Bot konusunda yardım, tavsiye ve çeşitli bilgiler

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında rainman tarafından paylaşıldı.

  1. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Tırstım vallahi

    Botu katlayarak toplamaycaksam nasıl toplayayım anlamadım yahu.Birden patlayım da havası boşalırsa yandık valla.Demek ki çocuklarla binmeyip fazlada açılmaycağım.En fazla 100 mt.Bi de egzos gazı az da olsa benzin ihtiva ediyor.Yani sizin anlaycağınız ufak çaplı bi bomba.Bi de poşetin içine koyacağım taşlar tabana saplanmadığı için nasıl sabit tutar anlamadım.Sonuç olarak ise motor almayı düşünüyodum bota ama güvenli değil bunu anladım.Biraz kullanıp durumu düzeltince benzinli 5 Hp motorla fiber bi kayık bakacam veya en azından zodiak veya joker bot.Fiber alsam yazlık yok ki nereye koyacağım
    Her neyse tüm arkadaşlara saygı ve sevgilerimle
     
  2. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Sevgili Barış bence bu botla yaşadağın o hatıradan sonra kesinlikle önü açık olan bir denizde bu botu kullanmamanı tavsiye ederim. Tamam balık yakalamayı hepimiz seviyoruz ve bunun için emek para zaman ve güç harcıyoruz ama bunların arasında canımızı tehlikeye atmak asla olmamalı. Yani ogün seni kıyıya taşıyan bir tekne etrafında olmayabilir ve çok daha üzüntü verici sonuçlar doğabilirdi. Bence sadece liman içlerinde kullanabileceğin bir bota sahipsin ve çok ta fazla şansını zorlama derim. Al bir tane fiber tekne ufakta olsa sağlam bir motor ile eminimki isteklerine çok daha güvenli bir şekilde ulaşmış olursun.
    Bereketli ve güvenli avlar....
     
  3. vedatba

    vedatba

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    98
    Şehir:
    Ankara/ElvanKENT
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan 3.450
    Barış kardeş ben av bayiinden aldıgım biligileri aktardım katlanarak toplandıgı zaman aynı yerden katlama oldugundadn bir kaç seferde iz yaptıgından oradan deliniyormuş Ankarada 150 ytl ye satıyorlar bana tyavsiye etmedi aman sakın ha can yelegi olmadan ve çocukları bu tür bota alma her hangi bir olayda çok büyük felaketlerle karşılaşa bilirsin.
     
  4. denizbilimci

    denizbilimci Hasan

    Mesajlar:
    1.038
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Voyager tipi botlarla denize açılmayın

    Voyager tipi botlarla denize kesinlikle açılmayın derim. Hiçbir ağırlığı ve motoru da olmayan bu tip şişme botlarla rüzgarın ve akıntının esirisinizdir. Siz yine iyi kurtulmuşsunuz, hava patlasaydı ve yardım edecek bir tekne olmasaydı ne
    yapacaktınız. Bu botlarla açılmak çok kolay, dönmek zor hatta bazen imkansızdır.
    İlle de şişme bot tarzı birşey alınacaksa zodiac tipi sert tabanlı 5-8 hp motorlu sağlam bir model alınmalıdır.
     
  5. ömer65

    ömer65

    Mesajlar:
    695
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan 2 kg
    barış kardeşim bot hakkında formda yazılmış baya bilgi mevcut onları incelemeni kesinlikle tavsiye ederim birde ne olur daha bot hakkında bu kadar acemiyken yanına kimseyi kesinlikle alma hele hele bu kadar donanım eksiyin varken çapasız ve saglam kürek saglam ip ve can yeleyi almadan asla denize çıkma her zaman tekne denk gelmez bot işi kesinlikle şakaya gelmez kardeşim zaten ufak bir tecruben olmuş bot tekne gibi agır olmadıgından sen ne oldugunu anlamadan sesini duyuramadan hafif rüzgarlarda bile denizin ortasına geliverirsin ne olur bütün tedbirlerini al ve üyle yola çık sevgiler:)
     
