yok zaten oyuncak olarak yaklaşmamak lazım . İsteyen arkadaşlar şuradan bilgi alabilirler. http://www.carplounge.de/xtcommerce/product_info.php?info=p83_RT4-Baitboat-Set.html
Tatlı suda bu gibi bir şey kullanmadığım için pek bir fikrim yok. O yüzden sorayım size. Bunlar malum su içinde uskur ile çalışıyor. Bu yüzden otlara takılma vs. gibi problemler oluyor mu?
Otlara takılma gibi bir şey şu ana kadar duymadım zaten bunlar da ufak jet motorları kullanılıyor, diğerlerinde de pervaneler kafes tarzı bir haznenin için de. Şurada ki linkte daha iyi anlayabilirsin serdar abi http://www.carplounge.de/xtcommerce/popup_image.php?pID=83&imgID=3
Anladım, su jeti olayı. MAD (DAM) ın bir modelinde de uskur kafes içindeydi. Benim niyetim, bunları yukardan hava itişli yapmak. Sorun, batarya çok az dayanıyor. Ama karada filen bile gider bunlar, öyle yapınca nerdeyse, ot, saz, batak, çamur vs. pek dert olmaz. Zira, üstlerine su altı kamerası, sonar vs. ile birlikte koyup daha komplike bir şey yapmayı düşünüyorum. Şu an yemleme haznesi olmayan benzer birisini denizde kullanıyorum zaten.
Peki arkadaşlar boğazda; Çapariye de, Yemliye de, At-Çek'e de geleBİLEcek 500 gram'a yakın civarlarda hafif ve sağlam OKUMA markasından hangi model veya modelleri önerirsiniz? Önerdiğiniz bu modellerin artı ve eksi yönleri ne olur?
Tatlı suda bu modellerde sonar ,gps ,isteğe bağlı su altı kamerası ve en son getirilen bir özellik olarak google earth üzerinde işaretleme yapabilme özelliği vs... getirildi. Dediğim gibi olmayacak yapılmayacak şeyler değil sadece doğru tedarikçileri bulmakta ve o tedarikçi firmaları 1 adet yapmaya zorlamakta . Biraz yatırım gerektiriyor ilk başta ki külfete katlanan birileri olursa ülkemizden de en azından tatlı su için olan örnekleri çıkabilir. Serdar abi senin yapmak istediğin sanırım Hovercraft tarzında bir şey. Bu sefer de yemleme vs problemi çıkabilir. Detaylı bir tasarım süreci gerekiyor sizin kafanızda ki model için. Bu benim dediklerim ise Catamaran tarzında olduğu için parçaları uygun yerlere yerleştirmek ve yemleme olayı daha kolay oluyor. Görmek lazım kafanızda ki modeli.
Bir kaç sene sonra, misina eskitmeye başlar. Çok yorar. En kötü ihtimal bozulur, sende gider yaptırırsın, ömür boyu garantisi var. Model yazmak zor. RAW2'ler, Avenger'lar filan denenmiş ve başarılı olmuş ürünler.
Bunun malum amaca göre yapılanını düşün. İtki sistemi, su altındaki jet veya uskur değilde, havadaki fan ile olacak şekilde. Sorun, pil ömrünün dakikalarla sınırlı olması. Elektronik taraf sorun değil. Sorun, kasasını yapmak. Fiberglastan yapılabilir, biraz ağır olur ama sağlam, güzel bir şey olur.
Bu model bir hem yemleme hem de diğer özelliklerin olduğu bir araç yapmak sanırım şu an ki pil teknolojisine göre zor ancak benzinli model araçlarda ki gibi motoru elektirik değil benzinli olabilir, araştırmak lazım. Tatlı suda bu tarz bir alete şu an için gerek yok ama denizi gibi dalgalı bir mecra için aranan kan olabilir. Ayrıca kasa için alüminyum da düşünülebilir ne de olsa ağırlık ilk tasarımlarda aranan bir durum değil.
Uçak motorları var elbette, ama pis oluyorlar. Özel yakıtlı olanların yakıtı filan bir mesele. Benzinli olanlar var tabi ama onlarda çok kullanışlı değil. Hepsi için çalıştırmak vs. ayrı bir macera. Maliyette tabi ona göre. Bakım maliyeti vs. de çıkıyor ortaya. Su jeti yöntemi makul elbette ama, elde yapılacak bir tasarım için, o kanalları vs. düzgün açabilmek zor. Dediğim gibi, kasa olayını halledebilsek, çok çok daha uygun fiyatlara bu şeyleri yapmak mümkün. Yarı fiyatını bulmaz bunların maliyeti sanıyorum kasa dahil, emek hariç.
12volt arabalarda çakmaga takilarak kullanilan vantilatörler yeterli olur. Yada 500-1500euro arasi degisen modellerden seç begen al.
