Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tükendiğinde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.. (K.D.A.S.)
Önemli değil. Su kaynaklarımız doğal kaynak değilmidir? Daha geçenlerde barajlarımız kurudu küresel ısınmadan. Bence Rüzgar Gülleri daha verimli ve doğaya faydalı. Tanesi 10 ağaç görevi görüyor. Çanakkale'yi ziyaretimde gezmiştim. Saygılar...
Ben sadece yapılacak olan HES’lerin insan hayatına ve doğal hayata zarar vereceğini savunuyorum.. Dedelerimiz, analarımız, babalarımız bize nasıl temiz, doğal bir yer bırakmışlarsa bizler de bunu çocuklarımıza, torunlarımıza çöl bir vadi, çöl bir dünya bırakmamak için bunun mücadelesini veriyoruz… Bugün dünyada milyonlarca su mağduru, su mültecisi var, onlarında su kaynakları vardı ama rantçılar yüzünden kurutuldu… Ne yazık ki her şey göründüğü gibi değil. Vadinin tüm ağaçlarını keseceksin, yabani hayvanları “endemik türleri” o bölgeden uzaklaştıracak veya ölüme terk edeceksin, kestiğin ağaçlarla erozyonun altı yapısını hazırlayacaksın bir de ne var ki canım su geçerken üretiveriyor işte enerjiyi diyeceksin.. Bu kadar basit mi.? Daha öncede dile getirdim bugün Rizede ALTI köyde su yok! Nasıl olmaz her mevsim yağış alan bir yerde, çünkü atılan dinamitler köylünün suyunu yer altına çekti, kayboldu sular… Kim yansın şimdi onların derdine… Hayır, HES’ler bizim elimizde değil. Yaz aylarında su debisi düşük olur…
bu enerjinin depolanmasının bir çok yolu olduğunu okudum.ancak mükemmel olmadığı % 60 ile %80 oranlalarında depolanabilldiği yazılıyor.(keza güneş enerjisi konusunda da teknikler geliştirilebilinir) ama tabi ki zaten bunlar bir çırpıda olacak şeyler değil.kaldı ki şu anda enerji politikasını yüzde yüz rüzgara ve güneşe bağlayan ülke yok sanırım.hiç bir ülke de garanti olmayan bir politikaya bel bağlamaz tabi ki bu bağlamda sana katılırım. ama zamanla çalışılarak olmayacağı anlamına da gelmez.bunu da savurum
Abicim büyüğümsün, saygım var. Sadece faydalı bir tartışma içersindeyiz. Anlamamış olabilirim, gençliğime ver. Sadece ''bu yapılanlar doğru mu?'' veya ''bu yapılanların yerine daha yararlı neler yapılabilir?'' gibi faydalı bir tartışma yapıyoruz. Tabii bu tartışma düzeyli bir şekilde olmalı. Kimseye laf söylemeden ve karşı tarafın düşüncelerine saygılı olarak. Bunu hepimiz biliyoruz zaten, ama hatırlatma yapayım dedim. Saygılar...
http://www.youtube.com/watch?v=60k-FUsNz0w youtube olan arakadaşların izlemesini tavsiye ederim. Ancak bizlerin HES mücadelesini bizim gibi canı yananlar anlar! Doğanın değerini bilenler anlar...
bazi ulkelerde dunyadaki en temiz enerji kabul edilen ruzgar enerjisine bile karsi cikanlar var,yok efendim ruzgar gulleri manzaramizi bozuyor,goruntu kirliligi yaratiyor,kuslarin olumune sebeb oluyor diye,sudan ve ruzgardan dahi elektirik uretetimine karsi cikan,sirf muhalefet etmek icin muhalefet eden romantiklere tek bir sozum var;evinizdeki butun elektirikli ev aletlerini derhal cope atin.cunku barajlar ekosistemi bozuyor,fosil yakitleri yakarak enerji uretmek havayi kirletiyor,nukleer santrallerden eenerji uretmenin ne kadar tehlikeli oldugunu hepimiz biliyoruz,geriye tek secenek kaliyor;YASASIN TAS DEVRI..
Bak beni yine yanlış anlamışsın Estağfurullah furkancım bunun yaşla ne ilgisi var,burası bir forum sitesi burada yaş değil bilgi konuşur...Ben ilk mesajımda sanırım biraz fazla teknik detaya inmiş olabilirim...Şimdi burada santrallerin yapılarını anlatmaya kalksam zaten yer işgalinden atarlar beni forumdan Çeşmede aero-enercon ortaklığı ile kurulu bir güç var izmirde..Bak karşıdan onlara günde 18-19 saat dönerler ortalama,işte o geri kalan 5-6 saatlik zaman diliminde nolucak?Bunu anlatmak istedim,bu tip kaynaklara güvenip büyük işletmeler kuramazsınız..Hes'lerde kaynağını doğadan alır fakat hes suyu gölde biriktirir,1 yıl yağmur yağmasa o suyla çalışır hatlarını besler...Diğerindeyse rüzgar bittiği an sende bitersin..
Elektirik enerjisini her ev icin ceyiz sandigi buyuklugunde3-4 akuyle depolayabilirsiniz ama o buyuklukte akuyu imal ederken ortaya cikan atik maddeleri ,akunun icindeki asidi dusunurseniz o yonteminde cok iyi olmadigini gorursunuz,birde her ev sahibini binlerce dolar verip o akulerden almaya ikna edeceksiniz..
