Boğaz için Makine

Konu, 'Makineler' kısmında hydesigner tarafından paylaşıldı.

1. 29519

29519

Eee yanınızdaki eleman surf kamış ve buna uygun bir makina ile uzaklardan balık alırken siz bakarsınız o zaman :) Boğazda bazen 10 m uzağa atabilmek bile çok şey değiştiriyor siz balık alırken yanınızdakiler bakıyor. Surf makina devri ise kesinlikle 5 e çıkmamalı ağır kurşun, üzerinde balık, birde akıntı derken makina bile kilitlenir. Diğer meraları bilmem ama burası boğaz ve burada surf kamış ve makinaların faydaları tartışılmaz.

2. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Yazdıklarımı denediğinizden mi bu fikri savunuyorsunuz bilmiyorum. Ancak boğazda surf tipi kamış balık tutar gerisi bakar demek, bir boğaz çocuğu olarak bana pek tecrübe ve bilgi dolu bir yorum olarak gelmedi.

3. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    4m üzeri kamışların kullanımı ile ilgili sıkıntıları iyi ifade etmişsiniz ve çok doğrudur. Ancak merak ettim 2.70 3.00m boyu olup 200-250 gr atarlı hafif bir kamış var mı? tarif ettiğiniz kamış tekne kullanımına uygun olup 800-850gr gibi ağırlığı olan dolgu kamışlar oluyor. Boğazda optimum balık alınabilirlik mesafesi 50-100m civarı zaten doğru ama akıntıdan dolayı 100gr üzeri kurşun kullanmak kaçınılmaz bazen 150gr bile dibe ulaşmıyor. Bu durumda piyasada satılan 300m lik normal bir kamışla bu ağırlıkları atmanız mümkün değil. Daha çok beklemeli avlar için düşünülmüş hassas uçlu kamışların boğazda çapari kullanımına uygun olmadığını düşünüyorum. Bunlarla avlananlar da var kamıştan kamçı gibi ses çıkartıyorlar ulaştıkları mesafe ancak 30-40m biraz ağır kurşun taktıklarında da o muhteşem kopma sesini duymamız kaçınılmaz. Boğaz bölgesinin ayrı olarak değerlendirilip ona göre ekipman seçilmesi doğrudur ve 4m üzeri kamış ve akıntıda sizi zorlamayacak ve uzağa atışta etkili iyi bir surf makinenin daha başarılı olduğu gerçektir. Boğaz kıyısında gözlemlediğim çoğu kimse de bu yönde tercihlerini yapıyor. İlla pahalı ekipman alınacak diye birşey yok.

4. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Aslında maksimumları vermek için hızlıca bir yazıydı. "Ve" ile birleştirince haklısınız hepsini bir arada sağlaması gerekir gibi bir anlam çıkmış. Yüksek atarlı 2.70-3.00m boylarında demek daha mantıklı olacak sanırım. Ancak, herkese örnek göstermenin ekonomik açıdan uygun olmadığını düşündüğüm kendi kamışlarımdan biri sportex marka 2.80m parçalı ve 200gr atarlı bir kamıştır ve ağırlığı 300gr dır. Yani bu özelliklerde kamış yok değil. Ama sizinde belirttiğiniz gibi "2.70 3.00m boyu olup 200-250 gr atarlı hafif bir kamış" bulmak zor ve ekonomikte olmayabilir, daha doğru ifadesi ile "2.70-3.00m boyu olup yüksek atarlı hafif bir kamış" olsa bulması daha kolay olacaktır.

5. 29519

29519

Boğazlarda surf tipi kamışlar ve makinalar balık tutar diğerleri balık kıyılamadıysa veya 50 üzerinde bir mesafedeyse bakar. Surf tipi kamışların boğazda kullanımında karşılaşılan hadikaplar zaten bilinen handikaplardır lakin buna rağmen surf kamışlar tercih edilmesinin sebebi diğer kamışlara göre boğazda balık avını çok daha performanslı hale getirmesidir. Boğazda bu kadar insanın tercihi surf kamışken ve bir çok isan 3 m 3.50 lik kamışlardan surf kamışlara geçmesi de zaten surf kamışların etkinliğini gayet güzel açıklar.

Üff ne diyorum ben yaw bana ne isteyen istediği kamışla avlanır yada avlanmaya çalışır. İşim gücüm yok muş gibi burada surf kamışları boğaz kullanımında ki performanslarını savunuyorum.
    Hadi eyvallah.

6. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    Yani olmayan birşey üzerine yorum yapıp işin doğrusu budur dememek gerekir.
    olsa bile 2.70lik kamışın 4.20lik bir kamışın ulaştığı mesafeye atması teknik olarak mümkün değil. Söz konusu Boğaz ise 4m üzeri kamış genellemesi yapmak çok da yanlış değilmiş değil mi?

7. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Bende bir boğaz çocuğu olarak şunu kesin söyleyebilirimki 4m üzeri bir kamış kaldırımların dar olmasından sıkıntı yaratır ama 3m olmasıda atışların mesafesini düşüreceğinden daha fazla sıkıntı yaratacağından size katılmıyorum.

