Bir değerlendirme
Sevgili büyüğüm Serdar abim, elektronik postamdan konuyla ilgili sorular yöneltmiş.
Sorularını ve cevabımı konuya katkı sağlayacağını düşündüğüm için eklemek istedim:
Soru
Merhaba Bahadır,
Bot, Bornova Osman Gazi'de imiş. Bir ara gidip bakacağım. bir kaç sorum var:
1. Kısa şaft sorun çıkarır mı
2. İki kişi (Eşim ve Ben) kullanacağız. Üç Metre çok küçük müdür?
3. Deniz de yüzüp, bota merdiven (Takılabilir mi?) ile çıkabilir miyiz?
4. Söylediğim gibi, taşımada söndürmem gerekecek, motoru taşımak için aracın arakasına ayrıca platform yaptıracağım. Bu iş için uygun mudur?
5. Son olarak bu fiyata buradaki ürünlerin toplamı nasıldır?
http://www.sahibinden.com/ilan/vasi...us9.9-2006-model-yamaha-motor-155581752/detay
Sevgiler
Serdar
Cevap
Serdar abicim selamlar,
Öncelikle geç cevabım için kusuruma bakmayın. Şehir içi ve dışı şantiyelere koşturmaktan hiç vakit bulamadım. Artı geniş zaman ayırarak detaylı cevaplamak istedim.
Sorularınıza gelince;
Size
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=32542 linkindeki konuyu(soru-cevaplarıyla birlikte) okumanızı tavsiye edeceğim. Başka bir forumda veya linkte konuyu okumuştum demeyin, bu forum sitesinde konu soru cevaplarıyla güzel gelişti. Belki birazdan okuyacağınız cevabımda atlamış olabileceklerimi, bu konuda bulabilirsiniz.
Almayı düşündüğünüz bot görünüm olarak iyi. Ayrıca Orca markası benim de tercih ettiğim, kullandığım, Joker botun(ki orduya-sahil güvenlik- bot üretiyor) ikincil ürünüdür. Tabanı şişme taban. Bence şişme taban biraz sıkıntı yaratabilir. Şöyle ki; botu her zaman rahat sahillerde veya uygun ortamlarda kuramıyorsunuz. Zemine sürtünme, çarpma vs. olumsuz durumlar olabiliyor. Ahşap veya alüminyumda da taban malzemesi aynı olsa da, şişme taban olması delinme veya hasar görmesini arttırabilir. Buna dikkat etmek lazım. Diğer yandan, sizin indirip-şişirerek taşıyacak olmanız açısından, şişme taban olması pozitif bir özellik.
Yeri gelmişken tekrar hatırlatmak isterim ki; tüm detaylardaki fikrim direk pozitif veya negatif değildir. Neyi, neden, nasıllarına bakarak, konunun hangi yönleriyle olumlu, hangi yönleriyle negatif olduğunu değerlendirmek doğru olacaktır. Burada her konuda olduğu gibi“amaca uygun” seçim yapılması gerekliliğini tekrar belirtmek isterim.
Botu şişirme-indirme yaparak taşıma konusundaki fikrinizi, kullanarak edineceğiniz tecrübeyle sonra tekrar konuşalım. Benim o kunudaki fikrim biraz "sabit". Kafanızı karıştırmayayım.
Kısa şaft sorun çıkarmaz. Yeter ki aldığınız botun da aynası kısa şafta uygun olsun. Fotoğraftan görebildiğim kadarıyla sanki bana botun aynası uzun gibi geldi. Bunu faturasından ve botun teknik özelliklerinden değerlendirin. Biliyorsunuz ki bizler"Türk milleti olarak" ben yaptım oldu der, kullanırız. Arkadaşın ben bu motoru kullanıyorum demesine bakmayın.
Kısa şaft konusunda basit bir bilgi notu: Yarın bottan sıkıldınız veya bot eskidi patladı; botunuz yok. Motoru satacaksınız. Sadece bot kullanıcılarına hitab edeceğinizi bilin. Teknelerin hepsi(küçük kayığından teknesine) uzun şaftlıdır.
Üç metre benim için botta minimum olması gereken ölçüdür. Bence güzel seçim. Diğer türlü ekipmanlarla birlikte çok dar olacaktır. İlk kullanımlarınızda zaten 3 metre de yetmeyecek, söyleyeyim.

Ama daha sonra tecrübelendikçe minimize olup, düzelecek. Merak etmeyin.

)
Bota merdiven takmayı denemedim. Ben sürekli balık avı için kullandım. Bilgim yok açıkçası. Ama fikir yürütürsek; yükü dengelebilmek için botun sert, katı kısmı olan aynasına merdiven koyamazsınız. Motor ağırlığıyla birlikte dengesiz olacak, devrilme riski taşıyacaktır. Yan veya ön kısmına konarak merdivenden çıkmak? Mümkün olacaktır muhakkak ama biraz atletiklik isteyecek gibi.
Arabanın arkasına aparat demişsiniz. Sizin için rahat olacaksa tabii ki yaptırın. Ama ilandaki motor iki zamanlı. İki zamanlı motorun pozitif bir özelliği, istediğiniz gibi yatırıp koyabilmenizdir. Dört zamanlılarda olduğu gibi belirli bir yöne yatırmanız(yağ ve benzinin akmaması için) gerekmez. Ayrıca iki zamanlıların çalışma sistemi dört zamanlılara nazaran daha basit olduğundan; çabuk, hızlı ve seri olurlar.
Fiyat. İnanın son zamanlarda ne bot, ne de motor fiyatı biliyorum. Bot+motor olarak internetten bir iki araştırmama göre kötü değil. Ama motor 2006. Açıkçası ben ikinci el motoru bildiğim(herşeyi ile güvendiğim) kişi olmadıkça almam. Motorun kaç saat kullanıldığını bilemezsiniz. Belli ki bu arkadaş da, bir başkasından ikinci el almış. Almaya karar verirseniz. muhakkak deniz motorları bakan bir motorcuya gösterin. Bu arada Urla'da sanayide bir arkadaş var. Yardımcı olacaktır.
Sevgili Serdar abicim şimdilik benden bu kadar. Aslında konuşulabilecek daha çok konu ve detay var. Vakit bulup bizim taraflara yolunuz düşerse, hem bir şeyler içer, hem de sohbet ederiz. Umarım size biraz fikir verebilmişimdir. Şİmdiden hayırlısı olsun.
Sevgi ve selamlarımla....