Bir Bot Macerasi Ve Sizlerden Bir Rica....

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında apolloapollo tarafından paylaşıldı.

  1. adventurer

    adventurer umut yetişken

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    561
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    geçmiş olsun, bende oldum olası sevmemişimdir kırılan dalgaların arasında sığlık yerden denize inmeyi bu yüzden çok istisnai durumlar haricide asla tercih etmiyorum. ancak tabikide tabiat bize her zaman ve her yerde istediğimiz şartları sunmuyor. bu bakımdan bu şartlarda kışın suya iniyorsak bir adet su geçirmez bahçıvan tulum edinmekte fayda var fiyatıda 25 tl civarlarında dolanıyordu. bu tulum sayesinde suyun belimize hatta biraz üzerine geldiği yerlere kadar ilerlemek olası. tabii botun burnu her daim dalgalara dönük olmalı asla dalgalara paralel olmamalı. en son olarak bota çarçabuk çıkılıp kürekler yardımı ile yeterli derinliğe vede açıklığa ulaşılınca motorun trimi indirilir vede motor çalıştırılarak seyre başlanır. ben motorun benzin hortumunun takılması vs işleride karada halletmeyi tercih ediyorum bu tarz durumlarda zira suda fazla uğraşmaktan hazzetmiyorum bir an önce ipi çekip yol almayı tercih ediyorum
    bu arada söylemeye gerek olmasada genede belirtmekte fayda var, sığlıktan açılmak heleki dalgalı havalarda yeterince keyifsiz bir durum. birde sılık etrafında kayalıklar varsa kesinlikle ama kesinlikle oradan denize açılmamak gerek, kayaların arasından botunuzu geçirebilecek kadar yer var gibi görünsede suya inince kaçmanın, aradan sıyrılmanın o kadarda kolay olmadığı görülür. kayadan kaçmaya çalıştıkça kayaya yanaşırsınız çünkü KAYAYA BAKMAKTASINIZDIR
    unutmadan bu önemli konuyu belirtmektede sonsu fayda var, süratle yol alan deniz araçlarında BAKTIĞINIZ YÖNE DOĞRU GİDERSİNİZ
    denizde kaçmanız gereken bir nesne ile karşılaşırsanız O NESNEYE KESİNLİKLE BAKMAYINIZ
    KAÇMANIZ GEREKEN YÖNE DOĞRU BAKINIZ
    BAKARSANIZ ÜZERİNE ÜZERİNE GİDERSİNİZ
    vede ne yazıkki çarparsınız....

    tekrardan geçmiş olsun, umarım bu tatsız kaza sizi denizden ve ekipmanınızdan soğutmaz, daha alacak çok deniz zevkiniz olacak :)
     
  2. adventurer

    adventurer umut yetişken

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    561
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    tabi gene belirtmekte fayda var, denizde gaz keserek yavaşlamak için yeterince zamanımızda olmakta genelde, arzettiğim konu aniden sudan çıkan bir dalıcı yada botla giderken son anda fark edilen bir çivili tahta, vs durumlar için geçerli.... kıyıdan kürekle açılırken kayalardan kaçma durumundan direk atlama yapmam konuyu biraz dağıtmış olabilir, belirtme ihtiyacı hissettim.
     
    Son düzenleme: 29 Aralık 2010
  3. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Taylan,
    Öncelikle bot-motorunuz hayırlı olsun. Ardından da geçmiş olsun. Ucuz atlattığınız bir durum yaşamışsınız. Ve her akıllı insan gibi bu gibi durumlarla bir daha karşılaşmamak için bilgilenme yolunu seçmişsiniz.

    Kendi bilgi ve tecrübelerim ışığında düşüncelerimi size aktarmak isterim;

    Birinci olarak ekipmanlarınızın oldukça yeterli ve verimli olduğunu düşünüyorum. 3,60m bot 9,9HP motor ikilisi optimum. Can yeleği, işaret fişeği, düdük vs ekipmanlarınız da varsa olay tamam.
    Denize çıkacaksınız. Öncelikle durumunuzu göze alarak düşünelim;(Düşüncelerim tamamıyla kurgu ve en kötü durumlar için tasarlanacak)
    Kabülümüz, bot konusunda yenisiniz ve tecrübesizsiniz.

