Bizlere Neler oluyor....?

Konu, 'Genel Konular' kısmında Yakamoz tarafından paylaşıldı.

  1. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Evet arkadaşlar başlıktanda anlaşılacağı gibi bizlere yani toplumumuza yani insani yönümüze ne oluyor manevi değerlerimizi kaybetmeye başlıyoruz maddiyat hırsı almış başını gitmiş buna dayalı olarak üzerinde yaşadığımız ülkemize çevremize o güzelim doğaya hiç düşünmeden zarar verebiliyoruz yani bindiğimiz dalı kesiyoruz bununla ilgili bir kaç yazı ve fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum ve ilerliyen zamanlardada bıkmadan usanmadan bu tip konu ve haberleri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım.
    Saygılarımla

    Kum Mafyasına Şok Baskın
    Yaklaşık 1 aydır Kilyos, Karaburun, Akpınar, Yalıköy ve Kıyıköy açıklarında deniz kumunu vakumlayarak depo edip kıyıya pompalayan "Cornelis Zanen" adlı Hollanda bandıralı gemi sözkonusu bölgede Deniz Ekosistemine onulmaz yaralar vermektedir.
    [​IMG]
    Cornelis Zanen adlı kum gemisinin bir yıldır bölgede kum vakumlayıp çektiğini belirlediklerini söyleyen çevreciler, geminin ruhsatının da olmadığını ifade ettiler. Çevreciler "Ekmeğimle oynama, denizime dokunma" ve "Denizlerimiz öldü, toprağımız bol olsun" sloganlarını yazdılar.
    TROL AVCILIĞINA HAYIR
    Üç tarafı denizlerle çevrili bir ada konumunda olması 8703 km sahil şeridi, 2800 balıkçı köyü, 24.000.000 hektar ekilebilir tarım arazisi (GAP Bölgesi hariç) 26.000.000 su Ürünleri yönünde zengin deniz ve iç denize sahip olmasına rağmen, geleceği düşünmeden, hoyratça doğal zenginlikleri tahrip etmekteyiz.
    1970’li yıllarda ülkemiz balıkçılığın gelişmesine fayda sağlayarak, denizcilik bakanlığının alt yapısını hazırlayacak olan 1380 sayılı yasa çıktıktan sonar ekipman yönünde ileri gitmesine rağmen, su ürünleri yönünde giderek fakirleşmektedir. Genellikle Karadeniz kıyılarında küçük balıkçılık yapan balıkçı köyleri bu kimlik altında deniz yoluyla kaçaklık yapmaya başlayınca, özellikle 12 Eylül 1980’den sonra, gerekil altyapı ve eğitim verilmeden açık deniz balıkçılığına teşvik kredilerini geri ödemek gibi nedenlerden kaçak ve usulsüz avcılığına yönelmiştir.
    Kıyı şeridi ve Marmara Denizi’nde başta trol avcılığı ve kum çıkarılması hızla yayılmış bu da su ürünlerinin çeşitlilik oranında düşüşüne neden olmuştur. Türk balıkçılığı arasında küçük, büyük balıkçı kavgası her meslek alanında olduğu devam etmektedir. Başta küçük balıkçılar hatta büyük balıkçılar arasında gırgır, manyat, tarlakos, volicilik ve uzatmacılık yapanlar bile trol avcılarına karşı önemli şikayet ve ihbarlarda bulunmuş neticede 1380 sayılı kanunun bazı maddeleri değişerek trol avcılığı Marmara Denizi’nde tamamen yasaklanmış, kıyı şeritlerimizde 3 milden sonar serbest bırakılmıştır. Az emek çok kar ve kazanç getiren, kaçak balık avcılığı avlanma yasakların boyunca da devam etmekte olup, Marmara Denizi’nde yasak olmasına rağmen 10 yıl evvel 80 kadar olan trolcü sayısı bugün 700’e ulaşmıştır.
    [​IMG]
     
  2. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Bize Neler Oluyor....?

