BIYIKLI BALIK Familyası: Cyprinidae Bilinen adı: Barbus plebejus Uzunluk: 25-30 cm Yumurtlama dönemi: nisan, mayıs, haziran, temmuz Açıklama: Vücut yanlarda basık ve alçak yapılıdır. Ağız başın altında ve at nalı şeklindedir. Bıyıklar orta uzunlukta, gözler ise küçüktür. Sırt yüzgeci iyi gelişmiş, en uzun şuanın arka kenarında yüzgecin üçte birini kaplayan testere şeklinde dişçikler vardır. Vücudun rengi sırtta koyu, karın ve yanlarda açık sarı veya sarı-beyazdır. Vücudun esas rengi değişiklik göstermesine rağmen yan taraflarda ve yüzgeçler üzerinde çok sayıda siyah lekeler bulunur. kaynak ve resimler: water crop university, kkgm.
selamlar balıkçı, balıkları incelerken bu balık dikkatimi çekti. bu balık kızılırmakta da mevcut, bizim oralarda bu balığa kaya balığı, çil, bekir de deniliyor. dip oltası kullanarak solucan ve hamura çok güzel geliyor. birde bu balığın boyu 25-30 cm değil, bundan 5-6 sene önce babamlar 50-60 cm. boyunda bir tane yakalamışlardı, ağırlığı ise tahminen 5-6 kg. vardı, aynalı sazanlar gibi enine çok büyüyor, yaşlandıkça tombullaşıyor yani. ben olta ile bunun 15-30 cm boylarında çok yakaladım, biraz kılçıklı bir balık ama eti çok lezzetli. ayrıca suda çok sert bir balık oltada insanı iyi zorluyor, onun için tutması çok zevkli.
selam balıkçı bu balığı bende biliyorum kaya balığı olarak tabir edilir bizim oralarda sizin oralar neresi dersen çankırı taraflarında... gerçekten lezzetli ve oltayı zorlayan bir balıktır genellikle kayalık bölgelerde bulunur kumlu alanları çok fazla sevmez ve oltaya çokta rağbet gösterdiği söylenemez...ben elle 2.5 kiloluk bir tane almıştım tabi yalnız değildim çok zorlamıştı ama değmişti...çağlayanların döküldüğü kayalık derin alanlarda bulmak içten dahi değildir
isimsiz çankırının neresindensin elle yuva kaya altlarından yakaladığına inanıyorum ayrıca bekirden ziyade bu balığa bizim yörede sıtma derler çok lezzetlidir ama aksine kumlu bölgeyi sever çamurlu çorakla yerlede olmaz
ben bu balıktan daha gecen hafta 15-20 kadar tuttum.ama bızım oralarda pek fazla buyuk yok ınce mısına kucuk iğne ve solucan dip oltası kullandım oltaya iyi geliyor.avcılığı guzel tavsiye ederım.manisa.
Kısacası yöreden yöreye ismi değişiyor. Ama Türkçe'de bu balığın tam olarak ismi konulmadığını biliyorum. Bazıları bıyıklı der, bazıları kaya balığı, Sakarya civarında da kum balığı. Sazangiller familyasından Barbus adıyla başlayan birkaç tür var. Bu da onlardan biri. Gerçekten direnen bir balık. Çok da güçlüdür. Genelde akarsularda bulunmasına rağmen, göllerde de rastlanır. Abant gölünde değişik bir türü tutulmaktaydı. Çok akıntılı ve dibinde ot bulunmayan (kumluk, kücük taşlık) yerlerde dibe yakın durarak suyun getirdiği yemlerle beslenir. Ben de 40-50 cm civarında olanını gördüm.
Bu balık denizlerimizdeki tekir balığına da benzemiyor mu? Kesinlikle o değil ama çok benziyor... Yani ben benzettim
Ülkemizin kuzey bölümlerinde kitaplarda,,türkische barbe,,olarak geçen bir türü B.Cyclolepis,türkiye dahil avrupada beş çeşidi var Barbus barbus en yaygın olan türü,B.Plebejus italyaya ait bir türü,B.Albanicus arnavutluğa ait bir türü,B.Cyclolepis türkiye,bulgaristana ait bir türü,B.Capito ispanyaya ait bir türü bulunmakta,sevgiler.
