Böylesi 40 yılda bir gelir...

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında carp tarafından paylaşıldı.

1. carp

carp Mehmet

Siteyi sıklıkla ziyaret etsem de buraya birkaç satır yazmayalı uzun zaman oldu. Böylesi ilginç bir avı kendime saklamak olmazdı hem de. Buyrun devamı...

Tarih: 07/02/2008

Yarıyıl tatilinde güzel havadan istifade etmek ve biraz temiz hava almak için eşimle birlikte yürüyerek köyümüzün yakınlarındaki bir gölete gittik. Niyetimiz küçük döner kaşıklarla tatlısu levrek avlamak ve yakalarsak suya bırakmaktı. 1-2 gün öncesi solucanla yaptığım denemelerde sazanlardan ses çıkmayınca pes etmiştim. İlk önce bir takım hazırlayıp eşime verdim. O atışlarını yaparken ben de kendi takımımı hazırlamaya koyuldum. 210 cm 5-25 gr atarlı 2 parça Shakespeare kamışıma üzerine 0.18 asso ultra sarılı eski bir Alba Millenium 30 makine taktım. Atışlarıma başlamadan önce kutudan çıkan hiç kullanma fırsatı bulamadığım 10 cm lik sahtelerden birisini denemeye karar verdim. Sudaki hareketi hoşuma gitmişti. Son bir atış daha yaptım ve tam kıyıya yaklaşmışken çok sert bir vuruş geldi. Neye uğradığımı şaşırmıştım. İlk önce turna sandım. Gölde oldukça iri turnalar da olduğunu biliyorum. Elimdeki makine zırıl zırıl sesler çıkarırken beni saran heyecanı tarif edemem. 20 dk kadar uğraştan sonra balık yorulma belirtileri göstermeye başlayınca biraz zorladım ve yüzeye yaklaştı. Gürdüğüm turna olamazdı. Tekrar şansımı denedim ve oltanın ucunda aynalı sazanı görünce gözlerime inanamadım. Sahte balığın ucunda ne işi vardı? Bir süre sonra farkettim ki ağızdan değil solungacının arkasından derisinden yakalanmıştı. Bu kadar uğraştan sonra nasıl kurtulamadığına şaşırdım. İyice kıyıya yaklaştığında kepçe de olmadığından oltayı eşime uzatıp paçaları sıvadım ve suya girdim. İkinci hamlede sıkıca yakalayıp yavaşça kıyıya çıkardım. Hayli yorulmuştum. Pilleri boş olduğundan yanımda fotoğraf makinemi getiremediğim için çok ama çok üzüldüm. Bu anları videoya kaydetmek müthiş olurdu. Balığı yürüyerek eve getirmeye çalışmak daha zorlu bir işti. Aşağıdaki kareleri eve geldikten sonra çekebildik. Tüm sazancılara nasip olması dileğiyle...

Son düzenleme: 25 Mart 2008
  2. CoNTRoLLeR

CoNTRoLLeR Bekir K.

Favori Kamış:
    Linea Effe OYSTER CAST 4.20 mt. SURF kamış ve 60 lık 4 bilyeli noname makina.
    En İyi Avı:
    Balıkavı.net
    Hocam kısmet dedikleri böyle birşey olsa gerek :) Müthiş bir balık tebrikler :) Havyarlıymış aynı zamanda sanırım.

3. carp

carp Mehmet

Malesef havyarlı oluşu keşke yakalanmasaydı dedirtti ama iş işten geçmişti...

4. NADİR

NADİR NADİR

Favori Kamış:
    kenardan at-çekte kullanılan tüm malzemeler
    Favori Makine:
    SHİMANO
    En İyi Avı:
    yakaladığımda heyecanlandıran balık
    yani kısmet dedikleri herhalde buuu.tebrikler.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Mart 2008
  5. carp

carp Mehmet

Evet neye niyet neye kısmet! Hem de o elimdeki malzemeyle! Rüyamda görsem inanmazdım...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Mart 2008
  6. wolfalone

wolfalone SERDAR

Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    Kısmet işte arkadaşım şansın her zaman böyle olsun iyi avlar

7. carphunters

carphunters sebahtin

Favori Kamış:
    shimano, fox, kryston, jrc, korda, esp, garmin, nutrabaits, pelzer, chub
    tebrik ederim mehmet en kötü avın böyle olsun

8. carp

carp Mehmet

İnşallah devamı gelir abi. Sezonda Danamandıra'ya da bekliyorum...

9. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Sizin adınıza sevindim,
    Tabiat adına üzüldüm...

Gelecek senelerde büyüyebilecek yüzlerce sağlıklı Sazan adına...

neyse.

Afiyet olsun.

.

10. carp

carp Mehmet

Sadece takvime değil tutulan balığa da bakarak ne zaman av yapacağımıza karar vermeyi yaşadıkça, paylaştıkça, ustalaştıkça öğreneceğiz. Sadece tebrik almak için açmadım konuyu. Ne deseniz haklısınız. Şubat başı da olsa havyarlı olabiliyormuş...

11. onurnl

onurnl ....