    Bunda başta balıkçılığımızın eğitim eksikliği olmak üzere, 1380 sayılı yasanın denetim mekanizmalarının çalışmasını hızla büyüten turizm sektörünün rolü ve cezaların hafif olması tüm denizlerimizde kaçak balık avcılığını daha da artırmaktadır.
    Su ürünlerinde belirlenen boy ve yaş sınırlamaları balıkçılık lobilerinin masa başında aldırdıkları kararla uygulanmakta, bugün 2 yaşında gelmemiş 30 cm’nin altında milyonlarca kalkan yavrusu, orkinos yavruları hatta palamut, çinakop, tekir vs. gibi su ürünleri çeşitlerinde katliam yaşanmaktadır. Denizlerimizde yaşanan trol, algarna vs. gibi usulsüz balık avcılığının yanı sıra kaçak kum çıkarılması da jeolojik, biyolojik yapıların bozulmasına neden olan faktörlerden biridir. Yine yurdumuzun iç denizleri olan akarsu, lagün ve barajlarda da dinamit, elektrik şoku gibi ilkel yöntemlerle kaçak avlanma devam etmektedir.
    Ülkemiz tilkileri siyanürle avlanan zihniyetlerin devam ettiği sürece cezai yaptırımlar artırılmaz, oto kontrol sağlanamazsa kaçak ve usulsüz su ürünleri avcılığın önüne geçilmesi mümkün gözükmektedir.
    1380 sayılı, 1163 sayılı kanunların ivedilikle yenilenmesi cezaların artırılması gerekmektedir. Kaçak ve usulsüz avlana tüm balıkçıların avlanma araçları ne olursa olsun geri verilmeyecek biçimde el konulmalı bu araçlar üzerinde bulunan ekipmanlar sökülerek, kontrol araçları halinde getirilmelidir.
    [​IMG]
    KİLYOS KARABURUN ARASINDA FAALİYET GÖSTEREN KÖMÜR
    VE KİL OCAKLARININ BALIKÇILIĞIMIZI OLUMSUZ
    YÖNDEN ETKİLEDİĞİNE DAİR ARAŞTIRMAMIZ
    Kilyos-Karaburun havzasındaki madencilik faaliyetlerinin, balıkçılığı olumsuz yönde etkilemesi, ocakların galeri sistemiyle değil de, açık ocak sistemiyle işletilmesinden kaynaklanmaktadır. Havzada kömür damarları karada ve deniz dibinde devam etmektedir. Ortalama 1 m23 kömürün açığa çıkarılması için 20-50 m3 toprağın kazılıp uzaklaştırılması gerektiği kabul edilmektedir. Halen bu havzada her yıl en az 200.000.000 m3 toprak kazılıp yer değiştirilmektedir. Bu miktar Türkiye’miz de en büyük kazı çalışması olarak bilinen GAP Atatürk Barajı kazılarının her yıl dört katı miktarına ulaşmaktadır.
     
  3. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Bize Neler Oluyor...?

    DENİZLERİ DOLDURUYORLAR
    Sahilde Kilyos’tan Karaburun’a kadar kuş uçuşu 25 km. uzunluk ve 2 km genişlikteki 5000 hektarlık sahanın fiilen 4500 hektarında yoğun kazı çalışması yapılmıştır. Bu kazılarda 2090’den fazla teknik eleman, 700 kadar idari personel, 10.000 işçi, 550 ağır iş makinası ve 1000 adet kamyon sürekli faaliyet halindedir. Sahil şeridindeki topografik yapı, kazılar ve denize dökülen topraklar nedeniyle, her saat biçim değiştirmektedir. Birinci Dünya Harbinde bazen bir denizaltının kara tarafında sahilden 300 metre içeride görülmesi, denize dökülen toprak miktarının boyutlarını göstermektedir.
    Tarıma, hayvancılığa, su ürünlerine, doğaya ve turizme saygılı bir üretim modelinde kazıdan çıkan toprakların boş alanlara dökülüp tasfiye edildikten sonar ağaçlandırma yapılması gerekir. Ancak bu işler denize dökülmektedir. Denize döküm yapmanın bir diğer maksadı da deniz içerisindeki damarlardan kömür çıkarmayı kolaylaştırmak için sedde oluşturmaktadır. Seddenin oluşturulma yöntemi şöyledir: Dekapaj toprakları “U” harfinin açık tarafı kara yönüne gelecek şekilde denize dökülüp sıkıştırılmaktadır. “U” biçiminde oluşturulan seddenin orta kısmındaki sular motopomplarla boşaltılarak, deniz tabanındaki sedimanlar kazılmakta ve altındaki kömürlere ulaşılmaktadır. Kömür alındıktan sonra bu seddeler Karadeniz’in kuvvetli dalgalarıyla oyulup sulara karışmaktadır. Batı Karadeniz sahil bandında uzunlukları 500-100 metreye varan burunlar ve çok geniş yapay koylar ortaya çıkmaktadır. Daha sonra dalgalar ve burun ve koyları da oymakta denize yedirmektedir. Toprakların içerisindeki kömür artıkları ile bitkisel materyalde denize karışmaktadır.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  4. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Bize Neler Oluyor....?