    Denize açılacaksınız ama nereden?
    Özellikle hiç bilmediğiniz bir avlaktan çıkmamalısınız. Daha önce sahilini tanıdığınız yerleri tercih etmelisiniz. Korunaklı mendirek içleri gibi yerler uygundur. Ama düşünemediniz, hiç bilmediğiniz bir sahile gittiniz. Ne yapacaksınız? Bence ilk yapmanız gereken keşif gezisidir. Tabii ki yürüyerek ve gözlemleyerek. Botu indirmeyi düşündüğünüz yerin dip yapısı nasıldır(ki kayalıklar ve deniz dikenleri botunuza ve size zarar vermesin), derinlik durumu nedir(giriş ve çıkışta hangi noktada bota binip inebilirsiniz), kıyı durumu nasıldır(botu indirme açısından uygunluğu). Hatta kasık çizmesini giyerek dikkatlice bu kontrolleri gözden geçirebilirsiniz. Bütün bunların dışında sevgili Alp Bey’in(alpargun35) söylediği gibi gideceğiniz bölgeyi Google earth üzerinden inceleyebilirsiniz.
    Bu yaz yaşadığım bir olay; Antalya Karaöz’deyiz. Hava çok güzel 1-2Bft rüzgar. Açıklar dahil deniz çarşaf gibi. Ama kıyı dalgaları oldukça yüksek. (Bu gibi kıyılardan denize inmek çok risklidir. Dalga boş bot-motoru öyle bir kaldırır ki zapt edemezsiniz. Bu gibi bir durumda alacağınız darbe çok ciddi yaralanmalara, hatta kafanıza alacağınız bir darbe ölümlere sebep olabilir.) Hemen botumu yapmış oldukları iskele tersine götürüp dalgasız olan diğer sahilden indirdim. Hatta kıyıdan gezinti için bota binmek isteyen eşim ve kızıma sahile yanaşamayacağımı eğer binmek istiyorlarsa botu indirdiğim yere gelmelerini söyledim.

    Hava şartları ve rüzgar durumu nasıl olmalıdır?
    Kendi açımdan söylemem gerekirse oldukça soğuk ve yağmurlu havalarda denize açıldım. Rüzgar şiddeti olarak prensibim maksimum 3Bft’dir. 3Bft üzeri rüzgarda çıkmam. Sizin durumunuzda tecrübe sahibi oluncaya kadar 1-2 Bft öneririm. (Bunlar kişiden kişiye değişen durumlardır.) Yeri gelmişken denize kesinlikle tek başınıza çıkmayın. Muhakkak yanınızda belirli bir tecrübeye sahip bir kişi olsun. En kötü durumlar için arkadaşınıza motoru nasıl çalıştırıp durduracağını yola çıkmadan gösterin.
    Hava bu ya; 1-2Bft’da çıktınız ama yağmur yağmaya başladı. Muhakkak botunuzda küçük bir maşrafa(eski alaturka tuvaletlerdeki küçük kova ;) ) ve süngeriniz bulunsun. Sakın kıyıda kullanmak için tasarlanmış tahliye deliğini denizde açmayın. Motorla yol alırken etki-tepki prensibiyle boşaltabileceğinizi sakın düşünmeyin. Çok tehlike durumlarla karşılaşabilirsiniz.(Dümen hakimiyetini kaybetme-tapayı düşürme vs…)

    Denizde her türlü hareketinizi güvenlik düşüncesi üzerine kurgulayınız. Güvenli görmediğiniz hiçbir hareketi “yapayıvereyim” mantığıyla sakın düşünmeyin. Mörfi denizde de yanınızda:)

