Botlar Hakkında (a’dan Z’ye)

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında Bahadır Sarıca tarafından paylaşıldı.

  1. vobler

    vobler volkan demir

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    Balzer diablo3
    Favori Makine:
    Albastar dega4000
    En İyi Avı:
    gökkuşağı alabalık 1010gr
    Bot ıskarmozları çatladı

    Sayın Bahadır Sarıca, gördüğüm kadarıyla hemen hemen aynı botu kullanıyoruz. Arkadaşlarla kullandığımız bot seahorse marka olmakla birlikte renk,uzunluk (3.60m), taban yapısı, ipler, kürekler ve küreklerin takıldığı aparat ( ıskarmoz diye biliyorum) herşey aynı.Kısa şaft 5 beygirlik eski bir yamaha motorumuz var.Nadir de olsa öksürüğü tutup nefesinin kesildiği ve bize "Acaba bir robinson kurüzo vakası mı yaşayacağız?" sorusu sordurduğu haller oldu.Yine bu hallerden birinde motorumuzu çalıştıramadığımız için karadan esen etkili rüzgara karşı küreklere iyice yüklenmek durumunda kaldık ve her iki ıskarmozumuzda çatladı. Parçaların yapısı aynı olduğu gibi ölçüleri de muhtemelen aynıdır. Botta bulunan iki yarı esnek delik içerisine ilk geçen beyaz boru biçimli parça sağlam olmasına karşın bunun dışına geçen ve iki eksende küreğin hareketine izin veren vidalı başlığa sahip sert plastik ve onun içine saplı krom metal parçanın olduğu bölümü sert plastik kısmından çatlayarak dağıldı. Öncelikle bu parçanın aşırı zorlamada çok güvenli olmadığı konusunda sizi uyarmak istedim. Aynı zamanda burada ( adana) satın aldığımız firma bize bu parçaları temin etmediği için sizden bu parçanın temini konusunda yol yordam sormak istedim. Eğer becerebilirsem ekte botumuzun fotoğrafını da göndermeye çalışacağım.Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.[​IMG]
     
  2. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki


    Tüm arkadaşlara ilgileri için ben teşekkür ederim.
    Umarım faydalı olmuştur.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
    Son düzenleme: 24 Mart 2011
  3. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Haldun bey,
    Katkılarınız için biz teşekkür ederiz.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  4. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Erbil bey,
    İlgi konuda tecrübeli dostumuz sevgili Alp bey gerekli açıklamarı yapmış sağolsun. Umarım faydalı olmuştur. Kolay gelsin.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  5. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Ömer güzel ve teşvik edici sözlerin için teşekkür ederim.
    Sizler gibi katılımcı arkadaşar sayesinde konu çok güzel gelişti.
    Konunun devamını da en kısa zamanda hazırlayıp, sizlere sunma arzusundayım.
    Sevgi ve selamlarımla...

    Gerekli önlemleri aldıktan sonra 70-80km/sa normal bir hız;) :rolleyes: 20 tercihinde ısrarlıysan problem yok:p
     
  6. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Uğur,
    "Engin bilgi" çok iddalı olsada, iltifatınız için teşekkür ederim. Şişme botların dalgada ters dönme ihtimali, olasılık teorisi ve matematik açısından "yok-% 0" diyemeyeceğimiz için vardır. Ama çok düşük bir ihtimaldir. Botlar şişme olduğundan, sert yapılara göre dalgalı havalarda su üstünde çok daha dengelidir(stabildir). Yalnış kullanım olmadığı sürece botu devirmek zordur.(Detaylarını istersen konuyu açabilirim.)
    Şimdi yazının devamını okudum. Sen konudan bahsetmişsin;
    Şöyle ki, dedeğin gibi tüm yükü arkaya yığıp, tek başına iken 3.20-3.80m arası uzunluktaki bir botun 15HP motoruna tam gaz yüklenisen(biraz da ters dalgaya girerek) evet botu devirebilirsin.
    Ayrıca ben başka bir olaydan da bahsetmek isterim: Kıyı ölü dalgaları mevcutken, botunuzu böyle yerlerden tek başınıza indirmemeye çalışmayın. Denizde sakin kısım bulup oradan indirin. Hem botu devirebilir, hem de kendinize zarar verebilirsiniz.

