Boğazdaki bu gırgırlardan nasıl kurtuluruz ?

Konu, 'Genel Konular' kısmında enginson tarafından paylaşıldı.

1. serkan67

serkan67

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    6 kg yayın
    Kardeşim herkes ekmeğinin peşinde, balıkçılar şöle doya doya para kazanamadılar, ama bunun sebebi de kendi bindiği dalı kestiler sonra böle saga sola saldırıyorlar balık çıksın diye.

2. beyaz martı

beyaz martı Serbulent Bay

Favori Kamış:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    Favori Makine:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    En İyi Avı:
    Yayın 10 kg
    Sadece zokalı takım alma yanına, çaparide almayı sakın unutma :);)

3. onurtepe

onurtepe avşarlı

Favori Kamış:
    LİNEAEFFE SURFCUSTING 4.20
    Favori Makine:
    OKUMA MAGIC 280
    bogazda gırgırlar

bende Alem Fm'de Nihat Sırdar'a mail attım. Ondan bu konuda destek olmasını istedim.

4. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    ekmeğini başka yerde arasın başkasının ekmeğine , geleceğine göz dikmesinler. böyle ekmek derdi olmaz bu olsa olsa bencilliktir...

5. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    hazırladım zaten abi cumartesi bir iki takım daha yapıcam :)

6. oguzhan198600

oguzhan198600 OĞUZ

Favori Kamış:
    REMIXON
    Favori Makine:
    REMIXON TEBEN TNR 35 MAKİNA
    En İyi Avı:
    karagöz
    Gelibolu’da Olta Balıkçılarının Yüzü Lüfer İle Güldü

Yazdır Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde kıyı balıkçıların oltalarına sezonun ilk lüferleri takılmaya başladı.

Gelibolu feneraltı mevkiinden oltaları ile Çanakkale Boğazı’nda lüfer avlayan balıkçıların, gece 23.00 ile 24.00 saatleri arasında oltalarına lüfer ve kofana takıldı. Lüfer bolluğunu gören amatör balıkçılar, sezonun bereketli geçeceğine inandıklarını belirterek, “Geçen yıla oranla bu yıl lüfer sezonu hem erken, hem de bereketli başladı” dediler. Dört kişinin denize oltalarını salladığı gecenin bir saatlik zaman dilimi içerisinde toplam 9 adet lüfer balığının tutulduğu kaydedildi.
    İHA

7. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Moderatörler Boğaz'da gırgır avcılığına karşı broşür çalışması yapılmasını düşünüyor mu?
    Bu konudaki düşünceler neler?
    Konu başlığı açılsın ve katılım listesini yazalım. Broşürler ile ilgili olarak kim ne yapabilir konuşalım. Katılımı belirlemeliyiz artık.

Boğaz'da gırgır avcılığının yasaklanması için verilen mücadele çok yerinde,faydalı ve uygulanabilir bir mücadeledir.

Nokta atışı yapılacak yer burasıdır.
    Hem amatörler hem de kıyı balıkçısı için.

Son düzenleme: 14 Ekim 2010
  8. y.avluk

y.avluk yunus

Favori Kamış:
    lineaeffe
    Favori Makine:
    d.a.m.
    En İyi Avı:
    çapari ile eşkina:)
    aynı şeyi düşünmüyor değilim bazen:)

9. usengec

usengec Cihan

Broşür çalışması olursa. Bu işle profesyonel şekilde yapanlar varsa ilgilenebilirler. Eğer yoksa ben fotoğrafla ilgileniyorum. Amatör olarak fotoğraf çekiyorum. Bu işin altından kalkacak makinam var ve biraz da photoshop bilgisine sahibim.

Eğer istek olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Not: Fotoğraf ve tasarım konusunda çok iyi üyeler olabilir fakat ilgilenen olmassa ben varım.(elimden geldiğince)

10. halim7889

halim7889 HALİM

Favori Kamış:
    4,20 lineaefee
    Favori Makine:
    Bilmiyorum
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Iyi aksamlar bende 15 gun sonra gezmek icin geliboluya gitmeyi planliyorum yaklasik 8 yil once askerligimi geliboluda yaptim o zaman bu zaman gitmek isitiyorum bir turlu gidemedim kismetese onumuzdeki gunlere gitmeyi planliyorum dediginiz yer hamzakoy ile gelibolu merkezin arasinda kalan fenerlerin oldugu yer mi? 2.kolordu komutanliginin tam hizasi biraz sol hamzakoy tarafi mi?