    Dalgayı nereden karşılayalım?
    Öncelikle belirli bir tecrübeye sahip olmadan dalgalı havalarda çıkmayın. Ama hava durgunken çıktınız ve hava patladı. (Havanın patlaması beklediğiniz ve bildiğiniz rüzgar hızından daha şiddetli bir hava ile karşılaşmanızdır.) Ne olacak? En uygunu arkadaşlarımızın belirttiği gibi dalgayı çaprazdan almaktır. Botunuz dalgayı çaprazdan aldığında kullandığınız ekipmana(tahta veya alüminyum tabana) yük eğik veya dik gelecek, botunuzu beşik gibi sallayacak olmasına rağmen ekipmanınızın dengesi bozulmayacaktır. Ama dalgalar kıyıdan açığa doğru geliyor ve sizde kıyıya gitmek durumundasınız. Ne olacak? Hızınızı minimuma indirerek(minumumdan kasıt dalga yüksekliğine göre sizi rahatsız etmeyen, yol aldırabilen miktar) gideceksiniz. Dalga sebebi ile bota girecek suyu da en aza indirmek için yük dağılımını bozmadan(dalgayı önden aldığınız için bot burnu hafif kalkacaktır bunu hesap etmelisiniz) botun burnunu hafif kalkmış biçimde yol almanız faydalı olacaktır. Yoksa bütün dalga üzerinize serpilecek, rüzgar, dalga, su vs derken dayak yemiş gibi olabilirsiniz. Dalgayı yol aldığınız yönde arkanızdan alıyorsanız pek keyiflidir. İşte kayma pozisyonu(planing) yakalamanız için denizin size yardımı. Dalga hızıyla senkron(eş zamanlı) hızınızı ayarlayın, bakın keyfinize…Aman dikkat edin; hızınızı iyi ayarlamalısınız, dalga hızından hızlı veya yavaş kalmanız dalga çukurlarına girmenize sebep olur. Buda tehlike demektir.

    Tüm bunların dışında şunu bilmekte de fayda var; her ne kadar paylaşırsak paylaşalım(ana temel kurallar dışında) tecrübenin(tamamıyla) çok fazla da aktarılabilir olduğunu düşünmüyorum. O kadar çok değişkeni var ki(benim tecrübemi doğru aktarımımdan tutun da, sizin onu doğru algılayıp doğru yorumlamanıza kadar)

    Lafı biraz uzattım. Umarım faydalı olmuştur.
    Sevgi ve selamlarımla…
     
    Son düzenleme: 29 Aralık 2010
  4. özcan bolat

    özcan bolat özcan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    406
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE 4.50 mt sörf kamış
    Favori Makine:
    okuma salina 2
    vay be ne bilgiler bin bota yüz değil yani
     
  5. st.joseph

    st.joseph yusuf

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    izmir
    selamlar. botu yeni aldım. nette bilgi ararken sitenizi buldum. iyiki bulmuşum. aradığım konulardan biride buydu. ben henüz botumu denemedim. inşallah yaza deneyeceğim. muhtemelen ilk denemem kuşadası sahillerinden olacak. şimdiye kadar hiç bot deneyimim olmadı. karşılaşacağım tehlikeler nelerdir öğreniyorum sayenizde. botu hemen denemek için çok hevesliydim ama taylan beyin deneymlerini okuyunca yazı beklemeye karar verdim. şimdilik forumu gezip bilgi almaya devam edeceğim. bu arada botum 3.20 ve motor 9.9 2 zamanlı.
     
  6. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Öncelikle aramıza hoş geldiniz.Bot ve motor çok uygun bir takım oluşturmuş.Fakat ilk defa çıkacağınız zaman yanınızda tecrübeli birisini bulundurun.Okuyarak öğrendiklerinizle gerçek bir olmayabiliyor.
     
  7. apolloapollo

    apolloapollo taylan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    28
    Şehir:
    mersin
    Umut Bey teşekkürederim şahsım ve tüm bilgilenmeye çalışan arkadaşlarım adına.Yine (elbette şaşırmıyorum artık) bilmediğim bir konuya değinmişsiniz.Kaçmak istediğimiz noktaya bakmanın direk üstüne gidilmesi hadisesi çok ilginç.Aklımda bulunduracağım kesinlikle..
    Bahadır Bey size sadece ''muhteşemsiniz'' diyebilirim.Tek yazı ve sorduğum tüm soruların cevabı ardarda.Son satırlarınıza katılmamak elde değil.Tecrübenin aktarımı ve hatta bunun tecrübesi olmayan kişi tarafından algılanma ve yorumlanması farklılığı olabileceği düşüncesi.Ama bu bilgilerin hasıl olacak riski minimize edip yaşayarak tecrübe edinmemize yardım edeceğini yada en azından insanların bu bilgiler ile botla seyir güvenliğinin şakaya gelmeyeceğini anlayacağını düşünmekteyim.Bot ve motor kombinasyonu-aksesuarı ile ilgili sayfalar dolusu web sayfası bulunabilirken canımızı emanet ettiğimiz bu ekipmanların en güvenli şekilde hangi koşullarda nasıl kullanılması gerektiğini anlatan daha çok sayfa olmalıdır.Unutmayalım!!Ufacık bir bilgi hayat kurtarır.
    Hepinize ayrı ayrı teşekkürler.Saygılarımla...
     