    Sevgili Uğur,
    Konunun en başında(birinci sayfada) sormuş olduğun konu mevcut. Tekrar etmek gerekirse;

    "Yeri gelmişken bu konuyu biraz açalım. Bot teknik özelliklerini incelediğinizde “1100 denye kalınlındadır” gibi bir ifadeyle karşılaşacaksınız. Bunun anlamı şudur;
    Elyaf ve ipliğin fiziksel boyutlarının değişkenlik göstermesi ve kesin kes ölçülebilir olmaması nedeniyle iplik kalınlığının ya da numarasının belirlenebilmesi amacıyla bir birim türetilmesi gerekmiş, pratikte de bir elyafın, ipliğin ya da katlı ipliğin kütlesinin uzunluğa olan oranı kalınlık ölçüm birimi olarak kabul görmüştür. Artık uluslar arası bir iplik ölçme birimi haline gelmiş, özellikle “Birleşik Amerika” da kullanılan ölçme sistemidir. Sayısal olarak denye, 9000 metre ipliğin gram bazında ağırlığına eşittir. İpliğin denyesi ne kadar düşükse, iplik o kadar incedir yani hafiftir.
    Kısaca birim uzunluğun ağırlığı da diyebiliriz. Aslında Tex ve Denye olarak iki ayrı katagoride adlandırılır.
    Tex : İpliğin 1000 metresinin gram olarak ağırlığıdır.
    Denye : İpliğin 9000 metresinin gram olarak ağırlığıdır.

    Denye =gr/9000m"

    1100 denye piyasadaki mevcut botların genel standardı gibidir.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
    Son düzenleme: 24 Mart 2011
  7. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Feridun,
    Uzun-kısa şaft mevzuuna motorlar kısmında değinmeye çalışmıştım. Tekrar etmek gerekirse; sevili Alp beyin de değindiği gibi tamamıyla kullanmış olduğunuz deniz aracının(bot-tekne vs) aynası ile ilintili bir olay.
    Umarım bilgilendirmeler tüm dostlara faydalı olur.
    Sevgi ve selamlarımla...

    Sevgili İbrahim,
    Umarım tüm dostlara faydalı olur. Devamıda en kısa zamanda gelecek ;)
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  8. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Volkan,
    Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Kazasız belasız atlatmış olmanıza sevindim. Gelelim ıskarmozların güvenliğine. Birçok konunun aydınlatılması açısından böyle bir konuya değinmeniz çok iyi olmuş. Her nekadar bota sahip olma sürecinizi yazmamış olmasanız da 1+ yaşında olduğunu tahmin ediyorum. Burada botun kullanım dışı muhafaza koşulları önem kazanıyor. Ben botu uzun süreli kullanmayacağım zamanlarda genelde sabit sıcaklık olabilecek depoda(ısı değişimlerinin +-5 °C) tutuyorum. Bildiğiniz gibi aşırı ısı değişimleri plastik malzemelerin ömürlerini çok etkilemekte. Ayrıca sizin bulunmuş olduğunuz bölgeye özel sıcaklık oldukça fazla oluyordur. 40°C üstü yaz sıcaklıkları oluyor. Bu durumda botun güneşe maruz kalması oldukça olumsuz bir durum.
    İkinci bir konuda; bottaki küreklerin amaçları. Tabiiki gerekli durumlarda(motor arızası-küçük yer değiştirmeler-kıyıdan açılma ve yaklaşma) botumuzun küreklerini kullanıyoruz. Özellikle dalgalı havalarda motor arızası durumunda uzun süreli ve güçlü dalgalara karşı kürekle yol almak çok zorlaşacaktır. Bu yüzden botumuzda yardım çağıracak ekipmanlar(düdük-işaret fişeği-cep telefonu) bulundurmakta fayda olacaktır. Bahsettiğiniz gibi hem dış şartlardan olumsuz etkilenen, hemde ağır şartlarda dayanımı düşen bot yardımcı malzemelerinin gazabına uğrayabiliriz.
    Malzeme konusunda hem internette;
    http://www.tekneyatmalzemeleri.net
    http://www.damlamarin.com
    http://www.balikmarketim.com
    hem de yöresel bot satıcılarınızda veya tamircilerinizde bulabileceğinizi tahmin ediyorum. İzmir'de açıkçası ben ihtiyaçlarımı Joker Bottan temin ediyorum.
    İnternetten bir inceleyin derim. Gene de bulamazsanız tekrar görüşüp, İzimr'den temin yoluna gidebiliriz.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  9. Tarzan