Evet katılıyorum sana. Tahsilsiz bi savunma yapmışsın. hemde o kadar tahsilsiz ki insanın aklına direk başka şeyler geliyor. Bergamada ayaklanan köylülerin alman şirketinden para aldığı gibi...
Ben bir an konudan kopuyorsun sandım, o yüzden öyle yazdım abi . HES'in ülkeye katkısı büyük, tamam ama, ekolojik denge açısından bakıldığında, %5 (dalga gerçer gibi) gibi bir oran için Türkiye'nin bütün derelerinin tahrip edilmesi bence doğru değil. Hadi onu da geçtim özelleştiriliyor olması korkunç birşey. Böyle giderse; Türkiye'nin geleceğini hiç parlak görmüyorum, malesef. Umarım Allah doğru yolu gösterir. Saygılar...
Evet rüzgar ve güneş enerjisi ile evinizi besleyebilirsiniz,12-15 bin lira civarına çıkar kendini kullanımıza bağlı olarak 5-10 yılda amorti eder...Ama ben santralime 300kva ups koyuyorum beni 39 dk. besliyorki bunun için ayırdığım alan 600metrekare..yani ben illaki fosil yakıt yada hes kullanıcam başka çarem yok
HES mis, hes evet ama bu kadarina PES! Bu gidisle su kaynaklarimizi sadece fotograflarda gorururuz..... adamlar 1700 HESi projelendirmisler bile. Neymis, nukleer santral olmasinmis, komurmu yakilsinmis bilmemneymis... gecsinler bunu, suna acikca su kaynaklarimizi pazarlamak icin yapiyoruz demiyorlarda. Sanki HES onleyecek butun gelecekte olanlari, merak etmeyin nukleer santrelde goruruz, cok daha fazlasinida. Boyun egmeye devam edelim.
HES lerin ömürleri en ciddi sorun. 20 sene ömrü var bu süreden sonra faydası masrafından az olduğu için işletilemiyor. Ya sonrası. Giden dereler de geri gelmiyor. İklim değişikliği, su rejiminin bozulması daha buna bağlı sayılabilecek birçok negatif faktör var.
Yücel Abi kesinlikle katılıyorum. Biz bu kadar tartışma yaptık, ancak inşallah birileri görür de bu kadar yazı boşa gitmez. Kâr peşinde koşacağız, cebe 3 kuruş atacağız diye tüm değerlerimizi yok ediyoruz. Yazık!
Kocaeli Türkiyenin en büyük sanayi bölgesi , bu bölge hızla sanayileşirken dışarıdan potansiyel iş hacminden dolayı sürekli göç aldı ., sonramı., sonrası 80 li yıllarda orada yaşayanlar bilirler otoyolun olduğu yere kadar olan ormanlıklar ben askere giderken sadece dağların zirvelerideydi , kısa bir süre sonra dağların arkasında kaldı . Şimdi gelelim esas konuya , her yapılan yeni tesis etrafında başka meskenlerin kurulmasına sebep olur, kimse bana bunun önüne kanunlarla geçilir demesin , bu yerleşik düzen için ev yapanlar genelde düşük gelirli yani asgari ücretle çalışanlar olacak , onlarda bedava odun diyerek önce kendilerine yakın olanları daha sonrada ormanın iç kısımlarındaki ağaçları katledecekler , dediğim gibi bunların önüne geçilir diye bana kimse yorum getirmesin. Ormanlık alanlardan uzak çorak arazide yapabiliyorlarsa yapsınlar üstelik dere yatağında yaşayan birçok canlının etkilenmeden yaşamalarını sağlayarak.
Baraj baraj baraj , adı üzerinde baraj yani gelecek olanın önünü kesmek , evet bu önünü kesme meselesinden dolayı Kocaelinde Çenederesi maalesef kurudu ve daha sonra yerleşik alanı olarak kullanılmaya başladı dere yatağı yok edildi sadece dere yatağı ve su değildi yok edilen , o derede boyları en fazla 15 santime büyüyebilen bir balık cinsi vardı , o balıklardaki güzelliği bu güne kadar hiç bir balıkta göremedim , sırtları koyu yeşil altları bembeyaz alt yüzgeçleri açık kırmızı ağzı , pardon dudakları , evet , dudakları ruj sürmüş çok güzel bir bayanın dudakları gibiydiler, gibiydiler diyorum çünkü onlar artık yok ,tarla ve bahçe sulama amaçlı yapılan küçücük bir baraj yüzünden . Diyeceğim oki bırakın bozulmamış kalan bu bakir alanlar bari elden çıkarılmasın.
Abdullah bey yazılarımı dikkatli okursanız:ben savunma yapmadım savunmaya da ihtiyacım yok. güzel güzel yazışıyorduk.HES lere karşı olanları para almakla itham ederek suç işliyorsunuz. bilmem farkındamısınız?? yine karşılıklı görüş bildirelim ama daha sakin ve kimseyi itham etmeden lütfen. daha iyi olmazmı??
işte olay budur küresel dünya .. savaş ve politika üstüne kurulmuş..şimdi sen bana ne anlatsan boş bu enerji bu kadara mal oluyor falan filan bu savaşta kim galip çıkacak ve bu politikalarla kimin cebine ne kadar para giricek önemli olan budur o insanlar için yoksa su kirlenmiş balık gitmiş doğa yok olmuş fasa ve fiso ..