  8. apolloapollo

    apolloapollo taylan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    28
    Şehir:
    mersin
    Zodiac bot resmi sitesinde bot kullanımı ile ilgili şöyle bilgiler verilmiş ve 2 arkadaşımız çevirmiş.Aynen aktarıyorum.
    1-BOTLA DENİZE AÇILMADAN ÖNCE MUTLAKA YAPILMASI GEREKENLER

    • Hava durumunu gidilecek bölgedeki akıntı ve rüzgar durumunu araştırınız
    • Mutlaka karada bir kişiye geriye dönmeyi planladığınız zamanı bildiriniz
    • Sizinle gelecek herkeze bot ve yapılacak seyehat, dalış vs ilgili bilgileri veriniz
    • Sizinle gelecek kişilerden en az birinin bot işleyişi konusunda bilgili olduğundan emin olun
    • Botunuzun hava basıncının ideal düzeyde olduğundan emin olun
    • Hava vanalarını kontrol edin
    • Motorunuzun bota olan bağlantılarını ve bunu sağlayan aparatları kontrol edin
    • Benzin ve yağ düzeylerini kontrol edin
    • Eğer motordan bağımsız bir yakıt tankı kullanıyorsanız içindeki benzin düzeyinin yeterli olduğundan ve botda doğru yere yerleştirildiğinden emin olun
    • Güvenlik ekipmanları
    o Botda seyehat edecek her bir kişi için bir can kurtaran yeleği
    o Hava pompası ve kürekler
    o Onarım ekipmanı ve temel alet çantası
    o İlk yardım seti
    o Cep telefonu veya telsiz
    o Botunuzun resmi evrakları ve/veya lisansı

    GENEL UYARI

    • PATLAMA VEYA YANGIN RİSKİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAKIT SİSTEMİZİN İYİ DURUMDA OLDUĞUNDAN EMİN OLUNUZ. BOTUNUZDA ÜRETİCİ FİRMANIN MANUELİNDE BELİRTİLENDEN YÜKSEK BEYGİR GÜCÜNE SAHİP MOTOR KULLANMAYINIZ.

    2-DENİZE AÇILDIĞINIZDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    A-Botda yük dağılımı

    • Normal hava koşullarında yükün botun arka kısmına doğru yoğunlaşması ideal olandır.



    Dalga arkadan geldiğinde bot içindeki ağırlığı dümen tarafında yoğunlaştırın

    Dalga önden geldiğinde ağırlığı önde yoğunlaştırın

    B-Kaza anında
    Zodiac botların suyla dolsa dahi batması neredeyse imkansızdır. Eğer bir kaza veya sorun yüzünden botunuzun şişme birimlerinden herhangi biri sönerse düşük hızda karaya dönün. Eğer yüzen bir nesneyle veya bir kaya parçasıyla çarpışma söz konusu olursa botun gövdesinde negibi bir zarar oluştuğunu, botun şişme bölümlerinde zarar olup olmadığını ve motorun durumunu hızla kontrol edip düşük hızda karaya dönün.

    GENEL UYARILAR

    • GEREKLİ KONTROL VE ONARIMLARIN İHMALİ BOTUNUZUN ÖMRÜNÜ KISALTABİLİR VE TEHLİKELİ DURUMLARA ZEMİN HAZIRLAYABİLİR.
    • BOTUNUZDA İZİN VERİLEN KİŞİ SAYISINI VE AĞIRLIK MİKTARINI ASLA AŞMAYINIZ.
    • PERVANE SON DERECE TEHLİKELİDİR. ELİNİZİ UZAK TUTUNUZ
    • DAİMA CAN KURTARAN YELEĞİNİZİ GİYİNİZ.