Favori Kamış:
    karbon kamis,shimano makara,fireline craystal misina
    En İyi Avı:
    turna 115cm,59cm capak,54cm tatlisu kefali,78cm kocaagiz,66cm sazan,82cm Sudak,39cm Levrek
    guzel bir karambol olmus benimde basima cok geldi turnaya atarken baska baliklarin takilmasi.benim uzuldugum bu boy da yakalanan bir baliga kiyilmasi yazik 20kg uzerinde bir balik zaten yazildigi bigi 40 yilda bir denk gelir.bence bu amator balikcilik degil.tabi bu benim kendi dusuncem.sahsen ben ayni durumda olsaydim geri salardim sazan yiyesim varsada gidip kendi yiyecegim kadar alirdim sonucta dunyanin en pahali baligi degil her siniftan vatandasin alabilecegi fiyatta olan bir balik tabi 20 kilo almazsaniz.baligin yakalanmasi sevindirici ama olmezi harbiden uzuldum.

herkeze Hollanda dan selamlar

12. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

Size katılmıyorum. Herşeyin fazlası zarardır. Bu boyda bir sazan gölün ekosistemi için tehlikeli hale gelmiştir. Çok geniş bir alanı tekbaşına sahiplenip diğer balıkların yaşamasına ve girmesine izin vermez kanaatimce. Ayrıca doymak bilmez bir iştaha sahiptir. Ve organik olan herşeyi yiyen sazan gücünün yettiği küçük boy baıkları da mideye indirmekten çekinmez. Onun vakti dolmuş yeterince. Tadından yenmez eminim:)

13. onurnl

onurnl ....

Favori Kamış:
    karbon kamis,shimano makara,fireline craystal misina
    En İyi Avı:
    turna 115cm,59cm capak,54cm tatlisu kefali,78cm kocaagiz,66cm sazan,82cm Sudak,39cm Levrek
    o zaman ayni gunde 3 adet yada daha fazla ayni boyutlarda balik tutulsa(50 -60 kilodan fazla gelir) onlarida almak gerekiyor anladigim kadariyla.dokecekleri yumurtada onemli degil tabi bu baliklarin nasilsa vakti dolmus .bende oyle yapiyim hic bu acidan dusunmemistim.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Temmuz 2009
  14. Aramis

Aramis

Tebrik ederim güzel av da keşke geri salsaydınız.Sazanı küvete koysan 1 gün yaşar.İlk Tutulduğunda canlıydı muhtemelen.Üzüldüm açıkcası.Yinede avınız ve paylaşımınız için teşekkürler.

15. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Maşallah maşallah süt kuzusu :)

16. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Bu kadar büyük bir balık Türkiye'de her avcının oltasına sıklıkla takılan bir şey değil. Hepimizin amacı trofe balıklarla karşılaşmak. Arkadaşa kısmeti gülmüş, insan bu kadarını da tepmemeli zaten. Anlattığı olta takımına, verdiği mücadeleye, paçaları sıvayıp suya girişine ve eve kadar taşımasına ve bu hazzı tatmış olmasına karşılık bence değmiş. Helali hoş olsun, tebrikler...

17. Wetblue

Wetblue CUMHUR

Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Yüzlerce minin aynalıyı yok ettiğinizi düşünüp keşke orada yakalama zevkinizi tatmin edip bıraksaydınız. Lütfen üreme dönemindeki balıklara dikkat edin arkadaşlar. Uzman olmaya gerek yok çok belli çünki.

18. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

Dökülecek yumurta elbeteki çok ama çok önemlidir. Lakin sazangiller için bir defada dökülen umuta sayısı açısından çok büyük bir sorun yoktur. Yani sazanlar bol sayıda yumurta dökerler. Ancak bunların içinde bir gölün ekosisteminin kaldırabileceği kadar balık yaşayabilir. Örneğin bir gölde 1000 tane balığın yumurtaları yaşayabiliyorsa 1001incininkiler ölecektir nasılsa. Benim anlatmak istediğim o balık artık o gölde en az belkide 50 balığın yaşayabileceği bir alanı ve yiyeceği işgal etmiş durumdadır. Yani artık çevresine zarar verir hale gelmiştir. Onun karnndaki balıkların yaşaması ile o balığın ekosistemden ayrılması arasında bir tercih gerekse ayrılmasını tercih ederim. Ama karnındaki binlerce havyar için elbette bende çok çok üzgünüm.

19. rehbernet

rehbernet Gökhan Bayrak

Afiyet olsun.
    40 yılda değil hiç gelmez:)

20. mkirac

mkirac mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan
    tebrik ederim gerçekten böyle bir balığa Türkiyede çok az rastlanır ve kanımca yaşatılması çok önemlidir. Ekosistemde bu balığın diğer balıkların yaşamasını engellediğini düşünmüyorum böyle anaç balıklar ekosistemin daha sağlıklı ve genç kalmasını sağlarlar. Düşünsenize bu balığın yumurtaları sayesinde binlerce yavru balık doğacaktı.Ayrıca gölde turna olduğu için o bölgede orta boy sazan varlığının da olmadığı aşikardır burada sadece tek tük iri sazan kalmıştır ve bunların yumurtalarından doğan balıklarla ekosistem kendini yenileyecektir.