Ne luzum var bu alete,bu kadar para verdikten sonra,gider iyi bir şişme bot alır,içinede istediğim kadar partikel yem doldurur,istediğim yeri yemlerim,avrupada bir çok sazan avcısı böyle yapıyor zaten..Ama yok illada bu alet olsun diyorsan,500 euroyada gayet iyi modelleri mevcut,bence sadece sazan için gereksiz malzeme...
Şimdi günde ortalama 3 kere olta götürüp attığını ve de en az 4-5 kez de yemleme amaçlı 200 metre üstüne botla açılmak ve de aynı zamanda gps ve sonar üstünde olacak olan bir botun ve motorun toplam fiyatı kadar bir fiyata sahip aletin fiyatı...Yani seçip kullanıcıya kalmış. Ayrıca gece göle botla girip yemleme ve olta bırakmak ne kadar güvenli orası tartışılır. 3 günlük bir kamp yaptığınızı düşündüğünüz de bu botla açılmalar size bir eziyet ve yük olacaktır. Sazan için gereksiz kısmına gelince o sizin görüşünüz sevgili abim benim gibi sadece sazan avına giden insanlar için faydası tartışılmaz. Yani ben o açıdan baksaydım sazan matı ya da sazan avcıları için üretilmiş çadır, kampet ve sandalye ... Her sene kullandığımız 2000 - 3000 metre misina o açıdan bakarsak hepsi gereksiz Al bir 50 liraya takım üstüne sar 200 metre misina bir tane de zil.. toplasan 100 lira tutar. Avrupa da birçok sazan avcısı bu şekil yapmıyor mikro göllerde avlanan sazan avcıları sizin dediğiniz şekilde (Roket ,katapulkt ya da Pva poşetler ile).Botla bile girmiyor. Daha büyük göllerde ise iş ya bota ya da bait bota kalıyor bu kişinin tercihine kalmış. Ayrıca 500 euro olan baitboatları görmek isterim .Full hali ne kadar. Bu botun da carbon kaplama ve sadece yem götürmek için olan hali 1100 euro.
Maalesef Okuma'nın 65 ve üzeri boy makinaları 600 gram üzeri ağırlığa sahip; ancak Raw 55 400-500 gr. arasında olsa gerek; oldukça güçlü bir makinadır ve sarım miktarı sizin için yeterli gelir ise uygundur; 75-80 cm. civarı sarıyordu sanıyorum; net olarak bilemiyorum... Okuma makinaların tek zaafiyetli yeri misina sarım klavuz sistemidir... Sistem içeriye su almakta ve zaten çok kaliteli olmayan bilya işlevini olumsuz yönde etkilemekte; sonuç olarak da gam sorunu ortaya çıkmakta... Ancak eğer avdan sonra orayı söküp temizler ve yağlarsanız hiç sorun çıkarmaz bu konuda; ayrıca parçalarda problem olsa bile kolaylıkla tedarik edebilirsiniz...
Kaç wattlık motor kullanılacak; biraz ağır olur; ancak ona göre amperi yüksek bir akü ile bu sorun çözülebilir (motosiklet, kuru aküler v.s.)
Bir bot ile elektirikli motor,tutsa tutsa 1000euro tutar,en fazla 1500 euro ama kulanım alanı daha geniş olur.. Tabiki katapulkt veya roketlerle yemlemede yapılıyor ama daha çok botla istenilen yerde yemleme şekli seçiliyor,profesyönel balıkcıların tercihleri bu yönde,baitbot kulanan fazla yok,bu baitbotlar ilk çıktıklarında,tüm sazan avcılarının ilgisini çekmişti ama şimdilerde herkes elindekini çıkarıp,şişme bot alıyor,ben olsam şişme botu tercih ederim,tabiki bu tercih meselesi. Googlede aratırsanız,500 euro civarında bir çok baitbot karşınıza çıkacaktır,ayrıca ebaydede bir çok,bu fiyata baitbot bulmak mümkün...
Türkiyede pek bilinmeyen ama su an çok popüler olan floadtube denen yarim botlar da enteresan. Gögüs çizme + palet islem tamam. Sisirip indirmesi 5 dakika. Tasima problemi ve agirligi yok. Sahte ile atçekde tercih ediliyor. Yemleme için de kullanilabilir. 200euro kadar bir fiyati var.
Kastetmiş olduğun floadtube tipi botlar yemlemeye pek uygun olmaz gibime geliyor Roy,tamam fly veya spin avlarında kulanılıyor ama yem olayı daha değişik bir şey,ayrıca bu botların adı bellyboot olarakta geçer... https://www.google.de/search?q=bellyboot&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=de&client=safari
Burda öyle deniyor tercümesi yüzen tüp yemleme için yorucu olabilir, palet basilacak sonuçta fakat pek yer kaplamamasi, cüzi fiyati, hafifligi, fish finder sonar takilabilinirligi avantaj. Hani plastik kayik veya mesakatli bot-motor olayina alternatif olabilir. Malum, bu isi deniz yatagi, plaj botu ile yapanlar da var