    Tarzan Erman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    227
    Şehir:
    Manisa-İzmir
    Sizi Turgay abi(modena) dolayısıyla ismen tanıyorum ve Aykut abinin raporlarından biliyorum. Levrekler çok güzel maşallah ama ben başka birşey için rahatsız edicem. Şişme botlar hakkında harika bir paylaşım yapmışsınız. Onu okurken gördüm aracınız için port bagaj yaptırmışsınız. Benim yaklaşık 8 aydan beri pro tender marka 350 ahşap tabanlı botum var. balıkçlığın yanı sıra kurup bozarken hammalık masterıda yaptık Avdan öncede çok vakit kaybediyorum. Tekrar toplayıp tekrar açıp yıkamakta cabası. Aracım peugeot 307 hatcback sizin forda göre üstü daha kısa bir araç sanırım. Sizce öyle bir port bagaj yaptrarak 350 botumu sağlıklı bir şekilde taşımam mümkünmü, eğer mümkünse nerde yaptırabilirim ve yaptırdığım takdirde kullanmadığım zaman port bagaj çıkabiliyormu? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Selamlar. Saygılar. Görüşmek dileğiyle.
     
  10. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Erman merhaba,
    Botçuluğun öncelikle hayırlı olsun. Sormuş olduğun konuya gelince;
    Peugeot 307 hatcback araç için özel kromdan port bagaj yaptırılabilir. Tabii senin aracında port bagaj delikleri mevcutsa daha kolay montaj olur. Diğer türlü tavanı delmeleri gerekiyor. Buda hem görünüş hemde aracın geleceği açısından kötü oluyor. Yaptıracağın port bagaj biraz uzun olacaktır.(Aracının normale göre kısa olması sebebiyle)Ama sorun olmaz.
    Ben en sonunda çözümü aracımın arkasına çeki demiri yaparak çözdüm. Tabii ki romörk de aldım. Port bagaj 350TL ye malolmuştu. Çeki demiri+romörk 1500TL ruhsata işletmek 250TL.
    Detaylı soruların olursa (yaptırdığım yerler) beni arayabilirsin.
    Telefonlarımı özelden gönderiyorum.
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  11. Tarzan

    Tarzan Erman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    227
    Şehir:
    Manisa-İzmir

    Bahadır abi, öncelikle hızlı bir şekilde bana cevap verdiğin ve yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim. Port bagajı yaptırdıktan sonra romork neden aldın acaba? Ben romork işini uzun bir süre düşündüm ama benim için çok büyük hengame olacağı için vazgeçtim sonralarda. Aracımın üstünde port bagaj takmak için delikler var bu sevindirici bir durum benim açımdan. Ciddi bir şekilde port bagaj yaptırmayı düşünmeye başladım acaba onu kullanmadığım zaman aracımdan kolay çıkarmam mümkün oluyormu eğer buda kolay bir şeyse yakın bir zamanda ben eğer çözemessem port bagaj hakkında sizi rahatsız edebilirim. bahadir abi tekrardan çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere. Saygılar.
     
  12. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Erman,
    Tekrar merhaba. Amacımız bilgileri ve tecrübelerimizi paylaşarak çoğaltmak. Yoksa herkes yaşayıp öğrensin demek bencilce olur. Faydalı olabiliyorsa ne mutlu.
    Port bagaj konusundaki sorularına gelince;
    Aracında deliklerin olması dediğin gibi faydalı(avantaj). Ben port bagaj kullanırken hiç çıkartmıyordum. Haftada bir balığa çıktığım için(en fazla 2 haftada bir) çıkartmak-takmak zor geldi. Fakat port bagaj 80km/sa'in üzrindeki hızlarda rüzgarı kestiği için çok fazlasıyla gürültü yapıyor.(Bot üzerinde yokken)
    Kullanıcı olarak sese, ben bir ayda alıştım ;) Ama araca ilk binen bu ses de ne şeklinde tepkisini gösteriyordu. Gürültü olacaktır. Bunu atlama.
    Ben ilk başta çeki-romork taraftarıydım. Fakat ilk başta bu işe ne kadar devam edeceğimi bilmediğimden masraf yapmak istemedim. Ekonomi olarak pahalı geldi. Şu an ise bu işe büyük tekne alıncaya kadar devam etme niyetindeyim. Bu yüzden çeki-romork bütçesi ayırıp bütün bunları yaptım.
    Şimdiden alacağın kararın senin için hayırlısı olması dileklerimle.
    Sevgi ve selamlar...
     