    KIYILARIMIZDA KALKAN BALIĞININ YOK OLMASINA NEDEN OLDULAR
    Toprakların kaba fraksiyonları sahil boyunca dibe yayılarak, su ürünlerinin yaşadığı, ürediği, beslendiği ve gizlendiği yosunlarla kaplı canlı dokunun üzerini örterek bir nevi ıslak çöl haline getirmektedir. Hafriyatın ince fraksiyonları (başta killer ve siltler olmak üzere) çok yoğun bulanıklık oluşturmaktadır. Karadeniz’den sürekli olarak İstanbul Boğazı yönünü izleyen akıntıyla, bulanıklık hareket ederek Marmara Denizi’ne kadar ulaşmaktadır. Dalgaların döküntülerden kopardığı topraklar adeta deniz dibi kum fırtınaları şeklinde tüm Batı Karadeniz sahillerimizi, İstanbul Boğazını ve Marmara Denizi’ni istila etmektedir. Açık havalarda Karadeniz üzerinde seyreden yabancı uçak pilotları ve gemi kaptanlarının, yörede gördükleri bulanıklığın dehşetine kapılarak, yaşanan çevre sorunundan resmi otoritenin haberdar olup-olmadığını, Hava Alanı Kontrol Kulelerimize ve Liman Başkanlıklarımıza telsizle sordukları çok olmuştur. İşte Batı Karadeniz’de deniz dibini tamamen kaplayan bu balçık nedeniyle, ekonomik balık türlerimizin başlarında gelen Kalkan Balığı yaşayamaz olmuş, dolayısıyla avlanamaz olmuştur.
    Devlet İstatistik Enstitüsünce yayınlanan Raporlara göre Batı Karadeniz’de en çok avlanan dört tür balıktan en fazla kalkan balığı olumsuz yönde etkilenmiştir. Çünkü kalkan maden faaliyetlerinin direkt etkisi altında bulunmaktadır.
    KALKANDAN SONRA PALAMUT'U BİTİRECEKLER
    Karadeniz’de avlanan palamut, torik, lüfer ve istavritteki henüz istatistiklere yansımamış düşüşte kömür ocaklarının önemli katkısı olduğu balıkçılar tarafından kabul edilmektedir. Pelajik balıklarda sadece Karadeniz’de değil, kömür ocaklarına bağlı olarak Marmara Denizinde de aşırı bir düşüş söz konusudur. Örneğin içinde bulunduğumuz 1999 yılının ilk aylarında Marmara’ya avlanmaya çıkan bir gırgır teknesi maalesef 7-8 kasa istavritle dönmektedir. Önceki yıllarda kış balıkçılığı yapan tekneler her seferlerinde yüzlerce kasa istavritle dönerlerdi. Denize dökülen toprakların ince fraksiyonları olan killer boğaz akıntılarıyla sürüklenerek balıkçılığın en çok yapıldığı Marmara’da Adalar civarında değişen ısı ve tuzluluk koşulları karşısında çökmektedirler. Çöken bu killer dipte yaşayan yosun tek hücreli ve zooplanktonları olumsuz yönde etkilediğinden, gıda zincirinin bozulması suretiyle balıkların verimini de azaltmaktadır. Ayrıca siltlerin kirlilik etkileri yumurta ve larvalar üzerindeki olumsuz etkiler yaratarak , bu yumurta ve larvaların büyümesinden oluşacak balık verimini de azaltmaktadır.
    Karadeniz’de son yıllarda yaşanan ve henüz istatistiklere yansımamış olan palamut, torik ve lüferin yetersiz avlanması olayına kömür ocaklarının bir başak etkisi daha vardır. Yaratılan bulanıklık nedeniyle balıkların göç yolu değişmiş balıklar sürü teşkil etmesi olmuş ve kıyalarımızdan daha uzaklardan geçiş yapmışlardır.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  5. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Bize Neler Oluyor....?