merhaba bende sitennin yeni üyelerindenim şuanda istanbuldayım memlekette yani orduda turnasuyu deresinde de çok var bu balıktan bıyıklı derlerdi bizim oralarda ben kumlu derin yerlerde solucan ile ve akıntının çok olduğu yerlerde taş altlarında elimle çok yakalakım çok lezzetli bir balık
Ben bu Baligi daha yeni 1 Hafta önce yakaladim,akarsuda genelikle kayalarin oralarda yasar,yaklasik 50 60 cm vardi 2.5 3 kilo gelir,Isvicrenin sularinda yakaladim,cok mücadele ederler,zevkli bir avi var
Tokat taraflarında biz bu balığa kaya talı deriz.Genelde temiz ve akışı yüksek yerlerde bulunmayı sever.Bol oksijenli yerleri çok sever. Biz genelde burada solucan,danaburnu ve kadı lokması denilen bir tür larva ile yakalarız. Solucan ve danaburnunu bilmeyen yoktur.Kadı lokması dediğimiz larva da özellikle bahar aylarında kavaklık alanlarda ağaç diblerinde bulunur.kendisi sarıya çalan beyaz renkte,kahverengi çengelli bir ağızı bulunan ,en irisi başparmak kadar olan bu böcek larvasına hayır diyecek balık yok gibi.Bildiğim kadarıyla sazan bile geliyor. Yakalamasına gelince... Biz genelde mantarlı olta ile yakalıyoruz.İri mantarlı ve buna bağlı olarak ağır kurşunlu(genelde zeytin kurşun 1 veya 2 numara) 0.35 veya0.40 lık kaliteli misinalı oltamızda yemimizi taktıktan sonra mantarı kamışın ucuna 2 karış kalacak kadar çekip o şekilde atıyor ve oltayı bir yere koyuyoruz. Böylece eğer kurşun ve mantarınız dengeli ise yem zeminden biraz yüksekte tatlı tatlı yüzecek ve çevredeki balıkların dikkatini çekecektir. Biz bu metoda taban çekme diyoruz.Ve sadece bu balık için değil sazandan yayına her türlü balık için kullanılan bir usuldür.Genelde bekir gibi akıntılı yerleri seven balıklar için uyguluyoruz.Akıntıda avlanmak için bu metodu deneyin hoşunuza gidecektir eminim.
Bizim havuzda (küçük bir gölet) bundan bir kaç tane var. Birisi 60'cm'den de büyük sanırım. Ekmek dilimini bir defada ham diye yutuyor. Bir diğer o kadar değil, olsun, 50 cm filan. Ama rengi mora yakın. Havuz, 40 x 50 m2 kadar bir yer. Personel öğlenleri gider, yanında ekmek götürüp besler. Eğer bunlarda olmasa, iri balık görebileceğimiz yok sanırım. Kıssadan hisse, eğer iyi yemlerseniz, bunları su yüzeyinden ekmekle, kefal gibi toplayabilirsiniz sanıyorum.
öksürük Nevşehir Kızılırmakta çokça çıkan ve Çilli, öksürük, kaya balığı, bekir adıyla bilinen bu balık kumlu yerlerde felan olmaz akıntılı bol oksijenli küçük taşlıklı ve kayalıkları sever, dip oltasıyla solucan ve hamur takılarak tutulabilir. ancak hamur akıntılı yerde çabuk düştüğü için solucanı tercih etmek gerekir.
Iğdır-Arasta biraz farklı bir türü var... sadece o bölgeye özel bir tür... kurbağa ile tutardım,yayın için kullandığım oltaya gelirdi... avcılığı zevkli... akıntı altlarında ve yan kovuklarda yakalanırdı hep... kızardım gerçi yayınımın yemini yediği için Terlik: 42 no..
tamam bu bizim of un dereleride de olur güzel balıktır dere sazanından daha iyidir yani ama ala balıktan asla
Dargın Sevgili dostlar bu balığın bir adıda Dargın balığıdır özellikle Eskişehir yöresinde bu isim kullanılır ama boyu 60-70 cm yi ağırlık olarakta 4-5 kg ı geçenleri yakaladım altta bir resmini ekliyorum
bıyıklı taşlık derelerde ve akıntılı sularda bol bulunan, ticari değeri olmayan lezzetli ama çok kılçıklı bir balıktır. ızgarası güzel olur. akıntılı yerlerde akıntıya karşı yüzmeyi sever. bu yüzden avı esnasında akıntıya doğru salınan hafif kurşunlu bir olta ve solucanla çok rahat yakalanabilir. 40 cm boylarına erişir ağırlığı 1kg olabilir.