Bir Balık Tuttum Bir Balık(istavrit)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında shadowpane tarafından paylaşıldı.

1. accuman

accuman mustafa kamil coşkun

Favori Kamış:
    OKUMA..
    Favori Makine:
    OKUMA-LİNEAEFFE....
    En İyi Avı:
    LEVREK..11.7 KG..
    istavrittttt

selam herkese bir ilave yapayım izninizle birde "kocabaş" denen sarıya göre daha iri kafalı bir istavrit var...oldukça irileri gemlik körfezainde sıkça denk geliyor.adada(hayırsız)cıvarında mevsiminde güzel av veriri irileri.ARET tarabyada-kireçburnunda mayıs ayında sabah gün ışığı ile kaşıkla o istavritin çok irileri gelirdi hala varmı?.rahmetli ustamla ilişkenlerde lüfere uzun olta yaparken yaprak zarganaya 1.2 kiloluğunu aldığımızı hatırlarım...30seneyi aştı bir sabah üsküdarda iskelenin yanında (sonbahardı)denk geldim 17 adedi ufak bir tekne livarını şişirmişti.kandilli kıyısıda ne güzel yerdir be ne balıklar tuttum orada aaaah dili olsada konuşsa.....sevgilerimle....(orada içerde haluk abi vardı sağmı ? sağ ise giden arkadaşlar kuzguncuklu kamilden selam iletirse sevinirim.eski denizci ve çok iyi bir balıkçıdır.)....sevgilerimle...reeling

2. accuman

accuman mustafa kamil coşkun

Favori Kamış:
    OKUMA..
    Favori Makine:
    OKUMA-LİNEAEFFE....
    En İyi Avı:
    LEVREK..11.7 KG..
    İRİ İSTAVRİT

aslında bir yazı yazdım ama sayfa atladı herhalde unuttuğumu tamamlıyayım istedim.arkadaşlar o istavritler 1 kiloyu geçebiliyor yaşam dengesini sağlayınca oluyor .ustamın anlattığından hatıralarım canlandı ikinci dünya savaşında kırımdaki alman -rus savaşı nda bombalardan kaçan kırım(azak denizi)istavritlerinin boğaz ağzında mayın mania ağlarının dışında kısa köstekli palamut çaparisi ile bolca yakalandığını dinlemiştim...balıkçı ustalarımızın tabiri ile azak istavriti diyorlardı...az önceki yazıda anlattım bende tuttum...az sayımıyacak miktarda güzel ve keyifli av inşallah sizede denk gelir....
    hooked hooked

3. laplace2006

laplace2006 ÜNAL

Favori Kamış:
    Shimano Yase SeaBass 2.70
    Favori Makine:
    Shimano Aernos 2500
    En İyi Avı:
    Kalkan 46 cm-2 kg/Kofana 41 cm
    tebrikler Hakan güzel balık :) darısı levreğe diyelim

4. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Evdeki yazılı kaynaklara baktım, Deveciyan'da ayrım yok ama Ali Pasiner'in Balık ve Olta, Artun Ünsal'ın Boğaz'ın Beş Efendisi kitaplarında Sarıkanat İstavrit olarak geçiyor. İnternetteki bazı kaynaklarda Sarıkuyruk denilmiş olduğu da doğru. Neticede denizlerimizde istavritin 3 türü yaşıyor:

Trachurus mediterraneus - Sarıkanat veya Sarıkuyruk İstavrit
    Trachurus trachurus - Karagöz İstavrit
    Trachurus picturatus

Ege'de yaşayan üçüncüsünü bir kenara bırakırsak bunlardan daha lezzetli olan ilki Marmara ve Karadeniz arasında gidip geliyor. Karagöz İstavrit ise daha çok Marmara'da bulunuyor. İstanbul Boğazı'nda yakaladığımız istavritler genelde Sarıkanat İstavrit. Karagöz istavritin yanal çizgisinin üzerinde nulunan ikinci bir çizgi birinci sırt yüzgecinin sonuna kadar devam eder, diğerinde ise bu çizgi yanal çizginin üzerinden uzanır şeklinde bir ayrım söz konusu.