11. dreamersunny

dreamersunny mustafa

merhaba acemi balıkçıyım merak iyicene sardı forumdakı mesajları okuduktan sonra merakım iyicene depreşti birazdan balığa çıkıcam kocamustafapaşada oturuyorum çıkmak isteyen arkadaşlar var ise yolumun üstünde ve balık tutulacak mekanlari bilen 3 5 saat avlanmak isterim

12. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Arkadaşım haberi nereden aldın bi link verebilirmisin? Bİzde bi okuyalım

13. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    hoşgeldiniz bereketli bir av olmuş. daha güzel avlarınız olur inşallah

14. DENZCİ

DENZCİ İMDAT KAYA

Allah aşkına defalarca sizlere anlatmak istiyorum ama kimse anlamak istemiyor, ve bu sayfaları tam geyik muhabbetine çevirdiniz arkadaşlar. Lütfen buraya rapor yazın, diğer konular için farklı forumlar açık ordan bu muhabbetlerinizi yapın. Ben yazmaya devam edicem lütfen varsa rapor yazın.

15. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    posta gazetesinden alıntırdır..

Boğaz'a gırgır kâbusu
    Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın balıkçılığın anayasası sayılan sirkülerde değişiklik yapması, İstanbul Boğazı'nın değerini bilenleri harekete geçirdi

29 Eylül 2010 - 13:46 Yazı Boyutu:
    Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın balıkçılığın anayasası sayılan sirkülerde değişiklik yapması, balık sevdalılarını ve İstanbul Boğazı'nın değerini bilenleri endişelendirdi. Çünkü bu değişiklikle İstanbul Boğazı'na giren balığın yatak yaptığı koylar trol ve gırgırla avlanan balıkçıya açıldı.

Uzmanlar bu durumun Boğaz'daki tüm doğal dengeyi bozacağı görüşünde... Çünkü trol ve gırgır avıyla Marmara'ya girecek balığın sayısı azalacak.

Peki bu azalma nelere sebep olacak?

Marmara'nın dengesi Boğazlar'dan girip çıkan balıklarla korunuyor. Eğer yeterince balık Marmara'ya akmazsa, normal koşullarda balığın besini olan planktonlar aşırı çoğalıyorlar ve bu çoğalma neticesinde de denizin yüzeyinde müsilaj denilen (kay kay da deniliyor) jelimsi bir madde oluşuyor. Bu madde denizlerimizin sağlığı adına muazzam zararlı bir madde!

"Ah aahhh bir zamanlar İstanbul Boğazı çok güzeldi, balıklarla doluydu ama artık yok" demek yerine sahip olduğumuz zenginlikleri korumak isteyenler bu durum karşısında kolları sıvadı. Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar Konvinyumu, TÜDAV, Greenpeace bu gidişe "dur" diyenler arasında...

Fikir Sahibi Damaklar grubununu lideri Defne Koryürek, bu konuda bir de imza metni hazırladı...

İşte metinde yazanlar:

Sayın Yetkili!

Bizler Türkiye balıkçılık sektörünün büyük çoğunluğu olan geleneksel kıyı balıkçılarıyla kader birliği yapmış İstanbullular'ız.

Geçen yıllarda Marmara'daki balık varlığını ve avcılığını ciddi boyutlarda ve olumsuz etkileyen, balıkçıların kaykay-salya-lez olarak adlandırdıkları müsilajın giderilme imkanlarını belirlemek amacıyla, Bakanlık yerli ve yabancı bilim adamlarından oluşturulan bir heyet toplamış ve bu heyet de bir rapor hazırlanmıştı.

Yerli ve yabancı bilimadamlarınca yapılan bu araştırmalar neticesinde, Marmara'yı etkileyen salya (kaykay-lez) adı verilen müsilajın giderilebilmesi için, Marmara'ya balık geçişinin engellenmemesi şiddetle tavsiye edilmekteydi.

Oysa avlanma sezonu başlama tahrihinden önce 21/8/2008 tarihli ve 26974 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’in, “çevirme ağlarına ilişkin yasaklar” başlıklı 12'nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan "trafik ayırım düzeni" ibaresi, "trafik ayırım şeridi" olarak; "Paşabahçe Feneri (41° 06’ 57" N - 29° 05’ 23" E)" ibaresi, "Çubuklu Kozaltı Burnu (41°06,599’ N - 29°04,973’ E)" olarak değiştirildi!

