzerler. 15 gün içinde yumurtadan çıkan yavrular da iki üç santim boya kadar pelajik yaşam sürer daha sonra dibe inerler. Ömürleri çok uzun değildir en fazla 6 yaşına kadar yaşadıkları sanılmaktadır. Küçük balıktır; en fazla 25 - 30 santim boya ulaşırlar denizlerimizde genelde daha küçük 10 - 15 santim boyda çıkmaktadır.

    Oltacılıkla yakalanmaz, Trol ve manyat ağlarına çıkar. Ekonomik değeri yoktur. Hafif de olsa dikenlerinin zehir taşıması nedeni ile eti de yenmez. Renklerinin güzelliği ile bazı show akvaryumlarında süs balığı olarak sergilenmektedir.

    [​IMG]
    Alıntı :Bilgehan sarp
     
  13. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    [​IMG]
    Ben yakaladım, fotografını bilem çektim hatta:D
     
  14. eschara

    eschara

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Sazan 2.750 gr
    kılavuz balığı bu köpek balıklarının altına yapışarak yüzerler kafalarında vantuzları vardır
     
  15. TuRKLoRD

    TuRKLoRD Polat

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    277
    Şehir:
    İzmir
    Favori Makine:
    Banax sx 5000
    güzel bir sargos yakalamışsın...

    2 3 sene öncesine kadar izmir de sahilevleri tarafında sabah erken vakit çok alırdık bundan.ama artık hiç çıkmıyor desem yeridir.sabah suyunda kıyının 1 metre yakınana kadar geldiğini çok gördüm.etinin lezzetini çipurayla karşılaştıran arkadaşlara bende katılıyorum.harika bir lezzeti vardır...
     
  16. grandi

    grandi Hayati BAYDAR

    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    ...
    ...Bu balık kesin SARGOS . İrisi çok makbuldür. Kilonun üzerinde tutarsan kabzımallar elinden zorla ( iyi bedel ödeyerek ) alırlar. İrisini çipuraya bile değişmem ben de.
     
  17. iskendertuna

    iskendertuna

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    iskenderun
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    lagos 4,5 kg
    klavuz balıgı. büyük balıklara yapışarak hayatını sürdürür. eti oldukça kanlıdır. yemeninizi tavsiye etmem.
     
  18. fairson

    fairson

    Mesajlar:
    28
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çupra 1 kg
    Son düzenleme: 1 Nisan 2007
  19. OnurERDOGAN

    OnurERDOGAN

    Mesajlar:
    348
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    surf & spining takim
    En İyi Avı:
    palamut , lufer , kirlangic
    Pek bişey belli olmuyor resimden.
     
  20. iboonline

    iboonline

    Mesajlar:
    174
    evet resim soluk çıkmış