Bir tv knalı bu sabah haberi şöyle geçiyor ' Botan çayında 120 kğ agırlığında TURNA ! balığı tutuldu' Balıga baktım Hiç turnaya benzemiyor,Acaba yörede Turna diye mi adlandırıyorlar ? O balık Şabot muydu Tam olarak ismini hatırlayamadım, Bu kadar büyüyorlar mı?
Benim bildigim ic sularimizda yasayan Turna baligi max 30kg olabiliyor, boyuda 1,5mt. Kesinlikle bir yanlislik var o haberde, bizim ic sularda 120kg Turna imkansiz!
Sevgili mehmet Balık zaten turna değil o tv kanalının acemiliği de, Bu balığın litetuardaki adını hatırlıyamadım,Yayın da değil Hani sanki Amazonon da buna benzer irilikteki bir balık gibi ağız yapısı hortumsu çok iri Zaten doğu ve günedoğu Anadolunun büyük akarsularına özgü bir balık türü Ama adını hatırlayamadım
Sabut baligina daha once de yorede "turna" yakistirmasi yapildigini gordum ve duydum. 120 veya 80 kg turna olamaz. Sabuttur...
Şebut da değil de sanki Caner yada Manyar (Barbus esocinus) olması lazım. Yörede Turna olarak isimlendirilen balık Caner'dir. Caner kafa yapısı nedeniyle, ayrıca sıkça kaşık ve sahte balık gibi yapay yemlerle avlanması nedeniyle "turna" demeyi de hak etmiyor değil. Bu ikisi aynı cinse ait olsa da, çok bariz farklılıkları var. İkisi de çok iri olabildiği için balıkçılıkla çok sıkıfıkı olmayan yöre insanı bazen Caner'e de Şebut diyor. Şebut biraz tatlısu kefalini andırır.
Merhaba sevgili Alp, yoğunluk nedeniyle sitede çok uzun kalamıyorum, bazen hal hatır sorularına bile cevap veremiyorum kusura bakma. Caner (Barbus esocinus) ülkemizde de devasa boyutlularının çok sık avlandığı bir tür. Bizzat 100 kiloyu aşanları gördüm, Birecik barajı yapılmadan önce Halfeti'de Fırattan 40-50 kg luklarını avlama imkanı buldum. Bu türün bilimsel kayıtlara geçmiş büyüklük raporlarını aşağıda ekledim. 150 kg bu tür için oldukça sık rastlanan bir ağırlık. Tanrı'ya şükür sularımızda böyle güzellikler var. Frequently up to 3 hundredweights (= 152.4 kg) in the Zab River of Iraq southeast of Mosul (Heckel, 1846-1849a); a fish 6'4" (1.93 m) long with a girth of 3'10" (1.17 m) and a weight of 215 lbs (97.6 kg) from the Euphrates River at Hakika (Light, 1917; wrongly identified as Barbus scheich according to the editors in an article by Gudger (1945a)); 69 inches (1.75 m) measured over the curve of a back with a 38 inch (0.97 m) girth and a weight of 123 lbs (55.8 kg) caught in the Diyala River, Iraq on a light 14-foot rod taking 1½ hours to land (Bagnall, 1919); 96 lb (43.6 kg) fish caught near Kizil Robat (= As Sa`diyah) in the Diyala River on a lump of atta (a ball of dough)(MacKay, 1919)(Bagnall, a Major, out-doing MacKay, a Brigadier-General); 140 lbs (63.6 kg) Tigris salmon caught on a 2" spoon at Samarra (Lane, 1920); hundreds of good weight up to 112 lbs (50.8 kg), one caught on a hand-line at 170 lbs (77.2 kg), one netted at 252 lbs (114.4 kg), and reputedly over 300 lbs (136 kg)(Radcliffe, 1926); up to two yards (1.83 m) as evidenced by a photograph of a specimen draped over a donkey in Iraqi Kurdistan (Hamilton, 1937); 2 m and 150 kg in Iraq (van den Eelaart, 1954; Herzog, 1967); a 167 lb (75.8 kg) Tigris specimen and a 213 lb (96.7 kg) specimen at Nassiriyah on the Euphrates, called both gattan and "Euphrates salmon" but it was presumably the latter (Vesey-Fitzgerald and Lamonte (no date)); weights up to 300 lbs (136 kg) and the largest taken on rod-and-line as 220 lb (100 kg) and 7 feet (2.1 m), baits used included atta and dates, and chicken or sheep liver (Mahdi, 1962). Beck (pers. comm., 2000) reports the largest fish seen in the 1990s along the Syrian Euphrates and its tributaries weighed 198 kg. A fish caught in 2001 on the Euphrates River near Birecik in Turkey with a net weighed 111 kg and was 2.4 m long (www.fishing-worldrecords.com, downloaded 16 February 2007).
120 kğ lıkl balık ve 80 kğ lık balık ikisi farklı türdü, o zaman birisi şebut diğeride caner di sanıyorum ( bu sabah tv 2 yurt haberleride gösterildi, ama ikiside farklı türdü eminim) Bir şeyi daha merak ediyorum Bu balık türleri orta Anadolu ve biraz daha batıya doğru zengin akarsularımıza adaptasyonu sağlanamazmı? iri olan 120kğ lık olan caner mi yoksa şebut mu? bu kılçıksız lop olduğunu yöre halkı yayında bu şekilde ifade ediyor, Su Ürüncüler FETVA verin,,,
slm bizim orda bu balıklara nakor ceur or şobot denir ve çok büyüyebilirler ama o kadadr olurlarmı bilemmem yani 120 kl biraz zor gibi geldi bana
Balıklara örnek olarak vereyim. Daha önce açmıştım konuyu http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=13215