    Biyolojik olarak palamut ve torik balıkları deniz suyunun ısınması üzerine her ilkbaharda beslenmek üzere Akdeniz’den Marmara ve Boğazlar yoluyla çok bol besin bulunduran Karadeniz’e geçerler. Sonbaharda deniz suyunun ısısının düşmesi üzerine yine ayın yolu izleyerek tekrar Akdeniz’e dönerler. Bu her giriş çıkışta bu balıklar fazla miktarda av verirler. Palamut-torik sürülerinin peşine takılan yırtıcı bir balık olan lüfer balıkları da aynı şekilde çok bol av verir.
    Ancak Karadeniz’de kömür ocaklarının yarattığı bulanıklık balıkların bahsedilen biyoritimlerini aşırı ölçüde sekteye uğratmıştır. Balıklar kirli sudan kaçmak, bulanık sularda görüşün azalması nedeniyle güvenliklerinin tehlikeye girmesi ve bulanık sularda besin teşkil eden diğer canlıların bulunmaması nedeniyle bu sahadan uzaklaşmaktadır. İlkbaharda boğazdan içeri giren palamut ve diğer balıklar sahillerimizden çok uzaktan ve sürü teşkil edemeden geçmektedirler. Balıkçımız bu balıkları bulmak için çok gayret sarf etmekte çok akaryakıt harcamaktadır. Bulanıklık nedeniyle balık çok hızlı hareket etmekte ava fırsat vermeden Bulgaristan ve Romanya sularına yerleşmektedir. Aynı şekilde sonbaharda da Karadeniz’den İstanbul Boğazına, Marmara’dan Akdeniz’e süratle geçerek av vermemektedir. Bulanıklık ve Marmara’nın endüstriyel evsel kirliliği olmadığı yıllarda ilkbahar ve sonbaharda pelajik balıklar 1-2 hafta Marmara’da beslenir yoğun av verirlerdi.
    Avlanmasındaki azalış belirgin biçimde istatistiklere yansımış olan Kalkan balığı asıl konumuzu teşkil ettiği için tekrar bu balığa dönelim. 1984 yılına kadar senede 1500 ile 3500 ton arasında av veren Kalkan balığı, Batı Karadeniz Bölgesinde, 1984’ten sonra 1,5 ile 27 misli arasında bir azalma göstermiştir. 1984 yılına kadar ortalama 2445 ton/yıl arasında olan üretim, 1985’ten itibaren ortalama 446 ton/yıl seviyesine düşmüştür. Bunun anlamı balıkçımız her yıl 2000 ton kalkan balığına avlamaktan mahrum kalmıştır demektir.
    Günümüzün kalkan balığı satış fiyatlarıyla bu kaybı ifade edecek olursak;
    2.000.00 kg x 2 milyon TL = 40 Trilyon
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  6. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Bize Neler Oluyor...?

    azından, 20-25 yıl gibi uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre içerisinde kalkan balığı avlanamamasından dolayı milli ekonominin ve balıkçılarımızın kaybını bu günkü fiyatlarla hesaplarsak; 40 Trilyon TL/yıl x 26 yıl = 1 Kt TL. olmaktadır. Madenciler her yıl ürettikleri 6.000.000 ton kömürden 1,5 trilyon net kar elde etmektedirler. Balıkçının yıllık 40 Trilyon kaybını tazmin etmeleri bilimin, vicdanın ve hukukun gereğidir
    KAYNAK: http://www.dogasavascilari.org/
     
  7. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    TÜRK BOĞAZLARINDA BULUNAN BATIKLAR
    HAKKINDA

    Montreux sözleşmesinin imzalandığı 1936 yılında ortalama olarak yılda 4400 civarında gemi geçerken günümüzde ortalama 26.900 uğraksız olmak üzere ortalama 45.000 civarında gemi geçiş yapmaktadır ve bu sayı bölgenin ekonomik değişimine paralellik göstermesinin yanısıra genelde artış trendi içersindedir.
    Dahili ulaşım ele alındığında da, boğazda 2.500 araç sefer yapmakta ve 1 milyondan fazla insan iki yaka arasında taşınmaktadır.
    İstanbul Boğazı'ndan 2000 yılında aylık ortalama 4007 gemi olmak üzere toplam 48.079 gemi geçiş yapmıştır. Bu geçişlerin günlük ortalaması ise 134 gemidir.
    Çanakkale Boğazı'ndan ise; 2000 yılında aylık ortalama 3.493 gemi olmak üzere toplam 41.561 gemi geçiş yapmıştır. Bu geçişlerinde günlük ortalaması ise 111 gemidir.
    2000 YILI SONU İTİBARIYLA
    İSTANBUL VE ÇANAKKALEDEKİ
    BATIK SAYISI
    BÖLGE BATIK GEMİ SAYISI
    İSTANBUL 23
    ÇANAKKALE 9
    MARMARA 3
    TOPLAM 34