Bir de Mustafa Bey'in bahsetmiş olduğu Karadeniz'in iri istavritleri konusu var ki bunun türü hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü türler listesinde bu üç tür dışında bir istavrit türü bulunmuyor. Okuduğum kaynaklara bakılırsa bu azmanların Sarıkanat istavrit türünün azami boyu olduğunu düşünüyorum. Kaynakların hemen hepsinde boyları 60-65 cm'e ulaşan bu dev Karadeniz istavritlerinden bahsediliyor ancak yine hepsi maalesef bu balıkların artık tükenme noktasında olduğunu söylüyor.

Artun Ünsal'ın kitabından:

" Karadeniz'li sayılan bu büyük istavritlere gelince: Biçimi sarıkanat istavrite benzer ama çok çok daha irisidir. Boyu 25-30 cm'i aşar. Güney'den Doğu Karadenize oradan gene Güney'e göç eden bu büyük istavritlere halk arasında "eşşek istevriti" adı verilmiştir. Levent Artüz gibi uzmanların ise "istavrit bozması" olarak tanımladıkları bu iri cüsseli istavrit, hamsi balığını yemeyi de pek sever. Geçmişte Boğaz'a hatta Marmara'ya bile indiği görülürdü. Örneğin, bundan 15-20 yıl öncesi, Büyükdere'de yem kıstıran, yani sürüyle küçük balıklara saldırıp kıyıya iten, Çengelköylü balıkçı dostum Naci Karaağaç Reis'in deyişiyle "neredeyse palamut büyüklüğünde", bu büyük istavrit bozmaları o denli boldu ki kepçeyle tutulurdu. Zaten, azman olduklarından, makineli yani kıyıdan makaralı kamışla atılan normal istavrit çaparisi çekemezdi böyle bir yükü. Sandaldan kaşıkla da tutulurdu. Gelgelelim, bu azmanlar artık Boğaz'da görülmüyor. Karadeniz'de bile nesli tükendi gibi. Levent Artüz sohbetlerimizde bu iri Karadeniz İstavriti'nin 1980'lere dek Boğaz'da sık görüldüğünü söylüyor bize. Ama o günden bugüne dek çok azalmış durumda. "Geçenlerde Beykoz'un oralarda tutuldu bir-iki gün o kadar. Karadeniz'de de iyice seyrelmiş olmalı. "

5. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    SErdar

Senin biraz dinlenmen lazım, kendini çok yormuşsun bugünlerde. :)

Neyse, engin balık kültüründen istifade etmek üzere sorayım.

Patlakgöz, yandros, kanal, ne oluyor?

Ha ! traçayı da ilk defa duydum, (istavritin yavrusu) kıraçaya traça diyen bir balıkçı görürsen bana da göster. :)

6. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Yandros istavriti: Marmara'da özellikle Adalar civarından pek ayrılmayan, temelli kalan Karagöz İstavrit'ler.

Patlakgöz İstavrit: Bunların daha derinde yaşayan irileri

7. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 270 Spinning, Okuma V System 2.40 10-40gr, Shımano Alivio TeGt 30-60 Tele Spin
    Favori Makine:
    Shimano Sonora 2500 FC, Shimano Hyperloob 4000FB
    İlk defa 3 iğneye birden ağzı geçmiş bir balık gördüm tebrikler ;)

8. melikşah

melikşah ........................

Hakan skor 1.0 olsun bizim olsun hesabı:)
    Yinede onca uğraş sonunda denizin ufak bir ikramı olmuş:)

9. seçkin hoca

seçkin hoca Seçkin

Favori Kamış:
    okuma v system 2.70m 10-40gr+lineaeffe sea master 4.20 cm
    Favori Makine:
    ryobi ecusima 4000 vi+8000vi
    En İyi Avı:
    4 kiloluk kalkan+72 cm sırtıkara
    usta denizde balık bırakmamışsın,insaf yaaa :D

10. teddyman

teddyman Ercan

Favori Kamış:
    Okuma Safina-X spin 270cm 10-35Gr
    Favori Makine:
    Mitchell Blade Alu 4000
    En İyi Avı:
    Kasna 3 kg
    Merhaba Hakan. Benim 3 sayfadır süre gelen konu dışında birkaç sorum olacak. Okuma Salina kamış kullanıyorsun gördüğüm kadarı ile. Parçalı mı yoksa teleskopik midir sendeki? Memnunmusun? Hangisini tavsiye edersin boğazda at çek için?

11. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    SULARIMIZDA ,üç tip istavrit yaşar.Trachurus picturatus istavrit,Trachurus mediterraneus sarı kuyruk istavrit ve Trachurus trachurus karagöz istavrit(koca kafalı iri gözlü).
    Hepsi max. 60-70 cm ye kadar büyüyebilir ve ortalama boyları 22-30 cm dir.
    Bizde kıraça boydan itibaren katli vacip olduğundan,bazen karadenizin kuzeyinden,bazende akdenizin uluslararası sularında trollenmiş gelen balıklarda 30-40 cm liklerini görürüz ve değişik bir istavrit sanıp eşek istavriti vs. gibi adlarla anarız.
    Marmara sarıkuyruğa hastadır,kıraçasınada bayılır.İstavritler iri boylara (30 cm üstü) ulaştığında dana-sığır örneğindeki gibi lezzetini azaltırlar.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    bizim burada karagöz istavrit çok. 500 gr ve üstü sıradan bir av. ben istavritgillerle uğraşmıyorum. ama yanımda 2 kg üzeri yakalayanlar oldu.

bunlarda mazide kalan günler değil, bu sene bile olup duran mutad avlar.

13. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Çingene Haluk o

Bela bir adamdır.Oraları kendi malı sanırdı.Bir keresinde denize atasım geldiydi.

Orada olta ile balık tutmazdı,Düzen kurmuştu ağla gümüş tutardı.Şimdilerde pek soluğunun çıktığını sanmıyorum

Sevgiler

14. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Hani denizde balık kalmadıydı:D

15. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    50 sene evvellerinde Karadenizde çıkan istavritler Kofadan bile iri olurlardı.Üstelik gayette lezzetliydiler.Artık yoklar.

Bizim buralarda ise yarım kg'mı aşanları arada yakalamak olası halende

16. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    Konu başlığı bence değiştirilmeli, istavrit deyip geçmemek lazımmış demek ki :)

Gerçi şu konuda yazılanları okuduktan sonra bakış açımda değişti :)

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    vedat abi, karadenizi bilmem ama, burada bolca var onlardan.

18. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Sizin ora neymiş be abi, adam boyu köpek balıkları, bacak kadar levrekler, sırtı karalar, kilo üstü istavritler, vs. vs.

Allah bilir ormanlarında da, yavaş lorisler, zürafalar, kutup ayıları, pembe panterler vardır.:laughing:

19. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    teşekkürler volkan, androtavrit koydum adını, sahte blufish
    paylaşım için teşekkürler, konuya renk kattı. bir çok kullanıcı için faydalı bir konu oldu.

ben ilkkez şahit oldum, uzun zamandır da rapor paylaşmadığım için fırsat bildim diyebilirim.
    yemliye istavirt geldiğini bende şahit oldum. büyük boy bir istavirtti.

20. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    hayır problem yok, daha önce salina ile ilgili bir konu açtıklarında orada paylaşmıştım.

170 grama kadar %100 kuvvet uygulayabiliryorsunuz,

200/250 kurşunu zaten istediğiniz kadar abanamıyorsunuz. yada benim gücüm yetmiyor.

150/170 gram kurşuna uyguladığım kuvveti uygulayabilsem kıralabilir diye düşünüyorum ama zaten gücünüz müsade etmez diye düşünüyorum.
    avlandığım merada herzaman denelinen bir ağırlık. o mera koşulları böyle, balık şuan için seyrek o nedenle birazdaha beklemek gerekiyor.