  6. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    en kaliteli şişme botlarda bile botun katlanarak saklanmaması özellikle tavsiye edilir.avlak bölgesinden ayrılırken eğer tuzlu suda kullanıldıysa güzelce tatlı su ile yıkayıp geçici bir süre katlayabilirsiniz.ama botun saklanacağı yerde mutlaka şişkin durması botun ömrü için çok önemli diye düşünüyorum.
    ben açık denizde açılmadığım için (gökova körfezinde) poşet+çakıl dediğim gibi bizi rahatlıkla idare etti.Fazla dalga olmadığı sürece sürüklenmeme garantisini ben şahsen veriyorum.Ancak dalgalı havalar için bi şey söyleyemem zaten o havada ben 2.70 lik botla hayatta açılmam :D
    sizin son verdiğiniz karara yürekten katılıyorum..zodiac ve ya joker kalitesinde bir şişme bot emniyet açısından çok güvenli olur.tabi bunların hepsi maddiyatla ilgili şeyler,ayırdığınız bütçeyle..
    sevgiler
     
  7. kancacı

    kancacı

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    ordu
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 1.10 kg
    arkadaslar hazır boyle bı konu acılmıskengecen sene almanyadan aldıgım bır botum var 4 metre ıtalyan malı ve cok guzel patlagı fılan yok ama balık tutarken kanca gırer yada kenara gelınce tasa vs maddelere surtunup delınır dıye korkuyorum nasıl bı onlem alabılırım yanı kaplama gıbı ama havası ınnce zarfarı olmayacak dusundum bulamadım kece kyım dedım agır olur dedıler su cekr fılan dedıler ne yapım bırde motor takıcam 5 hp uygun herhalde 2. el elınde olan varsa satmak ısteyen olursa yada tanıdınz varsa almak ısterım arkadaslar saygılar sevgıler
     
  8. Slwer

    Slwer

    Mesajlar:
    2
    Herkeze Merhaba (mariner Sport 400)

    Öncelikle herkeze merhabalar bu siteye yeni üyeyim ve bu benim ilk yazım

    önelikle sizlere danışmak istediğim bir konu var

    denizde balık avı için mariner sport 400 marka bir bot var ve ben bunu almayı düşünüyorum sizlerinde kararını alayım dedim fiyatı uygun ve bana yeteceğini düşünüyorum
    birde elektrikli motor takacağım
    sorum şu bu botla denizde fazla açılmadan balık avlamamda sakınca varmı yada tavsiye edermisiniz ?

    http://www.encholay.com/index.php?productID=302

    herkeze şimdiden çok teşekkür ediyorum ...Rastgele
     
  9. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    bot işi pek bi moda bu ara zodiac tipi sert ve kalın malzemeden bişey alın

    bot işi sakat iştir konuyla ilgili bir miktar bilgi forumlarda zaten var
     
  10. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Arakdaşım her şeyden önce botun et kalınlığı yazılmamış.Bu forumda voyager 500 bot tecrübem başlıklı konuyu bi oku.1 ay önce bu botu aldım.Alüminyum kürek dahil 189YTL.et kalınlığı 0,63mm.Sağlam bi bot.Fakat motor kullanmaz isen gerçekten tehlikeli olabiliyor.Hafif bir rüzgarda bile korkunç bir hızla sürükleniyosun.Küreklerle kıyıya gelmen ise imkansız gibi bir şey.Elektrikli motor alacam diyosun.Dikkat et bu motorlar genelde tatlı su içindir.Deniz için olanları 750 YTL den başlıyor.750+450=1.200YTL eder.Motor takman için mounth adaptör almalısın bu da 60-70YTL.Çapada alacaksın.İpiyle falan komple 1300 civarı bi masrafın olur.Eğer koyacak yerin varsa zodiak bot ve motor (5Hp) dahil ikinci el de1200-1700 arası bi fiyata bulabilirsin.Elektrikli yerine benzinli al.Elektrikli 4 saat civarı yol alabilirsin.Eğer akü biterse kürekle gelmen çok zor.Tabi akü şarj kitini saymıyorum fiyata.
     