    İSTANBUL BOĞAZINDAKİ BATIKLAR
    GEMİNİN ADI GRT BAYRAK DEVLETİ SAHİBİ BATMA-KARAYA OTURMA NEDENİ TARİHİ KONUMU (KOORD.) YÜKÜ
    VOLGODON 5064 - Rusya Kötü Hava Şartları
    09.03.1996 Sivri Ada Açıkları -
    ÇELİKTRANS 789 T.C.
    Balkan Ticaret Kötü Hava Şartları
    03.11.1996 Yeniköy Açıkları Kum
    BERRAK-S - Honduras -
    24.12.1996 Kartal Balıkçı Barınağı Ağı -
    DENİZATI 2729 T.C.
    Reşit Kalkavan Den. Çatışma
    25.08.1991 Tarabya Önleri Arpa
    RABONION 18 1598 Lübnan Çatışma
    14.11.1991 Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Canlı Koyun
    NUVO 488 T.C. Dümen Kilitlenmesi
    10.08.1993 Tuzla Açıkları Çimento
    KHEIBAT 399 Lübnan Kötü Hava Şartları
    28.03.1995 Kumkapı çakarı Önü Boş
    EGEMEN-2 16 T.C.
    Şaban Güven Çatışma
    30.03.1995 Yenikapı Boş
    JACK-UP PLATFORMU - T.C. Arda Su Alma
    1990 Tuzla Aydınlık Koyu -
    KALAYCI GÜNER 398 T.C.
    İlket Denizcilik Kötü Hava
    02.01.1993 41 12 57 K
    30 15 20 D Pirit
    KEMAL KEFELİ - T.C.
    Kemal Kefeli Çatışma
    20.04.1979 41 02 00 K
    29 00 00 D -
    ARMENİ 892 Honduras Çatışma
    29.08.1997 41 12 54 K
    29 00 44 D -
    PL-1318 - A.B.D.
    Koçtuğ Den. Tic. -
    24.05.1986 Harem Mendireği İç Kuzey Kısmı Torba Çivi
    MEHMET METE 484 T.C.
    Mete Turan Dnz. Çatışma
    27.12.1976 41 01 59 K
    29 00 22 D Kum
    LOK PARBHA - Hindistan Çatışma
    27.12.1976 41 05 12 K
    29 03 30 D -
    MEHMET KIRBAŞ 964 T.C.
    Amaç Den. Yoğun Sis Çatışma
    04.01.1997 Akçakoca Açıkları Curuf
    ASHRAF-R - Kamboçya -
    19.11.1998 40 48 04 K
    28 32 03 D Kereste
    ŞİRİN CAN 77 T.C.
    Başak Denizcilik Kötü Hava
    13.08.1998 Aydınlı Koyu Sintine
    SELİN-S 4289 Honduras Kötü Hava Şartları
    29.12.1999 Kumkapı Sahili -
    HAREM 45 T.C.
    M.Gürsel Şenol Su Alma
    05.10.1994 40 52 60 K
    28 46 60 D -
    SPMPLE 3468 Belize
    Medina Shipping Çatışma
    07.11.1999 - Demir
    VOLGANEFT-248 3468 Rusya
    Transpetro Volga Kötü Hava Şartları
    29.12.1999 40 58 50 K
    28 46 60 D Fuel Oil
    TURKUAZ 11 T.C. Yarı Batık
    Mayıs 1999 Liman İçi -
    KAPTAN CAVİT 487 T.C. Çatışma
    21.01.2001 Türkeli Feneri Önleri Curuf
    A.PİRAMİT - T.C. Su Alma
    24.08.2000 Kuru Çeşme -
    [​IMG]
     