    • BOTDA SIZINLE BERABER OLAN KIŞILERI BILGILENDIRMEDEN ANI YÖN DEĞIŞIKLIKLERI YAPMAYIN
    • YOLA ÇIKTIKTAN SONRA MOTORU BOTA BAĞLAYAN APARATLARI BIR KEZ DAHA KONTOL EDIN
    • YOLCULARIN TAHTA OTURMA YERLERINDE YOKSA BOTUN IÇINDE OTURMALARINI SAĞLAYIN
    • YOLCULARDAN HIÇ KIMSENIN BOTUN BURUN KISMINA OTURMASINA IZIN VERMEYIN BU ŞEKILDE YOL ALMAYIN.



    • BOTLA İSKELE LİMAN GİBİ YERLERE YANAŞIRKEN BERABERINIZDEKİ INSANLARIN ELLERINİN KOLLARININ BOTUN DIŞINDA OLMADIĞINDAN EMIN OLUN.
    • DENIZDE INSANLARIN YÜZDÜĞÜ VEYA DALGIÇ OLMASI MUHTEMEL YERLERDE YOL ALMAKTAN KAÇININ BU IHTIMALLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLUN. BÖYLE BIR DURUMDA DERHAL MOTORU KAPATIN.



    • BOTLA DENIZE AÇILDIĞINIZDA YEREL DÜZENLEME VE UYGULAMALARI ÖĞRENIP BUNLARA UYUNUZ. GÜVENLIK KURALLARINI ASLA IHMAL ETMEYINIZ AKSI TAKDIRDE SIZIN VE YANINIZDAKILERIN HAYATI TEHLIKEYE GIREBILIR.
    • BOTUNUZU KULLANMADAN ÖNCE YA DA KULLANIRKEN ASLA ALKOL VEYA UYUŞTURUCU MADDE ALMAYIN. YANINIZDAKILERIN BU MADDELERI ALMAMIŞ OLDUĞUNDAN EMIN OLUN.
    • BOTUNUZU DOĞRU KULLANMAYI ÖĞRENİN GEREKİRSE BU YÖNDE VERİLEN KURSLARA KATILIN. DENİZDE SEYİR KURALLARINA DAİMA UYUN.


    3- BOTUN KULLANIM SONRASI TEMİZLİĞİ

    Botunuzu yoğun kullanıyorsanız her ay temizlemelisiniz. Bunun dışında seyrek kullanılsa dahi kış aylarından önce temizleme yapılması şarttır.

    Botunuzu Temizlerken,
    • Tahliye kanalını açınız ve botunuzu bir hortumla yıkayarak kum ve üzerine yapışmış olabilecek diğer harici maddelerden arındırınız
    • Tüm katran izlerini (varsa) çıkartınız
    • Temiz suyla durulayıp iyice kurlayınız

    GENEL UYARILAR

    • BOT TEMİZLİĞİNDE ÖZELLİKLE ASİT İÇEREN VEYA SİLİKON BAZLI GÜÇLÜ TEMİZLİK ÜRÜNLERİ KULLANMAYINIZ.
    • BOT TEMİZLİĞİNDE ASLA YÜKSEK SU BASINÇLI TEMİZLEME EKİPMANI KULLANMAYINIZ

    4-BOTUN SÖNDÜRÜLMESİ
    • Hava valf ve contalarının temiz olup olmadığını zarar görüp görmediğini kontrol ediniz
    • Su tahliye kanalının tıkalı olup olmadığını kontrol ediniz

    5-BOTUN HAVA BASINCINDA DÜŞME!
    24 saatlik bir sürede botunuzda oluşacak %20lik hava kaybı normaldir.Problem olarak nitelenebilecek hava kaçakları bu oranın üstünde olanlardır böyle bir durumda önce şişirme valflerinin düzgün kapanıp kapanmadığını kontrol ediniz

    6-BOTUN KULLANIM DIŞINDA SAKLANMASI
    Botunuzu temiz ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Bu ortam ani sıcaklık değişimlerinin ve diğer tarip edici faktörlerden arınmış olmalıdır. Botunuzu sönük ve katlanmış ya da hafif sönük durumda muhafaza edebilirsiniz.