  11. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    hoşgeldiniz.
    bu tarz botları kullananlardan cook memnun olanda var.."parama yazık oldu bide az kalsın canımdan oluyodum" diyenlerde var.
    bence can yeleği kullandıktan sonra bu botla tatlı suda işinizi görürsünüz.zaten elektrikli motor düşüncenizde bence denizde randıman vermez;ama tatlı su için birebir..
    eğer deniz ağırlıklı av yapıyorsanız bende zodiac tip ve 1000-1100 denye kumaştan imal edilmiş albastar-seamaster-tiger gibi marka botları tavsiye ederim..pahalı markalara göre epey uygundurlar. sebebi ise çin malı olmaları ve bilemediğim diğer etkenler..
     
  12. Slwer

    Slwer

    Mesajlar:
    2
    Valla Içimi Kararttin Ama Botun özelliklerini Okuduysaniz Tabani Geçmeli Fiber Ve Balik Sirti Ayrica Elektrik Motoru 300 Ytl Civari Hem Ayrica Birde Tasimasi Ve Kaldirmasi Var Bahsettiğiniz Botlarin Kişin Vs Vs
    AYRICA EŞİMLE BİNİCEM BU BOTA BEN YUZMEME GÜVENİRİM ACILICAGIMIZDA OLSA OLSA 200 MT EN FAZLA KI ONU CAN YELEKSIZ ZATEN YANINA YANASTIRMAM BOTUN ASLINDA KUREKTE ISIME GELIRDE UZUN SURUYO DONUS YOLU RUZGAR FAKTORUDE EKLENINCE BAYAGI BI ZAMAN VE ENERJI KAYBI :)

    şu an için tek tasam motorun denizden etkilenmemesi yani deniz için üretilmiş ucuz ufak bir motor bulmak
     
    Son düzenleme: 25 Haziran 2007
  13. mka.mka

    mka.mka Mesut

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Shakespear Ugly Stick
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    En İyi Avı:
    107 cm 9 kg Turna
    Öncelikle hoş geldin. Eğer tatlısuda kullanmayacaksan sadece denizde kullanacaksan işini görür. Motora gelince her kullanımdan sonra tatlı suyla yıkarsan sorun olmayacağı kanısındayım. denizde kullanılan kamış ve olta makinesi bile tatlısuyla yıkanmazsa çok çabuk hurdaya çıkıyor.Sadece akünün kutup başlarına su değdirmemeye çalış.
     
  14. akşamcı

    akşamcı

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    istanbul
    keyif alayım derken keyfim kaçtı!!!Fiber mi, ahşapmı, şişme bot mu???

    Selamlar arkadaşlar....

    Bu başlığı açmadan forumda ve internette aslında bayağı araştırma yaptım, ama yine de finalde bilenler bir danışmak istedim...derdim şu:

    Akşam üzeri, güneş batayazdığında öyle eşimi de alıp tıkır tıkır kıyıdan kıyıdan gezeceğim, biraz keyif yapabileceğim bir deniz aracı almak istedim, sandım ki hemen alıp işimi bitiricem, kafama göre takılıcam...ama kazın ayağı öyle değil, her aracın kendine göre avantajı- dezavantajı var...

    Ahşap teknelerin bakımının zor olması ve amatör olmam sebebiyle onu ilk başta elemiştim, kararım bir fiber tekne (255 lik) ve 3.3 HP mercury motor almaktı, ki bütçeme tam uyanda buydu (2.000 ytl) (bahsettiğm ekipmanlar sıfırdır)

    Fakat bir forumda şunları okudum: "fiber tekneler denizde özellikle dalgalı havalarda çok rahat devrilir ve adeta bir taş gibi hemen suyun dibini boylarlar, bu yüzden çok dikkatli olunması gereklidir"

    Şişme bota doğru kararımı değiştirmiştim, orta karar bir zodiac bot(2,7m) ve 2.5 hp motorla birlikte yine bütceme cuk oturuyordu...fakat yine araştırınca altından kötü kokular geldi...denen o ki, 2.5 hp sakin havalarda uygun olabilir ama rüzgarlı havalarda akıntıya karşı koyabilmek için en az 5-6 hp motor olması gerekiyormuş, bu da hem bütçeyi yine aşıyor hem da alacağım botun motor ağırlığı kapasitesini (evet,botun klavuzunda max.motor ağırlığı ve beygir gücü kısıtlanmış ) hal böyle olunca zaten elektirikli motorlar güçlerinin kısıtlılığıyla devre dışı kalıyor, o yüzden o konuya hiç girmiyorum...