  8. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    KHEIBAT 399 Lübnan Kötü Hava Şartları
    28.03.1995 Kumkapı çakarı Önü Boş
    EGEMEN-2 16 T.C.
    Şaban Güven Çatışma
    30.03.1995 Yenikapı Boş
    JACK-UP PLATFORMU - T.C. Arda Su Alma
    1990 Tuzla Aydınlık Koyu -
    KALAYCI GÜNER 398 T.C.
    İlket Denizcilik Kötü Hava
    02.01.1993 41 12 57 K
    30 15 20 D Pirit
    KEMAL KEFELİ - T.C.
    Kemal Kefeli Çatışma
    20.04.1979 41 02 00 K
    29 00 00 D -
    ARMENİ 892 Honduras Çatışma
    29.08.1997 41 12 54 K
    29 00 44 D -
    PL-1318 - A.B.D.
    Koçtuğ Den. Tic. -
    24.05.1986 Harem Mendireği İç Kuzey Kısmı Torba Çivi
    MEHMET METE 484 T.C.
    Mete Turan Dnz. Çatışma
    27.12.1976 41 01 59 K
    29 00 22 D Kum
    LOK PARBHA - Hindistan Çatışma
    27.12.1976 41 05 12 K
    29 03 30 D -
    MEHMET KIRBAŞ 964 T.C.
    Amaç Den. Yoğun Sis Çatışma
    04.01.1997 Akçakoca Açıkları Curuf
    ASHRAF-R - Kamboçya -
    19.11.1998 40 48 04 K
    28 32 03 D Kereste
    ŞİRİN CAN 77 T.C.
    Başak Denizcilik Kötü Hava
    13.08.1998 Aydınlı Koyu Sintine
    SELİN-S 4289 Honduras Kötü Hava Şartları
    29.12.1999 Kumkapı Sahili -
    HAREM 45 T.C.
    M.Gürsel Şenol Su Alma
    05.10.1994 40 52 60 K
    28 46 60 D -
    SPMPLE 3468 Belize
    Medina Shipping Çatışma
    07.11.1999 - Demir
    VOLGANEFT-248 3468 Rusya
    Transpetro Volga Kötü Hava Şartları
    29.12.1999 40 58 50 K
    28 46 60 D Fuel Oil
    TURKUAZ 11 T.C. Yarı Batık
    Mayıs 1999 Liman İçi -
    KAPTAN CAVİT 487 T.C. Çatışma
    21.01.2001 Türkeli Feneri Önleri Curuf
    A.PİRAMİT - T.C. Su Alma
    24.08.2000 Kuru Çeşme -
    [​IMG]
     