    Son düzenleme: 28 Mart 2011
  13. Tarzan

    Tarzan Erman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    227
    Şehir:
    Manisa-İzmir

    Bahadir abi,
    tekrardan çok teşekkür ederim. Ben ciddi anlamda düşünme evresini geçtim ben genelde okuldan arta kalan zamanda ailem dolayısıyla Manisadayım. Manisada kendimizde demir işiyle uğraştıgımız için sanıyıorum kolaylıkla bunu yaptırıcak birini bulurum ona ince detayları sorup kafama yatarsa artık yaptırıcam yardımların için çok teşekkür ederim çok çok faydalı oldular benim için. Tekrardan selamlar. Saygılar.
     
  14. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Rica ederim, görüşmek üzere;)
     
  15. dalyan balıkçısı

    dalyan balıkçısı yiğit toygar

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    izmir
    Bahadır Abi,öncelikle bu faydalı ve geniş araştırmandan dolayı sana çok teşekkür ederim eminim birçok insana bir yol gösterici olmuştur.
    Keşke bende botumu almadan önce senin yazını okuma fırsatım olsaydı tercihim daha doğru olurdu...Hayırlısı artık ne diyeyim zararın neresinden dönersem kardır...
    Tekrar teşekkürler...
     
  16. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

    Mesajlar:
    889
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Yiğit,
    Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
    Dediğiniz gibi "bir çok insana yol gösterici" olabilirse; ne mutlu bana. Zarar olarak görme. Öğrenmenin yaşı ve zamanı yok. Ben bir çok konuda hala öğreniyorum. Ve bundan da çok mutluyum. Sen de öğrendiklerinle mutlu ol.;)
    Sevgi ve selamlarımla...
     
  17. lemodella

    lemodella Ümit TALU

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    okuma salina--Okuma v-system 3.00 20-80 gr
    Favori Makine:
    shimano nexave 6000---shimano sienna 4000
    Gerçekkten mükemmel bir emek ve paylaşım herşey için teşekkürler benim gibi bot almak isteyen herkes için bulunmaz nimet elinize ağzınıza sağlık Bahadır Abi sağlıcakla kalın
     
  18. centil07

    centil07 sefik yildiz

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    antalya
    HERKESE SELAMLAR
    BEN ANTALYALI DENIZ TUTKUNU FAKAT ALMANYADA YASAMAKTAYIM,tr ye bir kac kez gidisimde yamaha yam markalarin degisik modellerinden getirdim su an elimde bir tane yamaha yam 330 S mevcut,digerlerini motorlariyla birlikte sattim bu botum icin cok agir olmayan bir motor almak istiyorum 5 beygir veyahut 9,9 gucunde yamaha veyahut diger marka motorlar az ve tatlisuda kullanilmis bakimli 400-500 euro civarinda,acaba yamaha yam 330 S icin kisa saft mi yoksa uzun saftmi alsam hangisi daha iyi...Birde4 ila 6 beygir gucunde bir motor bu botta iyi is görürmü

    CEVAPLARINIZ ICIN SIMDIDEN TESEKKURLER...

    BU ARADA TR DE PARA EDECEK,
    EBATTA KUCUK KULLANILMIS HERHANGI BIR ISTEGINIZ OLURSADA BANA YAZABILIRSINIZ
     
  19. Ardaak

    Ardaak Arda Kıran

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Bahadır abi mükemmel yazın için emeğin için bilgin ve bildiklerini bu kadar özverili paylaştığın için gerçekten çok teşekkür ederim. Yemin ederim bu konuda yazılanları baştan sona okudum. 2-2.5 saat sürdü :D. çok keyif aldım ve bilgilendim.

    Benim sorum şöyle ;

    Kanunlarla ilgili kafa karıştırıcı mevzuat dışında çok sade olarak, 3 metre boyunda 4 hp motorlu bir botla anadolukavağı açıklarında balık tutabilmem için resmi olarak nereye başvurucam ne belgesi alıcam ve takribi kaç tl maliyeti olucak.

    Biliorum çok defa bahsetmişsin ama en sade haliyle 3 5 cümle yazarsan çok sevinirim.

    Yüz yüzede tanışmak isterim kısmet olursa.

    Saygılar..
     
  20. dişhekimi

    dişhekimi kenan

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    konya
    paylaşılan bilgiler çok aydınlatıcı,teşekkürler.benim merak ettigim ise botların burun kısmının A ve D diye sınıflandırılması.bunların farkı ve amacı nedir acaba?cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.