    GENEL UYARILAR

    • ÖZELLİKLE GÜNEŞLİ TROPİK BÖLGELERDE UZUN SÜRELİ BİR DEPOLAMA YAPICAKSINIZ BOTUN ÜSTÜNÜ MUTLAKA TENTEYLE ÖRTÜNÜZ
    • BOTUN SAKLANDIĞI ORTAMIN MUTLAKA KEMİRGEN BÖCEK VE CANLILARDAN ARINDIRILMIŞ OLMASINA DİKKAT EDİN

    7-ONARIM İŞLEMLERİ
    Botunuzda oluşabilecek küçük çaplı kesik ve patlakları kendiniz kolayca tamir edebilirsiniz. Botunuzun hangi kumaştan yapıldığını (Heoplen veya Strongan) şişme birimlerin dikey dikiş yerlerine bakarak anlıyabirsiniz. 1985den bu yana zodıac botlarının büyük çoğunluğu strongan kumaştan yapılmaktadır.
    Not: 1cm üzerindeki tamiratlar için satıcı firmayla görüşünüz.


    Hypalon⁄ Heopren kumaşı=el ile yapıştırma


    Strongan kumaşı=thermobond tekniğiyle birleştirme


    A-Onarım Ekipmanı

    Temizleme,
    • Hypalon kumaşından yapılmış botlarda pomza taşı (asla temizleme maddesi kullanmayın)
    • Strongan kumaşından yapılan botlar için alkol içeren yağ giderici veya pomza taşı kullanın

    Onarım için ihtiyaç duyulanlar,
    • Yama
    • Yapıştırıcı (Kullanıcağınız yapıştırıcının uygunluğunu botun yetkili firmasından teyid ettiriniz)
    • Fırça

    B-Başarılı bir onarım için gerekli koşullar
    • Ortamdaki nem oranının %60ın altında olması
    • Sıcaklığın 18-25 derece arasında olması
    • Onarımın direk güneş ışığı veya yağmur altında yapılmaması
    • Botun tamamen inik olduğundan emin olunması gerekmektedir.

    C-Onarım Hazırlığı
    • Kesik veya patlak olan onarımı yapılacak alandan en az 5 cm daha büyük yuvarlak bir yama kesin
    • Botun zarar gören kısmını ve oraya uygulayacağınız yamanın yapıştırılacak tarafını mutlaka temizleyin
    •Eğer botunuz strongan kumaşından imal edilmiş ise temizleme için alkollü bir yağ gideri Heopren kumaşından yapılmış ise pomza (pumice) taşı kullanınız
    • Tamirata başlamadan temizlenen bölgelerin kuruması için 5 dk bekleyiniz.

    D-YAPIŞTIRICI KULLANIMI
    • Hem kullanıcağınız yamaya hem de zarar gören bölgeye 3 kat ince tabaka halinde yapıştırıcı sürünüz. Her tabaka için bir öncekinin 5-10 dakika süreyle hafif kurumasını bekleyiniz.

    E-YAMA UYGULAMASI
    • 3. tabakanın kuruması ardından yamayı bastırmadan zarar gören bölgeye uygun konumda uygulayınız
    • yama altında hava kabarcığı oluştuysa çok hafif bastırarak bu baloncukların kaybolmasını sağlayınız
    • Daha sonra yamanının ortasından başlıyarak yuvarlak yüzeyli örneğin kaşık gibi bir nesneyle yamayı düzleştirin.
    • Uygulamanın ardından yamanın dışına taşan fazla yapıştırıcıyı temizleyiniz.
    • Tamir edilen bölgenin güneş ışığı veya yağmurla temasını engelleyin(kuruyana kadar)
    • Tamirat ardından botu şişirmeden önce 24 saat geçmesini bekleyin