    Belkide en temizi direk sormak: 2000 ytl bütçem var, amacım sadece fazla açılmadan gezmek, yakındaki plajlara gitmek, aracı çınarcıkta, denizde kullanacağım.bu arada en önemlisi eşim çok az yüzme biliyor, onun için en önemli kıstasım güvenlik!!! en uygun araç ne olabilir???

    Yardımcı olursanız sevinirim.Bu arada vermeden almak Allaha mahsusmuş, gelmişken ilginizi çekecek bir kaç video paylaşmak isterim:

    Bir elektirikli kıçtan takma motorun (Torqeedo Travel 801) kurulumu ve şişme botla ( mercury 2.00m )test edilmesiyle ilgili video:

    http://www.youtube.com/watch?v=0utXxauZOso

    Yine bir elektrikli kıçtan takma motorun kanodaki performansı (tatlı suda):

    http://www.youtube.com/watch?v=kUSmPMl9zVc

    8Hp yamaha + 2.65 m şişme bot performansı (gerçekten güzel bir video)

    http://www.youtube.com/watch?v=Bx0YvghyXrA

    Bu da dalgın balıkçının elektrikli motorunun şaftını nasıl yamulttuğuyla ilgili kaza videosu :)))

    http://www.youtube.com/watch?v=hCXrIcEDrS4

    Saygılarımla...
     
  15. kancacı

    kancacı

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    ordu
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 1.10 kg
    valla abım denız ustunde hersey bence tehlıkelı. tehlıkelı hıc bır sey yok bende baya bı uzn zamndır arasıtrıyorum soruyorum bılgı alıyorum edındıklerımı anlatayım abıcım sana sımdı fıber tekne su ustunde durgun havada gayet guzel ve hos ama dalgalı havada kesınlıkkle kullanımı zor devrılme ıhtımalı var ...bota gelınce zodıac tıpı bır bot gayet guzel ye kullanıslı olur bence devrılmesı bıraz daha zor gıbı bence benım gorusumce zodıac tıpı bot daha saglıklı olur... yengeye gelınce yuzme bılmıyor demıssın aman abım can yelegı gıydır Allah muafaza devrılırsınz ıstenmeyen sonuclar cıkar ortaya motora gelınce abı dusuk beygır motor ıc sular ıcın farketmez ama denız bu ne zamn ne yazacagı anıden patlar hava bellı olmaz 9.9 hp derım ama en azından bı 6 hp olsun en az kı rahat rahat gezesın umarım yardımcı olmusumdur bıldıklerım bu arkadaslarda yardımcı olur saygılar
     
  16. akşamcı

    akşamcı

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    istanbul
    Teşekkürler, her konuda verdiğiniz bilgilere ihtiyacım var...İş bayağı karışıkmış, o yüzden keyif alayım derken keyfim kaçtı dedim zaten:)

    önerini dikkate alacağım, can yeleği gerekli olabilir, hatta kendime de alayım, ne olucağı belli olmaz.

    6 hp bütçeyi aşıyor, zira zodiaclar fiber teknelerin neredeyse iki katı fiyatlı...parayı zodiaca yatrırsam motora bütçe kalmıycak:( ve çok acemi olduğum için motoru sıfır almam gerek, en ufak bir müdahalede bulunamam motora...

    Peki bu 2.5 veya 3.3 hp lik motorlarla kullanılan 2.6 m bir zodiak bot 50-100m açıklarda dahi tehlikeli olabilir mi??? araştırdıkça daha da detaylanıyor, hepten korkar oldum :)
     
