bu balığın adı nedir?

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında toprak54 tarafından paylaşıldı.

  1. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Balık bilimsel adıyla Blicca bjoerkna yani TAHTA BALIĞI(bursa bölgesinde ENLİ,YASLAĞAÇ(üzerinde hamur açılan yuvarlak,ahşap yer tezgahı),TAHTALI,ENLİ FEKİ gibi isimlerle anılır..Genellikle ÇAPAK Abramis brama ile karıştırılır.Fakat çapak kadar büyüyebilen bir balık değildir max.20-25cm boya ulaşır,çapak 2-3 hatta 7 kilolara kadar büyür(Royun meradakiler gibi),bizde TERKOSTA 1-2 kilolukları olur.Çapağın pulları,tahta balığına göre daha küçük boydadır(daha sık ve muntazam),büyüdükçe rengi koyulaşır,üst yüzgeçi uzar.Gerçek ÇAPAK balığına terkos havzası dışında rastlandığını duymadım,ancak wiki vs. kaynaklarda ege,karadenizin kuzeyi ve marmarada bolca bulunduğu yazsada,tahta balığıyla karıştırılması sonucu böyledir.Güney marmara,kuzey ege ve sakarya nehrinin adapazarına kadarki bölümlerinde tek bir ÇAPAK(Abramis brama) yaşamadığını kişisel tecrübelerimle söyleyebilirim. Maalesef,2013 yılına gelmiş Türkiyemizde,iç sularımızın barındırdığı türleri ,akarsu ve göllere göre sınıflandırılması konusunda birbirinin tekrarı ,''olmuşmu hocam'' tarzı,masa başında hazırlanmış birkaç çalışma dışında SU ÜRÜNLERİ BİLİM CAMİASININ bir çalışması mevcut olmadığı gibi gerekliliğine inananda yoktur!!! Oysa dev bir araş.gör,asistan,memur,,mühendis,prof vs.imiz işlerinden başını kaldıramadanda ÇALIŞMAKTADIR!!! yurdum sularında yaşayan balıkları bulundukları havzaları gözönüne alarak,komşu ülke bilimadamlarının yayınlarını takip ederek öğrenmeye çalışan( İran bile bizden çok ilerde bu konuda) bir meraklı amatör olarak üzüntümü ifade etmedende geçemeyeceğim.RASTGELSİN.
     
  2. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bravo Fatih sana tamamıyle katılıyorum.

    Terkosta hasÇapak balığı mevsiminde hayli çıkmaktadır.

    Bir zamanlar tutmaktan bıkmıştım.

    Sevgiler
     
  3. burak e

    burak e BURAK

    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    SAKARYA
    ya kardeşim yapmayın şunu ya bilmiyosanız yanlış bilgi vermeyin yazmışın israil sazanı allah aşkına neresi benziyo israil sazanına demekki sen bu balığı israil sazanı diye tutup tutup atıyosun tebliğe göre bu balığın tutma zamanları var havyar zamanı var bu yazıyı yazarak kim bilir kaç kişiyi yanlış bilgilendiriyosun 1 balık 1 balıktır yapmayın bazılarımıda kızılkanat keFAL FLN DEMİŞ HADİ ONLARA Bİ ŞEY DEMİYORUM ABİ SEN DİREK İSRAİL SAZANI YAZMIŞIN YA BUNU OKUYAN HERKEZ balığı ddışarı alıcak yağmayalım bir daha ben sakaryada oturuyorum özkan abimizin ve fatih abimizn yazdıkları doğrudur bu balığa sakaryada biz kaptırga deriz ve gayet zararsız bir balıktır sakarya nehrine küçük boy kancaya solucan takarsanız ki en sevdiği yemdir bolca kancanıoza takılır biraz set olmuş olabilir özür diliyorum ama bu konular sürekli görüyorum adm kızılkanata biler israil diyo vb :)
     
  4. vasficom

    vasficom Vasfi

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    sakarya
    Tahta balığı (Blicca bjoerkna), sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir balık türü.
    Tahta balığı çapak balığına çok benzer ve sıkca bununla karıştırılır. İkisini birbirinden ayırt edebilmek için tahta balığının daha büyük olan gözlerine dikkat etmek gerek. Ayrıca yüzgeçlerinin uçları hafif kızılımsı olur, çapak balığının yüzgeçleri gri renkdir. Tahta balığı en fazla 40 cm uzunluğuna ulaşır, ve böylece çapak balığından küçüktür. Anal yüzgecinin kenarları siyah renkdir, ve çapak balığı gibi bazen sarımsı ya da yeşilimsi sırtı olmaz; tahta balığı daima gümüş rengidir.
    Marmara ve Trakya bölgesinde ağır akışlı nehirlerin sıcak, sığ ve bitkisi bol olan bölümlerinde yaşar. Göllerde de yaşam gösterir. Planktonlar, küçük canlılar ve bitkilerle beslenir. Mayıs - Temmuz arası üreme yapar. Çok yavaş büyür. 3-5 yaşlarında 10-12 en çok 25-35 cm. olabilir. Eti çok kılçıklı ve lezzetsizdir. Genelde etobur balıkların yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılır.
     
  5. By Hunter

    By Hunter Mesut KARABEYİN

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İSTANBUL
    Tahta balığı olabilir.
     
  6. LNR243

    LNR243 Kadir

    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    Londra
    Favori Kamış:
    25 tane var. Normark,Daiwa ve Shimano olarak.
    Favori Makine:
    Daiwa Tournament Basiair 45 QD
    En İyi Avı:
    Turna 20kg,Sazan 21 Kg
    Bu balik Turkiyede Capak dedikleri BREAM ile Roach yani kizilkanat Hibrididir. Ingilz sularinda cok yaygindir. Bream yani Capak Kizilkanat birbirlerinin yumurtalarini dollediginde bu ortaya cikiyor.