  9. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    ÇANAKKALE BOĞAZINDAKİ BATIKLAR
    GEMİNİN ADI GRT BAYRAK DEVLETİ SAHİBİ BATMA-KARAYA OTURMA NEDENİ TARİHİ KONUMU (KOORD.) YÜKÜ
    YOUSSEF 497 Lübnan Çatışma
    28.04.1975 40 25 24 K
    27 46 30 D Hayvan - Et
    HIZIR KAHRAMAN O. 294 T.C.
    - -
    21.11.1996 Armutlu Bozburun Kum
    YEŞİLIRMAK-I (Yüzer Maçula) - T.C.
    Ulaştırma Bakanlığı -
    1993 Kuzu Limanu 1 Nolu Rıhtım -
    YÜZER MAÇULA - T.C.
    Hasan Kara -
    1987 Gökçeada 3 Nolu Rıhtım -
    KADIKÖY (Yolcu Gemisi) 31 T.C.
    Tevfik Ercanoğlu Demir Tarama
    22.08.1997 Edremit Körfezi -
    SUALP - T.C.
    Sualp Ürkmez Su Alma
    06.10.1997 Edremit Körfezi -
    ŞİRİN BAHÇE 256 T.C.
    Hüseyin Altuğ Yıpranma
    30.12.1998 40 25 24 K
    27 46 30 D -
    ALEXOYOM MERCURES 1850 Kamboçya -
    12.02.1999 Bozcada Sunta
    DEL MARİNER 3982 Yunanistan Çatışma
    26.07.1999 39 48 05 K
    25 52 06 D Konteyn
    İSTANBUL BÖLGESİNDEKİ BATIK DENİZ TAŞITLARI
    No: GEMİNİN ADI GRT BAYRAK DEVLETİ/ SAHİBİ BATMA/KARAYA OTURMA NEDENİ TARİHİ KONUMU (KOORD) YÜKÜ TASFİYE EDİLÎP EDİLMEDİĞİ AÇIKLAMA
    1 VOLGODON 5064 - RUSYA KÖTÜ HAVA ŞARTLARI 09.03.1996 SİVRİ ADA AÇIKLARI 40 52' N 29 49'E - - Yenikapı'danTuzla'ya çekilirken batmıştır.
    2 ÇELİKTRANS 789 T.C. BALKAN TİCARET KÖTÜ HAVA ŞARTLARI 03.11.1996 YENİKÖY AÇIKLARI 4506 505 N 2904 016 E 41 96 33 N 2904 01 E KUM 800 Ton EDİLMEDİ Malta Bayraklı Maria - l (245 Gros) ile çatışan Çeliktrans battı
    3 BERRAK -S - HONDURAS 24.12.1996 KARTAL BALIKÇI BARINAĞI AÇIĞI - - Fahri Ekşioğlu-2 ile çatışma Batık
    4 DENİZATI 2729 T.C. REŞİT KALKA VAN DENİZİLİK ÇATIŞMA 25.08.1991 TARABYA ÖNLERİ 4250 TON ARPA - İtalya bayraklı Leonis isimli gemi ile çatışarak batlı.
    5 RABUNİON 18 1598 LÜBNAN ÇATIŞMA 14.11.1991 41 05' 27"N 29 03' 28"E F.S. MEHMET KÖPRÜSÜ ALTINDA 20 000 CANLI KOYUN - Filipin bayraklı Madonna lily isimli gemi ile çatışarak battı.
    6 NÜVO 488 T.C. DÜMEN KILİTLENMESİ 10.08.1993 TUZLA AÇIKLARI ÇİMENTO 41 50'50"N 32 17' 08" E - Batık
    7 KHEÎBAT 399 LÜBNAN KÖTÜ HAVA ŞARTLARI 28.03.1995 KUMKAPI ÇAKARI Ö. 40 55'N 28 58' E BOŞ - Alabora oldu
    8 EGEMEN 2 16 T.C. ŞABAN GÜVEN ÇATIŞMA 30.03.1995 YENÎKAPI BOŞ - Sancabey isimli deniz otobüsü ile çatışıp battı.
    9 JACK - UP PLATFORMU ARDA SU ALMA 1990 TUZLA AYDINLIK KOYU Yan batık
    10 KEMAL KEFELİ " T.C. KEMAL KEFELİ ÇATIŞMA 29.08.1979 41 02 004 29 00 44 ' Beşiktaş önlerinde
    11 KALAYCI GÜNER 398 T.C 1LKET DENİZCÎLÎK KOTU HAVA 02.01.1993 30 15 20 E 41 12 57 N PRİT EDİLMEDİ
    12 PL-1 318 ABD/KOÇTUĞ DE. VE TİC.A.Ş. 24.05.1986 HAREM MENDİREĞİ İÇ KUZEY KISMI TORBA ÇİVİ ÇIKARTILDI BATIK
    13 SLS-300611 NOLU LASH LAYTER BLASCO DNZ. VE TİC. A.Ş. 05.12.1993 HAYDARPAŞA 16 NOLU RIHTIMDA 376 TON FOSFAT EDİLMEDİ BATIK
    14 MEHMET KIRBAŞ 964 T.C. AMAÇ DENİZCİLİK YOĞUN SİS(çatışma) 04.01.1997 AKÇAKOCA AÇIKLARI CURUF EDİLMEDİ NERGİS ERDEM GEMİSİ İLE ÇATIŞMA
    15 ASHRAF-R KAMBOÇYA 19.11.1998 40 48 04 N 28 32 03 E KERESTE 2297 MT EDİLMEDİ AMBARLI AÇIKLARINDA BATIK
    16 ŞİRİNCAN 77 T.C. BAŞAK DENİZCİLİK KÖTÜ HAVA 13.05.1998 AYDINLINI KÖYÜ SİNTİNE EDİLMEDİ BATIK
    17 ARMENİ 892 HONDURAS ÇATIŞMA 29.08.1987 41 12 54 29 00 44 İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışı batık vaziyette
    18 MEHMET METE 484 T.C. METE-TURAN DNZ. ÇATIŞMA 21.02.1989 41 01 59 29 00 22 KUM EDİLMEDİ Beşiktaş önlerinde batık vaziyette
    19 LOK PARBHA HİNDİSTAN ÇATIŞMA 27.12.1976 41 05 12 29 03 30 BİLİNMİYOR Rumelihisan önlerinde batık vaziyette
    20 SELİN S 4289 HONDURAS KÖTÜ HAVA ŞARTLARI 29.12.99 KUMKAPI SAHÎLI BOŞ Fırtına nedeni ile karaya oturdu
    21 HAREM 41 T.C M.GÜRSEL ŞENOL SU ALMA 05.10.199 40 52 5 N 28 46 6 E BOŞ BATIK
    22 SEMELE 3468 BELIZE MEDİNA SHIPPÎNG ÇATIŞMI 07.11.1999 40 58 08 N 28 56 78 E DEMİR EDİLMEDİ BULGAR ŞHÎPKA ÎLE ÇATIŞTI BATIK
    23 VOLGANEFT-248 3463 RUSYA TRANSPETRO VOLGA KÖTÜ HAVA ŞARTLARI 29.12.1999 40 58 5 N 28 46 6 E FUEL OÎL ÇIKARTILDI BATAN KISMIN KURTARILMASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
    24 TURKUAZ II T.C SAHİBİ TESPÎT EDİLEMEDİ YARI BATIK MAYIS 1999 LÎMAN İÇI BOŞ ÎLGİSİZLIK NEDENİYLE BATMIŞTIR.
    25 KAPTAN CAVİT 487 TC ÇATIŞMA 21.02.2001 TÜRKELİ FENERİ ÖNLERİ 41.16.32 N 29.05.77E CURUF EDİLMEDİ MADYA İLE ÇARPIŞTI
    26 A.PİRAMİD TC SUALMA 24.08.2000 KURUÇEŞME BOŞ EDİLMEDİ ÎLGİSİZLIK NEDENİYLE BATMIŞTIR.
    27 NAZIM .BAYRAKTAR 755 T.C. 30.01.2001 HAYDARPAŞA LİMANI BUĞDAY EDİLDİ YANLIŞ YÜKLEME
    28 ROBEL 2478 Sao Tome&Principe 18.02.2001 YEDİKULE ÖNÜ DEMİR ÇIKARTILDI ÇARPIŞMA NETİCESİ BATTI
    29 AIGIOS DIMITROS 7 3435 Honduras 08.02.2003 KARADENİZ RİVA GİRİŞİ AHŞAP DİREK EDİLMEDİ SÜRÜKLENEREK KARAYA OTURDU VE İKİYE KIRILDI
    30 ANATOLIA-I 2457 Kamboçya SU ALMA 11.11.2003 İstanbul Boğazı Kuzey girişinde HURDA DEMİR EDİLMEDİ SU ALARAK BATTI
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 19 Mayıs 2006
  10. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Dilim tutuldu bu bombardıman haberler karşısında.İnsan olduğumdan utanır oldum artık .Çaresizlik kadar kötü bir şey yok gerçekten .
     
