epey bi boili hamuru var elimde bunu direkt deeep freze mi atayım. boili yapıp deep frezemi atayım . yoksa boili yapıp kurutsammı.ipe dizip .bi forumda öyle yapmış arkadaş. yada kaynatıp sonra kurumayamı bıraksam.banghead hafta sonundan önce avlağa gidemeyeceğim.
boili konusunda mesela 50grlık sazanla 5 kg sazan aynı besin ihtiyacınamı sahiptir. yoksa büyük balık karbonhidrat küçük balık proteinmi sever bu konuda bilgisi olan varmı acaba. ben insanlardan yola çıkarak şeker içeriği yüksek boilinin büyük balık için daha cazip olduğunu düşünüyorum. çocukların büyüklerden daha çok proteine ihtiyaç duyması gibi.
niyetimiz sazanı beslemek değil yakalamak sanıyorum. yemin ne olduğu değil ne gibi göründüğü önemli, şekil, renk, koku vs. olarak.
boili neye benziyor ? beslenmesini anlarsak yakalayabiliriz. sormak istediğim şuydu büyük balık la küçük balık arasında beslenme alışkanlığı farkı varmı. neye benzediğinden çok tadı ve kokusu önemli bence.niyetim ufak balıklardan çok büyük balıkları çekmek .bunun için boilide yapmamız gereken yada dikkat etmemiz gereken bir şey varmı. mesela protein ağırlıklı olursa ne farkeder karbonhidrat ağırlıklı olursa .yada fark yokmudur.yağ eklememiz bir şey değiştirimi. tecrübesi olan arkadaşlar vardır mutlaka.
Protein, karbonhidrat ve beslenme. İlginç sonuçlar çıkabilir elbet. Bir de şu açıdan bakılsa: Sarı boncuk. Bu meretle sazan yanında gökkuşağı alabalık ve siraz avlamışlığım da vardır.
Fatih bey. Size kendi tecrübemi kısaca yazayım.BOİLİ kaynarak elde etmelisin kuruduktan sonra buzdolabında saklayacağın gibi pet şişelerde de küflenmede saklayabilirsin ben daha önce çevremde bir avlakta 20 kg kadar boili ile yemleme yaptım ve boili ile yaptığım avlardan tek vuruş almadım vede ondan sonra boiliden vaz geçtim. avlakta en büyük balık yakalamanın sırrı avlağını mısırla yemle ve oltanada tek iğne ve 2 adet mısır tak derim. ben bu yöntemle bu yıl yaklaşık 10 balık aldım en küçüğü 7 en büyüğü 17 kg geldi.küçük göl ve göletlerde avlanacaksan boili randımanlı olabilir ama helede büyük göller için onca masrafa ve zahmete değeceğini sanmıyorum. Küçük balıklar genelde kolay yiyecekleri küspe hamur gibi yiyecekleri tercih ederken büyükler genelde tek parça ağızlarına alıp yem olup olmadıklarını denedikleri neseleri tercih ediyor onu içindirki büyük balık tekli mısır boili veya yapay mısır veya boncuğu daha cok tercih etmektedir.
çevresi 4 km ancak. mısırla max 2kg alabildim ama genelde hep küçük sazanlar alıyor .nadiren çıkıyor büyük balık.küçükler le uğraşmak istemiyorum. başarılı olacağıma pek ihtimal vermiyorum .fakat denemeden eminde olamıyorum. uğraşım bundan ,yoksa mısır favori yemim.yaptığım boililerde büyük çaplı. boncuk bana göre değil . lakin balık tutulduğunu biliyorum ,rengine aldanıp ağzına alıp %100 tükürüyor fakat bu esnada yakalanıyor balık.
Boili, kaynatırsanız batar. Dibe yapışır. Sazan çamuru eşeliyorsa ki sık sık yapar bunu, boilinizi yer. Ama yemini çamurun içinden değil de, ortalıktan arıyorsa, o boiliyi görmez. O zaman boiliyi fırında kuruturuz. Kuru boili yüzer ve sazanın önünde kalır. Böyle olunca, sizin sazanlar yemi ortalıkta aradığı için, kaynamış boili bulamamış olabilirler. Boili nasıl yapılır? Terkibi çok farklı olabilir. Ama asıl amaç, balığın ilgisini çekecek kokuyu yoğun şekilde sunabilmektir. Şimdi şöyle bir şey var. Sular yükselince, kıyıdaki otlar suyun altında kalır ve çürür. Bu çürüme sudaki oksijeni vs. tüketir, sazanın doğal yemleri azalır. Bu durumda sazan yüksek proteinli besinlere yönelir. Bu balığın boyuyla değil, sudaki benzer durumlarla alakalıdır. Her boili her suda iş yapmaz. Hangi boilinin iş yapacağını bulmak, sudaki besinleri bulmaktan geçer. Ha, boiliyi saklarken... Eğer boiliyi çürüyecek malzeme koymadan, koruyucu malzeme vs. ekleyip yapmışsanız, bir poşete doldurup serin bir yerde uzun müddet saklayabilirsiniz. Ama öyle yapmamışsanız, en iyisi dondurucuda saklamak olacaktır. En etkili boililer çiğ yumurta vs. eklenmiş, bu yüzden çabuk bozulmaya aday karışımlardan yapılanlardır. Onları da dondurucuda saklamak elzemdir. Aslında doğru boili mısırdan filan çok daha iyi netice verir. Ama doğru boiliyi bulabilmek deveye hendek atlatmaktan zor olur. Mısır hemen her yerde iyi kötü iş yapabilir. Birde, zaten avlaklar sayılı, millet gidip mısırla yemliyor öyle yada böyle. Sazan alışkın oluyor ki, bu da işin cabası.
yarın gideceğim bakalım hava yine bulutlu olmadı yemleem yapıp geleceğim. yumurta vs koymama rağmen hala küflenme bozulma olmadı balkonda boncuk gibi dizdim misinaya.kurudular.
boili ile sazan avı boili ile balık yakalamak zordur.yapılacak ilk iş balığı boiliye alıştırmak buda aynı avlaklarda en az 2 yada3 ay yemleme yapmakla oluyor.ben kendim 2 sene uğraşarak anca bu sene randıman alabildim .kendi kalıplarımla boilimi kendim hazırlıyorum.bu yüzden fazla masrafım olmuyor,1 kg boilinin masrafı bana 25 tl gibi bir rakam tutuyor.1 kg boiliden 500 veya 600 topçuk çıkıyor.2012 yılının herkese bol balıklı bir yıl olması ümüdiyle rast gele.:thumb:not:ben boililerimi derin dondurucuda saklıyorum.