Bu durumda öğrenmek istediğimiz:

1- İstanbul Boğazı gırgır avcılığına aslen kapalı iken ve yukarıda anılan bilim adamı raporları da önümüzde durmaktayken, niçin ve hangi "daha güçlü gerekçe"yle Çubuklu önlerine kadar uzanan alan gırgır avcılığına açılmıştır?

2- Madem bilim adamlarının vardıkları sonuçlar ve tavsiyeler değerlendirilmeyecek, tebliğde yapılan değişikliklerde kaale dahi alınmayacak ve hatta tam tersi uygulamalara gidilecekti.. sormak ve öğrenmek isteriz, bu raporun hazırlanmasına devlet kesesinden ayrılan bütçe neydi?

3- Marmara'daki müsilajın en çok gırgırları etkilediği gerçeğinden hareketle, doğal olarak en çok gırgırları, dolaylı olarak da diğer balıkçıları ve tabii balık stoklarını korumak maksadıyla, yukarıda adı anılan ve bugüne kadar değerlendirilmediyse de, bundan sonra değerlendirilmesi yerinde olacak bu bilimsel raporların çerçevesinde değişiklikler yapılması düşünülmekte midir?

Bir İstanbullu olarak, gırgır avcılığına açılan Boğaz'ın balık varlığının devamlılığı için sakıncalı olabileceği kanaatiyle, bu yanlış uygulamadan en kısa zamanda dönülmesini ve sözkonusu rapor doğrultusunda Boğaz'ın gırgır avcılığına tamamen kapatılmasını arz ederim.

Saygılarımla.

16. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Mehveş Evin- Milliyet

Ne balıkçıların, ne de akademisyenlerin haberi olmadan 28 Temmuz’da apar topar bir karar çıkarıldı. Gırgır ve trolün yasak olması gereken Boğaz’da avlanma sınırı, Çubuklu’ya kadar genişletildi!

Bakırköy’de, İDO iskelesinin yanında dizilmiş küçük balıkçı barınaklarının önünden geçerken aklıma 'Güneşli Pazartesiler' filmi geliyor. Rengarenk balıkçı tekneleri, yılların ve denizin tuzunu yemiş ciddi yüzlü balıkçılar, tatlı tatlı güneşlenen bir köpek... Arkadan sahil yolunun gürültüsü gelmese, pekala bir sayfiye yerinde olduğunuzu sanabilirsiniz.
    Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Müfit Çıkrıkçıoğlu ve İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Ali Güney’le buluşuyorum. Balıkçılık koşullarını iyileştirmek için çırpınan bu ikili, şimdi Boğaz balığını daha da çabuk tüketecek yeni bir dertten mustarip:
    Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı av yasağı bitmesine yakın, hiç kimseye sormadan, Sür Koop'a ya da akademisyenlere görüş danışmadan, balıkçılığın anayasası olan sirkülerde bir değişiklik yaptı.
    Gırgır ve trole kapalı olan İstanbul Boğazı'nda, av yasağının başladığı sınırı Paşabahçe Feneri'nden Çubuklu Kozaltı Burnu'na çekti!

Balığın yatağına dinamit
    Başkanlar’a “Ne demek bu?” diyorum, anlatıyorlar: Çok küçük bir alan gibi görünmesine karşın, balık talanına yol açacak daha fazla yer yaratıldı. Oysa Boğaz'a giren balığın yatak yaptığı, az soluklanıp yoluna devam ettiği koyların trol ve gırgırla avlanan balıkçıya açılması Marmara'ya inebilen balığın sayısını daha da azaltacak.
    Tehlikeyi bilen balıkçılar ve tüketici adına FSD (Fikir Sahibi Damaklar), Koruma Kurulu’nu mektup ve e-posta bombardımanına tuttu. Şimdiye kadar ne ses var, ne seda!
    “Peki nasıl oluyor da Tarım Bakanlığı böyle bir kıyıma izin veriyor?” diye soruyorum. Aslında olay şöyle patlak vermiş: Sahil Güvenlik, yasak yerde avlanan iki tekneye ağır ceza kesmiş. Birinin ruhsatı iptal edilmiş. Bu iki tekne de Poyraz’dan...

Kim bu Kokoş?