  11. MAKHPİYA LUTA

    MAKHPİYA LUTA

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan 5kg
    Öncelikle emeğine sağlık vermiş olduğun bilgiler için bize bir şey olmuyor sorunda bu zaten üç tarafı denizlerle çevrili olup denizlerden sorumlu bakanlığı olmayan bir ülkeyiz denizcilik müsteşarlığıyla işi kotarmıya çalışıyoruz sağlıklı denizcilik politikamızın olmayışı denizlerimizi ve denizlerimizde yaşayan canlıları korumasız bırakmaktadır ama kimin umrunda denizcilik şirketleri daha fazla kar etsinde ne olursa olsun denizlerimiz yok oluyormuş kimene sadece çevre örgütlerinin çabalarıyla denizlerimizi koruyamayız bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması bununda işin uzmanları tarafından acilen yapılması sağlanmalıdır
     
  12. bu trajik rakamlar 1999 yılına ait. bir de bu günü düşünün arkadaşlar.
    7 yılda, her geçen gün azalarak devam ediyor milli servetimiz ve denizlerimizdeki değerler. gidişat asla iyiye doğru olmadı bu süreçte.

    çocuklarımıza bir şey kalmayacak korkarım. torunlarımın halini gene, düşünmek bile istemiyorum...

    yazık bu ülkeye ve insanlarına...

    içim acıyor içim... nasıl bir ülke bu allahım .......
     
  13. aynalı81

    aynalı81

    Mesajlar:
    129
    Şehir:
    Düzce
    Favori Kamış:
    Rastgele......
    En İyi Avı:
    Sazan 4x4. yayın 3kg 20gr..
    Vallahi bravo bu arşiv için....Emeğin için teşekkürler:D :D
     
  14. güneyli

    güneyli

    Mesajlar:
    418
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    70 cm Baraküda
    İçim karardı..Ne desem bilmem ki... :( :( :(
    İşin diğer acı tarafı inanıyorum ki bizler gibi düşünen bir çok insan var ve çoğunluk olmamıza rağmenf o küçük azınlığa karşı birşey yapamıyoruz.İlk baştada ben...
     
  15. ZANDER

    ZANDER

    Mesajlar:
    1.066
    Şehir:
    BREGENZ
    Favori Kamış:
    RON THOMSON HARD CORE ; Yayin icin ,Abu Garcia Cardinal 505 FR Freilauf Rolle Modell 2006 makina
    En İyi Avı:
    Sazan 17 kilo . Turna 11 kg 110 cm.
    Her zamanki gibi, sözün bittigi yerdeyiz...