  17. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    kesinlikle tehlike olmaz..zaten 2.70 lik bi bota tavsiye edilen motorda bunlardır..
    bence 5 beygirlik falan takmanıza hiç gerek yok..çünkü sizi 2.5 beygirlik motorla denizde sürükleyecek bi akıntı ve ya rüzgar varsa ben o denize 2.70 lik botumda 9 beygirlik motor dahi olsa ben girmem..bilmem anlatabildimmi :)
    sizi eşinizle beraber 2.70 lik bir bot ve 2.5-3.5 beygirlik motor rahatlıkla idare eder..eğer tatlı suda da kullanmak isterseniz 4 zamanlı olmasına dikkat edin.çünkü 2 zamanlılardaki yağ tüketimi durgun suyu fazlasıyla kirletmekte;ancak denizde kullanacaksanız 2 zamanlıyı tavsiye ederim.hız bakımından aynı beygirdeki 4 zamanlının üstüne çıkarlar ;) fakat yakıt masrafınız biraz fazla olur..
    yanlışlarım varsa abilerim düzeldir artık :D
     
  18. yilmaztaha

    yilmaztaha

    Mesajlar:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Barındıracak bir yeriniz varsa fiber kullanmanızı tavsiye ederim. Ben iki senedir kullanıyorum.Üstelik Çanakkale boğazı gibi akıntılı ve sürekli rüzgarlı olan bir yerde.Sert ve dalgalı havalarda fiberin tehlikeli olacağını bazı arkadaşlar belirtmiş.Doğruda söylemişler. Ancak sert havalarda ahşap kayıklarda (bizim kulladığımız amatör balıkçı tekneleri 4-6 metre uzunluğunda olanlar.) çok tekin olmayabiliyorlar. Kaldıki kötü koşullarda zaten denize çıkmayız.Şişme botlarda aile bireyleri rahat rahat oturamazlar. Ayağa kalkamazlar.Bot içinde yer değiştiremezler. Haret alanı çok sınırlı.Fiber veya ahşap teknelerde, küçük bile olsalar en azından bir hareket rahatlığı olmakta.Fiber teknelerin bakımı dikkatli kullanırsanız yok denecek kadar az.Varsayalım; Çarpma sonucu bir yerinde kırılma veya delinme olduğunda ile kendimiz bile onarabiliyoruz.Hafif oldukları için taşıma, çekme, indirme-bindirme gibi olaylarda avantajlı.Motora gelince elektrikli motorları daha çok tatlı su için öneriyorlar. Deniz için pek tavsiye edilmiyor.
    Bu konuda karar vermek çok zor.Kolay gelsin
     
  19. mka.mka

    mka.mka Mesut

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Shakespear Ugly Stick
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    En İyi Avı:
    107 cm 9 kg Turna
    Abilerindenn biri geldi Ahmet :)
    Arkadaşım ben seni bu işten biraz daha soğutuyum o zaman :( Sadece yasal yükümlülüklerden bahsetmek istiyorum.
    -Boyu 2,5 m den büyük olan her tekne bot vs deniz aracı için özel tekne belkesi düzenlenmesi gerekior. Bunun için bot ve motorun faturasıyla liman müdürlüğüne gidip tekneyi limana kaydettirip ücretsiz olarak bu belgeyi almak durumundasın. Burada önemli noktta botun CE belgesi mutlaka olmalı. Ama kayıtlı teknen için her sene ücret verirmisin bunu tam olarak bilmiyorum.
    - özel tekne belgesi gereksin gerekmesinn kullanmak için Amatör denizci belgesi alman gerekiyor. Bunun içinde Amatör denizcilik federasyonuna yaklaşık 50 ytl sınav ücreti yatırıp sınava griliyor.
    - 10bg üzeri motorlar motorlu taşıtlar vergisine tabii
    - Avrupa birliği çevre programı çerçevesinde 2 zamanlı motorlar henüz kesin olarak yasaklanamasa dahi ileride ne olur bilinmez.
    Mevzuat bu :( Haa diyeceksinki herkes şuan buna uyuyormu. Sanmam ama dedimya yasal mevzuat bu şekilde bunların dışında yasa uygulayıcının insafına kalıyorsun ;)
     
  20. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    yasal noktada hiç bir problem çıkmaz. ağır ağır halledersiniz benim önerim fiberden yanadır dendiği gibi kolayca batmaz. Ayrıca dubalı batmaz modellerde mevcuttur. bakımı tamiri güvenliği bakımından benim önerim fiberdir. ben 3.5 yıldır kullanıyorum çok kötü havalarada denk geldim bi problem yaşamadım.