    F-Bot tamiratında yapışkan kullanıldığında dikkat edilmesi gerekenler
    • Yapıştırıcının tüpünün kapağını kullanım sonrası mutlaka düzgün biçimde kapatın.
    • Yapıştırıcının tüpünü güneşte veya ıs kaynaklarının yakınlarında bırakmayın
    • İşlemin yapıldığı yerin düzgün havalandırılmış olduğundan emin olun. Yapıştırıcının yaydığı kokuyu teneffüs etmemeye ve derinize temas ettirmemeye özen gösterin

    GENEL UYARI

    • BÜYÜK ÇAPLI ONARIMLAR İÇİN BOTUNUZU MUTLAKA YETKİLİ BİR SERVİSE GÖTÜRÜN.

    8-MOTOR

    • ASLA BOTUNUZDA ÜRETİCİ FİRMANIN BELİRTTİĞİ TEKNİK ÖZELLİKLERDEN FARKLI VE BELİRTİLEN BEYGİR GÜCÜNDEN DAHA YÜKSEK BİR GÜCE SAHİP MOTOR KULLANMAYINIZ. AKSİ TAKDİRDE BOTUNUZLA SEYREDERKEN KONTROL KAYBI YADA PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞAYABİLİRSİNİZ.

    A-Pervane
    Motorunuzu satın aldığınızda üzerinde muhtemelen standart bir pervane olacaktır. Ancak bu pervanenin sizin botunuza uygunluğunu mutlaka satıcınızdan teyit ettiriniz. Değilse uygun özellikte bir pervane ile değiştiriniz.

    B-Motorun Yerleştirilmesi



    • Motoru botun ortasından geçen hayali bir hat üzerinden sıkma yüzeyinin ortasına gelecek şekilde yerleştirin
    • Konsolları elle tamamıyla sıkın ve 15 dakikalık çalışmadan sonra hala sıkı olduğundan emin olun
    • Bir güvenlik kablosuyla motoru sıkma yüzeyinde güvence altına alınız

    Ayarlamalar
    Bu ayarlamalar motor çalışırken yapılmalıdır. Yüksek hızda seyrederken motorun suya 90 derecelik bir açıyla konumlandırıldığından emin olunuz.Eğer gerekiyorsa motorun konumunu aşağıda gösterilen biçimde ayarlayınız..

    C-Motorun konumu



    • MOTORUN POZİSYONU ÇALIŞMA ESNASINDA HAVA ŞARTLARINA BAĞLI OLARAK TEKRAR AYARLANABİLİR (RÜZGARIN YÖNÜ VE GÜCÜ, VE DENİZİN DURUMU). MOTOR DÜZENEĞİNİ AYARLAMADAN ÖNCE BOT ÜZERİNDEKİ YÜKÜN EŞİT DAĞILDIĞINDAN EMİN OLUNUZ




    D-Motor yüksekliği
    Motoru doğrudan kıça takınız. Bazı motor çeşitleri için doğru yüksekliği sağlamak için ayar sacı(layner)gerekmektedir:
    Motor aşırı yüksek ayarlanırsa = boşlama ( kavitasyon)
    Motor aşırı alçak ayarlanırsa = su sıçratma, suya çarpma sesi

    • YERİNE MONTE EDİLMEDEN ÖNCE MOTOR KONUMUNUN DOĞRU OLDUĞUNDAN EMİN OLUNUZ..MOTOR KIÇA YETKİLİ ZODIAC SATICISI TARAFINDAN MONTE EDİLMELİDİR (30 H.P. VE ÜZERİ İÇİN TAVSİYE EDİLEN).

    Çeviri: Ozan HOŞKEN-Aşkın YILDIRIM (Zodiac Resmi Sitesinden)

    ALINTIDIR....
     
  9. justhappy

    justhappy Hasan

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    Antalya
    Favori Makine:
    Shimano 6000FB
    En İyi Avı:
    500gr Çipura

    Bu motosiklet kullanıcılarının bildiği ve özellikle virajlarda uygulanan ve bilinen bir gerçektir. Nereye bakarsan oraya gidersin deriz. Mantık şöyle işler : Viraja girince , virajın çıkışına bakılır, eğer önünüze yada bariyere bakarsanız düşer yada kaza yaparsınız. ;)