Derken kendini ‘Başbakan’ın danışmanı’ olarak tanıtan Mustafa Kokoş ortaya çıkıyor. Kokoş, aynı zamanda Poyraz Kooperatif Başkanı. Nedense kimse 'danışman' statüsünü doğrulayamıyor!
    Fakat bu zat, İstişare Kurulu toplanmadan, Tarım Bakanı’na ulaşmayı başarıyor. İstanbul’daki 35 birliğin haberi olmadan harita üzerinde 'şurdan şuracığa' alıveriyorlar yasağı.
    Bırakın Boğaz’da trol ve gırgır alanının genişletilmesini, av yasağının daha çok yerde uygulanması gerekiyor. Çıkrıkçıoğlu “Teknoloji ve tekneler gelişti ama denizi büyütemedik. Stoklar hızla azalıyor. Daha çok balık tutup zararımızı kapatalım diyerek olmuyor” diyor.
    Bugün dünya, sürdürülebilir değil, 'sorumlu balıkçılık' kavramını tartışırken, biz hâlâ elimizdekileri vahşice yok etmenin peşindeyiz. Türbanı, anayasayı, ekonomik kalkınmayı konuştuğumuz kadar gelecek nesiller için sağlıklı ve yeterli yiyecek konusunu masaya yatırmanın zamanı geldi, geçiyor.
    BALIK YOKSA KAYKAY OLUR
    - Sirkülerde değişiklik yapılmasına bilim adamları da karşı. Çünkü Marmara'nın dengesi Boğazlar'dan girip çıkan balıklarla korunuyor.
    - Eğer yeterince balık Marmara'ya akmazsa, normal koşullarda balığın besini olan planktonlar aşırı çoğalıyor.
    - Bu çoğalma neticesinde denizin yüzeyinde müsilaj denilen (kay kay da deniliyor) jelimsi bir madde oluşuyor.
    - Bu madde denizlerin sağlığı adına muazzam zararlı! Denizin üstü kaykayla kaplanınca balıklar ölüyor.Midyelerde zehirli madde birikimi artıyor.
    -Geçen yıl Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, yerli ve yabancı akademisyenlerden oluşan bir kurula durumu danışmıştı. Kurul "Boğazlar'dan balık akışının kat'i suretle engellenmemesi için Marmara Denizi’nde avcılığın yasaklanması" yönünde tavsiyede bulunmuştu.
    TARIM BAKANI’NA 5 SORU
    1) İstanbul Boğazı’nda gırgır ve trol yasağı nasıl ya da neden Çubuklu’ya çekildi?
    2) Bilim adamlarının raporları nasılsa değerlendiril-mediğine göre...
    Bu raporlar için neden ve ne kadar bütçe ayrıldı?
    3) Bu alanın trol ve gırgıra açılmasının, Boğaz trafiği açısından etkisi ne olacaktır?
    4) Sirkülerdeki değişiklik kararı resmi gazetede yayımlanmadan önce konunun muhataplarına neden danışılmadı?
    5) 8 Ekim’de gelecek AB komiserine nasıl bir açıklama yapılacak?

Son düzenleme: 15 Ekim 2010
  17. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
  18. zwii

zwii suat

Favori Kamış:
    yabomax telestar IM7 surf-balzer carbo blue surf
    Favori Makine:
    cormoran big ben 7pi
    En İyi Avı:
    lüfer
    mutlaka okuyun : deniz polisinin mesajı

arkadaşlar bu yazının yeri belki burası değil ama herkes ençok bu sayfaya bakıyor herkes görsün okusun istedim ayrıca bu mesaj başka bir siteden alıntıdır.balıkavı.net'te bu mesaja rastlamadım hiç.inşallah bu tel noları ve web adresleri faydalı olur diye düşündüm sizlerle paylaşmak istedim herkese rast gele..