Bence en uygun 3,6 m veya 4 m uzunluğundaki kamışlardır. Tabi iş yine her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır'a bağlanıyor :)

makine soruyorken biz nasıl kamışa geldik ki şimdi :D

8. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Olmayan değil olan birşeyden bahsediyoruz. Daha dikkatli okuyun yazılanları. Yüksek atarlı 2.70-3.00m arası kamış piyasada mevcuttur. Hatta benim kamışım 2.80m boy ve 200gr atarlıdır. Demiştim.

Kıyıdan uzağa atmanın balık tutmak için şart olduğu genellemesini yapmak asıl yanlıştır. Balık hep kıyıdan uzaklarda bulunur biye bir atasözü uyduralım o zaman. :)

Ben surf kamış kullanmadan ve pekala 2.70-3.00m ile balık tutulacak yerlerin bazılarının örneklerini verdim. Ve boğazın avrupa yakasında yaklaşık 30 senedir avlanıyorum. Ve size sorarım, boğazda 50-60m den daha uzağa kurşun atarak balık tutmanın "zorunlu" olduğu yerlerin listesini verimisiniz?

Son düzenleme: 25 Kasım 2010
  9. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    o zaman siz de daha dikkatli okuyun yazılanları. Kıyıdan uzağa atmanın balık tutmak için şart olduğu genellemesi yapılmadı. Boğaz için genelde 4m lik kamışların uygun olduğu söylendi.
    Neyse polemiğe girmem, öyle diyorsanız öyledir piyasada vardır, sportex 280 fiyatı 550TL :) (bot kamışıdır kendisi atış için değil, ağır balık çekmek içinmiş.)
    Makineye gelecek olursak Hakan arkadaşıma benim tavsiyem de Ryobi'dir. Remixon infinity de hafif bir surf makine fiyatı da uygun. Arkadaşımda var gayet iyi.

10. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Haklısınız. Balık tutmak için kesin koşullar icat etmek aslında çok anlamlı değil. Kişisel yetenek ve bilgi çok daha önemli. Yani olay maddeye değil insan'a yani "akıla" bağlı. 4.00m ve üzeri kamışla gelip başkaları neredeyse balık çeşitlemeleri yaparken kovası boş dönenleri çok gördük. Ayrıca, ben balık avlamaya kamış ve makina olmadan başlamıştım. Yani kol gücü ile. O zamanlar nasıl balık tutarmışız, hayret :) herhalde buna şimdi şaşırmamız gerekiyor. :D

Konuyu böldüysem kusura bakmayın, zaten benden bu kadar.

11. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    yeknet hocam, ryobi'den de infinity'den de vaz geçtim. Tavsiye üzerine şu anda Remixon Fiesta'da yoğunlaşmış durumdayım :)

12. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    fiesta'nın 35 ve 40 modeli var daha büyüğü yoksa boğaz için uygun değil derim. ayrıca tipi ve rengi de hoşuma gitmedi. yine de sen bilirsin. ilk sayfada linkini verdiğin makineler boğaz için uygun ama bu değil gibi sanki.

13. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Rengini ben beğendim abi şahsen, 50'liğide varmış sitesinde öyle yazıyor. Ayrıca makineyi tavsiye eden kişi bu işin profesörlerinden gibi bişey, güvenim tam yani.

14. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Bu gün Remixon'a gidip Yücel abi'den Remixon Fiesta 50 aldım, yine remixon'un çok güzel 3,9m bir kamışını aldım ama modelini bilmiyorum :) tabi yanında yeni sahteler misineler ve incik boncuk...

Makineyi henüz kullanma fırsatım olmadı ama incelediğim kadarıyla makine yağ gibi akıyor, yarın yeni cicilerimle inşallah güzel birşeyler tutarım.

15. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

hayırlı olsun trofeli avlarda kullanmak nasip etsin

16. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    teşekkür ederim kardeşim, hepimize trofeli avlar nasip olur inşallah.

17. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Hayırlı olsun Hakan bey Hayırlı ve bereketli avlarda kullanmanız dileğimle ;)

18. vtecc

vtecc fatih

Favori Kamış:
    LINEAEFFE CEBOASTUR NEAH BAU KAMIŞ 4.20 LINEAEFFE SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M Okuma Salina SeaSpin10-40
    Favori Makine:
    OKUMA SALINA SAII 10000 DAM STELL POWER 360 SHIMANO SAHARA 3000 FD
    En İyi Avı:
    45 cm balon :)
    %100 katılıyorum, bu arada makinayı almışsın sanırım iyi günlerde kullanmanı menenni ederim..

Son düzenleme: 27 Kasım 2010
  19. özcan bolat

özcan bolat özcan

Favori Kamış:
    LINEAEFFE 4.50 mt sörf kamış
    Favori Makine:
    okuma salina 2
    hım aldım kullanıyorum sende aynı makine dimi? on numara bol balıklı günler dilerim:)

20. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Hafta sonu makineyi boğazda deneme fırsatım oldu, 100 gr kurşun + çaparide 5 istavrit + az ilerde avlanan abinin benimkine karışan çaparisisi ve 8-9 istavrit + 100 gr kurşununu çektim banamısın demedi :)

Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir makine Fiyat/Performans süper, atışlarda da çok iyi.