BIYIKLI BALIK, Barbus rajonorum Familyası: Cyprinidae Bilinen adı: Barbus rajonorum Uzunluk: 60 cm Yumurtlama dönemi: nisan, mayıs, haziran Açıklama: Vücut yanlardan basık olup, iri pullarla kaplıdır. Pulların serbest kenarları ince noktacıklardan oluşmuş siyah pigmentlerle çevrilmiştir. Baş çok yüksek ve çok geniş olup, burun sivridir. Gözler çok büyük, kuyruk çok uzun ve yassıdır. Ağız büyük, dudaklar etli ve iyi bir şekilde gelişmiştir. Alt dudağın ortasında bulunan lop iyi gelişmiştir. Bıyıklar kısmen uzun ve kalıncadır. Sırt yüzgeci çok yüksek, kaba ve üst tarafı girintili çıkıntılı bir yapı arz eder. Sırt yüzgecinin sonuncu dallanmış şuası çok kuvvetli kemikleşmiş ve arka kenarında dişçikler bulundurur. Anal ve göğüs yüzgeçleri sivridir. Göğüs yüzgecinin önü ile karın tarafında birbirinin üzerini örtmeyen küçük pullar bulunur. vücut sırtta koyu renkli (Grimsi-kahve), yan tarafları ve karın açık renklidir (Sarımsı-beyaz). kaynak ve resimler: water crop university, kkgm.
Bizim buralarda kaya talı denir. En sevdiği yem danaburnudur. Orta boy bir danaburnu kafası kopartılıp kancaya takılır. 2 kancalı dip oltası veya mantarı kamışa 20 -30- cm misia payı bırakacak şekilde çekilerek dip atılır. Mantarda ona göre seçilir tabiki... Alabalık gibi temiz suyu sever. Solucanada gelir arada. Eti sıkı ve oldukça lezzetlidir. 2-3 kiloluklarına rastladım,daha büyükleride vardır eminim. Dip balığıdır(bıyıklarından belli olduğu üzere )
Miryana Trakya yöresinde bu balığa miryana diyorlar.Eti lezzetlidir.Oltaya yakalandığında pek tepki vermez bekler.
Küpeli Bizim buralarda küpeli denir. Genelde taşlık, kayalık yerlerde çıkar. Bana hiç kilolukları rastlamadı. İnşallah önümüzdeki sezon rastlar da yayınlarız.
resimdeki balık slm polatlı balıkçıları adına bizim burada ona kumyaran balığı derler akıntılı suları sever çok kılçıklı olur genellikle dip oltasında solucan ve sülük takarak yakalarız eti lezzetlidir 2 kg olanını yakaladık rasgele
öksürüç ben bu balıgı amasya _tasovada yesilırmakta (toz koparan)da cok tuttum ,bizim buralarda ona öksürüç derler ,bu balıgı tutmak oldukca zevklidir ,kayalıkvesert akıntılı yerlerde olur ,size bi tüyo daha vereyim kısın bu balık yem olarak hamsi kullana bilirsiniz .ben hamsiyle kiloluk tuttum .hamsinin takılması ise ortadan kesip kuyruk kısmı misinaya gelecek sekılde takılır dusmemesi icin ince naylon iple cok sıkı olmadan sarılır ,sorusu olan varsa bilgimce yardımcı olurum
Eskisehir'de de DARGIN derler!Porsuk Çayı'nda oldukça boldur!Porsuk Avrupa'nın en batık Dünya'nında en batık 4. akarsuyu oldugu için kimse yuzune bakmaz dipte yasadığı için genellikle kedilere verilir