SAYIN SİTE YÖNETİCİLERİ
    Ben İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü personeliyim.
    Sitenize gelen raporları incelediğimde kendime kızdım ve demekki biz varlığımızı ve varoluş gayemizi topluma duyuramamışız diye üzüldüm. Çünkü; sitenizde İstanbul Boğazında yapılan yasak avlanma(trol) ile ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bilgi verildiği ancak bir netice alınamadığı ifade edilmektedir.
    Oysa İstanbul Boğazı Karadeniz çıkış ile Adaların batısından geçen Tuzla Yelken kayalıklarına kadar olan deniz alanınıda(Anadolu ve Rumeli yakasında 144 km uzunluğundaki kıyı şeridi ile 560 km2 lik deniz alanaı) meydana gelen her türlü suç(Akaryakıt Kaçakçılığı. İnsan Kaçakçılığı, Tarihi esr kaçakçılığı v.b), yasak avlanma, boğulma,intihar v.b gibi olaylara bakma yetki ve sorumluluğu yasalarla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü'ne verilmiştir. Ve bu yöndeki etkin mücadelemiz devam etmektedir.Son bir yıl içerisinde 18 ayrı olayda yaklaşık 700 ton kaçak akaryakıt ele geçirilmiş.olaya karışan 18 araç ile akaryakıta mahkeme kararı ile el konulmuş. Şaıslar ise sevk edildikleri adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır.
    Yasak avlanma ile devam eden mücadelemizde 65 ayrı tekneye 1380 sayılı yasaya muhalefet(yasak avlanma) ile 4922 sayılı denizde can ve mal emniyetini tehlikeye düşürmekten işlem yapılmış.Toplam yapılan işlem sayısı 110'dur.Mahkeme kararı ile trol avlarına el konulmuş,bazı teknelere de mahkeme kararı ile el konulmuştur.Bu şahısları mahkemesi halen tutuksuz olarak devam etmektedir.
    Mücadelemizin neticeye ulaşabilmesi için öncelikle bu insanlarımızın balık nesline verdikleri zarar konusunda eğitilmesi gerekmektedir.Eğer mevcut bu durumu önleyemesek 30-40 yıl sonra çocuklarımız yiyecek balık bulamayacak ve bizleride hayırla yad etmeyeceklerdir. Bu sebeple halkımızın ve siz arkadaşlarımızın bu konuda desteğine her zaman ihtiyacımız var.Sizleri yanımızda görmek bizlere kıvanç verecektir.
    24 saat kesintisiz vatandaşımızın hizmeteindeyiz.Aşağıdaki veb adresi ve telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.Ayrıca sitemizin yenileme çalışmaları devam etmekte olup çalışmalarımızı buradan takip edebilirsiniz.
    İhbarlarınız için !!!
    0(212) 534 59 20
    0(505) 891 40 60
    0(212) 249 08 53
    0505 318 34 13
    ihbar.deniz@iem.gov.tr
    sualti.deniz@iem.gov.tr
    limaniskelekrk.deniz@iem.gov.tr
    Liman ve İskele Krk Amirliği
    Adres : Liman ve İskele Karakol Amirliği Fener iskelesi yanı Balat-Fatih / İstanbul
    Telefon Numaraları: 0(212) 534 59 20
    Fax : 0(212) 534 59 20
    0(505) 891 40 60
    limaniskelekrk.deniz@iem.gov.tr
    Deniz Limanı Şube Müdürlüğü
    Adres: Rıhtım caddesi No:34 Karaköy Yolcu salonu Beyoğlu / İstanbul
    Telefon Numaraları: 0(212) 249 08 53
    0505 318 34 13
    bim.deniz@iem.gov.tr
    Sualtı Gurup Amirliği
    0(212) 534 59 20
    Fax : 0(212) 534 59 20
    sualti.deniz@iem.gov.tr

Pendik Polis Noktası
    0(216) 494 43 04
    0(505) 891 40 66
    Zeytinburnu Polis Noktası
    0(212) 679 90 01
    0(505) 891 40 63
    Haydarpaşa Polis Noktası
    0(216) 310 30 70
    0(505) 891 40 65
    Ambarlı Polis Noktası
    0(212) 875 28 04
    0(505) 891 40 62
    Sayın site yöneticileri bu istemimizi tüm üyelerinize duyurursanız gücümüze güç katmış olursunuz.Birlikten kuvvet doğar.
    Sağlıcakla kalın.Avlarınızda bol şanslar

19. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    arkadaşlar bu konuyu facebook ta paylaştım umarım yeterince paylaşılıp gerekli yerlere sesimizi bir nevi duyurabiliriz..

20. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    arkadaşlar aklınıza gelebilcek bütün haber kuruluşları, televizyon kuruluşları na mail atmaya başladım. bugün birçok yere attım yarın da devam edeceğim benim gibi sizlerde bu şekilde mail yağmuruna tutarsanız medya sayesince bu mücadelemize başlayabiliriz.
    şimdiden tüm duyarlı arkadaşlarıma teşekkür ederim..